ProSport la MotoGP Brno. Cum am trăit cursa minut cu minut

ProSport la MotoGP Brno. Cum am trăit cursa minut cu minut
  • Publicat:
  • Actualizat:

Programul zilei de duminică, 17 august, la Brno:

  • Warm Up Moto3 – timp reper: Alex Marquez (Estrella Galicia 0.0) – 2:08.177
  • Warm Up Moto2 – timp reper: Esteve Rabat (Marc VDS Racing) – 2:01.987
  • Warm Up MotoGP – timp reper: Jorge Lorenzo (Yamaha Movistar) – 1:55.973
  • Cursa Moto3 – podium: 1. Alexis Masbou 2. Enea Bastianini 3. Danny Kent
  • Cursa Moto2 – de la ora 13:20 (20 de tururi)
  • Cursa MotoGP – de la ora 15:00 (22 de tururi)

CLICK AICI PENTRU PARTEA A DOUA A LIVE BLOG-ului


13:30 S-a luat startul în Moto2, acolo unde cursa pare destul de dezechilibrată cu 18 tururi înainte de final. În cursa clasei regină se va pleca la ora 15:00 a României, cu Marc Marquez din pole position urmat de cei doi piloți Ducati: Andrea Dovizioso și Andrea Iannone.


12:53 Iată și imaginea cu Alex Rins (în dreapta) bucurându-se pentru că a trecut primul linia de sosire. Ce-i drept, o trecuse, însă a omis faptul că mai era un tur din cursă și a pierdut foarte multe poziții. În final, Alex Rins a terminat abia pe locul 9, o greșeală care îi poate dăuna serios în economia clasamentului general.


12:45 Final extraordinar de cursă la Moto3, acolo unde bătălia s-a dat până la linia de finish între mai mulți piloți. După ce Alex Rins s-a scos singur din calcule pentru că s-a bucurat prematur, crezând că totul s-a terminat cu o tură înainte de final, părea că lupta va fi purtată între Alex Marquez și Jack Miller. Totuși, pe ultimele viraje, Alexis Masbou le-a luat fața celor doi și a reușit victoria.


12:25 Prin paddock e liniște în timpul curselor, singurele mișcări fiind cele ale domnișoarelor angajate de sponsori să ridice moralul spectatorilor în zilele răcoroase, precum este această duminică.


12:20 Mai sunt 11 tururi din cursa Moto3 și e foarte greu de prezentat o clasare provizorie, asta pentru că cei mici se depășesc încontinuu chiar și la conducerea cursei. Dar încercăm: 1. Masbou, 2. Marquez, 3. Binder, 4. Bastianini, 5. Vasquez.


12:00 Start în cursa Moto3, prima a zilei! Alex Marquez a pierdut o poziție imediat după start, însă pilotul Estrella Galicia 0.0 a recuperat imediat și a trecut primul linia de sosire după primul tur. Cursa se va întinde pe 19 tururi.


11:00 S-a încheiat sesiunea de warm up de la Brno la clasa MotoGP. Cel mai rapid pilot a fost Jorge Lorenzo de la Yamaha Movistar cu timpul de 1:55.973, pilotul spaniol făcând constant timpi sub cei record în ceea ce privește ritmul de cursă. Al doilea a venit Andrea Dovizioso (Ducati Team) cu o întârziere de +0.477 secunde, iar pe trei s-a clasat Marc Marquez de la Repsol Honda cu +0.494 secunde. Valentino Rossi a fost abia pe locul 9 cu o întărziere de +1.026 secunde. În exact o oră începe cursa Moto3.


10:50 Valentino Rossi a avut probleme în a părăsi linia boxelor în startul sesiunii de warm up. Motocicleta italianului nu a pornit și a fost nevoit să ceară ajutorul mecanicilor care l-au împins până aproape de ieșirea pe circuit. Într-un final totul a intrat în normal. Mai jos vedeți cum arată bordul motocicletei lui Valentino Rossi.


10:47 Așa cum anticipam, mulți dintre piloți exersează schimbarea motocicletelor pe linia boxelor în eventualitatea în care ploaia va veni în timpul cursei. Mai jos îl vedeți pe Marc Marquez, pilot care a dus la rang de artă și această mișcare, fiind de departe cel care schimbă cel mai rapid motocicletele.


10:30 Camioanele care populează paddock-ul fiecărui Grand Prix au roluri diverse și sunt dotate cu tot ceea ce o echipă are nevoie. Exemplul din fotografia de mai jos, cu TIR-ul echipei AB Cardion, care într-o laterală are un loc special în care mecanicii pot face cafea. 


10:05 Pe un frig pătrunzător s-a încheiat sesiunea de warm up de la clasa Moto3. Alex Marquez a fost din nou cel mai rapid, pilotul Estrella Galicia 0.0 oprind cronometrul la 2:08.177. Jack Miller, de la Red Bull KTM Ajo, a venit al doilea la +0.276, iar Nicollo Antonelli de la Junior Team GO&FUN a fost al treilea cu +0.473. Urmează sesiunea de warm up la Moto2.


10:00 E din ce în ce mai probabil ca la ora cursei MotoGP să avem ploaie. Mecanicii au ieșit în fața boxelor și lipesc pe asfalt marcaje pentru a-i ajuta pe piloți să facă schimbul de motociclete în timpul cursei. Așa cum v-am arătat ieri că au făcut cei din echipa lui Marc Marquez.


09:50 Accidentarea suferită ieri de Valentino Rossi nu este atât de ușoară pe cât s-a crezut. Sigur, nu e vorba despre o fractură și ăsta este cel mai important aspect. Însă „Il Dottore” a postat o fotografie pe contul său oficial de Facebook în care a arătat fanilor cum arată degetul său mic de la mâna stângă.


09:40 S-a plecat în sesiunea de warm up la Moto3, acolo unde favorit la victorie este Alex Marquez (Estrella Galicia 0.0) fratele lui Marc Marquez. Cei doi vor pleca din pole la clasele în care concurează. La Moto2 primul va fi un alt spaniol, Esteve Rabat de la Marc VDS Racing.


09:28 Este foarte frig la Brno, motiv pentru care mecanicii echipelor din MotoGP au scos încă de dimineață motocicletele din garaj pentru verificări și pentru încălzirea motoarelor. Sala media se umple cu jurnaliști, mirosul de espresso este combinat cu cel de benzină arsă, totul intră în ritm normal.


DUMINICĂ‚, 17 AUGUST

09:00 Bună dimineața! Este ziua cursei și totul a început să se miște încă de foarte devreme aici, la Brno. Deocamdată vremea este potrivnică, cerul este complet acoperit de nori, temperatura în aer este de 10 grade Celsius și cea a pistei de numai 14 grade. Vom avea un program încărcat de miză astăzi pentru că după cele trei sesiuni de warm up de dimineață se va da startul în curse. Startul MotoGP va avea loc la ora 15:00 a României și îl are drept favorit la victorie pe Marc Marquez, cel care a obținut ieri timpul de pole position într-o sesiune de calificări în care bătălia a fost dată cu Andrea Dovizioso și cu Andrea Iannone. 


Rezultatele zilei de sâmbătă, 16 august, la Brno

  • Antrenamente 3 la Moto3 – timp reper: Alex Rins (Estrella Galicia 0.0) – 2:08.129
  • Antrenamente 3 la MotoGP – timp reper: Dani Pedrosa (Repsol Honda) – 1:56.282
  • Antrenamente 3 la Moto2 – timp reper: Esteve Rabat (Marc VDS Racing) – 2:02.635
  • Calificări la Moto3 – Pole position pentru Alex Marquez (Estrella Galicia 0.0) – 2:07.691
  • Antrenamente 4 la MotoGP – timp reper: Valentino Rossi (Yamaha Movistar) – 1:56.207
  • Calificări Q1 la MotoGP – au mers în Q2: Stefan Bradl și Yonny Hernandez
  • Calficări Q2 la MotoGP – Pole position pentru Marc Marquez (Repsol Honda) – 1:55.585
  • Calificări la Moto2 – timp reper: Esteve Rabat (Marc VDS Racing) – 2:01.955

16:55 Esteve Rabat de la Marc VDS Racing este cel mai rapid pilot în calificările de la Moto2 și va pleca din pole position în cursa de mâine. Prima linie va fi completată de Thomas Luthi (Interwetten Paddock) și de Sandro Cortese (Dynavolt Intact GP). Avem o reacție pe Twitter și de la Cal Crutchlow, unul dintre cei mai amuzanți piloți din MotoGP. Chiar dacă a fost abia al 11-lea azi, Cal deține recordul de pole al circuitului de la Brno. Timpul său – 1:55.527 a fost stabilit anul trecut cu Yamaha Tech 3.


16:00 S-a stabilit pilotul care va pleca din pole position în cursa de mâine, de la Brno. Acesta este Marc Marquez, campionul mondial în exercițiu, cel care a reușit să oprească timpul la 1:55.585. Prima linie va fi completată în cursa de mâine de doi italieni. Andrea Dovizioso (Ducati Team) a avut o întârziere de +0.129, în timp ce Andrea Iannone a venit la +0.141. Accidentat, Rossi s-a calificat abia al șaptelea.


15:35 Tocmai au luat sfârșit primele calificări de la MotoGP, sesiune care i-a trimis în Q2 pe Stefan Bradl (LCR Honda) și pe Yonny Hernandez (Ducati Pramac). Este de văzut felul în care Valentino Rossi, cel mai rapid pilot din acest weekend, va reuși să treacă peste accidentarea de mai devreme.


15:15 S-a terminat ultima sesiune de calificări de la clasa MotoGP! Valentino Rossi a căzut și s-a accidentat la mâna stângă însă nu înainte de a stabili cel mai bun timp al sesiunii și al întregului weekend de până acum. Italianul a oprit cronometrul la 1:56.207, un timp cu +0.045 mai bun decât al lui Dani Pedrosa. Al treilea a venit Marc Marquez cu +0.105 secunde. Lorenzo a fost abia al șaptelea cu o întârziere de +0.872 secunde.


15:10 O veste minunată! Valentino Rossi, cel mai rapid pilot al weekendului, a fost declarat apt să piloteze mai departe. Investigat la clinica mobilă, „Il Dottore” a făcut o radiografie și se pare că nu are nicio fractură.


14:55 Valentino Rossi și Alvaro Bautista au căzut în același viraj. Dacă spaniolul părea Ok, Valentino părea să acuze dureri la mâna stângă. În sala media se vorbește deja despre un posibil deget rupt, lucru echivalent cu o mini-tragedie. Sperăm să nu fie cazul.


14:50 Se merge bine în FP4 la MotoGP. Cu o temperatură a asfaltului de 32 de grade și 17 grade în aer, Valentino Rossi este cel mai rapid până acum cu 1:56.207. Este cel mai bun timp al weekendului la clasa regină, sperăm că Doctorul o va ține tot așa. Până atunci, iată ce i-au pregătit mecanicii lui Marquez: marcaje pentru schimbarea motocicletei în viteză în eventualitatea în care vom avea cursă udă.


14:30 S-au terminat calificările de la clasa Moto3. Alex Marquez (Estrella Galicia 0.0) va pleca din pole position în cursa de mâine după ce a obținut un timp reper de 2:07.691. Prima linie la start va fi completată de Isaac Vinales (Team Calvo) cu +0.223 și de Nicollo Antonelli (Junior Team GO&FUN) care a venit la +0.315. Ne pregătim așadar de antrenamentele cu numărul patru de la MotoGP. Deocamdată e soare.


14:15 După absolut fiecare ieșire pe circuit, motocicletele piloților sunt curățate într-un mod insistent. Este și exemplul lui Karel Abraham de la AB Cardion, cel a cărui motocicletă a fost dezbăracată de carenaj pentru spălarea mai ușoară. Totul se desfășoară super rapid, în cel mult 3 minute și se usucă cu jet de aer. Chiar și cauciucurile folosite se spală dacă mai pot avea uz. Totul trebuie să arate impecabil pe circuit, acolo unde camerele TV văd totul.


14:10 Calificări oprite cu steag roșu la Moto3. Philipp Oettl și-a înfipt motocicleta în bariera de protecție. El a scăpat fără nicio problemă, însă nu se poate relua sesiunea până când bariera de protecție nu este reparată. 


14:05 Mai sunt zece minute din sesiunea de calificări de la clasa mezină. Alexis Masbou e primul cu 2:08.283, urmat de Romani Fenati cu +0.178 și de Alex Marquez cu +0.190. Nu mai ploua, dar nici bine nu arată cerul. Sperăm în calificări uscate la MotoGP.


13:50 Accident stupid suferit de Alex Marquez în calificările de la Moto3. Începuse ploaia, piloții au redus ritmul, iar Alex a căzut pe frânare pentru că a ieșit pe pietriș încercând să evite blocajul.


13:40 În interviul acordat în exclusivitate de Dani Pedrosa pentru ProSport, interviu pe care îl veți putea citi în curând, pilotul Honda face o referire la una dintre cele mai mari plăceri legate de participarea, an de an, în MotoGP. Nu vă spun care e, dar vă dau un indiciu prin poza de mai jos:


13:03 Motociclismul în siguranță este doar cel de pe circuit. Pe stradă ne riscăm viața în fiecare zi, așa cum puteți citi în știrea de mai jos. Alexandru Dedu, președintele Federației Române de Handbal, a fost implicat într-un accident de circulație în timp ce mergea cu motocicleta.


13:00 Am omis faptul că, în timp ce mă plimbam prin paddock, s-a încheiat a treia sesiune de antrenamente de la clasa Moto2. Esteve Rabat (Marc VDS) a fost cel mai rapid pilot și a stabilit un timp reper de 2:02.635. Al doilea a venit Thomas Luthi (Interwetten Paddock) la +0.098 și pe trei a venit Sam Lowes (Speed Up), cel care a avut o întârziere de +0.292 secunde.


12:55 Am întâlnit în paddock o femeie de peste 50 de ani, mare fan Valentino Rossi. Atât de mare încât și-a tatuat spatele cu imaginea pilotului italian în șaua motocicletei Yamaha. Doamna așteaptă de dimineață lângă motorhome-ul lui „Il Dottore” în speranța că acesta va ieși și îi va vedea tatuajul. „Îl aștept de câteva ore, vreau să vină să îmi vadă opera de artă. M-a durut, dar a meritat, îl iubesc încă de când era mic„, a spus femeia.


12:20 Avintia Racing are de departe cel mai impunător centru de ospitalitate din paddock-ul MotoGP. Pe lângă el, cele de la Honda sau Yamaha par simple corturi. Ciudat, având în vedere că sportiv aproape că nici nu există. Cum spuneam și mai devreme, sponsorii contează câteodată mai mult decât factorul sportiv, mai mult decât performanțele de pe circuit. Ce vedeți în poza de mai jos este rezultatul combinării a două TIR-uri, este o construcție mobilă care se plimbă la fiecare GP și se asamblează extrem de ușor, în câteva ore.


12:10 Cu ajutorul organizatorilor, iată câteva dintre cele mai importante cifre din jurul Grand Prix-ului de la Brno din 2014. Cifre legate de clasa MotoGP, desigur:

  • 500 – victoria lui Marc Marquez la Indianapolis a fost victoria cu numărul 500 pentru piloții spanioli la toate clasele până în prezent
  • 200 – este startul pe care Hector Barbera îl va lua în această duminică. Ar fi al patrulea cel mai tânăr pilot care ajunge la o astfel de performanță, după Lorenzo, Dovizioso și Pedrosa.
  • 78 – de podiumuri la clasa MotoGP a obținut Jorge Lorenzo ca urmare a clasării pe locul doi în cursa de la Indianapolis

11:45 Și iată că cei dintre voi care credeau că Marquez nu poate fi bătut s-au înșelat. În FP3, Dani Pedrosa a fost cel care a avut cel mai bun timp – 1:56.282. Al doilea cel mai rapid pilot a fost Marc Marquez cu +0.317, iar al treilea a fost Bradley Smith cu +0.498. Următorii doi au fost piloții Yamaha Movistar, Lorenzo și Rossi. Vă aduc din nou aminte:


11:23 Până aflăm rezultatele din FP3 la MotoGP să vedem ce se mai întâmplă prin paddock. Se întâmplă că fetele de la NGM Forward Racing au ieșit la plimbare și, din câte am putut observa, nivelul lor de popularitate este mult mai mare decât al lui Aleix Espargaro, pilot la clasa MotoGP pentru această echipă.


11:10 Așadar, ce avem până acum, când mai sunt 30 de minute până la finalul FP3. Avem un Hector Barbera care a făcut motocicleta praf chiar la al 200-lea său GP și avem un Marc Marquez care doboară din nou timpul reper. Spaniolul a făcut un 1:56.649 imediat cum a ieșit pe pistă, timp mai bun decât în FP1. Pe doi acum este Jorge Lorenzo la +0.191, iar pe trei e Pedrosa la +0.206. Urmează Dovi, frații Espargaro, Rossi, Bradl și Hernandez.


11:02 Cel din stânga, cu câștile pe urechi, este Lucio Cecchinello, fost pilot și actual deținător al echipei LCR Honda pentru care concurează germanul Stefan Bradl. De anul viitor, Bradl va fi înlocuit cu britanicul Cal Crutchlow, asta în ciuda faptului că Bradl a fost constant unul dintre cei mai buni piloți dintre cei cu motociclete Honda de client. Dar, ca în orice disciplină motorsport, cine are sponsori mai darnici e stăpân.


10:55 Piloții de la clasa MotoGP au ieșit pe circuit pentru cel de-al treilea antrenament, dar altceva vreau să vă arăt. Nu doar Valentino Rossi este un idol pentru cei veniți aici. Cel mai bun prieten al său și omul care nu lipsește din boxă decât în cazuri extreme, Alessio „Uccio” Salucci (în centru dreapta, cu ochelari de soare) este la rându-i abordat de fanii lui „Il Dottore” pentru poze și pentru autografe. Uccio a stat cam 5 minute în paddock pentru a semna fiecare poză pe care i-au pus-o în față fanii. E de notat faptul că în jurul motorhome-ului lui Valentino Rossi este este o mulțime care se formează pe la 8 dimineață și dispare târziu, după 9 seara.


10:45 S-a încheiat ultima sesiune de antrenamente de la clasa Moto3. Cel mai bun timp a fost obținut de Alex Rins (Estrella Galicia 0.0) – 2:08.129. La +0.103 a venit Alex Marquez, colegul său de echipă și la +0.298 a venit Alexis Masbou (Ongetta-Rivacold). În nici 10 minute se va da startul celei de-a treia sesiuni de antrenamente de la clasa MotoGP. Între timp temperaturile s-au modificat astfel: 13 grade în aer și 17 la nivelul asfaltului. Cerul este acoperit de nori, sunt semne că va ploua în curând.


10:40 Sunt destul de multe echipe care, pe circuitul de la Brno, nu au acces la boxe. Sigur, nu este cazul la clasa MotoGP, însă la Moto3 o bună parte dintre concurenți sunt nevoiți să iasă de pe linia boxelor în paddock, acolo unde sunt amenajate corturile cu asistența tehnică. De fiecare dată, circulația publicului este oprită de stewarzi, iar piloții trec prin culoarul format. Vedeți mai jos:


10:00 A început FP3 la clasa Moto3. Până o să avem primele rezultate ale zilei, să vedem ce spunea joi Pol Espargaro (Yamaha Tech 3) despre weekendul de concurs de la Brno. „Primul meu test la clasa 125 cmc a fost chiar aici, la Brno. Îmi aduc aminte că eram foarte emoționat, dar a fost bine până la urmă. Acum e clar, Yamaha are un avantaj aici, însă cheia este să mă calific bine pentru că doar așa pot obține un rezultat bun„. Ei bine, Pol a fost abia al nouălea în FP1, la +0.831 față de timpul reper al lui Marc Marquez.


09:45 Să vă arăt peste ce am dat de dimineață. El este un BMW M4 Coupe și aproape că a intrat în posesia lui Marc Marquez datorită „BMW M Award”, un concurs în urma căruia piloțul cu cele mai bune clasări în calificări primește la finalul sezonului un automobil al diviziei de performanță a constructorului bavarez. E cât se poate de evident faptul că spaniolul nu mai poate scăpa premiul.


SÂMBĂ‚TĂ‚, 16 AUGUST

09:40 Bună dimineața! Sunt din nou la Brno, iar astăzi ne vom delecta cu ce a mai rămas din antrenamente, dar și cu sesiunile de calificări. Vă reamintesc faptul că ieri, la clasa MotoGP, Marc Marquez a fost cel mai rapid pilot de pe circuit în FP1. În FP2, ploaia a făcut astfel încât timpii să nu fie relevanți, deci Marquez rămâne omul de bătut. Din păcate nici azi nu am scăpat de ploaie, iar în acest moment, la ora 8:30, sunt 12 grade în aer și 15 la nivelul asfaltului. 


17:20 Aceasta a fost prima zi de concurs a weekendului moto de la Brno. Ne vedem mâine dimineață, de la ora 10:00 pentru următoarele sesiuni de antrenamente, iar după-amiază pentru calificări la toate cele trei clase. Până atunci rămâne cum am stabilit anterior:


16:55 Prima zi de antrenamente se încheie cu FP2 de la Moto2. Pista s-a uscat complet pe parcursul sesiunii, așa că Mika Kallio a putut opri cronometru la 2:03.268. Al doilea timp a fost stabilit de către Thomas Luthi cu +0.087, în timp ce Esteve Rabat a venit pe trei, cu +0.226.


16:20 Câte ceva din înțelepciunea lui Jorge Lorenzo, pilot Movistar Yamaha, unul dintre cei mai aroganți sportivi pe care i-am văzut vreodată. Sigur, atitudinea îi este susținută și de cele două titluri mondiale din MotoGP. „Am fost mulțumit cu locul pe care l-am ocupat la Indianapolis, e prima clasare bună după foarte multă vreme. Am văzut apoi cursa înregistrată și mi-am dat seama unde am greșit. Cred că puteam să stau mult mai aproape de Marc până la final dacă nu făceam acele greșeli. Am câștigat aici de patru ori, pista e lată, e un circuit pe placul meu. Teoretic e un circuit bun și pentru motocicletele Yamaha, avem o viteză mai mare în viraje decât Honda, însă asta e doar teoria. Mai vedem cum stăm pe parcursul acestui weekend„, a spus Jorge la conferința de presă de ieri.


15:50 S-a terminat a doua sesiune de antrenamente de la MotoGP. Timpii, chiar dacă deloc relevanți, îl trimit pe Andrea Iannone (Pramac Ducati) pe prima poziție cu 2:03.179, italianul fiind secondat de Hector Barbera cu +0.1.283. În spatele celor doi au venit doar piloți care nu au reușit să facă timpi înainte de apariția ploii. Așadar, avem un loc trei ocupat de Marquez cu +4.667, un loc patru pe care s-a clasat Pedrosa cu +4.669. Valentino Rossi s-a clasat al cincilea cu +5.648.


15:30 Pentru că Iannone și Barbera au mai stat pe pistă încă un tur după apariția ploii au reușit să stabilească niște timpi imposibil  de bătut în condițiile actuale. Iată cum arată prima parte a clasamentului FP2 cu doar 21 de minute înainte de finalul sesiunii.


15:22 Problema este în felul următor, având în vedere că ploaia continuă. Este prea ud pentru slickuri și prea puțină apă pe pistă pentru ca gumele de ploaie să fie performante. Până acum au ieșit destul de puțini piloți, primul a fost Karel Abraham, urmat de Pedrosa. O să fie o sesiune care nu va putea conta la mare lucru, nici măcar la a-i obișnui pe piloți cu condițiile de pistă udă.


15:10 Sunt 24 de grade la nivelul asfaltului și 17 în aer. FP2 la MotoGP a început de circa 5 minute, însă ploaia a început și ea, astfel că piloții vor intra la boxe pentru schimbarea motocicletelor cu unele echipate cu gume de ploaie. Păcat.


14:55 S-a încheiat și FP2 de la Moto3. Alex Marquez (Estrella Galicia 0.0) a obținut cel mai bun timp al zilei cu 2:07.969, iar pe doi a venit Alex Rins, colegul său de echipă, cu +0.334. Al treilea timp din FP2 a fost obținut de Alexis Masbou (Ongetta-Rivacold) cu +0.443. Bastianini, cel mai rapid în FP1, a căzut. Mai sunt cam 10 minute și va începe cea de-a doua sesiune de antrenamente la clasa MotoGP. Afară sunt 19 grade, temperatura pistei este de 27 de grade.


14:30 După cum s-a terminat prima sesiune de antrenamente libere de la Brno, se pare că Marc Marquez este favorit și aici, în condiții de pistă uscată. Asta ar însemna că puștiul de la Repsol Honda ar putea obține 11 victorii la rând, un record inimaginabil. Cum vede el lucrurile?  „E o presiune din partea voastră, a mass-media, în ceea ce privește menținerea seriei de victorii. Să știți că pentru mine nu e o miză atât de mare, e important să fiu inteligent și să înțeleg că nu e posibil să câștigi mereu„. Mult mai simplu, se pare.


14:20 Iată și unul dintre motivele pentru care nu ne așteptăm la niciun fel de minune nici în sezonul viitor. Piloții care vor avea motociclete Honda de client vor pleca cu un dezavantaj major față de Marquez și de Pedrosa. Sigur, e motorul pe care cei doi îl au în acest sezon, dar se presupune că varianta 2015 va fi mult mai avansată. E corect și nu prea.


14:12 Aproape toată lumea este la terasele din complex și își potolește foamea/setea până când vor începe antrenamentele de la Moto3. Nu sunt foarte multe puncte de vânzare, așa că cele care există sunt asaltate și fac față cu greu. Prețurile sunt decente pentru un astfel de eveniment. Un hamburger este circa 3,2 euro, o friptură sau un hot-dog uriaș costă 3 euro . O porție de cartofi prăjiți este vândută cu 2,2 euro, iar berea costă 2 euro.


13:30 Până la 14:10 este pauză la Brno, pe circuit „se dau” doar puștii de la Red Bull Rookies. În centrul de presă nu prea se muncește, majoritatea jurnaliștilor sunt afară, la terasă. Cel mai tare par să se întrebuințeze ofițerii de presă de la echipele din MotoGP. Yamaha Tech 3 are trei astfel de oficiali care nu ridică ochii din monitoarele laptopurilor, Pramac Ducati are un reprezentant, iar Ducati doi.


13:20 Niște informații pentru cei interesați ca pe viitor să vadă de la fața locului GP-ul de la Brno. Drumul din București către circuit are circa 1200 de kilometri, porțiunile din Ungaria, Slovacia și Cehia fiind, evident, doar pe autostradă. Benzina în Ungaria și în Cehia este mai ieftină decât la noi, iar în Slovacia este o idee mai scumpă. Taxele de drum sunt de circa 30 de euro în total, însă cazarea trebuie rezervată cu mult, mult timp înainte. Brno nu este un oraș mare, locurile sunt limitate, motiv pentru care prețurile cresc considerabil în lunile premergătoare cursei. În acest moment, o cameră la un hotel de 3 stele poate costa mult peste 100 de euro pe noapte.

Există și varianta deplasării cu avionul. Curse directe București – Brno nu există, așa că cea mai comodă soluție este București – Viena, apoi un drum cu autocarul până la Brno de circa 2 ore. Autocarul se ia direct de la ieșirea din aeroport, are wi-fi gratis, sistem infotainment și catering la bord și costă în jur de 15 euro one-way. Din Brno sunt o groază de autobuze (chiar și gratis) care aduc oamenii la circuitul aflat la circa 15 kilometri de oraș.


13:05 Alvaro Bautista, pilot GO&FUN Honda Gresini știe că performanțele slabe din ultima perioadă pot să îl lase fără motocicleta Honda, motiv pentru care încearcă să compenseze prin ceea ce Valentino Rossi a dus la rang de artă: interacțiunea cu fanii. Mai jos îl puteți vedea cu niște copii veniți să viziteze paddock-ul. Alvaro e îmbrăcat în verde, în centrul imaginii, puțin mai înalt decât fanii lui minori.


12:59 S-a încheiat FP1 la Moto2 în timp ce făceam o plimbare prin paddock în căutare de subiecte pentru foto. Avem, așadar, un timp reper stabilit de Esteve Rabat (Marc VDS) cu 2:03.126. Pe doi a venit Sandro Cortese (Dynavolt Intact GP) la +0.172 și pe trei a venit Dominique Aegerter (Technomag carXpert) la +0.185. 


12:25 Ne-am lăudat suficient, să mai și muncim. Mai sunt circa 15 minute din FP1 la clasa Moto2. Rabat e cel mai rapid până acum, cu 2:03.197, urmat la +0.114 de Aegerter și la +0.217 de Simon. Și ca să revenim un pic la MotoGP și la Marquez, iată încă o dovadă a faptului că suntem contemporani cu un sportiv uriaș.


11:55 Și pentru că avem parte de o mică pauză între antrenamentele MotoGP și cele de la Moto2, e timpul pentru un anunț. Anul trecut am avut interviuri în exclusivitate cu doi piloți de top: Marc Marquez și Nicky Hayden. Ei bine, nici anul acesta ProSport nu vă va dezamăgi.


11:40 Tocmai s-a încheiat prima sesiune de antrenamente de la clasa MotoGP. Marc Marquez a stabilit cel mai bun timp din FP1 cu 1:56.807. La +0.033 secunde în spate a fost Jorge Lorenzo, iar la +0.048 a venit Dani Pedrosa. Primii nouă piloți din FP1 sunt într-o secundă, se pare că strategiile au fost agresive, toți au vrut să tragă tare pentru a avea timpi buni în eventualitatea în care vine ploaia. Știm faptul că în sesiunile de calificări se intră în funcție de rezultatele cumulate din antrenamente.


11:20 Suntem cu 20 de minute înainte finalului FP1 la MotoGP și situația stă în felul următor. Lorenzo e cel mai rapid cu 1:56.840, urmat de Marquez cu +0.203 și de Rossi cu +0.225. Mai departe avem Bradl, Pedrosa, Dovizioso și Aleix Espargaro. Se pare că vor fi spulberate recordurile de anul trecut.


10:59 Marc Marquez tocmai a început cu un mic wheelie primul tur cronometrat. Temperatura pistei începe să crească.


10:55 A început FP1 la clasa MotoGP. Evident, spectatorii așteaptă spectacol din partea celor patru piloți de la Repso Honda și Movistar Yamaha, însă de urmărit va fi și Aleix Espargaro (NGM Forward Racing), pilot care a obișnuit cu timpi excelenți în antrenamente și calificări. Vom avea 45 de minute interesante.


10:45 S-a încheiat FP1 la clasa Moto3. Avem un timp reper de 2:08.633 stabilit de Enea Bastianini (Junior Team GO&Fun). Pe doi a venit Alex Marquez (Estrella Galicia 0.0) la +0.305 și pe trei Jack Miller (Red Bull KTM Ajo) la +0.316. Mai sunt câteva minute până la startul FP1 la MotoGP, sunetul produs de motoarele care sunt în pregătirile finale face să tremure geamurile de la sala media.


10:35 Mai sunt câteva minute din prima sesiune de calificări de la clasa Moto3. Până vom afla cum s-a terminat să vedem care sunt recordurile de până acum, aici la Brno, la clasa mezină. Avem, așadar un „fastest lap” stabilit în 2013 de Alex Rins la 2:07.622 și un record de tur în regim de cursă ce îi aparține, tot de anul trecut, lui Luis Salom cu 2:08.307. Recordul de viteză a fost stabilit în 2013 și îi aparține lui Arthur Sissis, cel care a atins 225 km/h pe linia dreaptă.


10:30 Jovial ca de fiecare dată, Marc Marquez a fost în centrul atenției la conferința de presă de ieri, una în care s-a vorbit mult despre faptul că pilotul spaniol poate atinge recordul de 11 curse câștigate consecutiv. Până acum, Marc e destul de încrezător: „Am făcut un test aici acum vreo trei săptămâni, deci e un avantaj mare pentru Honda. Sigur, totul se poate schimba oricând din cauza vremii, însă setup-ul motocicletei este în principiu aranjat. Va fi un avantaj serios și pentru Dani, și el a fost rapid în teste„.


10:25 Câteva informații despre circuitul de la Brno, loc unde anul trecut învingător a fost Marc Marquez. Prima cursă a avut loc aici în 1965, iar de atunci s-au disputat 36 de GP-uri. Lungimea turului de pistă este de 5,403 kilometri cu o linie dreaptă lungă de 0,64 kilometri. Sunt 6 viraje de stânga și 8 de dreapta, iar la clasa MotoGP se va concura preț de 22 de tururi. Este cursa de casă a lui Karel Abraham (AB Cardion), pilot al cărui tată deține circuitul, dar și echipa pentru care pilotează Karel. Top speed-ul calificărilor de anul trecut a fost de 314,8 km/h și i-a aparținut lui Dani Pedrosa (Repsol Honda).

Recordurile circuitului de la Brno în MotoGP:

  • Cel mai bun timp de pole position: Cal Crutchlow – 1:55.527 (în 2013 cu Yamaha Tech 3)
  • Cel mai rapid tur de pistă în regim de cursă: Marc Marquez – 1:56.135 (în 2013 cu Repsol Honda)
  • Cel mai bun timp de cursă: Marc Marquez – 42 minute, 50,729 secunde (în 2013 cu Repsol Honda)

10:10 Pentru a explica declarația din titlu. La conferința de presă de ieri, un jurnalist l-a întrebat pe Marc Marquez dacă sunt șanse ca la Valencia (n.r. – ultima cursă a sezonului, moment în care Marc va fi probabil deja campion) să piloteze atât în cursa MotoGP, cât și în cursa de Moto2. Chiar dacă a înțeles un pic greșit întrebarea, spaniolul a dat un răspuns foarte interesant. Totul după ce Valentino Rossi a răspuns entuziasmat că ar vrea să îl vadă pe Marquez la două clase într-o singură etapă. „Nu cred că se poate, să duci un sezon întreg la două clase este foarte greu. La o cursă da, este posibil, dar nu știu ce să zic despre Valencia. Am auzit și eu zvonurile legate de mine, sunt ceva șanse să mă vedeți și la Moto2„, a spus Marquez.


10:00 Mai devreme era liniște și pace în paddock, acolo unde nici măcar fanii lui Valentino Rossi nu își făcuseră apariția. Livio Suppo, șeful de echipă al celor de la Repsol Honda, făcea exerciții de încălzire folosind o sticlă de 2 litri de apă, iar unul dintre mecanicii GO&FUN Honda Gresini ștergea spițele scuterelor echipei cu o pasiune demnă de o cauză mai bună. Au început antrenamentele la Moto3, sunetul este absolut încântător.


09:50 La conferința de presă de ieri, aproape fiecare pilot care a luat cuvântul a adus în discuție aspectul meteo. Dacă joi a fost urât la Brno, cu ploaie și nori negri pe toată durata zilei, astăzi avem soare încă de dimineață, chiar dacă temperatura aerului nu este mare. Cu 20 de minute înaintea startului antrenamentelor de la Moto3, în aer erau 15 grade Celsius, iar pista avea 13 grade.


09:40 „Cartierul general” al presei este exact deasupra liniei boxelor. Sunt aproximativ 300 de locuri pentru jurnaliști în cele două săli și, din experiența anului trecut, vă pot spune că sunt insuficiente pentru ziua cursei. Totuși, locul ProSport este rezervat, așa cum se poate vedea în imaginea de mai jos. Primul eveniment al zilei, antrenamentele la clasa Moto3, sunt pe cale să înceapă. La ora 10:00 a României, ora 09:00 locală piloții vor ieși pe circuit. 


08:30 Bine v-am găsit la ceea ce se va dezvolta, pe parcursul acestui weekend, într-un LIVE BLOG de la Grand Prix-ul de motociclism de la Brno, Cehia. Sunt Cristian Scutariu și sunt trimisul special al ProSport pentru cel de-al doilea an consecutiv la cea mai importantă competiție moto la nivel mondial. Anul trecut am prezentat interviuri în exclusivitate cu Marc Marquez și cu Nicky Hayden, anul acesta vor fi nume noi care vor vorbi special pentru cititorii ProSport. De asemenea, blogul va fi pigmentat cu poze de la fața locului, informații de ultim moment și alte elemente care vă vor permite să trăiți la intensitate maximă un weekend de cursă. Pentru întrebări sau sugestii putem interacționa prin intermediul adresei de mail din bannerul de mai sus. 

Așadar, astăzi este ziua în care vom avea parte de antrenamente libere la toate cele trei clase. La MotoGP, căci asta ne interesează în mod deosebit, situația este cât se poate de clară. Marc Marquez, campionul mondial în exercițiu, este lider autoritar după ce a câștigat toate cele 10 curse ale acestui sezon. Dani Pedrosa, colegul său de la Repsol Honda este al doilea în clasament, podiumul provizoriu fiind completat de Valentino Rossi. Acesta din urmă a comentat chiar ieri informația că Honda și Yamaha au început să se uite la Moto3 pentru a monitoriza tineri de perspectivă pentru „clasa regină”: „După viitorii doi ani poate că eu mă voi lăsa de motociclism. Dani și Jorge vor fi și ei pe finalul carierei, deci e perfect normal ca Honda și Yamaha să se uite de pe acum la piloții tineri și talentați de la Moto3„, a spus Valentino Rossi.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a dat buzna și.....
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a dat buzna și.....
Luptătorul suspendat pe viață pentru gestul golănesc pe care l-a făcut către fata din ring a rupt tăcerea! Mai rău a făcut
Luptătorul suspendat pe viață pentru gestul golănesc pe care l-a făcut către fata din ring a rupt tăcerea! Mai rău…
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă…
Medicii din Iași, ȘOCAȚI de ce au găsit în ochiul unui băiat de 14 ani! Trăia cu ea de 5 ani și îi făcea viața un calvar
Medicii din Iași, ȘOCAȚI de ce au găsit în ochiul unui băiat de 14 ani! Trăia cu ea de 5…
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și femei?
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și femei?
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de Biruinţă, ca să ai noroc tot anul
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de Biruinţă, ca să ai noroc…
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Spaima litoralului i-a salvat viaţa lui Adrian Mititelu Jr. Dezvăluiri incredibile, din spital, ale Prinţişorului Craiovei
Spaima litoralului i-a salvat viaţa lui Adrian Mititelu Jr. Dezvăluiri incredibile, din spital, ale Prinţişorului Craiovei
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine, mersi!
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine, mersi!
Legea care a intrat în vigoare în România. Este o premieră națională
Legea care a intrat în vigoare în România. Este o premieră națională
Surpriză  în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Halep, încăpățânarea costă: cum plătește Simona prețul după ce l-a ignorat pe Ion Țiriac
Halep, încăpățânarea costă: cum plătește Simona prețul după ce l-a ignorat pe Ion Țiriac
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul privat?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul privat?
Mașini vândute în România? 99Vehicles: „Undeva e o problemă, o fraudă, o vrăjeală”
Mașini vândute în România? 99Vehicles: „Undeva e o problemă, o fraudă, o vrăjeală”
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era atentă: „Am făcut-o să o ajut!”. Camerele de filmat au surprins întregul moment
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era atentă: „Am făcut-o să o…