Mani Gyenes ia startul pentru a şasea oară în Raliul Dakar. Sătmăreanul a câştigat ediţia 2015 la clasa Maraton

10 nov 2015 714 afişări Auto-Moto
Mani Gyenes ia startul pentru a şasea oară în Raliul Dakar. Sătmăreanul a câştigat ediţia 2015 la clasa Maraton
  • Pilotul Emanuel Gyenes, component al Autonet Motorcycle Team, va concura pentru a şasea oară în cel mai dificil rally-raid. Mani a câştigat ediţia 2015 la clasa Maraton şi revine în Dakar în şaua unei noi motociclete KTM 450 Rally Replica.

Mani Gyenes a debutat în Dakar în ianuarie 2007 când a concurat şi în ultima ediţie africană a raliului. În acel an s-a clasat pe locul 9 la debutanţi şi 46 la general. Au urmat ediţiile în care a concurat alături de Vectra Racing şi a izbutit să câştige în 2011 primul titlu la clasa Maraton - cea mai restrictivă categorie din raliu pentru că de-a lungul celor două săptămâni nu este permis să schimbi o serie de componente printre care şi motorul.

În 2015 a revenit în raliu după o pauză de doi ani şi alături de Autonet Motorcycle Team a obţinut al doilea titlu la Maraton şi s-a clasat pe 21 la general. Cu mai puţin de o săptămână înaintea plecării către Le Havre, portul francez de unde sunt îmbarcate vehiculele din Europa care merg în Dakar 2016, Mani a prezentat la Satu Mare motocicleta pe care va concura.

”În ianuarie voi lua startul pentru a şasea oară în Raliul Dakar şi pe această cale vreau să mulţumesc Autonet Motorcycle Team pentru încrederea şi sprijinul acordat în vederea participării la ediţia de anul viitor. Pentru maşina de asistenţă şi cei doi mecanici sunt recunoscător companiei Schlemmer. Un aport foarte mare la prezenţa mea în ediţia 2016 îl are Consiliul Judeţean Satu Mare, cel care m-a ajutat să beneficiez de o motocicletă noua KTM 450 Rally Replica. Este o motocicletă de ultimă generaţie care cred că mă va ajuta să obţin cel mai bun rezultat al meu în Dakar. Comparativ cu cea utilizată în 2015 şi 2012 aceasta este mai manevrabilă, mai uşoară, mai puternică - este pe injecţie şi nu pe carburaţie”, spune Mani Gyenes.

Dakar 2016 este cea de-a opta ediţie a raliului care se desfăşoară în America de Sud. Iniţial, ediţia de anul viitor trebuia să debuteze în Lima însă din pricina fenomenului El Nino (se anunţă cel mai devastator din ultimii ani), Peru a fost nevoit să se retragă. Astfel raliul va debuta pe 2 ianuarie cu un prolog în Buenos Aires şi va porni pe 3 ianuarie către Bolivia. După cele trei speciale din această ţară andină se va reveni în Argentina, oraşul care va găzdui finişul de pe 16 ianuarie fiind Rosario.


”Când am văzut că nu vom trece prin Chile şi Peru mi-a părut puţin rău pentru că anul acesta, în ianuarie, am avut speciale cu dune unde am obţinut rezultate bune şi sperăm să fie la fel şi în 2016. Nu va fi un dezavantaj că nu mergem în deşertul Atacama deoarece traseul este la fel pentru toată lumea, dar cu siguranţă nu face bine imaginii raliului” 

Mani GYENES


În cea de-a cincea sa aventură în America de Sud, Mani îi va avea în echipa de asistenţă tehnică pe Laszlo Olah (coechipierul alături de care a câştigat Red Bull Romaniacs în 2005 şi 2006) şi Szabolcs Racz.

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.