Ford a oprit producția la Craiova!

Autor: Daniel Remes Publicat: 20 Sep. 2013, 11:52 Actualizat: 20 Sep. 2013, 11:53 Auto-Moto
Ford a oprit producția la Craiova!

Fabrica Ford de la Craiova s-a oprit! Începând de azi, 20 septembrie, și până pe 4 octombrie inclusiv, aproximativ 2.500 de angajați de la Ford, în special cei de la Operațiuni Vehicule și serviciile adiacente, au intrat, de astăzi, în șomaj tehnic. Producția de automobile va fi reluată pe 7 octombrie, dar cei care muncesc la Ford au fost anunțați că programul opririlor temporare ale producției va continua și în lunile următoare. Fabrica își oprește temporar activitatea de producere a mașinilor, ca urmare a diminuării cererii de vehicule B-Max pe piața externă. Anunțul a fost făcut de companie în urmă cu circa două săptămâni. „Ca răspuns la situația precară a pieței europene, Ford România continuă să-și ajusteze volumele la uzina de la Craiova și are în plan oprirea producției de autovehicule pentru 13 zile în luna octombrie. În situația în care piața auto va continua să scadă, este posibil să existe astfel de întreruperi și în lunile noiembrie și/sau decembrie. Conform Contractului colectiv de muncă dintre compania noastră și angajații săi din România, în timpul acestor zile de întrerupere a producției, angajații se vor afla în șomaj tehnic, aceștia fiind plătiți cu 80% din salariul de bază. Această situație se aplică pentru aproximativ 2.500 de angajați ai departamentului de Operațiuni Vehicule”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ford România, Ana Maria  Timiș.

Lucrează în continuare la motoare

„În ceea ce privește secția de producție motoare, aici se produc peste 1.000 de motoare pe zi și, momentan, se menține acest volum de producție. În uzina de motoare de la Craiova, Ford are 1.000 de angajați ce lucrează în două schimburi. Ford România va continua să își alinieze producția la cererea efectivă a pieței și, datorită flexibilității sistemelor noastre de lucru, putem reacționa în timp real la schimbările pieței, inclusiv prin creșteri de producție. B-MAX continuă să fie cel mai bine vândut monovolum de dimensiuni mici din Europa și suntem încrezători că acestea sunt măsuri temporare, urmând ca situația să se amelioreze pe măsură ce vânzările de automobile pe piața europeană vor începe treptat să crească”, a completat oficialul Ford România.

În octombrie, șomajul tehnic va dura 13 zile lucrătoare

Luna viitoare va fi și mai grea pentru angajații de la Ford. Dacă planurile nu se schimbă, aceștia vor avea de muncă doar în zece zile. Practic, producția va fi oprită 13 zile lucrătoare! Practic, în toată această perioadă, angajații primesc 80% din salariu, cu 5% mai mult decât prevede Codul Muncii pentru situațiile de șomaj tehnic, dar în conformitate cu prevederile din Contractul colectiv de muncă agreat de cele două părți. Banii pentru perioada cât stau acasă angajații fabricii sunt suportați de companie.

 

Daniel REMEȘ

Autor: Daniel Remes Publicat: 20 Sep. 2013, 11:52 Actualizat: 20 Sep. 2013, 11:53 Auto-Moto
Pe aceeași temă