Emanuel Gyenes revine în Raliul Dakar

11 dec 2014 188 afişări Auto-Moto
Emanuel Gyenes revine în Raliul Dakar

Pilotul sătmărean Emanuel Mani Gyenes va concura în ediţia 2015 a Raliului Dakar, cea mai dificilă competiţie din sportul cu motor. Sub culorile Autonet Motorcycle Team, Mani va lua startul în cel de al cincelea său Dakar şi speră ca la finalul celor peste 9.000 de km să se claseze între primii 20 de rideri, la fel cum a făcut la ediţiile din 2011 şi 2012.

A şaptea ediţie sud-americană a celui mai dificil raliu din lume va debuta pe 4 ianuarie în Buenos Aires şi include 13 probe speciale cu o lungime totală de 4.752 km, la categoria moto. După incursiunea în Bolivia şi Chile, riderii rămaşi în competiţie vor reveni în capitala Argentinei pe 17 ianuarie, după ce vor parcurge în total 9.295 de km. Organizatorii raliului au pregătit speciale care îi vor pune la grea încercare pe rideri: de la porţiunile rapide şi înguste din Patagonia, la speciale care ajung la 4.000 de metri altitudine în Anzi, de la dunele din deşertul Atacama, la Salar de Uyuni cel mai plat loc de pe Terra. În această ediţie motocicliştii vor avea şi patru etape maraton, adică nu vor beneficia de ajutorul echipelor de asistenţă tehnică, iar cea mai lungă zi va fi cea de pe 16 ianuarie, când au de stat în şa pe o distanţă de 1.024 de km.

Numărul de concurs al lui Mani este 49, va rula pe un KTM 450 Rally şi va concura, la fel ca în 2011, la categoria Maraton – riderii de la această categorie nu au voie să schimbe, de-a lungul celor două săptămâni, o serie de componente ale motocicletei printre acestea aflându-se şi motorul. Tot ca în 2011 mecanicul său va fi Romeo Duicu, primul român care a terminat Raliul Dakar în America de Sud.

Mani Gyenes #49: ” Pentru mine Raliul Dakar este un mod de viaţă. Din păcate, nu am găsit bugetul pentru a concura în 2013 şi în 2014, iar acum revenirea în Dakar este incredibilă. Ultima dată când am concurat am reuşit să termin pe 17 în clasamentul general şi sper ca în acest an să mă clasez tot în top 20. În 2011 am fost cel mai rapid la clasă Maraton şi în acest an voi încerca să revin pe podium. Va fi foarte dificil în Bolivia pentru că vom rula la altitudini foarte mari, dar raliul Dakar nu este o cursă uşoară.Vreau să le mulţumesc tuturor celor care au făcut posibilă revenire mea în Raliul Dakar şi celor care m-au sprijinit până acum.

 Palmares Internaţional

 • 2014 – medalie de aur Red Bull Sea to Sky;
 • 2013 – locul 2 Expert Single Red Bull Romaniacs;
 • 2012 – locul 17 clasamentul general al raliului Dakar;
 • 2011 – locul 1 clasa Maraton raliul Dakar, locul 18 în clasamentul general al raliului, locul 4 în trofeul Amatorilor (aici sunt incluşi toţi piloţii care nu reprezintă în mod oficial un constructor);
 • 2010 – locul 9 clasa Pro a Red Bull Romaniacs, locul 4 clasa Super Producţie +450 cmc în Raliul Tunisiei (Campionatul Mondial de Rally‐Raid), locul 8 în clasamentul general;
 • 2009 – locul 2 clasa Expert Single Red Bull Romaniacs;
 • locul 1 clasa Producţie a Raliului Marocului (Campionatul Mondial de Rally‐Raid), locul 8 în clasamentul general;
 • 2008 – locul 2 clasa 450 cmc Dakar Series Central Europe Rally, locul 14 clasa Pro a Red Bull Romaniacs, victorie de specială în Raliul Faraonilor (Campionatul Mondial de Rally‐Raid), locul 6 în clasamentul general;
 • 2007 – locul 9 la debutanţi, locul 46 la general şi 18 la clasa Producţie în Raliul Dakar, Medalie de argint la International Six Days Enduro – Chile, locul 9 clasa Pro a Red Bull Romaniacs;
 • 2006 – locul 1 Red Bull Romaniacs clasa Expert Team, coechipier Laszlo Olah;
 • 2005 – locul 1 Red Bull Romaniacs clasa Exprt Team, coechipier Laszlo Olah.

Revenirea în Raliul Dakar a lui Mani Gyenes se datorează: Autonet Motorcycle Team, Consiliului Judeţean Satu Mare,Consiliului Local Satu Mare,Vectra Racing, Cheile Grădiştei, Schaeffler, Motul, Delphi, TRW, Goldentyre,TuiTravel, Kenny.

Raliul Dakar va putea fi urmărit în România, prin intermediul Eurosport, în perioada 4-18 ianuarie.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.