An plin pentru motorsportul românesc. Ce noutăţi apar în calendarul FRAS

9 mar 2018 506 afişări Comentează şi tu Auto-Moto
An plin pentru motorsportul românesc. Ce noutăţi apar în calendarul FRAS Foto: abimages.ro 4 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7959/17056101/4/3.jpg

Federaţia Română de Automobilism Sportiv (FRAS) a publicat calendarul oficial pentru sezonul 2018, care conţine aproape 100 de evenimente, iar o parte dintre ele sunt organizate în premieră. Cea mai importantă noutate o aduce Raliul Marii Uniri, o competiţie dedicată sărbătorilor centenare.

Singura federaţie naţională pentru sportul automobilistic recunoscută de Guvernul României, prin intermediul Ministerului Tineretului şi Sportului, FRAS are în subordine nu mai puţin de 17 campionate. Faţă de anul trecut, noutatea o reprezintă introducerea în calendar a Super Rally, un concept care se va desfăşura în centrul oraşelor mari, asemenea super specialor de la Raliuri, şi apariţia unui nou campionat de viteză pe circuit dedicat automobilelor istorice. Totodată, proiectul-pilot dedicat karturilor electrice de anul trecut s-a transformat anul acesta într-un campionat de sine stătător.Ramura de tradiţie, raliurile, va programa şi anul acesta un total de 7 etape la Braşov, Arad, Cluj-Napoca Bacău, Odorheiu Secuiesc, Iaşi şi Sibiu. Prima etapă, cea de la Braşov, ajunsă la a 47-a ediţie, se va desfăşura între 24 şi 25 martie. De asemenea, sunt programate 8 etape de viteză în coastă la Râşnov, Teliu, Poiana Braşov, Reşiţa, Sinaia, Rânca, Câmpulung Muscel şi Poiana Braşov.

Cele mai multe evenimente din acest an se vor desfăşura la off road, nu mai puţin de 14, dintre care 8 în cadrul campionatului şi alte 6 în cupe. Cu o evoluţie spectaculoasă în ultima perioadă, driftul a mai adăugat o etapă la campionat, şi va avea un total de 6, iar prima se va desfăşura în Ungaria, la Mariapocs, ca urmare a unui parteneriat cu omologii din ţara vecină.

Rally Cross a anunţat deja un total de 7 runde, în timp ce Rally Raidul, o disciplină care a atras peste 20 de piloţi străini doar anul trecut, are programate 6 etape.În acord cu federaţia, campionatele de Super Rally şi Time Attack se vor desfăşura la aceleaşi date şi pe aceleaşi trasee în centrul oraşelor. Astfel, se va asigura o expunere excelentă şi time attack-ului, o disciplină mai puţin cunoscută în ţara noastră.

Şi Autoslalomul va avea parte de atenţie anul acesta, cu primele două etape în oraşul Brăila, în timp ce celelate două sunt programate pe circuitul de la Prejmer. La fel ca în fiecare an, slalomul paralel, una dintre pepinierele automobilismului sportiv, care a dat nume mari precum Simone Tempestini sau Raul Badiu, se va desfăşura în tradiţionala „Groapă” de la Sibiu.

Kartingul va avea un numă important de evenimente, atât la cel tradiţional, cu 6 etape, cât şi la electric, o nouă divizie din cadrul FRAS, cu 11 evenimente, dintre care 6 etape şi 5 concursuri de Supercupă.

Pe lângă evenimentele din Campionatul Naţional de Raliuri Dunlop şi Campionatul Naţional de Viteză în Coastă Dunlop, în cadrul cărora au propriile competiţii, automobilele istorice vor avea de anul acesta şi un campionat dedicat, de viteză pe circuit.Alte două evenimente de referinţă organizate cu participare internaţională puternică sunt Raliul Istoric al Zăpezii, care a avut nu mai puţin de 48 de echipaje la start, unele inclusiv cu experienţă în WRC, şi Raliul Istoric pe Macadam, programat între 19 şi 23 iunie.

FRAS se va implica în sărbătorirea Centenarului, la 100 de ani de la Marea Unirea, şi anul acesta va organiza Raliul Marii Uniri, un raliu de regularitate, la care se pot înscrie inclusiv piloţii amatori şi care va face popas în oraşele importante care au contribuit în urmă cu un secol la evenimentul de la 1 Decembrie 1918.92 de evenimente de automobilism sportiv sunt programate să se desfăşoare anul acesta sub egida FRAS
1052 de piloţi au fost prezenţi anul trecut la startul competiţiilor organizate sub egida FRAS
105 piloţi străini au fost licenţiaţi anul trecut pentru evenimentele organizate în România

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.