INEDIT | "O curiozitate" construită din pasiunea curselor lungi de un alergător amator: primul serial videoblog din plutonul de la maraton

10 iun 2015 377 afişări Atletism
INEDIT | "O curiozitate" construită din pasiunea curselor lungi de un alergător amator: primul serial videoblog din plutonul de la maraton

Mediul virtual românesc se poate mândri, în 2015, cu primul serial videoblog al curselor de fond şi semi-fond. Cu multă pasiune pentru sport, ingeniozitate şi preocupare pentru cele mai noi tendinţe în comunicare şi atletism, cu şi mai multe sacrificii şi obstacole depăşite, cu resurse proprii de echipament, deplasare, editare şi filmare, Radu Restivan a dus proiectul 321sport un pas mai departe, finalizând episodul-pilot al unui serial care va avea în prim-plan experienţele de pe traseu ale alergătorilor amatori.

"321Sport pe Traseu" este, pentru Radu Restivan, instructor certificat SchwinnCycling (BronzeLevel) şi alergător amator, fost jurnalist la ProSport şi membru în echipa de PR Dăescu Borţun Olteanu, "şansa de a atrage o comunitate de alergători cu un serial amuzant, omenesc şi nemaivăzut în România". Filmat de omul-orchestră al maratoanelor şi semi-maratoanelor, care, după o schimbare radicală în propriul stil de viaţă, şi-a propus să inspire şi să susţină revelaţii de acelaşi tip şi altora, fiecare episod este o mărturie a traseului, un jurnal animat şi viu al fiecărei curse.

Construcţia are o tuşă de umor şi însumează imaginile spectaculoase pentru ochiul protagonistului, se derulează în ritmul său marcat de dificultăţile traseului, este presărat cu mini-interviuri ale colegilor de traseu, cu detalii de culoare date de spectatorii ocazionali de pe marginea drumului, cu frânturi de spectacole ad-hoc, cu informaţii despre localităţile traversate şi câteva repere culturale. Dar mai ales, fiecare episod al serialului gândit de Radu Restivan îi duce pe cei aflaţi în faţa monitorului sau a ecranului de telefon, pe şosea, pe drumul tăbăcit, foarte aproape de experienţa unei alergări în ritmul pasionaţilor de atletism, nu al profesioniştilor.

În acelaşi timp, "321Sport pe Traseu" este o "curiozitate nou aparută", după cum se mândreşte iniţiatorul său.

Primul episod, care poate fi deja urmărit on-line, este o recenzie a Tuşnad Marathon, aflat în 2015 la a şaptea ediţie din istorie. Peste 300 de alergători din România, Ungaria, Turcia şi Olanda s-au aflat la startul traseului de 23 km. Cursa începută la Băile Tuşnad a avut ca punct de sosire Lacul Sfânta Ana, iar participanţii au avut o provocare în plus, dincolo de lungimea traseuluii: diferenţa de nivel de aproximativ 900 metri, care i-a costat pe cei de pe traseu, la un anumit moment al cursei, până la un minut pe kilometru la ritmul de cursă.

Povestea lui Radu Restivan, pe scurt

În luna mai a anului 2014 nu eram în stare să alerg nici măcar 1 km, iar în octombrie am reuşit să termin primul meu maraton, la Budapesta. Este incredibil cât de mult se poate schimba viaţa unui om în doar câteva luni, iar în 2015 am simţit că este cazul să ofer această senzaţie şi altor oameni. De aceea am pornit programul #dela1la21, în care am invitat oameni care nu alergau aproape deloc într-o provocare unică în viaţă. După zeci de antrenamente în comun, în care am încercat să alergăm cât mai mult, am reuşit să trecem linia de finish împreună, iar asta a fost cea mai mare bucurie pe care  puteam s-o am”, a relatat Radu Restivan, fondatorul 321sport.

Sâmbătă, 11 octombrie 2014, în ziua în care România trăia cu sufletul la gură meciul de fotbal al echipei naţionale, de pe Naţional Arena, împotriva reprezentantei Ungariei, contând pentru runda secundă a grupei F din preliminariile Euro 2016 (scor 1-1), Radu Restivan a alergat şi a terminat Maratonul de la Budapesta, relatând pentru ProSport experienţa "sportului adevărat".

Citeşte şi: Mărturia românului aplaudat de mii de maghiari în ziua meciului de pe Naţional Arena. Campionul de pe locul 2.985 şi ziua în care sportul a învins

  • Programul #dela1la21 a fost dezvoltat pe platforma 321sport în parteneriat cu Asociaţia Bucharest Running Club şi a fost dedicat "tuturor non-alergătorilor care doreau să-şi întreacă limitele".
  • 321sport este prima platformă online din România de review-uri de produse sportive şi video blogging de la evenimentele sportive.
  • Radu Restivan mărturiseşte că s-a inspirat din review-urile cu mii de vizualizări postate de iubitori ai atletismului - adevărate ghiduri pentru cei aflaţi la început, pentru cei care doresc o părere avizată despre cum se simte un produs pe care şi-ar dori să îl achiziţioneze pentru multele ore de alergare - toate în limba engleză.
Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.