Premieră după 28 de ani. România derulează acum un parteneriat pentru sport şi sănătate: trecerea de la medicina omului bolnav la medicina omului sănătos

19 nov 2018 565 afişări Alte sporturi
Premieră după 28 de ani. România derulează acum un parteneriat pentru sport şi sănătate: trecerea de la medicina omului bolnav la medicina omului sănătos

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi Institutul Sportiv Român au semnat luni, 12 noiembrie, protocolul de parteneriat „Sport pentru sănătate”, care vizează conceperea, dezvoltarea şi implementarea unor programe specializate privind incidenţa sportului în domeniul sănătăţii.

Recent am anunţat că CNAS intenţionează să treacă de la medicina omului bolnav la medicina omului sănătos, să pună accent pe prevenirea şi depistarea precoce a îmbolnăvirilor. Unul dintre elementele-cheie ale prevenţiei îmbolnăvirilor este stilul de viaţă sănătos, care înseamnă nu doar evitarea exceselor alimentare sau de altă natură, ci şi petrecerea de timp în aer liber, cu activităţi sportive. Vorbim nu de sport de performanţă, ci de sport de întreţinere, a cărui practicare în masă trebuie s-o redescoperim şi s-o relansăm, pentru că prea mulţi cetăţeni din păcate sunt tributari sedentarismului şi spaţiilor închise. Institutul Sportiv Român este un partener esenţial în acest scop” – a declarat preşedintele CNAS, Răzvan Vulcănescu.

Adrian Socaciu, preşedintele Institutul Sportiv Român, a precizat că importanţa sportului pentru sănătate nu poate fi contestată şi este mai bine să previi decât să tratezi.  

Protocol de colaborare Sport pentru sănătate are la bază principiul prevenirii. Sportul creşte durata de viaţă, activizează metabolismul, îmbunătăţeşte funcţia pancreasului şi normalizează glicemia, menţine sănătatea inimii şi a creierului. Acestea sunt doar câteva dintre beneficiile pe care sportul le aduce sănătăţii noastre. Românii au mare nevoie de sport pentru a-şi îmbunătăţi starea de sănătate,  în contextul în care cifrele sunt aproape dramatice: 63% dintre români nu practică niciodată niciun tip de activitate sportivă, iar 55% din populaţia României este supraponderală”, a declarat Adrian Socaciu, preşedintele Institutul Sportiv Român.   

Protocolul mai prevede şi participarea CNAS ca partener instituţional la mai multe evenimente pentru promovarea sportului şi a sănătăţii prin sport organizate de ISR, unul dintre acestea fiind Forumul Sportului Românesc. Totodată, documentul cuprinde modalităţile concrete în care cele două părţi vor colabora pentru îndeplinirea obiectivelor pe care şi le-au propus în comun. La baza colaborării bilaterale stau principiile transparenţei şi profesionalismului în valorificarea cunoştinţelor şi a experienţei pe domeniul de competenţă al activităţii fiecărei părţi.

ŞTIAŢI CĂ...? Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a prezentat în acest an planul de acţiune globală pentru promovarea activităţii fizice, prin care doreşte să reducă cu 15% sedentarismul în rândul adulţilor şi al adolescenţilor, până în anul 2030.
 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.