INTERVIU | Bogdan Stelea analizează Germania la European: “Campioana se va alege dintre Germania și Franța!”

INTERVIU | Bogdan Stelea analizează Germania la European: “Campioana se va alege dintre Germania și Franța!”
  • Publicat:

Germania e sinonimă cu performanța în fotbalul modern, iar despre nemți se spune că, indiferent de condiții, găsesc drumul spre semifinale. Au demonstrat-o de atâtea ori, iar Campionatul European din 2020 reprezintă ultimul dans al legendarului Joachim Low. Cât contează plecarea lui Jogi, care e rolul lui Neuer, plusurile și minusurile Germaniei. Le aflăm pe toate de la Bogdan Stelea, fost adversar al nemților la turneele finale. Nu ai cont pe Superbet? Creează unul acum și bucură-te din plin de experiența SuperEuro!

Franța – Germania e unul dintre derby-urile de la European. Vezi SuperOferta pregătită de Superbet!

Superbet: Stelică, începem cu întrebarea care stă pe multe buze. Va fi influențat jocul Germaniei de faptul că Joachim Low se va despărți de echipă după 15 ani de când a devenit selecționer?

Bogdan Stelea: Și nouă ni s-a întâmplat asta. Știam că Nea Puiu va pleca și știam că va veni Pițurcă. Dar n-au fost probleme de disciplină. Ne-am făcut jocul nostru. Atitudinea grupului e influențată de personalitatea antrenorilor. Low e de 15 ani la naționala Germaniei, e respectat și nu are nicio problemă să țină echipa în mână.

Văzând Germania și la București, care crezi că e atuul lor la acest European?

Cred că experiența pe care o au. Joacă la un nivel înalt și joacă deja împreună de ceva timp.

Germania la European. Vezi Cotele Speciale oferite de Superbet!


“Campioana se va decide dintre Germania și Franța”

Când erai jucător te-a impresionat ritmul în care evoluau echipele nemțești. De când germanii au crescut și la capitolul fantezie, consideri că au mai slăbit ritmul?

Deloc. Ei i-au integrat în jocul lor și pe copiii emigranților. Iar aceștia par tot nemți. Desigur, știu și cu mingea, dar au și o condiție fizică impresionantă.

La națională, cu cine ai simțit că au nemții cea mai mare rivalitate: cu francezii, pe care îi vor întâlni în grupele acestui Euro sau cu englezii?

Cu Anglia, clar. Și unii și-alții. Păi mi-aduc aminte de niște bătăi pe care și le-au tras unii altora (mă refer la scoruri fluviu în favoarea câștigătoarei) și se făceau după praf prin ziare.

Bayern Munchen e clubul care dă cei mai mulți campioni europeni în istoria fotbalului: 19 la număr. Acum, bavarezii dau jucători naționalelor Germaniei, Poloniei, Franței, Spaniei și Austriei. Dintre aceste 5 țări, pe care o vezi campioană europeană?

Păi dintre Germania și Franța cred că se va decide campioana. Dar să vedem ce fac în grupe. Polonia ar putea fi o surpriză majoră. Noi vorbim acum pe niște date anterioare. Pe teorie. Dar turneul final poate demonta toate aceste lucruri. Începi prost cu înfrângere, nu-ți revii nici în al doilea meci și ești out. Germania chiar a ieșit din grupe la Mondialul trecut.

Nemții sunt valoroși, dar au și lacune. Au clacat cu Macedonia de Nord. Dar chiar și cu noi se puteau trezi egalați. Ne-au dominat și au ratat copios. Însă dacă am fi crezut în noi, i-am fi putut egala! Cred că un X la București i-ar fi obligat să bată în meciul cu macedonenii.

Gândiți-vă că e greu să stai concentrat 3 meciuri. Dacă pentru ei a fost greu, gândiți-vă cum e pentru alte naționale cu arie de selecție restrânsă.

Care moment al jocului era mai greu pentru tine ca portar, în relație cu nemții? Mai ales că i-ai întâlnit într-un meci de mare miză la turneul final la care România a ajuns cel mai departe: fazele fixe sau momentele de joc din acțiune?

Toate erau grele. Dar mai mult fazele fixe. Dacă noi eram grupați și cream densitate, absorbeam presiunea nemților. La fazele fixe erau foarte periculoși. Am trăit meciuri cu echipe care ne-au pus sub o presiune fantastică: Columbia la Mondialul din 1994, Franța la Saint Etienne în 1994 în preliminariile Europeanului 1996, când n-am ieșit din 16 metri.

Am mai jucat contra lor și altă dată. I-am și bătut atunci cu 5-1. Însă nu sunt relevante. Noi ne capacitam contra Germaniei. Atunci am și prins-o cu schimb de generații și i-am făcut praf. N-o să vezi asta prea des la ei. Doar Anglia le-a mai dat 5.

“Ter Stegen are o tehnică mai bună decât Neuer”

Cât de dificil este pentru un portar să-și asume rolul de lider în teren?

Nu e dificil. Depinde foarte mult de personalitatea fiecăruia. În anumite momente trebuie să-și asume rolul. Trebuie să facă anumite lucruri. Ești lider dacă ești acceptat de ceilalți. Trebuie să ai anumite calități: să fii inteligent, să-ți pese de ceilalți, să știi să fii un bun organizator, să dai încredere, să vezi că toți cei din echipa ta te urmează și au încredere în ceea ce faci. Liderii nu se aleg ei. Sunt aleși de grup. Grupul e cel care îi alege.

Care crezi că e detaliul prin care a marcat Neuer imaginea portarului modern în fotbalul mondial?

În fotbalul actual, portarul se evidențiază fiindcă el joacă și cu piciorul și e parte integrantă în construcția echipei. În ziua de azi, portarii sunt folosiți să contribuie la construcție. Ba chiar uneori urcă atât de mult pentru a primi o pasă înapoi la centrul terenului, când echipa aflată în atac vrea să mai decongestioneze jumătatea adversă. Pe timpul nostru nu prea exista pasa înapoi la portar. Te condamna și publicul în momentul în care dădeai pasă la portar și nu erai în stare să găsești o soluție de a pasa înainte. Dar în fotbalul de azi, se joacă într-un mod în care o pasă la portar nu fragmentează deloc ritmul.

Neuer a avut șansa să vină Guardiola la Bayern Munchen. Altfel, să știți că din punctul meu de vedere sunt portari care joacă mingea cu piciorul mai bine decât el, dar nu au încrederea de sine și a jocului pe care o are el.

De exemplu Ter Stegen are o tehnică mai bună decât Neuer. Și mai sunt portari cu o tehnică incredibilă. Chiar și Ederson de la Man City. Dar și pe vremea mea, Taffarel, Cordoba, erau incredibili. Cordoba juca folosind ambele picioare. Jorge Campos avea meciuri în care în a doua repriză juca în teren. Am văzut chiar un meci cu el în aceste ipostaze, de portar și jucător de câmp în același meci. Nu mi-a venit să cred ce bine juca în teren.

Pe cine mizezi pentru premiul de cel mai bun portar de la turneul final?

E ca și cum ai întreba cine crezi că ajunge între primele 4. Cred că dintre portarii semifinalistelor se va alege portarul turneului. Dacă nu, chiar dintre portarii finalistelor. Gândiți-vă că Rui Patricio, Lloris și Neuer sunt în aceeași grupă. Și poate doi nu vor merge mai departe.

Dacă reușești să ieși din grupă, ai un moral mai ridicat. În plus, eviți până la finală o confruntare cu o mare favorită. Oricum la European nu găsești echipe slabe. Ai doar echipe mari, respectiv echipe în formă (mă refer la cele de plan secund).

“Deschamps, peste Berti Vogts, dacă ia și Europeanul!”

Ce șanse acorzi Ungariei să producă surpriza în această grupă a morții, în care se află pe lângă Germania, campioana mondială Franța și campioana europeană Portugalia?

Are șansa ei. S-au calificat după victorii clare cu Bulgaria și Islanda. Însă aici dau de niște titani. Au însă maghiarii un lot cu jucători care sunt titulari la echipele lor. Și chiar dacă au avut de tras pentru calificare, uite că atunci când au avut finale pentru calificare, le-au dominat. Pe bulgari i-au bătut la Sofia.

Germania a câștigat primul European adjudecat în baza golului de aur. Unul la care ai jucat și tu. Crezi că regula era perfectă pentru o echipă ca Germania?

Toată lumea se adaptase la acea regulă. În momentul în care știai că iei un gol s-a terminat, nu mai riscai. Regula era gândită să stimuleze jocul ofensiv în reprizele de prelungire, dar efectul a fost invers. Echipele au jucat tot mai închis. Chiar dacă tu aveai ocazii în timpul regulamentar, în reprizele de prelungire nu mai forțai. Când ai presiunea timpului nu îți mai permiți să presezi adversarul, fiindcă nu știi cum scapă și îți dă golul care închide meciul și te trimite acasă.

Loteria penalty-urilor e mereu preferabilă unui gol de aur. Cel puțin din teren.

Consideri că regula aceea a fost una benefică pentru fotbal, sau a fost abolită pe merit, deși a apucat să desemneze două campioane europene?

Păi în reprizele de prelungire se ajunsese că toată lumea juca „la ce iese”. Ataca doar cu 2-3 jucători și forța să obțină faze fixe. Regula n-a ținut fiindcă nu și-a atins scopul pe care FIFA și UEFA îl doreau, acela de a crește spectacolul și suspansul între minutele 90-120. Totuși, a desemnat două campioane europene. A făcut istorie regula.

Germania a pierdut în 1966 acea finală controversată pe Wembley. Bine, era R.F.G, dar Germania de azi îi moștenește palmaresul. Crezi că nemții vor avea o ambiție suplimentară fiindcă trofeul se va acorda pe Wembley?

Nu cred că-i motivează asta. Generațiile ulterioare acelui moment nu mai au legătură cu ce-a fost atunci. Atunci rămăseseră și polițe neplătite după cel de-al doilea război mondial. Acea nebunie s-a diminuat. Acum, motivația principală e trofeul pus în joc.

Berti Vogts deține un record singular: a câștigat Europeanul și ca jucător și ca selecționer.  De ce are nevoie adversarul Germaniei, Deschamps (acum selecționer al Franței) pentru a-l egala pe Vogts?

Dacă Deschamps îl ia ca selecționer, va fi peste Berti Vogts. Fiindcă el are și Mondialul luat ca jucător și selecționer. Are un lot valoros căruia îi trebuie șansă. Depinzi foarte mult de ea. Tu poți face lucrurile foarte bine. N-ai noroc, nu ți se leagă lucrurile și naufragiezi prematur sau târziu, dar șocant.

Franța are program greu. Primul meci la Munchen, apoi la Budapesta cu Ungaria.

5 schimbări permise la acest European. Crezi că Low le va efectua pe toate, meci de meci, pentru a rula câți mai mulți jucători (lotul va avea în premieră 26 fotbaliști), dar și pentru a mai fragmenta jocul adversarei, respectiv pentru a trage de timp, sau la turneul final va schimba mai puțin, tot în limita a 3 schimbări?

Depinde. Are 5 schimbări și poate face cu ele orice vrea. Estimez că în general le va face pe toate. Ai interes să le faci pe toate. Poți să faci multe lucruri cu aceste 5 schimbări.

N-ai cum să nu le efectuezi. Ținând cont de nivelul valoric al lotului nemților, tu trebuie să ai jucătorii cu sentimentul că sunt importanți și folosiți. Trebuie să-i introduci să aibă minute.

 

 

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în ce mai rea, s-a avansat cu planurile de înmormântare
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în ce mai rea, s-a avansat…
FOTO Edi Iordănescu, inclus în Top 10 cei mai sexy selecționeri de la EURO 2024. Pe ce loc e românul
FOTO Edi Iordănescu, inclus în Top 10 cei mai sexy selecționeri de la EURO 2024. Pe ce loc e românul
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă închisoare şi daune de un milion de euro
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă închisoare şi daune de un…
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu ce este sub casele lor
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu ce este sub casele lor
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Decizia pe care au luat-o Andreea Bălan şi fostul ei soţ, la mai bine de doi ani de la divorţ! Cântăreaţa a dezvăluit totul!
Decizia pe care au luat-o Andreea Bălan şi fostul ei soţ, la mai bine de doi ani de la divorţ!…
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de Pro TV
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de Pro TV
Simona Halep va fi EXCLUSĂ. Decizia care se pregătește în circuitul WTA
Simona Halep va fi EXCLUSĂ. Decizia care se pregătește în circuitul WTA
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Americanca-minune, dovada că vârsta e doar o cifră: secretul recordului pe care l-a bătut la 76 de ani!
Americanca-minune, dovada că vârsta e doar o cifră: secretul recordului pe care l-a bătut la 76 de ani!
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele