TERIFIANT | Un bărbat s-a "prăjit" pe interior după ce a luat "fat burners". Biochimistul Graziela Vâjâială: "Sunt suplimente pentru accelerarea metabolismului lipidic". În România, aceste substanţe se vând fără reţetă, iar legea care le reglementează stă în Parlament

2 ian 2016 80562 afişări Comentează şi tu Special
TERIFIANT | Un bărbat s-a "prăjit" pe interior după ce a luat "fat burners". Biochimistul Graziela Vâjâială: "Sunt suplimente pentru accelerarea metabolismului lipidic". În România, aceste substanţe se vând fără reţetă, iar legea care le reglementează stă în Parlament Lewis Brown, bărbatul „ars“ pe interior la propriu de "suplimentele" menite să-i topească mai repede grăsimea din organism. FOTO: The Sun 5 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7969/14951742/2/gratiela-tifetz-mediafax.jpg

Cazul înspăimântător al unui culturist amator din Marea Britanie „prăjit“ pe interior după ce s-a îndopat cu aşa-numitele „fat burners“ readuce în prim-plan, şi în România, lipsa legislaţiei care să reglementeze comercializarea şi folosirea acestor substanţe.

Presa din Marea Britanie a popularizat zilele trecute păţania lui Lewis Brown, un bărbat de 25 de ani care, obsedat de felul în care arată, a ajuns în pragul morţii după ce a consumat aşa-numitele „fat burners“, pilule care promit să elimine repede ţesutul adipos. Este o situaţie extremă petrecută în Insulă, însă nici în România culturiştii de ocazie care populează sălile „de forţă“ nu sunt protejaţi de lege, iar anabolizantele şi aşa-zisele „suplimente“ se vând la liber, fără reţetă.

Medicii l-au „stins“ într-o cadă cu gheaţă

Nemulţumit de faptul că, deşi mergea zilnic la sală, corpul său nu se modela suficient de rapid şi de mult, Lewis a început să consume mai întâi steroizi, apoi, astă-vară, a trecut la nişte pastile pe care producătorul le prezenta drept ideale pentru cei care vor să „ardă“ mai rapid grăsimea.

Numai că lucrurile au scăpat de sub control şi britanicul s-a „prăjit“ de tot pe interior, aşa cum au remarcat jurnaliştii de la „The Sun“ care i-au prezentat cazul. Temperatura corpului a urcat până la aproape 42 de grade Celsius, culturistul amator a fost internat de urgenţă în spital şi doctorii au improvizat o soluţie, introducându-l pe pacient într-o cadă cu gheaţă.


Efectul pilulelor pentru arderea grăsimii din corp a fost devastator. Corpul s-a încălzit până aproape de 42 de grade Celsius şi muşchii au început să moară. FOTO: The Sun/SWNS

Lewis, care merge la sală zilnic încă de la 20 de ani, s-a zbătut o perioadă între viaţă şi moarte, iar jurnaliştii de la The Sun menţionează că, la un moment dat, medicii îşi pierduseră speranţa de a-l salva şi au chemat familia la căpătâiul bolnavului, pentru a-şi lua adio. În cele din urmă, după zile de incertitudine şi chinuri groaznice, sportivul amator – care este şi tatăl unui copil – a supravieţuit, însă doctorii au fost nevoiţi să-i amputeze musculatura de la una din gambe, deoarece muşchii, suprasolicitaţi, începuseră să moară.

„Nu e o lege unitară care să stabilească regimul suplimentelor“


Graziela Vâjială încearcă să ţină sub control un fenomen care acum e scăpat de sub control în sălile de fitness şi culturism

„Probabil a consumat suplimente pentru accelerarea metabolismului lipidic. Acestea produc, într-adevăr, energie prin arderea depozitelor de grăsime din organism“, a explicat biochimista Graziela Vâjială, profesor universitar şi şefa Agenţiei Naţionale Anti-Doping (ANAD), pentru ProSport. „Nu avem de unde şti, însă, dacă nu cumva în acest caz extrem efectele acestor suplimente nu s-au cuplat cu alte cauze. E posibil ca bărbatul respectiv să fi suferit şi de alte afecţiuni pe care, poate, nici măcar nu le cunoştea“, a adăugat specialista.

Graziela spune că şi în România folosirea acestor substanţe este necontrolată şi foarte periculoasă, în lipsa unei legislaţii care să reglementeze comercializarea şi folosirea aşa-ziselor suplimente care promit un corp sculptat într-un timp record. „Din păcate, aceste fat-burners, dar şi alte suplimente nu se dau pe reţetă la noi. Nu e o lege unitară care să stabilească regimul suplimentelor. Există un proiect de lege destinat acestui tip de substanţe elaborat de Ministerul Sănătăţii şi de noi, Agenţia Naţională Anti-Doping, care se află pe masa Comisiei de Agricultură şi Sănătate de la Camera Deputaţilor, sperăm ca anul acesta să treacă de Parlament şi să intre în vigoare“, spune Vâjială.

Un alt caz dramatic: campionul balcanic Octavian Mihăiţă a murit în sala de antrenament pe 31 octombrie. „Avea patru substanţe anabolizante în corp“


Octavian Mihăiţă, campion balcanic la culturism, a murit în sală

Şefa ANAD ştie că diversele substanţe se comercializează fără control şi la liber, cel mai adesea la întâmplare şi fără ca sportivii amatori să fie corect informaţi de instructorii din săli ce efecte au suplimentele pe care le consumă, deşi există totuşi o altă lege care ar trebui să-i protejeze. „Legea 104/2008, care vizează prevenirea şi combaterea traficului ilicit de substanţe interzise, prevede, printre altele, că sălile de culturism şi de fitness nu au voie să comercializeze substanţele ilegale“, spune Graziela Vâjială, însă lipsa unui regim clar al aşa-ziselor suplimente reprezintă o piedică în aplicarea ei deoarece, semnalează medicul, adesea ceea ce scrie pe recipiente nu corespunde cu conţinutul! „Noua lege, care e acum la Camera Deputaţilor, tocmai asta va reglementa – aceste suplimente să fie corect etichetate şi comercializate în locuri autorizate, într-un regim controlat, eliberate pe bază de reţetă.“

În România, mai puţin norocos decât britanicul Lewis Brown a fost campionul balcanic de culturism Octavian Remus Mihăiţă. „Din nefericire, el a murit în sala unde făcea antrenamente, în Braşov. În corpul lui am descoperit nu mai puţin de patru substanţe anabolizante. Sportivul a făcut, pur şi simplu, stop cardio-respirator“, spune Graziela Vâjială.

Tragedia a avut loc acum două luni, pe 31 octombrie 2015, când Remus Mihăiţă (38 de ani) s-a prăbuşit în timpul antrenamentului. A intrat imediat în stop cardiac, iar medicii de la SMURD, chemaţi la sală, n-au mai reuşit să-l salveze.

„Ei cred că, dacă nu îi controlează nimeni antidoping, e OK. Dar îi controlează viaţa!“

Despre astfel de cazuri se află periodic în ţara noastră, dar multe altele, mai puţin grave, sunt constatate des de medici, substanţele consumate pe propria răspundere, fără control de specialitate, pricopsindu-i uneori pe amatorii de rezultate rapide obţinute fără mare efort cu dereglări ale metabolismului şi chiar afecţiuni ale ficatului. „Sunt destui care uită că pot să slăbească folosindu-se doar de sport, de mişcare. Există multe cauze care împing lucrurile aici şi expun tinerii, mai ales, la aceste consecinţe grave. În primul rând, ar trebui dusă o campanie de informare, să se ştie clar efectele negative ale acestor suplimente care promit minuni. Sunt şi mulţi inconştienţi mai ales în sălile de fitness, unde se recomandă sau se consumă diverse substanţe. Domnule, când vezi nişte muşchi foarte reliefaţi îţi dai seama imediat că nu sunt naturali, că nu pot fi obţinuţi pe cale firească“, a comentat pentru ProSport şi reputatul antrenor de atletism Dan Serafim.

„Sunt predispuşi la acest tip de deznodământ tragic toţi cei care intră în sala de culturism sau de fitness şi fac excese sau se grăbesc să obţină rezultate forţând natura. Cunosc acest fel de a gândi. Ei cred că dacă nu participă la concursuri şi nu-i controlează nimeni antidoping, totul e OK. Îi controlează însă viaţa pe ei!  Vor să braveze, se grăbesc să arate ca-n filme. Repede-repede, într-o zi, într-o lună să ajungă la rezultate care în mod normal se obţin în şase luni, într-un an. Totul are un decont, nu poţi păcăli natura. Organismul te va pedepsi“, încheie profesorul care a pregătit decenii la rând campionii României la aruncarea greutăţii.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.