Salvamarul fotbalului românesc. Ponta anunţă o amnistie fiscală providenţială pentru cluburile care au fentat impozitele. CFR Cluj şi Petrolul – printre marile beneficiare

12 mai 2015 15589 afişări Comentează şi tu Special
Salvamarul fotbalului românesc. Ponta anunţă o amnistie fiscală providenţială pentru cluburile care au fentat impozitele. CFR Cluj şi Petrolul – printre marile beneficiare

Cluburile din fotbalul românesc ar putea să primească o uriaşă mână de ajutor de la guvern, care miercuri discută un proiect de amnistie fiscală pentru cei care au datorii către ANAF reprezentând diverse impozite.

„Miercuri trebuie să fie în şedinţa de guvern un proiect de lege care să prevadă foarte clar că tot ce e în trecut, până la 1 iunie, sume pe care există procese între ANAF şi diverşi contribuabili referitoare la PFA, PFI, DDA, CASS, în general pentru cei care nu au venituri sau au venituri foarte mici, la acele diurne pentru şoferi, deci toate cele în care noi ne aflăm într-o mulţime de procese, avem miercuri proiect de lege – sigur, Parlamentul urmează să-l dezbată, Camera Deputaţilor e decizional – şi vrem să facem un moment T 0: dom’le, până aici, ştergem, că a fost legislaţia bună sau rea, oamenii au cunoscut-o sau nu au cunoscut-o. Avem procese care ne costă mai mult decât banii pe care îi recuperăm, după care, de la 1, oricine greşeste, plăteşte“, a spus Ponta, potrivit Mediafax.
Încă nu e clar pe cine intenţionează guvernul să salveze prin această lege, însă dacă vor fi vizate şi firmele, pe lângă contribuabilii persoane fizice, aceasta va însemna, practic, salvarea cluburilor băgate în insolvenţă sau chiar faliment de ingineriile financiare ale conducătorilor lor.

CFR are datorii de 50 de milioane de lei, Petrolul - de 7,2 milioane

În urma controalelor făcute de Fisc şi Curtea de Conturi în ultimul an, printre firmele găsite cu mari nereguli s-au aflat şi cluburile de fotbal. Un număr uriaş de grupări din fotbalul românesc s-a folosit de diverse tertipuri la plata jucătorilor astfel încât să fenteze Fiscul şi să nu plătească pentru angajaţi, în special fotbalişti, asigurări de sănătate şi contribuţiile pentru şomaj, printre altele. În esenţă, modalitatea prin care se fenta legea consta în plata fotbaliştilor fie prin fundaţii, fie prin trecerea acestora pe Persoană Fizică Autorizată, fie prin alte metode, eludându-se astfel achitarea contribuţiilor la sistemul de sănătate, la şomaj, dar şi diminuarea impozitelor pe venituri.


„Situaţia e următoarea: cluburile au aplicat Legea 69/2000 la plata impozitelor. A venit Fiscul şi a stabilit că trebuiau aplicate prevederile Codului Fiscal, care este o lege superioară şi se trebuie aplicată cu celeritate. De aici, foarte multe cluburi s-au trezit cu datorii foarte mari, care le depăşesc orice putinţă de a le achita“
Auraş Braşovean, preşedintele LPF2


Cel mai cunoscut caz este CFR Cluj. Fiscul a calculat în cazul echipei lui Paszkany prejudicii uriaşe la buget: 26 de milioane de lei impozite nereţinute din salariile jucătorilor şi alte 24,3 milioane dobânzi şi penalităţi cumulate în toţi aceşti ani. Fiscul a stabilit că ardelenii au înşelat Statul neplătind impozitele pentru contribuţiile sociale, pentru pensie şi impozitul pentru sănătate. Decizia a fost contestată de CFR în instanţă. Petrolul este altă echipă mare unde Fiscul a descoperit că s-a evitat plata impozitelor pe salarii, ANAF reclamând o restanţă de 7,2 milioane de lei. Petrolul a contestat în instanţă 4,9 milioane de lei din această datorie.


370 de milioane de lei reprezentau, în martie, datoriile pe care cluburile din Liga 1 le aveau către bugetul de Stat


Într-o situaţie similară, păstrând proporţiile, sunt şi numeroase alte echipe din toate ligile României. În Liga 2, Unirea Slobozia, astă-iarnă, şi FC Olt Slatina, acum o săptămână, s-au desfiinţat, practic, de la o zi la alta, după ce controalele Fiscului au scos la iveală datoriile făcute la buget prin acelaşi tip de inginerie ca şi la echipele de Liga 1. Alte cluburi au intrat în insolvenţă. „650.000 din cei 800.000 de euro pe care-i datorăm au apărut după controlul Fiscului, prin acea reinterpretare în privinţa plăţii impozitelor. Noi suntem în insolvenţă exclusiv din această cauză. Trebuie neapărat să se ia o măsură, aşteptăm să rezolve cineva această situaţie care e generală la cluburile din Liga 2“, declara pentru ProSport, duminică, preşedintele de la CSM Râmnicu Vâlcea, Lucian Munteanu. , Lucian Munteanu.

În Liga 2 e dezastru

„Situaţia e următoarea: cluburile au aplicat Legea 69/2000 la plata impozitelor. A venit Fiscul şi a stabilit că trebuiau aplicate prevederile Codului Fiscal, care este o lege superioară şi se trebuie aplicată cu celeritate. De aici, foarte multe cluburi s-au trezit cu datorii foarte mari, care le depăşesc orice putinţă de a le achita, uneori chiar peste un milion de euro“, ne-a explicat Auraş Braşoveanu, preşedinte la Farul Constanţa şi la Liga Profesionistă de Fotbal a cluburilor din eşalonul secund. „Din cunoştinţele mele, în acest moment, în Liga 2 sunt trei cluburi în această situaţie – FC Olt, Mioveni şi Râmnicu Vâlcea. Au mai fost controlate Dunărea Galaţi şi Brăila. La multe alte cluburi s-au suspendat momentan controalele, nu ştiu din ce motiv“, spune Braşoveanu. „Ar fi o mare gură de oxigen pentru toţi. Apoi, odată cu clarificarea acestei încadrări şi a modului în care se plătesc impozitele, sigur că va trebui aplicată legea şi cine va greşi în cunoştinţă de cauză va trebui să plătească.“

Marea întrebare la care nu răspunde nimeni

Şapte cluburi din Liga 1 sunt în acest moment în insolvenţă: Petrolul, Dinamo, Rapid, Braşov, U Cluj, CFR Cluj şi Oţelul. Datorii de milioane la bugetul de stat s-au descoperit şi la alte echipe, în fotbalul românesc zvonindu-se insistent, de câteva luni, că Astra şi Pandurii se pregătesc, de asemenea, să intre în insolvenţă.

În toată această poveste rămâne o singură mare întrebare la care nici Ponta, nici cei prinşi cu datorii la Stat nu răspund: ce li se poate spune acelor cluburi care, în toţi aceşti ani, şi-au achitat corect impozitele pe salariile angajaţilor. Cluburile care au fost cinstite au luptat, în tot acest timp, de pe poziţii inegale cu celelalte grupări care, fentând Fiscul, au rămas cu sume substanţiale în conturi.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.