Rușine „națională”. L-au prins furând și l-au exclus din lot. Cum „pierde” România unul din cei mai promițători jucători

Rușine
  • Publicat:
  • Actualizat:

Răzvan Began, junior la CFR Cluj, a fost exclus din lotul României sub 19 ani, după ce la ultima acțiune a naționalei a fost prins furând. Portarul de 18 ani fusese titular în toate partidele de pregătire de la națională și ar fi urmat să plece în perioada imediat următoare la turneul de calificare pentru Campionatul European, din Georgia, desfășurat între 8-13 octombrie: „Păcat de el, că s-a mișcat bine. Dar cu hoții nu poți să stai la masă. O să ne concentrăm pe cel de-al doilea portar acum, pe Răzvan Negrilă. Lasă, că îl facem pe ăsta portar mare”, au declarat surse din cadrul echipei pentru ProSport.

Răzvan Began nu este un personaj cunoscut al fotbalul românesc. În situația lui se află aproape 90% dintre juniorii de la naționale, care când și când au parte de ceea ce americanii numesc „15 minutes of fame” (15 minute de celebritate). În cazul lui Began, primele au fost atunci când diverse posturi sportive l-au numit „următorul Felguieras” și „următorul Tătărușanu”. Portarul de 1,92 metri a mai legat câteva minute la începutul lunii februarie a acestui an, când Vasile Miriuță l-a inclus în lotul pentru cantonamentul de la Marbella: „Sunt impresionat de calitățile lui și aș vrea să-l promovez la echipa mare”, declara antrenorul celor de la CFR Cluj la plecarea echipei din țară.

Ușor, dar sigur, Began creștea. A urmat apoi sosirea lui Doru Isac la naționala sub 19 ani, iar portarul CFR-ului a primit faxuri de convocare pentru fiecare dintre deplasările tricolorilor, fiind titular incontestabil în poarta echipei lui Isac. Următoarele „minute de celebritate” ale lui Began s-au consumat la Târlungeni, în urmă cu mai puțin de o săptămână, atunci când Doru Isac a hotărât să îl excludă de la lot pe portarul celor de la CFR Cluj, după ce unul dintre magazioneri l-a surprins pe acesta furând tricouri în ultima zi de cantonament: „Cu hoții nu poți să stai la masă. El trebuia să plece la gară și arunca pe geam unui prieten echipamentul de la națională, deși fusese rugat să îl predea”, a povestit o persoană din staff-ul naționalei pentru ProSport. Astfel, Began se întorcea la Cluj și le povestea oficialilor că povestea nu este reală. Descris drept un puști cuminte și muncitor, decizia lui Doru Isac surprindea, astfel că Vasile Miriuță îl suna pe selecționer pentru a-i cere lămuriri în privința episodului care a dus la excluderea portarului de perspectivă de la CFR Cluj.


Began (foto stânga) nu a mai fost convocat de Doru Isac la naționala sub 19 ani după ce a fost surprins furând în ultima seară de cantonament

„Da, părinții mei mă susțin financiar”

Pentru naționala sub 19 ani urmează primul test important: turneul de calificare la Campionatul European, desfășurat în Georgia, între 8-13 octombrie. A mai urmat încă un cantonament pentru echipa lui Doru Isac, dar numele lui Răzvan Began nu s-a regăsit pe lista celor convocați: „Am vrut să-l încercăm pe Răzvan Negrilă. Began nu face parte din planurile noastre de viitor, nu după acest episod”, au spus la unison cei de la națională. ProSport l-a contactat pe Răzvan Began pentru a afla ce s-a întâmplat în seara în care a fost considerat hoț. Treptat, jucătorul s-a deschis și a povestit episodul de la Târlungeni. A început prin a nega totul și a încheiat prin a-și cere scuze și jurând că nu a vrut să facă gestul necugetat care l-a costat un loc de titular la națională.

ProSport: Ai fost de câteva ori comparat cu Tătărușanu și cu Felguieras. Crezi că în viitor vei avea o carieră asemănătoare cu a celor doi?
Răzvan Began: Numai dacă muncesc foarte mult o să ajung ca ei.

Toți avem o poveste. A ta care este? De ce te-ai apucat de fotbal?
Mă uitam la televizor și îmi plăcea foarte mult. Portar am ajuns din greșeală. Nu s-a prezentat al nostru, când eram la juniori. Eu aveam o pereche de mânuși de la un unchi și am intrat în poartă. Nu am mai ieșit de atunci. Fusesem mijlocaș central.

Părinții tăi te susțin financiar? E dificil pentru ei, cu tine în Cluj?
Da, mă susțin. Îmi spun mereu că sunt cel mai bun, că o să ajung un portar mare.

Ce a însemnat pentru tine să joci la echipa națională? Am observat că ai fost convocat constant de la venirea lui Doru Isac la lotul sub 19 ani…
Este o mândrie pentru mine să fiu selectat la națională. Este cel mai frumos lucru atunci când ți se cântă imnul și tu te afli pe teren.

„Eu chiar nu am vrut să fur acel tricou. Îmi cer iertare pentru ce am făcut”

Este adevărat că ai fost exclus de la lot după ce ai fost prins furând?
(face o pauză, trage aer în piept) Eu… știi, nu vreau să vorbesc despre asta.

Conform unor discuții pe care le-am avut cu cei de la echipă, în ultima zi ai vrut să păstrezi un suvenir de la națională. Nu ți-ai predat tricoul și l-ai aruncat unui prieten pe geam, dar v-a văzut magazionerul.
(face iar pauză) Sincer îți spun, eu chiar nu am vrut să fur acel tricou. Era pe pervaz și a căzut jos, probabil de la vânt. Trebuia să plec din cantonament, că aveam meci la echipa de club. Un prieten mă aștepta și a luat tricoul de jos, să mi-l aducă. Eu nici nu știam, eram la duș. L-a văzut magazionerul și a început să țipe, să mă întrebe de ce nu am predat tricoul, de ce am vrut să-l fur. Apoi mi-a transmis selecționerul să plec la gară. Și atât.

(îi tremură vocea, nu se simte deloc confortabil și se aude în telefon cum pleacă de la masa unde era alături de un prieten)

M-a sunat apoi team-managerul echipei, mi-a spus că nu mai sunt convocat, că nu e un gest deloc frumos ce am făcut.

(face iar o pauză și continuă)

Știi, e o fază ciudată. Îmi cer iertare pentru ce am făcut. Sunt român, vreau la națională. Eu înțeleg că Doru Isac e supărat, dar chiar acum să facă asta, înainte de meciurile pentru calificare… Îmi pare foarte, foarte rău. Asta e, ce mai pot acum să fac?


Began (foto centru) este considerat a fi unul dintre cei mai buni portari de la echipele de juniori. Are 1,92 metri și spune că până în urmă cu doi ani era un pitic

„Jur că nu am vrut”

Ai vrut să-l furi sau nu?
Eu am bani. Dacă țineam atât de mult să am tricoul de la națională, păi mi-l cumpăram. Sau vorbeam cu magazionerul, făceam cu el o afacere, îi dădeam o bere, ne înțelegeam între noi.

Și de ce oameni din anturajul naționalei spun că nu ești la prima tentativă de acest fel?
(tace, apoi întreabă reporterul care dintre cele două telefoane au sunat) Jur că nu am vrut…

Discuția a continuat apoi. Nu despre gestul său de la Târlungeni, ci despre idolii lui, planurile de viitor și atmosfera de la CFR Cluj. Răzvan Began pare să-și fi irosit cele 15 minute de celebritate, ultimele oprindu-l din drumul potrivit pe care pornise. Rămâne de văzut dacă excluderea va fi permanentă sau dacă va fi luat în considerare faptul că, la 18 ani, mai faci și greșeli. Vasile Miriuță a încercat. Capul plecat poate rezolva, la vârsta lui Began, toate greșelile făcute în urmă.


ProSport a contactat Federația Română de Fotbal pentru o reacție referitoare la gestul lui Began: „Jucătorul Răzvan Began nu a fost „exclus din lot” și nu a fost „surprins de selecționerul Doru Isac furând din cantonament”. Așadar, comentariile în jurul acestui subiect nu își au rostul. În ultima zi a acțiunii de pregătire de selecție de la Tărlungeni, jucătorul Răzvan Began nu a predat tricoul de antrenament. Selecționerul Doru Isac a comunicat acest lucru reprezentanților clubului CFR Cluj, unde este legitimat jucătorul. Răzvan Began nu a fost convocat pentru stagiul de pregătire care este în desfășurare în aceeași localitate, nu a fost exclus din lot”, a fost reacția acestora.

De ce nu a mai fost convocat, federația nu a mai explicat. A făcut-o Began în interviu: „M-a sunat apoi team-managerul echipei, mi-a spus că nu mai sunt convocat, că nu e un gest deloc frumos ce am făcut. La sfârșitul săptămânii trecute, când Doru Isac trebuia să trimită lista cu lotul pentru turneul din Georgia, apărea un nume surprinzător: Pușcaș, jucătorul care va ajuta naționala sub 19 ani să se califice la Campionatul European. Dispărea, în schimb, cel al lui Began. Prin neconvocarea celui din urmă în ultimul stagiu de pregătire înainte de plecarea în Georgia, Isac a părut categoric în ceea ce îl privește pe portarul CFR-ului.


Cazuri celebre de fotbaliști prinși furând

În vara anului 1990, Dănuț Lupu a stat în închisoare două luni și 18 zile, după ce a fost arestat în Grecia pentru asociere cu un grup infracțional: „Norocul meu că soția mi-a fost mereu alături. Eu am pătimit la închisoare, alții au rămas cu banii”, a declarat fostul jucător al lui Dinamo despre perioada petrecută în închisoare.

Fundașul echipei Queens Park Rangers, Steven Caulker, a fost încătușat după ce a fost acuzat că ar fi furat o cutie de brânză topită, în valoare de 1,85 de lire sterline, deși salariul său săptămânal este de 40.000 de lire. Jucătorul a părăsit magazinul, dar a fost încătușat de poliție exact când se întorcea cu ea în mână. A fost lăsat să plece, după ce s-a constata că a fost o confuzie la plata cutiei cu brânză.

În 2007, Glen Johnson, jucătorul lui Chelsea, împrumutat la Portsmouth, unde câștiga 30.000 de lire sterline săptămânal, a fost prins furând un scaun de toaletă și o baterie de baie. Johnson, împreună cu Ben May, de la echipa Millwall, a fost surprins de camera de supraveghere a unui magazin, când a introdus scaunul de baie într-un ambalaj al altui produs de același fel, mai ieftin. Cei doi fotbaliști au procedat similar și în cazul bateriei, pe care au ascuns-o în cutia unei chiuvete. Jucătorii au fost arestați de polițiști direct din magazin și au fost amendați cu 80 de lire sterline.

Mama și soacra lui John Terry au fost prinse de poliție cu haine în valoare de peste 800 de lire sterline. Sue Terry și Sue Pole și-au recunoscut vina, acceptând să plătească cauțiunea. Cele două rude ale lui Terry au furat hainele și le-au băgat în mașină, însă au fost surprinse de un supraveghetor al magazinului, care a alertat poliția. Un martor susține că mama lui Terry și soacra acestuia au fost oprite de poliție când se pregăteau să mai intre o dată în magazin, pentru a mai fura câteva haine.

Sorina Oprițescu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Ce bilețel a primit o șoferiță din România, pe parbrizul mașinii: 'Ești frumoasă, dar..'
Ce bilețel a primit o șoferiță din România, pe parbrizul mașinii: 'Ești frumoasă, dar..'
Lumea tenisului, șocată de decesul lui Konstantin Koltsov, partenerul Arynei Sabalenka
Lumea tenisului, șocată de decesul lui Konstantin Koltsov, partenerul Arynei Sabalenka
Val de reacții după ce Gabriela Cristea și-a filmat soacra „la cratiță”: „Poate înveți măcar de la ea ceva”
Val de reacții după ce Gabriela Cristea și-a filmat soacra „la cratiță”: „Poate înveți măcar de la ea ceva”
Continuă ‘războiul’ între Real Madrid și PSG! Se luptă să obțină semnătura jucătorului considerat ‘viitorul’ Messi
Continuă ‘războiul’ între Real Madrid și PSG! Se luptă să obțină semnătura jucătorului considerat ‘viitorul’ Messi
BREAKING NEWS! Tragedie la Miami! A murit în urmă cu puțin timp! Vestea șocantă primită de Simona Halep!
BREAKING NEWS! Tragedie la Miami! A murit în urmă cu puțin timp! Vestea șocantă primită de Simona Halep!
BANCUL ZILEI. Bulă sună la linia fierbinte și îi răspunde una gemând: Dar ce faci acolo?
BANCUL ZILEI. Bulă sună la linia fierbinte și îi răspunde una gemând: Dar ce faci acolo?
ANM a actualizat prognoza meteo până în 15 aprilie. Pentru săptămâna viitoare, meteorologii anunţă încălzire, dar şi ploi abundente
ANM a actualizat prognoza meteo până în 15 aprilie. Pentru săptămâna viitoare, meteorologii anunţă încălzire, dar şi ploi abundente
Ceva NEMAIVĂZUT se întâmplă în interiorul planetei Jupiter! Astronomii sunt șocați
Ceva NEMAIVĂZUT se întâmplă în interiorul planetei Jupiter! Astronomii sunt șocați
Tânăra acuzată că i-a fost amantă lui Laurenţiu Reghecampf, apariţie electrizantă la piscină. Cât de frumoasă este Florentina
Tânăra acuzată că i-a fost amantă lui Laurenţiu Reghecampf, apariţie electrizantă la piscină. Cât de frumoasă este Florentina
Ce s-a ales de Maria Sharapova. Considerată cândva cea mai frumoasă sportivă din lume, a ajuns acum de nerecunoscut
Ce s-a ales de Maria Sharapova. Considerată cândva cea mai frumoasă sportivă din lume, a ajuns acum de nerecunoscut
Lovitură uriașă pentru cei care primesc PENSIA PRIN POȘTĂ. Anunțul a fost făcut astăzi, 19 MARTIE
Lovitură uriașă pentru cei care primesc PENSIA PRIN POȘTĂ. Anunțul a fost făcut astăzi, 19 MARTIE
"Plângea acolo lângă schit". Primele imagini cu Radu Ayan, copilul de 2 ani găsit după 24 de ore de la…
Vedete din România care s-au luat la trântă cu sticlele și au pierdut lupta! Imagini amețitoare
Vedete din România care s-au luat la trântă cu sticlele și au pierdut lupta! Imagini amețitoare
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Destinul crud al Arynei Sabalenka, al cărei iubit a murit azi-noapte. Și-a pierdut și tatăl, la aceeași vârstă
Destinul crud al Arynei Sabalenka, al cărei iubit a murit azi-noapte. Și-a pierdut și tatăl, la aceeași vârstă
Când joacă Simona Halep cu Badosa la Miami şi pe cine ar putea întâlni în turul doi
Când joacă Simona Halep cu Badosa la Miami şi pe cine ar putea întâlni în turul doi
Cele mai fiabile SUV-uri în 2024. Mașini care țin cu buzunarul - VIDEO
Cele mai fiabile SUV-uri în 2024. Mașini care țin cu buzunarul - VIDEO
Ce jurat a câștigat prima amuletă din sezonul 13 Chefi la cuțite: „Cineva a vrut să mă omoare!”. De ce a intervenit Irina Fodor: „Știe ce are de făcut!”
Ce jurat a câștigat prima amuletă din sezonul 13 Chefi la cuțite: „Cineva a vrut să mă omoare!”. De ce…