SPECIAL | 10 concursuri de alergare montană pe care trebuie să le încerci în România. Ghid: ce să știi dacă te-ai săturat de asfalt și vrei să te apuci de trail (I)

Redactor:
Matei Udrea
  • Publicat:
  • Actualizat:

„…De ce alergi tu, om sănătos la cap, pe munte? De ce alergi pieptiș, pe poteci nemarcate? Ca să dai ochii cu ursul? Sau te sfâșie câinii de la stână? Să te zgârii? Să transpiri? Ieri, pe vremea asta, stăteai în pat. Era bine. Te uitai la un film și beai o bere. Iar acum… Uită-te la tine! Știi ce? Mai bine renunți!
Dacă-ți rupi un picior? Dacă răcești? Dacă vine ploaia? TU NU GÂNDEȘTI? Hai, renunță!

…Uite cât mai ai de urcat! Sigur te prinde noaptea, că disperarea te-a prins demult! Ei, ți-am spus? Ți-am spus că așa va fi? Normal! Normal! Deja ai ajuns la vorba mea, blestemi clipa în care te-ai apucat de trebșoara asta. Renunță odată, cât încă poți! Vine acum punctul de control. Gata, gata, ajungi acolo, spui că nu mai, că ți-a ajuns. Au ei grijă pe urmă. Trebuie doar să renunți. Atât. Să spui că nu mai poți. Și se termină totul.

…Uite, și ăsta a trecut pe lângă tine! Și ăsta! Și ăsta! Frate, zici că au motor. Și tu… Te târăști, nu alergi. Ești lamentabil. Chiar dacă termini concursul ăsta, o să fii ultimul. Ultimul, ultimul! Se vor uita toți la tine…

Ei, ce mai spui acum? Ai scăpat sticla în râpă, acum nu mai ai nici apă de băut, că n-ai vrut să renunți când puteai. Și ți-e o sete… Acum, suportă! Ți s-au rupt pantofii, de parcă nu era de ajuns că te băteau, să vezi ce rană o să ai la călcâi. Slabe șanse să te țină papucii până la final. Speri degeaba. O să fie rău, ai să vezi. Și răcești! Sigur răcești! La plămâni. Pe pariu!
Și doar ți-am spus să renunți…

Hai, că, totuși, mai ai puțin. Gata, gata, uite sosirea. Ultimul efort. Hai, hai, hai. Uf, ai trecut, ura! Ura! Ura… Ce frumoasă e medalia! Băi, e a ta, o meriți! Nici să țipi nu mai poți. Te-a luat cu tremur, au început să te doară toate, dar nu mai contează acum. Ai reușit, ai reușit! Vezi, ți-am spus eu mereu: nu există nu pot, bătrâne, există doar nu vreau! Acum ești cel mai tare, l-ai făcut și pe ăsta!”

…Marea, uriașa provocare a alergătorului pe munte este să-și înfrunte ispita prăbușirii în înfrângere. De o sută, de o mie de ori într-o cursă. Ce primește în schimb? Toată povestea are sens doar dacă o privești de acolo, de sus, de pe creastă. Dar, ca să ajungi acolo…

În România există și specia asta de oameni, dintr-un aliaj neobișnuit – „taricamunții”, cum le spune Dan Zaharie, organizatorul Maratonului Retezat. Povestea lor, pe care ProSport v-o prezintă mai jos, într-un demers susținut de Mercedes – prin noua Gama X, cel mai bun model din gama pickup -, a început acum ceva mai mult de un deceniu, în inima României. Apoi, fenomenul a luat viteză. Azi, concursurile de trail montan (alergare montană pe drumuri nepavate) sunt cu zecile, concurenții – cu miile, iar ceea ce a început cu „nebunia” unui om (Lucian Clinciu) a devenit o industrie.

Neștiută, discretă, entuziastă, inventivă, energică, fabulos de ambițioasă, România alergătorilor montani arată cu totul altfel față de Româniile carnavalești de la televizor. E o țară privată, alergică la birocrația și sedentarismul încremenit al aparatului de stat (cu care nu are absolut, dar absolut!, nimic în comun). E suficient să arunci o privire pe site-urile concursurilor – excelent întreținute, cu conturi de Facebook și Twitter, adrese de e-mail și numere de telefon (la care chiar răspunde cineva!) și o puzderie de informații foarte bine structurate – pentru a înțelege că azi măcar o parte din români au intrat deja adânc în Secolul al XXI-lea.

Maratoniștii montani sunt, adesea, cei care s-au plictisit de monotonia alergărilor pe asfalt și au vrut mai mult. Profilul concurentului? Visul și idealul oricărui publicitar: orășean, dinamic, corporatist, bine pregătit, cu venituri peste medie, ambițios, în căutare de provocări și de experiențe noi, preocupat de mediu, de România de mâine și de cei din jur.

Din Maratonul Piatra Craiului, bobul azvârlit în 2006 de Clinciu, a crescut incredibil de repede un ecosistem complex și stufos. Azi sunt curse pentru copii, sunt crosuri, sunt semimaratoane, sunt maratoane, sunt ultramaratoane de 100 de kilometri; se aleargă pe dealuri, pe munți mici și mari și chiar în curse integral la peste 2.000 de metri; sunt concursuri pe drumuri forestiere, poteci marcate și nemarcate, pe trasee cu diferențe de nivel moi și altele pe lanțuri, grohotiș și lespezi; întreceri care se termină în două ore și altele care durează o zi și jumătate sau chiar două, iar concurenții fac traseu și noaptea.

Nevăzut publicului larg, genul ăsta de concursuri la înălțime a ajuns să genereze și turism, economie, profit: dezvoltare. Sunt sate pierdute printre munți care, o dată pe an, se umplu de oameni. Sunt ocupate toate camerele și casele disponibile, se consumă cât într-o lună, se face gălăgie cât în zece. Treptat, pe alocuri, comunitățile locale încep să înțeleagă că pot profita de legăturile cu oaspeții ăștia puțin țăcăniți. Poate că și aici e viitorul. „Țara asta îți dă tot ce vrei. Ai munți, ai văi, ai râuri, ai tradiții și peisaje. Trebuie doar să întinzi mâna și să vrei. Noi vrem„, spune unul din interlocutori, organizator de maraton montan. Fără să știe de gândul celuilalt, un alt inițiator de eveniment fabrică pe loc un slogan de reclamă: „Noi inventăm legende!”.

ProSport și Mercedes vă întredeschid ușa acestui univers doar aparent netelegenic. Un univers unde se transpiră, unde fără efort nu ai niciun merit, unde antrenamentele sunt furcile caudine prin care treci linia de sosire – nimic în comun cu filmele unde eroii se fac ca plicurile cu supă instant, în două minute. Universul ăsta este populat cu oameni reali.

ProSport și Mercedes au selectat 10 din cele mai frumoase evenimente de alergare montană la care puteți participa în România. Sunt concursuri pentru toate gusturile și toate stadiile de pregătire: curse accesibile sau infernale, evenimente unde poți participa cu familia și altele unde organizatorii nu îți dau drumul pe traseu dacă n-ai experiență.

Dacă vrei să faci pasul spre munte și simți nevoia unui ajutor, am pregătit și câteva repere. Lista obiectelor obligatorii din rucsac, sfaturile unor alergători care au apucat-o deja pe drumul ăsta, cum să vă alegeți încălțările, cum să vă modificați antrenamentele, principalele deosebiri între maratoanele montane și cele din orașe, câteva aplicații și site-uri care s-ar putea să vă fie de folos.

Mai jos, în prima parte a articolului, citiți despre Brașov Marathon, Transylvania 100k, Hit the Egg, Marathon 7500 și Roșia Montană Marathon. 
În cea de-a doua parte veți afla totul despre Retezat Maraton, 2X2 Race Bâlea Lac, Via Maria Theresia, CiucașX3 și Maratonul Piatra Craiului.


Brașov Marathon: hai afară, la zăpadă!


Brașov Marathon deschide „balul” pe zăpadă. Ieșirea din iarnă este, întotdeauna, grea pentru concurenți. 

CÂND: 21 aprilie 2018.

UNDE: Brașov.
PROBE: maraton (38 km), semimaraton (21 km), cros (9 km), cursa copiilor (1 km);

TRASEUL MARATONULUI: Piața Sfatului – Șaua Tâmpei (alimentare) – Valea Cetății (hidratare) – Cabana Mică, Postăvaru (hidratare) – Cariera, Poiana Brașov (alimentare) – Fântânița Dreptății (hidratare) – Șaua Tâmpei (alimentare) – Piața Sfatului.
DESCRIERE: Cei 38 de kilometri de la Brașov Marathon se aleargă, în principal, pe trei suprafețe: pavate, nepavate și pietriș – dar, pentru că e luna aprilie, sunt mari șanse să se alerge, de fapt, pe zăpadă. Diferența de nivel totală este de 1.880 metri. Prima parte a traseului (16 km) este dificilă, cu ascensiune epuizantă și aproape neîntreruptă, până la cota maximă, 1.799 metri, la Vârful Postăvaru. Urmează o coborâre și, după kilometrul 21, deasupra stațiunii Poiana Brașov, vine o nouă porție de urcuș susținut (dar mai scurtă), până la culmea Crucurului.

Concurenții trebuie să țină cont că, întrecerea desfășurându-se primăvara, pe munte, va fi frig (sau foarte frig) și un teren dificil. Spre exemplu, ediția 2017 s-a alergat prin zăpadă mare. „Clubul pentru Protecția Naturii și Turism Brașov (n.r. – CPNT) organizează concursuri dificile: cursa de maraton am nota-o cu grad de dificultate 8 din 10 datorită diversității condițiilor (am avut parte și de caniculă într-un an, dar și de ger și zăpadă de jumătate de metru în alt an), are o fragmentare ridicată și, fiind la început de sezon, antrenamentul specific lipsește, iar coborârea de pe Vârful Postăvaru s-a făcut mai mereu pe zăpadă”, îi avertizează Cezar Crican, organizator, pe cei care vin prima oară la Brașov Marathon.

ÎNSCRIERE: Pentru ediția din 2018 a Brașov Marathon (la anul va fi a VII-a ediție), organizatorii (care sunt voluntari) vor deschide înscrierile online în decembrie 2017 și le vor închide pe 19 martie, cu o lună înaintea concursului. Vor fi disponibile 350 de locuri pentru maraton, 500 de locuri pentru semimaraton și 350 de locuri pentru cros. „Detalii despre contribuțiile de participare vom furniza doar la deschiderea înscrierilor, având o taxă redusă în prima zi, urmând apoi să crească treptat, în trei pași”, spune Cezar Crican.
În ediția 2017, prețurile au fost mai degrabă modice:

– în prima zi de înscrieri – 30 de lei crosul, 45 de lei maratonul și semimaratonul;

– următoarele două săptămâni – 45 de lei crosul, 60 de lei maratonul și semimaratonul;

– restul perioadei, până la închidere sesiunii de înscrieri – 50 de lei crosul, 70 de lei maratonul și semimaratonul.

SFATUL ORGANIZATORILOR PENTRU DEBUTANȚI: „Să înceapă cu proba de semimaraton sau cu un alt maraton, mai ușor, și să fie pregătiți să care tot echipamentul obligatoriu pe o urcare ce le va părea interminabilă, dar care îi va duce într-unul din cele mai spectaculoase locuri din România: Vârful Postăvaru”.

Site-ul competiției: http://www.brasovmarathon.ro/

Cont de Facebook: https://www.facebook.com/brasovmarathon/


Harta traseului de la Brașov Marathon. În colțul din dreapta-jos, harta diferențelor de nivel. După cum se poate vedea, zonele de ascensiune nu sunt atât de dure ca la alte concursuri, dar evenimentul se petrece la mijlocul lunii aprilie, când este zăpadă și foarte frig.



Transylvania 100k&50k: dansul lui Dracula


Concurenții sunt sfătuiți să facă gălăgie pe traseu, pentru a evita întâlnirea cu animalele sălbatice din zonă. În imagine, un alergător de la Transylvania 100k lângă urmele proaspete, pe zăpadă, ale unui urs. FOTO: Facebook Transylvania 100k

CÂND: sâmbătă, 19 mai 2018

Start:
– ora 5.00 – pentru cursele de 100 de kilometri și 80 de kilometri;
– ora 7.00 – cursa de 50 de kilometri;
– ora 9.00 – pentru cursa de 30 de kilometri;
– ora 11.00 – pentru cursa de 20 de kilometri.
UNDE: Castelul Bran – pentru toate cursele, mai puțin cea de 20 de kilometri, care va porni de la Moieciu de Sus.
PROBE: Transylvania 100k (100 de kilometri), Transylvania 80k (80 de kilometri), Transylvania 50k (50 de kilometri), Transylvania 30k (30 de kilometri), Transylvania 20k (20 de kilometri).

TRASEUL CURSEI DE 100 DE KILOMETRI: pleacă și se încheie la Castelul Bran și atinge toate punctele celebre ale Masivului Bucegi. Timpul-limită al acestui concurs-gigant este de 30 de ore. Se aleargă pe ruta Castelul Bran – Mălăiești – Vf. Omu – Bătrâna – Peștera – Vf. Omu – Bușteni – Piatra Arsă – Bolboci – Vf. Bucșa – Moieciu de Sus – Poiana Gaura – Castelul Bran.
TRASEUL CURSEI DE 50 DE KILOMETRI: Castelul Bran – Mălăiești – Vf. Omu – Bătrâna – Peștera – Poiana Gaura – Castelul Bran.

DESCRIERE: Ultramaratonul Transylvania 100k este un concurs greu, de 102 kilometri, dedicat alergătorilor avansați. Organizatorii au însă și variante intermediare de concurs, începând cu cursa de 20 de kilometri, bună pentru începători și pentru cei care au puține concursuri montane în spate. Tot la categoria ultramaratoane se încadrează, însă, alte două dintre probe: cele de 50 și de 80 de kilometri. „Cursa de 50 de kilometri este cea mai simplă dintre toate, dacă raportăm distanța la diferența de nivel”, spune Vlad Cornea, unul din organizatorii concursului din Masivul Bucegi. „Intră în categoria ultramaraton. Majoritatea alergătorilor de la cursa de 50 vin de la maraton și fac trecerea către ultra. Este accesibilă pentru cei care vor ceva mai mult decât maratonul, dar, totuși, nu sunt pregătiți pentru cursa de 100 de kilometri”.

Evenimentul este astfel conceput încât să ofere grade diferite de dificultate, pentru toate tipurile de alergători. „Cursa de 20 km ar fi, ca dificultate, pe la 4-5, o recomand cu căldură pentru începători, este destul de ușoară, nu are aproape deloc porțiuni tehnice, ajunge până în zona subalpină. Cea de 30, chiar dacă nu cu mult mai mare ca distanță față de prima, are ceva diferență de altitudine și, în plus, are o coborâre destul de abruptă și dificilă, pe lanțuri. De aceea aș încadra-o undeva, la 8 spre 9, ca dificultate. Noi avem și acreditare de la ITRA (International Trail Running Association), iar cursa noastră de 30 de kilometri a primit de la ei gradația 11 dintr-un maxim de 12, ca dificultate. Deci, destul de mare. Cea de 50 aș cota-o undeva, la 7-8. Celei de 80 de kilometri i-aș da 9 ca dificultate. Cea de 100 de kilometri are, clar, 10 din 10, ca dificultate”, descrie Vlad cele cinci probe.

Concursul de 100 de kilometri presupune că participanții vor petrece o noapte pe drum, după ce au luat startul dimineața, la ora 5.00. „Unii aleargă și noaptea, legați. Cei care trec de 30 de ore se mai opresc la unele puncte de control, dorm la punctul din Moieciu, unde au saltele, că de acolo mai au 25 de kilometri. Cam acolo se opresc și dorm, dar nu prea mult. Însă majoritatea o duc legat de la start, de la 5 dimineața, până la sosire. Peste noapte merg cu frontalele și ajung duminică dimineață sau, oricum, până în prânz. Anul acesta a fost un incident destul de amuzant. Știam că trebuie să ne mai vină doi concurenți, cei care au și făcut 36 de ore. Și nu mai apăreau la finiș. Trecuse și premierea… Am plecat în căutarea lor și i-a găsit jandarmeria montană. Erau undeva, la vreun kilometru, un kilometru și jumătate de finiș. Se întinseseră pe iarbă, pe un deal, și adormiseră. I-au trezit jandarmii, le-au spus că sunt așteptați la finiș. Au reluat cursa și au terminat-o și ei…”, povestește Cornea.

Ceea ce trebuie să mai știți e că Transylvania 100k deschide sezonul de ultramaraton montan din România. Are ca punct de plecare, dar și de sosire, curtea faimosului Castel Bran. Toate cele cinci trasee combină poteci abrupte prin păduri, poteci cu piatră prin abrupturi stâncoase precum și poteci înierbate prin golul alpin cu drumuri forestiere și de țară, prin satele de la poalele Bucegilor. Majoritatea traseelor sunt marcate turistic, dar și marcate suplimentar cu bandă și cu lămpi luminoase pe porțiunile parcurse pe timp de noapte. Diferențele de nivel sunt de 6.500 de metri la 100 km, 5.000 de metri la 80 km, 3.300 de metri la 50 km, 2.500 de metri la 30 km și 1.200 de metri la 20 km. ITRA (International Trail Running Association) a clasificat patru din probe cu puncte de calificare la cel mai prestigios concurs de alergare montană, UTMB (Ultra Trail du Mont Blanc) – 5 puncte/100k, 4 puncte/80k,  3 puncte/ 50k și 2 puncte /30k.

ÎNSCRIERE: Sesiunea online de înregistrări a început deja pe 19 august 2017. Cursele de 102 km, 82 km, 30 km și de 22 km au câte 250 de locuri, iar cursa de 50 km – 400 de locuri. Taxele de înscriere sunt de 230 de lei pentru probele de 100k și 80k, 180 de lei pentru proba de 50k, 160 de lei pentru proba de 30k și 140 de lei pentru proba de 20k.

SFATUL ORGANIZATORILOR: „O cursă memorabilă, fie că este prima cursă de alergare montană din carieră sau una dintre numeroasele curse alergate pe parcursul unui an, este aceea terminata in siguranta, in care reusesti sa iti depasesti limitele fara a suferi vreo accidentare pe durata concursului, de aceea, noi, organizatorii sfatuim toti alergatorii  sa respecte regulamentul cat si echipamentul obligatoriu intrucat vremea poate fi imprevizibila in munti, cu precadere in Muntii Bucegi, iar in anumite situatii, acesta poate face diferenta. De asemenea, pregatirea fizica riguroasa, in conditii mai putin prielnice impreuna cu studierea amanuntita a traseului inaintea concursului stau la baza succesului. Pentru alergatorii de la ultramaraton, pastrarea unui ritm constant este cea mai rapida cale de a termina cursa.”

Site: http://www.transylvania100k.com/
Facebook: https://www.facebook.com/transylvania100k/


Traseul curselor de la Transylvania 100k. Hartă: S.C. Schubert &  Franzke S.R.L
 


Hit the egg: o călătorie în Țara Dornelor


Maratonul din Munții Suhard le aduce concurenților multă bucurie la un efort cumsecade. FOTO: Facebook „Hit the Egg”

CÂND: 7 iulie 2018.

UNDE: Munții Suhard, Vatra Dornei.
PROBE: semimaraton (25 km.), maraton (50 km.), cursa copiilor.

TRASEUL MARATONULUI: Platoul Runc – Vârful Oușoru – creasta Munților Suhard – Vârful Faraoane – Recele – Vârful Faraoanele – creasta Munților Suhard – Vârful Oușoru – Platoul Runc.

DESCRIERE: Maratonul „Hit the egg”, din Vatra Dornei, a fost pus pe picioare de voluntari pentru a populariza și zona Carpaților Orientali – cele mai multe concursuri de trail montan sunt concentrate în Carpații Meridionali. Nu este un maraton dificil. „Diferența de nivel a semimaratonului este de 1.200 de metri, iar cea a maratonului – de 2.100 de metri. L-aș cota, ca dificultate, cu nota 5″, spune Adrian Coca, unul dintre organizatori. Din punctul acesta de vedere, evenimentul din Munții Suhard este ideal pentru începători: efort și dificultate medii și o răsplată împărătească – niște peisaje absolut fantastice. „Cel mai frumos punct de pe traseu este Vârful Oușoru. Ai o vedere de 360 de grade asupra întregii depresiuni a Dornelor, areal recunoscut și ca destinația de ecoturism Țara Dornelor, și asupra munților din jur – Călimani, Giumălau, Rodnei, Bistriței”, completează Coca.

S-a pornit la drum cu un mare entuziasm, pe lângă organizatori, competiția bucurându-se și de susținerea venită din partea a peste 50 de voluntari.

ÎNSCRIERE: Pentru că „Hit the egg” este un concurs încă tânăr (cursa din Munții Suhard va fi, în 2018, la a III-a ediție), organizatorii spun că se așteaptă la circa 300 de concurenți. Înscrierile online încep pe 15 ianuarie 2018 și se vor încheia pe 22 iunie 2018. Taxele online vor fi de 50 de lei pentru semimaraton și 70 de lei pentru maraton. Există și posibilitatea înscrierii după închiderea sesiunii online, însă taxa va fi mai mare (100 de lei), iar concurenții nu vor primi kitul de concurs complet (doar numărul de concurs și harta traseului). Opțional, cei care solicită tricoul concursului îl vor primi ulterior plătind costul acestuia și transportul.

SFATURILE ORGANIZATORILOR: „Rugăm toți participanții ca la ridicarea kit-ului de participare, în funcție de posibilitățile și dorința fiecăruia, să facă un gest nobil aducând hrană pentru căței, pastile antiparazitare sau castronele pentru hrană. Tot ce se va colecta în ziua concursului se va dona adăpostului de câini din VatraDornei. Bineînțeles, aceasta nu este o obligație, ci mai degrabă un ajutor, un favor pentru prietenii noștri necuvântători. Orice și oricât este binevenit! Vă mulțumim! Și încă un lucru: dacă tradiția încondeierii ouălor este păstrată cu sfințenie în satele de la baza munților Suhard, cu ocazia Hit the Egg ai ocazia să vezi și crestele Suhardului încondeiate de tatuajele celor mai Punk alergători montani”. (Andrei Coca, membru al echipei de organizare)

Notă: organizatorii precizează că informațiile privind valoarea taxei de înscriere, perioada de înscrieri și alte detalii au titlu orientativ, fiind posibil ca, ulterior, să survină mici modificări.

Site: https://hit-the-egg.ro/#
Facebook: https://www.facebook.com/hittheegg

Harta maratonului „Hit the egg”, din Munții Suhard. În colțul din stânga-jos, harta diferențelor de nivel. 


Marathon 7500: testează-ți limitele!


Ședința tehnică de dinaintea plecării în cursă la Marathon 7.500. Concurenții primesc ultimele sfaturi și instrucțiuni. FOTO: fisheye.ro/Facebook Marathon 7500

CÂND: 12-15 iulie 2018.
UNDE: Munții Bucegi.
PROBE: Elite (90 km.) și Hobby (45 km.). Organizatorii studiază și posibilitatea unei a treia curse, o surpriză pentru aniversarea a 10 ediții.

TRASEUL SECȚIUNII ELITĂ‚ (90 km.): Salvamont Peștera – Cabana Valea Dorului – Cabana Poiana Stânii – Cabana Piatra Arsă – Intersecție Jepi – Jepii Mici – Cabana Babele – Salvamont Peștera – Cabana Omu – Valea Cerbului – Gura Diham – Poiana Izvoarelor – La Prepeleac – Bucșoiu – Cabana Omu – Ciubotea – Bran – intrare Valea Gaura – Valea Gaura – Cabana Omu – Doamnele – Poiana Guțanu – Șaua Strunga – Salvamont Peștera.
În 2017, timpul-limită a fost de 35 de ore.

TRASEUL SECȚIUNII HOBBY (45 km.): Salvamont Peștera – Valea Obârșiei – Cabana Omu – Valea Cerbului – Gura Diham – Poiana Izvoarelor – La Prepeleac – Bucșoiu – Cabana Omu – Doamnele – Poiana Guțanu – Șaua Strunga – Salvamont Peștera.

În 2017, timpul-limită a fost de 14 ore.

DESCRIEREA TRASEULUI: Nu vă lăsați amăgiți de numele prietenos (Hobby) al concursului „mic” – e vorba, totuși, de 45 de kilometri pe de alergare pe munte! Deși este prin Munții Bucegi, foarte populați, concursul are un grad mare de dificultate. „Ținând cont de evenimentele de trail running de la noi din țară, Marathon 7500 (atât secțiunea Elite cât și cea Hobby) primește nota 10 din 10, din partea noastră, la capitolul dificultate – aspect clar vizibil prin diferența mare de nivel pe o distanță relativ scurtă, relieful foarte accidentat și timpii foarte lungi de finalizare, plus rata ridicată a abandonurilor”, spune Cezar Crican, reprezentant al organizatorilor.

Diferența totală de nivel este, la traseul Hobby (45 km), de 3.200 metri. Concursul este, într-adevăr, un test-limită pentru rezistența și ambiția participanților. Sunt două ascensiuni foarte abrupte și, aparent, nesfârșite: prima este Peștera – Vf. Omu (diferență de nivel de aproape 900 de metri în primii 7 kilometri), cea de-a doua este Gura Diham – Vf. Omu (diferență de nivel de 1.500 de metri între kilometrii 15-25 ai traseului!). O a treia, ceva mai mică, este Poiana Guțanu – Șaua Strunga. Între ele sunt coborâri dure: Vf. Omu – Gura Diham și Vf. Omu – Poiana Guțanu.

În 2017, diferența totală de nivel la traseul Elite (90 km) a fost de 7.500 de metri, iar porțiunile de „cățărare” au fost mult mai multe: 5 de mare amploare (800, 1.200, 900, 1.500 și încă o dată 1.500 de metri diferență de nivel pozitivă) și două ceva mai „mici” (circa 300 și 350 de metri diferență de nivel). Adăugați la aceste ascensiuni și distanța totală a traseului și aveți deja o idee despre provocarea care vă așteaptă.

Mai trebuie să știți că rutele sunt neamenajate și neprotejate și se merge pe drumuri publice, forestiere, poteci marcate și nemarcate și zone accidentate. Veți întâlni pajiști, lacuri, râuri, zone de pădure și tăieturi. Veți traversa creste, culoare, abrupturi, văi, grohotișuri, pășuni alpine și jnepenișuri. Tocmai de aceea, organizatorii obligă membrii echipelor ca distanța maximă dintre ei să nu fie mai mare de 50 de metri.

Cezar Crican explică, pentru ProSport, că exact asta a fost și ideea Marathon 7500, primul apărut în țară după Maratonul Piatra Craiului: un concurs mai lung și mai greu, care să testeze rezistența și tenacitatea participanților. „Acum 9 ani, când nu exista decât Maratonul Piatra Craiului, am vrut să combinăm mișcarea asta de alergare montană și s-o facem mai lungă, un challenge pe o distanță și o durată mai mare. Asta vrem să promovăm și acum, mersul pe munte și în echipă. Acum am ajuns la performanțe uimitoare. Acum 9 ani, când am mers la Jandarmerie, ne-au spus că suntem nebuni și că nu se poate. Timpul limită era 50 de ore, ei ne spuneau că au mers toată viața lor pe munte și că nu are cum să termine cineva sub 50 de ore. Ei bine, primii concurenți au terminat în 24 de ore! În acel moment s-au resetat puțin valorile. La prima cursă, după al doilea punct de control au abandonat jumătate… Sigur că atunci nu erau pregătiți, a fost o provocare mult înaintea vremii în 2009. Dar în anii următori au venit pregătiți”, spune Crican.

ÎNSCRIERE: Ediția a X-a a Marathon 7500 demarează la mijlocul lunii februarie 2018, când încep înscrierile online. Perioada de înscrieri se încheie cu o lună și jumătate înainte de startul concursului (aproximativ 1 iunie) sau când se va atinge limita numărului de echipe permise în concurs: 100 pentru categoria Elite (90 km) și 200 pentru categoria Hobby (45 km).

Taxa de participare nu a fost încă fixată. „Noi încercăm, la fel ca în fiecare an, să o ținem cât mai jos. Ținând cont că nu a mai crescut de ani buni și a fost ajunsă din urmă de taxele unor evenimente de 8 ore, preconizăm o creștere a taxei, care va rămâne totuși sub «prețul pieței», sperăm noi – cât mai jos. Ce-aș dori să precizez aici e faptul că acest eveniment a fost și va fi organizat 100% din voluntariat, niciunul din membrii echipei de organizare nefiind remunerat pentru contribuția sa, iar acesta este unul din principalele aspecte care fac acest eveniment unul special – pasiunea organizatorilor și a voluntarilor, vizibilă în special în timpul evenimentului”, spune Cezar Crican, unul dintre organizatori.

Se pot alcătui echipe la feminin, masculin și mixt.

La ediția 2017, prețurile au fost structurate pe două etape:
În prima: 300 lei/echipă la concursul Elite, 250 lei/echipă la concursul Hobby;
În a doua: 350 lei/echipă la concursul Elite, 300 lei/echipă la concursul Hobby.

SFATUL ORGANIZATORILOR PENTRU DEBUTANȚI: „Le-aș spune celor care vin la concursurile noastre că nu sunt deschise pentru toată lumea. Este, practic, o călătorie foarte, foarte lungă, cursa noastră este mai degrabă despre munte decât despre alergare. În al doilea rând, Marathon 7500 este un concurs de echipă. La fel ca în călătoriile pe munte, mergi în echipă, nu singur. Astea sunt principalele două lucruri la care trebuie să fie atenți cei care vin aici. Să ai un coechipier bun, cu care să te înțelegi bine, și să fii pregătit să petreci mult timp pe munte. Și pentru condiții foarte schimbătoare”.

Site: http://www.marathon7500.ro/
Facebook: https://www.facebook.com/marathon7500/


Harta traseului „Elite” al Marathon 7500 (90 km.). În dreapta-sus, harta diferențelor de nivel.


Harta traseului „Hobby” (45 km.) al Marathon 7500. În dreapta-sus, harta diferențelor de nivel.


Cele mai importante, pe munte, sunt ghetele. Cu ce te încalți? Câteva idei

 „Unui începător în alergarea montană i-aș recomanda încălțări speciale pentru alergare. Sunt o mulțime de firme care produc astfel de încălțăminte. Eu, personal, m-am împăcat foarte bine cu modelul Adidas Kanadia. Mă rog, asta e o opțiune personală, fiecare se împacă bine cu un anumit model, depinde de formatul piciorului. Dar e și Salomon, care are tradiție, mai e și Hoka, ăștia sunt mai noi pe piață, dar au o talpă excelentă, absorb impactul, este ideală pentru cursele mai lungi. Și ceilalți. Important e ca pantofii să aibă talpă profilată. Sunt mai multe categorii. Unele se pretează mai bine pentru noroi, altele pentru zăpadă, altele pentru urcare, unele pentru porțiunile tehnice… Dar, pentru început, e bine să-ți iei unii care merg pe toate tipurile de teren, deci nu speciali pentru un anumit fel de suprafață, pentru că sunt mai versatili. Și atunci, îi poți folosi în mai multe condiții. Acum, depinde și de buget. Cei de la Adidas erau la vreo 2-300 de lei. Cei de la Hoka erau pe la 500. Și apoi cei de la Salomon. Ideea e că, în principiu, toate îți oferă cam același lucru. Decisiv este să îi probezi, să vezi cum te simți cu ei în picior. Asta contează cel mai mult. Că e posibil să îți iei și să nu se muleze. Pur și simplu, să nu te potrivești cu calapodul respectiv. Și atunci mergi spre altă firmă.”
Vlad Cornea, organizator Transylvania 100k


Roșia Montană Marathon: un concurs de familie despre tradiție, istorie și ecologie

CÂND: 21-22 iulie 2018.

UNDE: Roșia Montană, Munții Apuseni.
PROBE: maraton (43,82 km.), semimaraton (26,58 km.), cros (10 km.), cursa copiilor (850-2.000 de metri, în funcție de vârstă).

TRASEUL MARATONULUI: Piață – Monumentul eroilor din Primul Război Mondial – Masivul Cetate – Sat Corna – Sat Jurcuiești – Deturnata Golașă – Sat Poiana – Tăul Brazilor – Piatra Despicată – Căluți (Sfinxul Apusenilor) – Masivul Carnic – Piatra Corbului – Tăul cel Mare – Masivul Rotundu – Tăul Țarinii – Piață. (Acesta a fost traseul concursului din acest an. „98%, va rămâne același traseu și la anul. Poate vom face niște foarte mici modificări în 2018, ca să fie și mai puțin asfalt”, spune Daniel Diaconu, din echipa de organizare.)

DESCRIERE: Roșia Montană Marathon este ideal dacă ești începător și/sau ai de gând să-ți inițiezi și copiii. Are un nivel de dificultate rezonabil, peisaj superb, locuri cu o rezonanță istorică, organizatorii pun la cale evenimente auxiliare foarte plăcute. Te așteaptă un sfârșit de săptămână memorabil: foc de tabără, concert de buciume, dansuri și cântece populare din Munții Apuseni, concert de muzică folk. Ai șansa să faci și un tur de mină în Galeriile Romane ale vechii cariere de aur – cele mai lungi galerii din Europa, înscrise și pe lista UNESCO.

Crosul, semimaratonul și maratonul au elevații prietenoase (la ultimul sunt 3-4 ascensiuni cu diferență de nivel de maximum 400 de metri). „Roșia Montană Marathon e, ca dificultate, undeva, pe la 5-6. E accesibil pentru începători. Se pot opri să-și facă poze… Asta nu înseamnă că nu sunt și porțiuni dificile. Roșia Montană Marathon este mai mult decât un eveniment sportiv, îmbină și partea de protecția mediului, cea socială, culturală și istorică. În 2018 ne dorim să organizăm mai multe prezentări de conștientizare privind Interconectivitatea om-natură și, de asemenea, avem rugămintea ca participanții să utilizeze cât mai puține pahare de plastic pentru hidratare și să folosească un bidon propriu de-a lungul traseului”, spune Daniel Diaconu.

În concluzie, trebuie să știi că Roșia Montantă Marathon este în primul rând despre distracție, prietenie, relaxare și începuturi de drum.

ÎNSCRIERE: Organizatorii promit că vor da startul înscrierilor chiar acum, de Moș Nicolae, pe 6 decembrie. Lista online se închide cu o săptămână înaintea startului, după care amatorii de concurs la Roșia Montană se vor putea înregistra vineri, 20 iulie, și sâmbătă, 21 iulie, chiar la fața locului, în limita locurilor disponibile. Numărul maxim de participanți va fi de 500, organizatorii nestabilind, în acest moment, câte locuri vor aloca fiecărei curse.
Taxa de înscriere la maraton și semimaraton va fi de 110 lei, iar crosul de 10 kilometri va costa 50 de lei.

SFATUL ORGANIZATORILOR: „Le recomandăm participanților la concursuri să aibă în vedere problema cazării. Să-și facă rezervare din timp la pensiunile din zonă, altfel riscă să rămână fără loc. Și, dacă tot vin, să-și rezerve tot weekendul, adică 3 zile. Desigur, pentru cei care vor cazare la pensiune, pentru că mai e și varianta campării la cort. Acolo nu sunt probleme, există spațiu din belșug”. (Daniel Diaconu)

Site: http://www.rosiamontanamarathon.ro/
Facebook: https://www.facebook.com/RosiaMontanaMarathon/


Harta maratonului Roșia Montană. În colțul din dreapta sus – harta diferențelor de nivel.



Vrei și tu să încerci trail montan. De unde începi? Lista obiectelor din rucsac obligatorii în orice concurs

Iarna nu-i ca vara și nici alergarea pe șosea nu e la fel ca trailul montan. Chiar dacă ai câțiva ani de antrenamente prin parcuri și de maratoane în orașe, nu înseamnă că mâine te poți duce, echipat la fel, și la un concurs de alergare pe munte.

Dacă ai mers măcar de câteva ori în drumeție pe munte, ai deja o idee despre ceva echipamente suplimentare pe care trebuie să le iei cu tine. Cam la fel stau lucrurile și în alergările montane. Sigur, nu cari după tine cortul și balotul de haine groase, dar tot trebuie să iei o listă obligatorie.
Toți organizatorii de curse montane publică, pe site-urile competițiilor, un necesar minim fără de care nu ești primit la start. Vlad Cornea, organizator al cursei Transylvania 100k, spune că se confruntă, anual, cu începători care ar vrea să mai taie din lista obiectelor: „La cursa de 20 de kilometri am avut și anul acesta câteva obiecții, cum că ar fi echipamentul obligatoriu destul de încărcat, însă știm că vremea e schimbătoare în masivul Bucegi, așa că am preferat să cerem echipament obligatoriu riguros și să avem cât mai puține incidente. Cu totul, bagajul poate cântări minimum 3 kilograme, dacă sunt echipamente profesionale. Dar, în funcție de calitatea materialelor, poate să urce spre 6-7 kilograme. Poate chiar și mai mult”.

Se întâlnesc, de obicei, experiența organizatorilor (de obicei, pasionați ai muntelui, chiar salvamontiști) și dorința concurenților de a-și face viața mai ușoară (cine a fost pe munte știe cât de greu atârnă un kilogram în plus în momentele de extenuare). „Mulți vin cu backgroundul ăsta de alergat prin parcuri, în marile orașe. Unii au impresia că nu e mare diferență între alergarea pe munte și alergarea în parc. Dar, din contră, e mare diferență. Deși, poate, nu au nevoie de unele obiecte din lista aceea într-o cursă, e spre binele lor. Nu al nostru. Că, până la urmă, intervin salvamontul, jandarmeria montană și așa mai departe. Dar e benefic pentru ei să aibă acele obiecte”, explică Vlad Cornea.

Iată lista obiectelor cerute de organizatorii Transylvania 100k pentru absolut toți concurenții. Cu foarte mici excepții, cerințele sunt aceleași și la celelalte concursuri montane din România. Ele n-ar trebui să lipsească din rucsacul oricărui om care decide să facă o drumeție ceva mai lungă pe munte.

ECHIPAMENT OBLIGATORIU
​- încălțăminte potrivită parcurgerii unui traseu montan dificil (încălțămintea pentru asfalt nu este acceptată).
– hartă (prezent in kit-ul de start).
– busolă.
– fluier.
– lanternă de cap („frontală”).
– o cană personală sau un pahar pentru lichide.
– sac de supraviețuire din folie (recomandat) sau folie de supraviețuire.
– haină de ploaie, impermeabilă, cu glugă.
– rucsac, cu protecție împotriva ploii.
– recipient de apă umplut, cu capacitate minimă de 1 litru.
– căciulă sau bandană sau șapcă (se recomanda căciulă călduroasă și impermeabilă).
– mănuși (se recomandă mănuși impermeabile).
– telefon mobil, încărcat complet la ora startului. De asemenea, e recomandat, pe cât posibil, să aveți și o baterie de schimb complet încărcată.
– trusă de prim-ajutor (bandaj elastic, fașă sterilă, 4 plasturi, 4 ace de siguranță).
– bluză de corp cu mânecă lungă (exclus bumbac).
– mâncare de urgență.


Concurs: oglindă, oglinjoară, care este cea mai tare poveste din țară? Spune-ți pățania în ProSport și îți plătim taxa de înscriere la un concurs de alergare montană

Dacă ești pasionat de drumeții și alergări pe munte, ProSport și noua Mercedes-Benz Clasa X te provoacă la un concurs care se va lăsa și cu premii.

Pașii sunt simpli:

1. încărcați pe contul vostru de Facebook una sau mai multe poze de la un eveniment memorabil la care ați participat,
2. indexați postarea cu 
#Xtraaventura și
3. puneți linkul postării într-un comentariu pe forumul ProSport de la acest articol,
4. împreună cu textul în care vă relatați pățania.

Cele mai frumoase 5 întâmplări&poze vor fi răsplătite: premiul va fi taxa de înscriere la unul din cele 10 evenimente de alergare montană despre care v-am povestit în acest articol. Regulamentul concursului îl puteți citi aici.



CITEȘTE AICI CONTINUAREA ARTICOLULUI: CELELALTE 5 EVENIMENTE MONTANE DIN ROMÂNIA DE CARE TREBUIE SĂ‚ ȘTII
Matei Udrea / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Ce s-a ales de Maria Sharapova. Considerată cândva cea mai frumoasă sportivă din lume, a ajuns acum de nerecunoscut
Ce s-a ales de Maria Sharapova. Considerată cândva cea mai frumoasă sportivă din lume, a ajuns acum de nerecunoscut
A murit la câteva ore după ce a jucat în prima ligă: ”Durere mare”
A murit la câteva ore după ce a jucat în prima ligă: ”Durere mare”
Val de reacții după ce Gabriela Cristea și-a filmat soacra „la cratiță”: „Poate înveți măcar de la ea ceva”
Val de reacții după ce Gabriela Cristea și-a filmat soacra „la cratiță”: „Poate înveți măcar de la ea ceva”
Ce a scris presa din Olanda după evoluția lui Radu Drăgușin, înlocuitorul lui Micky van de Ven, din eșecul lui Tottenham
Ce a scris presa din Olanda după evoluția lui Radu Drăgușin, înlocuitorul lui Micky van de Ven, din eșecul lui…
Câtă vechime trebuie să ai ca să primești pensie. Condițiile necesare ca să poți cere pensie anticipată
Câtă vechime trebuie să ai ca să primești pensie. Condițiile necesare ca să poți cere pensie anticipată
BANCUL ZILEI. Bulă și Bubulina dorm. Întins pe tot patul, Bulă sforăie...
BANCUL ZILEI. Bulă și Bubulina dorm. Întins pe tot patul, Bulă sforăie...
Misterul morţii avocatei Monica Cioată, dezlegat după 3 ani. Înregistrarea cu ultimele minute din viaţa femeii
Misterul morţii avocatei Monica Cioată, dezlegat după 3 ani. Înregistrarea cu ultimele minute din viaţa femeii
Un MARE savant AVERTIZEAZĂ: Se va ajunge la o luptă între mașinărie și om
Un MARE savant AVERTIZEAZĂ: Se va ajunge la o luptă între mașinărie și om
Tânăra acuzată că i-a fost amantă lui Laurenţiu Reghecampf, apariţie electrizantă la piscină. Cât de frumoasă este Florentina
Tânăra acuzată că i-a fost amantă lui Laurenţiu Reghecampf, apariţie electrizantă la piscină. Cât de frumoasă este Florentina
Ștefan Bănică Jr. forțează... tinerețea! A scos din dulap cei mai strâmți blugi și... 😲
Ștefan Bănică Jr. forțează... tinerețea! A scos din dulap cei mai strâmți blugi și... 😲
Se poate reține PERMISUL PE NEDREPT. Este obligatoriu ca șoferii din ROMÂNIA să știe acest lucru
Se poate reține PERMISUL PE NEDREPT. Este obligatoriu ca șoferii din ROMÂNIA să știe acest lucru
"Plângea acolo lângă schit". Primele imagini cu Radu Ayan, copilul de 2 ani găsit după 24 de ore de la…
Vedete din România care s-au luat la trântă cu sticlele și au pierdut lupta! Imagini amețitoare
Vedete din România care s-au luat la trântă cu sticlele și au pierdut lupta! Imagini amețitoare
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Avionul supersonic mai rapid decât Concorde: Londra-New York în 2,5 ore. Incidentul care a pus cruce proiectului
Avionul supersonic mai rapid decât Concorde: Londra-New York în 2,5 ore. Incidentul care a pus cruce proiectului
Când joacă Simona Halep cu Badosa la Miami şi pe cine ar putea întâlni în turul doi
Când joacă Simona Halep cu Badosa la Miami şi pe cine ar putea întâlni în turul doi
Cele mai fiabile SUV-uri în 2024. Mașini care țin cu buzunarul - VIDEO
Cele mai fiabile SUV-uri în 2024. Mașini care țin cu buzunarul - VIDEO
Ce jurat a câștigat prima amuletă din sezonul 13 Chefi la cuțite: „Cineva a vrut să mă omoare!”. De ce a intervenit Irina Fodor: „Știe ce are de făcut!”
Ce jurat a câștigat prima amuletă din sezonul 13 Chefi la cuțite: „Cineva a vrut să mă omoare!”. De ce…