14 embleme pentru istorie! Steaua şi Dinamo şi-au împărţit în România jucătorii, trofeele, dar şi siglele: câte 7 pentru fiecare

  Comentează şi tu
de Nicu BADESCU Ultimul update 22 apr 2011
14 embleme pentru istorie! Steaua şi Dinamo şi-au împărţit în România jucătorii, trofeele, dar şi siglele: câte 7 pentru fiecare 14 embleme pentru istorie! Steaua şi Dinamo şi-au împărţit în România jucătorii, trofeele, dar şi siglele: câte 7 pentru fiecare

Duelul dintre Steaua şi Dinamo datează încă din 1948, atunci când clubul din "Ştefan cel Mare" a fost înfiinţat. ProSport a analizat atent istoricul celor două cluburi care, împreună, au cucerit 79 de trofee interne, iar etalon au fost cele 14 sigle pe care cluburile le-au avut de-a lungul timpului.

Istoria siglelor rivalelor Steaua şi Dinamo este şi ea una aparte. Uneori strâns legate de perioada politică pe care o traversa, stemele cu care jucătorii celor două forţe ale României evoluau pe piept s-au transformat în timp, odată cu vremurile. Interesant este că, deşi s-a "grăbit" să apară cu un an mai devreme, în 1947, Steaua şi-a "aşteptat" rivala pentu a-şi alege o stemă. Astfel, ambele echipe au început să joace cu o emblemă pe piept din 1948, iar de atunci fiecare a avut şapte asemenea exemplare.

Dinamo, roşu şi albastru!?!

Dinamo a fost echipa mai consecventă până la Revoluţie, schimbând doar trei sigle până în 1990. Elementul comun, acea literă "D" emblematică pentru echipele dinamoviste de pe mapamond, a fost parcă talismanul norocos al viitorilor "câini". Interesant este că, în cele mai importante perioade ale istoriei, 1950-1974 şi 1974 -1990, când au cucerit şi 20 din cele 30 de trofee cu care se mândresc acum, dinamoviştii au avut, mai pregnant sau mai puţin, culoarea albastru pe stemă.

Interzisă acum mai ales în asociere cu roşul, această culoare a purtat noroc în "Ştefan cel Mare" până în 1990. 13 titluri şi 7 Cupe ale României au câştigat Dinu, Lucescu şi restul fotbaliştilor roş-albi în cele două perioade, când albastru a stat mândru pe pieptul lor. Referitor la denumire, roş-albii au reprezentat titulatura "Dinamo" încă din 1948, cu o pauză de două săptămâni, în 1990. Atunci, pentru câteva zile, clubul a fost denumit simbolic "Unirea Tricolor".

Steaua şi Armata

De partea cealaltă, la Steaua, pe lângă schimbul mai rapid al emblemelor, a intervenit şi schimbul sistematic al titulaturii. Dacă la început s-a numit ASA, în 1947, în 1948 a devenit CSCA, adică Clubul Sportiv Central al Armatei. Atunci i-a fost atribuită şi prima siglă, un mare cerc albastru, cu o stea roşie în interior, care avea în centru un A, simbolul militar. Doi ani mai târziu a devenit mai simplă, CCA, iar steaua roşie, care acum avea CCA scris în centru, a fost plasată în mijlocul împletiturii, ca un soi de cunună.

Cea mai cunoscută siglă a apărut în 1974, odată cu inaugurarea stadionului Ghencea. Aproape la fel cu emblema din prezent, cea creată atunci a fost acea sub care roş-albaştrii au cucerit cele mai importante performanţe: o Cupă a Campionilor Europeni, Supercupa Europei, şapte titluri şi şase Cupe ale României. Ulterior, după Revoluţie, pentru a se debarasa de asocierea cu perioada comunistă, Steaua a apelat la stema cu vulturul şi cele trei cuvinte în latină: "Citius, Altius, Fortius" ("Mai rapid, mai înalt, mai puternic"). Aceasta a fost schimbată şi ea în 2002, la cererea expresă a lui Gigi Becali.

Palmares Steaua:

1947-1948 (niciun trofeu)


1948-1950 (2 ani - două trofee):

ª două Cupe: 1949, 1950

1950-1961 (11 ani - 9 trofee):
ª 6 titluri: 1951, 1952, 1953, 1956, 1960, 1961
ª 3 Cupe: 1951, 1952, 1955

1961-1974 (13 ani - 7 trofee):
ª un titlu: 1968
ª 6 Cupe: 1962, 1966, 1967, 1969, 1970, 1971

1974-1991 (17 ani - 15 trofee):
ª 7 titluri: 1976, 1978, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989
ª 6 Cupe: 1976, 1979, 1985, 1987, 1988, 1989
ª o Cupă a Campionilor: 1986
ª o Supercupă a Europei: 1986

1991-1998 (7 ani - 12 trofee):
ª 6 titluri: 1993, 1994, 1995, 1996, 1997, 1998
ª 3 Cupe: 1992, 1996, 1997
ª 3 Supercupe ale României: 1994, 1995, 1998

1998-2002 (4 ani - 3 trofee):
ª un titlu: 2001
ª o Cupă: 1999
ª o Supercupă a României: 2001

2002-2011 (9 ani - 3 trofee):
ª două titluri: 2005, 2006
ª o Supercupă a României: 2006

JUCĂTORI REPREZENTATIVI

1948-1950
Ilie Savu, Gheorghe Popescu I

1950-1961
Alexandru Apolzan, Ion Voinescu, Gheorghe Constantin, Ion Alexandrescu

1961-1974
Florea Voinea, Lajos Sătmăreanu, Bujor Hălmăgeanu

1974-1991
Tudorel Stoica, Anghel Iordănescu, Liţă Dumitru, Marcel Răducanu, Vasile Iordache, Marius Lăcătuş, Miodrag Belodedici, Dan Petrescu, Gheorghe Hagi

1991-1998
Ilie Dumitrescu, Ilie Stan, Basarab Panduru, Costel Gâlcă, Adrian Ilie

1998-2002
Laurenţiu Roşu, Ionel Dănciulescu

2002-2011
Mirel Rădoi, Nicolae Dică, Adrian Neaga, Sorin Ghionea, Bănel Nicoliţă, Dorin Goian

În timp, deasupra emblemei fiecărui club au apărut şi stelele: două pentru stelişti în 1998, semn al celor 20 de titluri de campioană câştigate, şi una pentru dinamovişti în 2004, pentru zece campionate cucerite


Palmares Dinamo:

1948-1950 (2 ani - niciun trofeu)

1950-1974 (24 ani - 10 trofee):
ª 7 titluri:1955, 1962, 1963, 1964, 1965, 1971, 1973
ª 3 Cupe: 1959, 1964, 1968

1974-1990(16 ani - 10 trofee):
ª 6 titluri: 1975, 1977, 1982, 1983, 1984, 1990
ª 4 Cupe: 1982, 1984, 1986, 1990

1990-1992 (2 ani - un trofeu):
ª un titlu: 1992

1992-1998 (6 ani - niciun trofeu)

1998-2004 (6 ani - 7 trofee):
ª 3 titluri: 2000, 2002, 2004
ª 4 Cupe: 2000, 2001, 2003, 2004

2004-2011 (7 ani - 3 trofee):
ª un titlu: 2007
ª o Cupă: 2005
ª o Supercupă: 2005

JUCĂTORI REPREZENTATIVI

1948-1950
Titus Ozon, Petre Ivan, Angelo Niculescu

1950-1974
Ion Nunweiller, Lică Nunweiller, Radu Nunweiller, Florea Dumitrache, Mircea Lucescu, Alexandru Ene I, Iosif "Piţi" Varga, Constantin Frăţilă, Ion Pîrcălab, Ilie Datcu

1974-1990
Cornel Dinu, Ionel Augustin, Dudu Georgescu, Cornel Ţălnar, Dumitru Moraru, Ioan Andone, Mircea Rednic, Dorin Mateuţ, Rodion Cămătaru, Florin Răducioiu, Bogdan Stelea

1990-1992
Sulejman Demolari, Gabor Gerstenmajer

1992-1998
Cătălin Hîldan, Florin Prunea, Cosmin Contra

1998-2004
Florentin Petre, Marius Niculae, Adrian Mihalcea, Adrian Mutu

2004-2011
Ionel Dănciulescu, Claudiu Niculescu, Bogdan Lobonţ, Cosmin Moţi, Adrian Cristea

http://www.prosport.ro/fotbal-intern/liga-1/14-embleme-pentru-istorie-steaua-si-dinamo-si-au-impartit-in-romania-jucatorii-trofeele-dar-si-siglele-cate-7-pentru-fiecare-8183071
8183071
comments powered by Disqus
Versiune selectata: mobil / standard