Ceva nou, ceva vechi la Australian Open. Finala o face garda veche, în timp ce poveștile ediției le aparțin celor din NEXT Gen. Djokovic exultă înaintea derby-ului cu Nadal: „a fost un meci perfect pentru mine”

Ceva nou, ceva vechi la Australian Open. Finala o face garda veche, în timp ce poveștile ediției le aparțin celor din NEXT Gen. Djokovic exultă înaintea derby-ului cu Nadal:
  • Publicat:
  • Actualizat:

Australian Open are parte de o finală blockbuster, din seria clasicelor tenisului masculin: Novak Djokovic – Rafael Nadal. Primii doi favoriți ai tabloului de concurs se înfruntă, din nou, așa cum, în ultimii patru ani, s-a mai întâmplat doar în succesiunea care avea să alcătuiască ‘Nole Slam’-ul (cele patru victorii consecutive în turneele de Mare Șlem ale lui Novak Djokovic, de la Wimbledon 2015, până la Roland Garros 2016, sârbul învingându-l în primele două finale pe Andy Murray, apoi în următoarele două – pe Roger Federer).

Cea mai stufoasă rivalitate din tenisul masculin își va consuma, duminică, de la 10:30 ora României, episodul cu numărul 53. Pentru Australian Open, este o rețetă ideală. „Primul lucru pe care l-aș spune – este un meci pentru care aș vrea să îmi cumpăr bilet. Cei care nu ați făcut-o deja, mergeți și luați”, a glumit Novak Djokovic în interviul de pe teren cu Jim Courier, după corecția aplicată francezului Lucas Pouille, în semifinala de vineri.

Din studioul Eurosport, Mats Wilander exclama: „un match-up mai interesant și mai intrigant nu s-ar fi putut găsi”. Departe de zgură, suprafața pe care Nadal e rege indiscutabil, cei doi au oferit în Grand Slam-uri meciuri memorabile. Nu mai departe de iulie 2018, cei doi au luptat două zile, s-au contrat, s-au provocat, au dat peste cap de mai multe ori balanța, semifinala de la Wimbledon fiind ulterior declarată meciului anului, după 10-8 în favoarea sârbului care, în scurt timp, avea să îi ia și numărul unu mondial ibericului aflat acum pe punctul de a deveni primul tenismen din Era Open cu câte două titluri cel puțin la fiecare dintre cele patru Slam-uri din sportul alb. Finala din 2012 de la Open-ul Australian rămâne, cu cele 5 ore și 53 de minute de luptă, cel mai lung ultim act la acest nivel din tenisul modern.

Doi jucători în formă maximă, la startul finalei Australian Open: Novak Djokovic  – Rafael Nadal

„A fost un meci perfect pentru mine, de la primul punct până la ultimul”, a mai spus Djokovic, după ce l-a pulverizat pe Pouille, 6-0, 6-2, 6-2, cu doar 5 greșeli neforțate și 45 din 53 puncte câștigate pe serviciu. Din același studio Eurosport, suedezul Wilander îl aproba.

Sârbul, neînvins de la startul Wimbledon 2018 în turneele de Mare Șlem, a turat motoarele la această ediție a Open-ului Vesel exact înaintea finișului, în timp pentru a se roda în semifinale și a se asigura că, în condițiile în care programul îi oferă o zi în minus de refacere față de adversarul său, nu are complicații de ordin fizic. După ce a fost în pragul unei crize de nervi și a cedat set cu Shapovalov, după ce a acuzat mici jene fizice în duelul cu Medvedev și a cedat set, Djokovic a transmis mesajul că ajunge la meciul de titlu în cea mai bună formă, ajutat și de abandonul din sferturi al lui Kei Nishikori.

De partea cealaltă, Nadal vine după un parcurs în care și-a dominat net toți adversarii, de la puștii din NEXT Gen, scoși, în formulă de trei, la tablă, pentru o lecție pe viu, până la veteranul și vechiul său rival, Berdych. Nadal este campionul metamorfozat, pregătit parcă tocmai pentru a redeveni performant în fața lui Djokovic și Federer, cei care au reușit, recent, să întoarcă în favoarea lor rivalitățile directe cu cel mai iubit din mallorquini. Nadal este, acum, omul devenit, brusc, la Australian Open 2019, un jucător de primele 4 lovituri, așa cum remarca Craig O’Shannessy într-o analiză statistică a lungimii punctelor câștigate de iberic, un jucător care se bazează pe serviciu (în special pe serviciul plat, rar văzut în meciurile ibericului în anii marii dominații roșii) și un jucător care atacă rapid terenul și fileul, transformându-și forehand-ul și mai abitir într-o mașină de trimis ghiulele, mai performantă în spatele unei serve performante, care îi asigură multe puncte simple. Linia perfectă de seturi a ibericului confirmă, descriind un parcurs cum Rafa nu a mai avut la Openul Vesel – nici măcar la unicul succes din urmă cu exact 10 ani.

Această încleștare clasică Novak Djokovic – Rafael Nadal, cu o tușă evidentă de nou, vine însă la finele unei ediții de Australian Open în care tânăra generație a luat caimacul în multe dintre zilele de întrecere. Alexei Popyrin (Australia). Daniil Medvedev (Rusia), Borna Coric (Croația), Frances Tiafoe (SUA) și Stefanos Tsitsipas (Grecia), toți jucători care nu au împlinit încă 23 de ani, au produs cel puțin un meci despre care s-a vorbit și o victimă notabilă. Planeta Tennis a rezonat după victoria lui Tsitsipas în fața Zeului Federer sau după surprizele înșirate de Tiafoe & Co.

La linia de finiș însă, la testul adevărului, toți membrii NEXT Gen au picat examenul final. S-a ajuns la glume după ce Nadal i-a exectutat, în ordine, pe De Minaur, Tiafoe și Tsitsipas, John McEnroe spunându-i, mai în glumă, mai în serios ibericului, la unul dintre interviurile de pe teren – îți place să îi înfrunți pe tinerii jucători și să le transmiți un mesaj puternic. Nadal s-a eschivat, după  ce la start de turneu afirma că Federer, ca și el, este acolo pentru a încerca să câștige și că speră că noua generație va ma aștepta puțin – „ei sunt aici, nu au nevoie de niciun mesaj din partea mea„. Inevitabil, o imagine distribuită de Troll Tennis s-a viralizat: Nadal apare în rol de profesor, în fața puștilor din tenis.

Concluzia personală a lui Tsitsipas, după un meci în care i-a câștigat lui Nadal doar șase game-uri: „Încerc să mă gândesc cum a reușit să îl învingă Federer, încerc să înțeleg, pentru că nu vreau să pierd în fața lui Rafa de 10 ori„, o declarație extrem de logică având în vedere similitudinile din jocul celor doi.

Pentru tenisul masculin, Australian Open 2019 a fost cât se poate de just în ceea ce privește realitatea raportului de forțe: tinerii trimit deja semnale că se poate, scot capul de sub zăpadă asemeni unor ghiocei grăbiți, au argumente, dar rămân și plăpânzi – dovadă fiind noile contra-performanțe ale vârfurilor de lance Sascha Zverev și Dominic Thiem, trimiși acasă înainte de termen (în turul 2 și, respectiv, în optimi). Pentru moment, ‘bătrânii’ fac legea, țin capul de afiș și joacă pentru premiul cel mare, chiar dacă Murray și-a făcut, probabil, ieșirea din scenă, iar Federer s-a clătinat, o dată în plus.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate puteam să fug jumătate de oră'
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate…
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o companie a familiei conducătoare din Emirate
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o…
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în…
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Obligație fără excepții pentru PROPRIETARII de locuințe din România. Ai doar 30 zile să rezolvi
Obligație fără excepții pentru PROPRIETARII de locuințe din România. Ai doar 30 zile să rezolvi
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen