Rafael Nadal i-a predat o lecţie de tenis lui Alex de Minaur. Cu victoria #250 în Grand Slam-uri, ibericul merge în optimi, la un duel familiar cu un rival care l-a mai învins la Australian Open. VIDEO: cât alergi ca să pierzi un punct cu Rafa!

18 ian 2019 5048 afişări Tenis
Rafael Nadal i-a predat o lecţie de tenis lui Alex de Minaur. Cu victoria #250 în Grand Slam-uri, ibericul merge în optimi, la un duel familiar cu un rival care l-a mai învins la Australian Open. VIDEO: cât alergi ca să pierzi un punct cu Rafa! Foto: Australian Open, via Twitter

Rafael Nadal a obţinut, vineri, victoria cu numărul 250 în turneele de Mare Şlem, trecând de australianul Alex de Minaur în minimum de seturi, 6-1, 6-2, 6-4, în turul trei la Australian Open. Meciul a durat 2 ore şi 22 de minute.

Ibericul şi-a continuat parcursul fără set pierdut la ediţia din 2019, neutralizând extrem de eficient jocul entuziast al tânărului poreclit "Demonul". De Minaur l-a testat, însă a capotat de multe ori în punctele mari, la egalităţi şi mingi de break, nivelul accesat de spaniol fiind net superior celui accesibil unuia dintre cei mai buni reprezentanţi ai NEXTGen. Scorul a fost dur cu puştiul de 19 ani, care l-a atras pe Nadal în game-uri de până la 24 de puncte, însă ibericul nu şi-a permis niciun moment să ia piciorul de pe acceleraţie. După ce a învins sportivi australieni în primele trei partide, Nadal va avea parte de o provocare diferită în optimi, acolo unde se reîntâlneşte cu un vechi rival, Tomas Berdych (fost număr 4 mondial, în prezent al 57-lea în lume), într-un al 24-lea meci direct. Rafa îl conduce pe ceh în întâlnirile directe, 19-4, însă ultimul succes al lui "BirdMan" s-a consemnat chiar pe terenurile din Melbourne Park, în 2015 (6-2, 6-0, 7-6/5).

Rafael Nadal nu i-a făcut nicio concesie lui Alex de Minaur în duelul din turul trei la Australian Open. Numărul doi mondial l-a obligat pe cel mai bun jucător australian să-şi aprindă călcâiele în curse infernale în start de meci, iar puştiul crescut pe terenurile din Alicante a răspuns cu o determinare demnă de aplaudat.

După o primă tură confortabilă pe serviciu în start de meci, Nadal a forţat la retur, iar Alex de Minaur a aflat exact cam cât efort trebuie să facă pentru a-i prelungi şederea pe teren campionului din 2009. Alex a scăpat de o primă minge de break după un raliu de 19 lovituri, încheiat cu ramă de Nadal, apoi a mai apărat alte trei şanse de break ale ibericului, reuşind să ducă scorul la 1-1 abia după 14 minute de la startul meciului.

De Minaur a făcut risipă de efort în fiecare punct, fiind alergat zdravăn, în spatele liniei de fund a terenului şi spre fileu de Nadal, aşa cum o arată şi acest punct în care aproape a fost pus la podea.

Startul animat a continuat. Cu două duble greşeli legate în startul următorului joc, Nadal a fost pus în situaţia de a apăra la rândul său o minge de break, în raliuri la fel de intense. Ibericul nu a ezitat să urce la fileu, iar pentru o clipă, întreaga arenă a fost convinsă că Alex a reuşit break-ul în faţa jucătorului cu 17 titluri de Mare Şlem în palmares, după ce de la linie s-a strigat OUT la un atac în lung de linie al lui Rafa. Ibericul a cerut însă verificarea mingii, iar Ochiul de Şoim a întors decizia, dându-i ibericului şansa de a salva mingea de break şi a construi apoi mai departe. În jocul imediat următor, elevul lui Carlos Moya a făcut break, s-a desprins la 3-1, confirmând apoi la pas pe lansare, printr-un game de 4-1 închis cu as.

O nouă greşeală de arbitraj a fost la un pas să îi refuze ibericului dublul break, însă o dată în plus Nadal a fost atent şi neiertător, primind confirmarea că mingea lui de Minaur fusese prea lungă şi, odată cu asta, game-ul de 5-1 pe tabelă. Nadal a închis manşa întâi în 40 de minute, 6-1, defilând în 15 minute de la 2-1 pe tabelă, după ce primele trei game-uri avuseseră nevoie de 25 de minute pentru a ajunge la deznodământ.

! STATISTICĂ: Nadal a încheiat primul set cu 13-3 raportul loviturilor câştigătoare faţă de australianul de Minaur, dar şi având 11 greşeli neforţate.

La fix o oră de la startul meciului, Nadal luase deja o primă opţiune şi în setul secund, învingând din nou garda adversarului său încă din primul game - unul infernal de lung, cu 24 de puncte şi cinci mingi de break pentru spaniol.

Alex de Minaur a întrerupt seria câştigătoare a ibericului după şapte game-uri, într-un cor vesel al tribunei, la 1-6, 0-2. Cu doar două prime servicii ratate, Nadal s-a apropiat la 5-1, impunând acelaşi tip de dominaţie în punctele mari în faţa australianului de pe poziţia 29 ATP. S-a distanţat apoi la 2-0 la seturi, închizând setul secund la 2, chiar sub privirile lui Rod Lover.

! STATISTICĂ: 13 lovituri câştigătoare pentru Nadal, 12 greşeli neforţate, 3 mingi de break salvate din 3, 1 din 4 puncte câştigate în spatele serviciului 2. De Minaur a încheiat manşa secundă cu număr egal de lovituri câştigătoare şi greşeli neforţate, câte 9, dar şi cu 10 puncte mai puţin decât Nadal, per total.

Nadal a început cu break şi setul trei, s-a detaşat la 2-0, spectaculozitatea meciului fiind peste ceea ce ar putea indica scorul categoric. De Minaur a reuşit să limiteze proporţiile scorului în setul trei, în ceea ce a rămas, totuşi, un marş netulburat spre turul patru pentru Rafael Nadal, chiar dacă ibericul a avut emoţii în game-ul în care a servit pentru victorie, scăpând printre degete un avantaj de 40-0 şi având nevoie de o şasea minge de meci pentru a merge mai departe.

 

 

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.