Rafa Nadal a zdrobit rezistenţa grecului Tsitsipas. Pus în gardă de super-evoluţiile lui Stefanos, spaniolul a spus 'pas' emoţiilor, cu doar 6 game-uri cedate. Urmează a 5-a finală în ultimele 10 participări la Australian Open pentru iberic

24 ian 2019 2497 afişări Tenis
Rafa Nadal a zdrobit rezistenţa grecului Tsitsipas. Pus în gardă de super-evoluţiile lui Stefanos, spaniolul a spus 'pas' emoţiilor, cu doar 6 game-uri cedate. Urmează a 5-a finală în ultimele 10 participări la Australian Open pentru iberic Foto: Ben Solomon / Tennis Australia

Rafael Nadal s-a calificat pentru a cincea oară în finala turneului de la Australian Open, zdrobind rezistenţa grecului Stefanos Tsitsipas (locul 15 ATP), autorul celei mai mari surprize de la Melbourne, prin eliminarea lui Roger Federer. Ibericul a controlat partida cap-coadă, având de înfruntat o singură minge de break, în ultimul game, în drumul său spre a şasea victorie consecutivă cu 3-0 la această ediţie a Open-ului Vesel, scor 6-2, 6-4, 6-0, într-o oră şi 46 de minute.

La fel ca şi în precedentele cinci partide, Nadal a impresionat cu nou-inventanta lovitură de serviciu, cu execuţii de excepţie reuşite cu forehandul din alergare, dar şi cu un procentaj de reuşită ideal, ibericul încheind meciul cu număr dublu de lovituri câştigătoare faţă de greşelile neforţate (28-14), dar şi cu o năucitoare serie de nouă game-uri consecutive în faţa talentatului sportiv grec.

Un Nadal grăbit

Tsitsipas i-a transmis un mesaj de luptă lui Nadal, alegând să deschidă meciul cu serviciu-voleu. Şase lovituri câştigătoare au zburat în primele 12 minute, ibericul, autor a patru dintre acestea, reuşind să puncteze consecutiv pe tabelă, revenind pe serviciu de la 15-30 şi apoi executându-l pe grec, la prima oportunitate pe retur. Ibericul a confirmat break-ul din game-ul al treilea cu tură la zero pe serviciu, distanţându-se la 3-1 cu procentaj de sută la sută puncte câştigate în spatele primei serve, dar şi cu un ritm alert de repunere a mingii în joc, shot-clock-ul arătând chiar şi 9 secunde rămase în momentul în care elevul lui Carlos Moya începea mişcarea efectivă de serviciu.

Stefanos Tsitsipas a răspuns cu propriul hold la zero, însă agresivul Nadal a continuat să pună mingea cu regularitate în apropierea liniilor, a continuat să caute pasul în plus în interiorul terenului, distanţându-se la 4-2 după un game în care media raliurilor sale câştigătoare (4 din 4) a fost de 3,5 lovituri, doar primul schimb ajungând la 9 lovituri.

Cea ce părea a fi o tură lină pe serviciu, în game-ul şapte, s-a transformat într-un fiasco total, ca o disecţie în carne macră: la 40-15, Tsitsipas a ratat de două primul serviciu şi tot de atâtea ori a riscat pe mingea a doua, câutând chiar şi as-ul cu o execuţie obraznică, la teu. Zeii tenisului nu au aprobat, iar cutezanţa lui Stefanos s-a tradus prin două duble greşeli care au împins game-ul la egalitate şi i-au dat şansa campionului din 2009 să pună pe tabelă al doilea break. În primă fază, Rafa şi-a executat adversarul cu forehandul feroce, în lung de linie, grecul, împins într-o defensivă extremă, nemaivând vreo şansă să returneze, apoi a închis jocul cu un superb passing de rever câştigător.

Cu as de 183 km/h şi două lovituri câştigătoare, închiderea manşei, după 31 de minute, a părut o formalitate pentru Nadal, al cărui joc a zbârnâit: 11 din 11 puncte câştigate cu primul serviciu, 11 lovituri câştigătoare, 2 din 2 mingi de break convertite şi un cel mai rapid serviciu de 198 km/h.

Nadal şi-a construit cu lovituri de pus în selecţia zilei drumul spre break în game-ul cinci al setului doi: a arcuit la maximum un forehand pe lângă fileu, trimis cu 149 km/h, după un rever-cross al lui Tsitsipas, a lovit apoi decisiv cu reverul, desprinzându-se la 40-0. Noul protejat al lui Patrick Mouratoglou a venit cu un răspuns de excepţie, transformând jocul într-unul dintre cele mai spectaculoase ale zilei, refuzându-i break-ul numărului doi mondial cu serie de cinci punctte, un as desăvârşindu-i capodopera, după trei lovituri winner curate.

Aşa cum s-a întâmplat şi în jumătatea a doua a primului set, un schimb în oglindă de hold-uri la zero a precedat break-ul reuşit de Nadal. Cu procentaj de peste 80% rată de succes în spatele ambelor servicii, mallorquinul a trimis partida în setul trei, la o oră şi 15 minute de la primul serviciu, cu un al patrulea game alb pe lansare. Cele 13 lovituri câştigătoare, cu 3 în plus faţă de Nadal, nu i-au putut asigura lui Tsitsipas nici măcar un tiebreak.

Rafael Nadal a luat avantaj devreme în startul manşei a treia: a creat pericolul în terenul lui Tsitsipas cu reverul şi a închis game-ul cu o diagonală câştigătoare, urcând numărul de winners la 22.

Ibericul nu a avut vreun gând de a-l slăbi pe adversarul său, cu 12 ani mai tânăr. A lovit năprasnic din toate poziţiile - în lung de linie pe lângă fileu, cu lob, cu smash, câştigând un al doilea break în manşă, pentru 3-0, cu o medie de 2 lovituri câştigătoare pe game în faţa unui adversar care nu a refuzat niciun moment să alerge şi să depună efort.

Nadal a închis la zero setul trei, asigurându-şi victoria cu cel mai autoritar scor la această ediţie de Australian Open. Cu Moya antrenor în locul unchiului Toni,  Nadal va încerca să facă un '10 year challenge' memorabil, luând la ţintă un al doilea trofeu al carierei la Melbourne, la 10 ani de la primul succes, la ediţia din 2019. Pentru iberic, urmează finala cu numărul 25 în turneele de Mare Şlem.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.