Australian Open, calificări | Ana Bogdan și-a aflat prima rivală: a triumfat la Wimbledon 2018. Bianca Andreescu va debuta pe tabloul principal: cu 10 victorii ultimele 11 meciuri, înfruntă o americancă de 16 ani. Cine merge la dueluri cu Djokovic, Șarapova și Svitolina

Australian Open, calificări | Ana Bogdan și-a aflat prima rivală: a triumfat la Wimbledon 2018. Bianca Andreescu va debuta pe tabloul principal: cu 10 victorii ultimele 11 meciuri, înfruntă o americancă de 16 ani. Cine merge la dueluri cu Djokovic, Șarapova și Svitolina
  • Publicat:
  • Actualizat:

Singura reprezentantă a României în calificările pentru Australian Open 2019, Irina Bara (155 WTA), a părăsit întrecerea încă din primul tur, miercuri, învinsă cu un categoric 6-3, 6-2 de reprezentanta Greciei, Valentini Grammatikopoulou (173 WTA).

â–º VINERI, 11 ianuarie:

Bianca Andreescu va evolua, în premieră, pe tabloul principal de la Australian Open. Reprezentanta Canadei conducea autoritar, 6-0, 4-1, în momentul în care adversara sa, Tereza Smitkova (cap de serie 24), a abandonat, vineri dimineață. Sportiva de origine română nu a stat mult pe teren la Melbourne: doar unul dintre cele meciuri disputate în calificări a ajuns la linia de finiș, adversarele din primul tur și din „finala” pentru ‘main draw’ abandonând. Finalista de la Auckland va fi protagonista unui meci cu o medie de vârstă extrem de redusă, în primul tur al tabloului principal de la Australian Open 2019: Bianca Andreescu a evitat duelul cu marile favirite – Svitolina, Pliskova, Șarapova sau Garcia, fiind trimisă la un duel cu o sportivă foarte promițătoare din Statele Unite – Whitney Osuigwe (16 ani, 199 WTA) – campioană la junioare în 2017 la Wimbledon.

Ana Bogdan este ultima tricoloră care și-a aflat adversara din primul tur: ea va debuta împotriva polonezei Iga Swiatek (17 ani, 178 WTA), campioana junioarelor la Wimbledon 2018, învingătoare în primul tur într-un meci dramatic în fața Olgăi Danilovic (1-6, 7-6, 7-5) și devenită din ce în ce mai rapidă pe teren în partidele următoare (7-6, 6-2 cu Bolsova Zadoinov și 6-1, 6-3 cu americanca Danielle Lao). 

Marta Kostyuk, jucătoarea ajunsă în turul 3 la Australian Open 2018, la 15 ani, a ratat accesul pe main draw de această dată, fiind învinsă de spaniola Badosa Gilbert, 7-6, 6-3.

Pe tabloul masculin, gazdele au savurat, vineri, victoria lui Thanasi Kokkinakis, cu dublu 6-4 în ultima rundă a calificărilor. Jucătorul în vârstă de 22 de ani devine al 12-lea reprezentant al gazdelor pe tabloul principal de simplu masculin, urmând să debuteze contra japonezului Taro Daniel. Învinsul lui Kokkinakis, Peter Polansky și-a înscris numele pe lista de ‘lucky losers’ și așteaptă să vadă dacă norocul îi va surâde pentru a cincea oară la rând pentru a accede din nou pe tabloul principal fără să fi câștigat ultima rundă a calificărilor. Polansky a acces pe tablou ca lucky loser la toate cele patru Grand Slam-uri din 2018.

Viktor Troicki este cel mai cunoscut nume ajuns pe tabloul principal masculin via calificări. Spectaculosul Dustin Brown a cedat în turul trei, 1-6, 6-7(10) în fața sud-africanului Loyd Harris (21 ani, 1,93 m).

Americanul Mitchell Krueger (24 de ani, 231 ATP) va avea parte de un duel de gală cu Novak Djokovic, în primul tur la Austrralian Open 2019, după ce l-a învins în ultimul tur al calificărilor pe favoritul 13, Marco Trungelliti, în timp ce la feminin, sportivele din calificări au fost repartizate astfel: Muchova cu favorita 7, Karolina Pliskova, Golubic cu Svitolina (#6), Kalinskaya cu Sabalenka (#11), Dart cu Șarapova (#30), Ponchet cu Garcia (#19)


-â–º JOI, 10 ianuarie:

Bianca Andreescu își continuă cursa spre tabloul principal, după o victorie clară, 6-4, 6-1 în fața reprezentantei Greciei, Valentini Grammatikopoulou. În finala pentru main draw, jucătoarea de origine română o va înfrunta pe favorita 26 a calificărilor, Tereze Smitkova (Cehia). Kostyuk este și ea la o victorie distanță de tabloul principal, după 6-3, 6-2 în duelul cu Hesse.

Pe tabloul masculin, Victor Troicki a câștigat meciul zilei, contra cehului favorit 31, Lukas Rosol, scor 7-6(3), 6-1. Thanasi Kokkinakis, favoritul gazdelor a trecut de austriacul Ofner și va juca finala pentru tabloul principal cu jucătorul cap de serie 10, Peter Polansky (Canada), cel mai norocos jucător din 2018 (detalii AICI despre recordul său incredibil în turneele de Mare Șlem).

Dustin Brown poate ajunge și el pe tabloul principal, după o a doua victorie în set decisiv.


-â–º MIERCURI, 9 ianuarie:

Irina Bara a părăsit competiția încă de la primul meci.  Singura tricoloră aflată la start și-a pierdut de câte trei ori serviciul în fiecare set al duelui cu Grammatikopoulou și își amână debutul pe tabloul principal la Grand Slam-uri.

Cea mai în formă jucătoare de pe tabloul calificărilor pentru Australian Open 2019, cu victorii la Caroline Wozniacki și Venus Williams repurtate săptămâna trecută, Bianca Andreescu, a încheiat partida din primul tur înainte de limită. Jucătoarea de origine română a câștigat autoritar primul set al partidei cu britanica Katie Swan (181 WTA), 6-1, însă adversara sa nu a mai putut continua partida. Sportiva în vârstă de 19 ani a părăsit terenul în lacrimi, cu dureri insuportabile la spate, după ce a primit minute în șir îngrijiri medicale. Staff-ul medical a folosit un scaun cu rotile pentru a o transporta la vestiare pe britanică, iar ulterior, managerul acesteia a lămurit problema. „A fost vorba despre un spasm muscular. A avut dureri foarte mari, dar nu este nimic grav„, a transmis reprezentantul lui Katie Swan.

Mă simt foarte bine. Îmi doresc să duc mai departe, aici, forma de săptămâna trecută și cred că am făcut treabă bună în acest meci. Am muncit mult în intersezon, am muncit pentru a-mi dezvolta jocul, fizicul și partea mentală. Dar principalul aspect la care am lucrat a fost agresivitatea – să atac la momentul oportun – și să stau mai bine în punctele care se lungesc”, a declarat pentru site-ul oficial al turneului Bianca Andreescu (18 ani).

SURPRIZA ZILEI a fost furnizată de australianca Astra Sharma (23 ani, 230 WTA), care a trecut cu 6-3, 6-2 de principala favorită, Vera Zvonareva (95 WTA), într-o oră și 11 minute.

Pe tabloul masculin, Marcos Baghdatis, finalist în 2006 la Australian Open, a părăsit prematur calificările. Cipriotul a fost protagonistul unui meci de mare luptă, marcă-înregistrată, care a durat două ore și 22 de minute. Darian King, din Barbados, s-a impus în fața favoritului 14, scor 6-4, 4-6, 6-3, urmând să îl întâlnească în turul doi pe rusul Alexey Vatutin (26 ani, 175 ATP).

Japonezul Go Soeda a oprit speranțele campionului din 2018 de la juniori, Sebastian Korda, 6-1, 6-2, în timp ce Victor Troicki s-a impus 6-2, 6-4 în fața francezului Nicolas Mahut, într-un derby între doi foști membri Top 40 ATP. Lucas Rosol, cap de serie 31, a revenit după pierderea primului set al duelului cu brazilianul Bellucci, pentru a se impune 2-6, 6-3, 6-4.


â–º MARȚI, 8 ianuarie: Prima zi a calificărilor la Australian Open 2019 a adus eliminarea surpriză a celui mai greu nume intrat în concurs, Sabine Lisicki (198 WTA), învinsă de o australiancă în vârstă de 22 de ani, de pe poziția 406 mondial (7-6/5, 7-5). Yanina Wickmayer a spus și ea ‘adio’, învinsă de adolescenta de 18 ani din Slovenia, Kaja Juvan, cu 4-6, 6-4, 7-5, iar belgianca va rata pentru al doilea an consecutiv tabloul principal de la Melbourne.

Cu ochii pe ‘talentele românești’: Raluca Șerban, jucătoarea naturalizată de Cipru la finalul anului 2018, a încheiat cursa pentru tabloul principal în primul tur al calificărilor. Shilin Xu, fost număr unu mondial la junioare și o sportivă cu stil atipic, care a făcut senzație lovind cu ambele mâini pe rachetă de pe ambele părți, în stil Monica Seleș sau Su Wei-Hsieh, a învins-o cu 6-3, 3-6, 6-3.

Jana Fett și Lauren Davis, jucătoarele care, în 2018, au avut mingi de meci în duelurile directe cu cele două finaliste de la Australian Open, au părăsit acum calificările încă din primul tur, învinse de rusoaica Sofia Zhuk (19 ani, 119 WTA, cap de serie 12), scor 7-5, 2-6, 4-6 și, respectiv, de Beatriz Haddad Maia (Brazilia, 22 ani, 176 WTA).

Poloneza Isa Swiatek a ieșit la rampă, la 17 ani, revenind după un prim set în care a fost dominată de mult mai cunoscuta sa colegă de generație, Olga Danilovic, favorită șase a tabloului, pentru a se impune 1-6, 7-6(4), 7-5. La polul opus a fost prestația Martei Kostyuk, care a confirmat legătura de vis cu turneul de la Australian Open, debutând în calificări cu un 6-3, 7-5 în fața Janei Cepelova (Slovacia).

În calificările de la simplu masculin, șase capi de serie au părăsit întrecerea încă din primul tur. Australienii au savurat victoria în minimum de seturi a lui Thanasi Kokkinakis, succesul spectaculosului Dustin Brown, învingător după un duel aprins în fața argentinianului Carlos Berlocq (favorit 12) – scor 3-6, 6-1, 7-5. Fostul număr 5 mondial, Tommy Robredo, a părăsit întrecerea după un dublu 5-7, în timp ce Sergiy Stakhovsky, celebru pentru victoria de la Wimbledon 2013 în fața lui Roger Federer, a depășit un test dificil, 6-3, 4-6, 6-3 în fața lui Kenny de Schepper.

SCORUL ZILEI: Nou-introdusul format competițional, introdus în 2019, cu tiebreak în set decisiv, a fost validuat încă din prima zi de întrecere. Turcul Cem Ilkel a avansat în turul doi al calificărilor după ce a disputat un tiebreak-mamut, cu 34 de puncte. Sportivul de pe poziția 252 ATP s-a impus, 18-16 în fața bielorusului Egor Gerasimov, la a 8-a minge de meci! Gerasimov, învingător în primul set, a avut și el o minge de meci, la 11-10 în maxi-tiebreak.

6 meciuri au fost decise la maxi-tiebreak (primul la 10 puncte + obligatoriu minimum două puncte diferență) în prima zi a calificărilor pentru Australian Open 2019: patru pe tabloul masculin, două la feminin

PROGRAMUL PENTRU ZIUA A 2-A: Irina Bara va închide programul zilei a doua de calificări, pe Terenul 10, cu duelul împotriva grecoaicei Valentini Grammatikopoulou (173 WTA), sportivă pe care a învins-o într-un meci disputat în 2016, în Tunisia, cu dublu 6-2. Fanii tenisului din România vor putea urmări partida miercuri dimineață, în jurul orei 7:00. Aproximativ în același timp va debuta în competiție și Bianca Andreescu, al cărei meci împotriva britanicei Katie Swan va încheia programul zilei pe Terenul 20.


Irina Bara (23 ani, 177 WTA) este în căutarea debutului pe tabloul principal la un Grand Slam. Ea va deschide cursa de calificare împotriva unei sportive din Grecia cu doi ani mai mică și cu 11 titluri ITF în palmares la simplu, Valentini Grammatikopoulou (171 WTA). În turul doi al calificărilor, Irina Bara ar putea înfrunta o jucătoare cu o formă de moment impresionantă, în plină ascensiune, într-un derby cu iz românesc, cu Bianca Andreescu.

Jucătoarea de origine română, reprezentantă a Canadei, a dat lovitura la Auckland, cu victorii la Caroline Wozniacki și Venus Williams, fiind învinsă doar în finală, în decisiv, de sportiva care se impusese și în 2018, Julia Goerges. Bianca a urcat 45 de poziții în clasamentul WTA, până pe poziția 107, iar în calificările de la Australian Open este cap de serie 4 și își va începe parcursul împotriva unei colege de generație – britanica Katie Swan (19 ani, 181 WTA). În 2018, Katie Swan a fost la un pas de calificarea pe tabloul principal la US Open, fiind învinsă în ultimul meci de Heather Watson.

Dacă se respectă calculele hârtiei, Irina Bara sau Bianca Andreescu ar putea întâlni în finala pentru accesul pe tabloul principal favorita 26, Tereza Smitokova (Cehia, 24 ani, 136 WTA), o jucătoare cu o prezență în optimi la Wimbledon, în 2014.

  • La 18 ani, Bianca Andreescu va încerca să acceadă pentru a doua oară pe tabloul principal la un turneu de Mare Șlem, după Wimbledon 2018.

Citește și: CULISE | Cum a învins Bianca Andreescu un fost lider mondial, semnând cea mai mare surpriză a începutului de an în tenisul feminin. ProSport a stat de vorbă cu mama jucătoarei de origine română

Citește și: Mesajul Biancăi Andreescu, imediat după finala pierdută la Auckland. Ce a ținut să transmită: „Vă mulțumesc!”

Numele de urmărit în calificările de la Australian Open 2019, la simplu feminin: 2 finaliste în turneele de Mare Șlem, la start

Principala favorită a calificărilor este experimentata și bine-cunoscuta Vera Zvonareva. Rusoaica în vârstă de 34 de ani, semifinalistă în 2011 la Australian Open și finalistă în 2010 la Wimbledon și US Open, a ratat la limită prezența pe tabloul principal, chiar dacă în prezent ocupă locul 95 în clasamentul mondial, grație parcursului de vis de la Shenzhen, încheiat în semifinale de o accidentare la șold.

Zvonareva va debuta în calificările de la Australian Open împotriva unei reprezentante a gazdelor, Astra Sharma (23 ani, 230 WTA). Sabine Lisicki (finalistă în 2013 la Wimbledon) și Yanina Wickmayer (fost număr 12 mondial) speră și ele să acceadă pe tabloul principal.

  • Zvonareva a revenit în circuit în 2017, după o absență de doi ani, timp în care a devenit mămică, reușind să câștige un trofeu la un turneu ITF de 15.000 de dolari. În 2018, Vera a obținut două titluri WTA la dublu, care au propulsat-o în Top 50 în această probă.

Alte două adolescente cu rezultate de excepție în 2018 vor lua startul în calificările pentru Australian Open 2019. Olga Danilovic, din Serbia, este a șasea favorită și va încerca să confirme după ce, anul trecut, la 17 ani, câștiga primul titlu WTA, la Moscova, în timp ce ucraineanca Marta Kostyuk, ajunsă în turul trei la Melbourne la doar 15 ani, vrea să repete experiența de vis la Openul Vesel.

La startul calificărilor se regăsesc alte două nume ale unor jucătoare care au ținut capul de afiș la Australian Open 2018, în dueluri cu finalistele ediției: Jana Fett, care a avut mingi de meci în turul doi împotriva danezei Caroline Wozniacki (campioana) și Lauren Davis, care a chinuit-o pe finalista Simona Halep în turul trei, cedând la limită, 13-15.

  • Tabloul complet pentru calificări, Australian Open 2019, simplu feminin îl puteți vedea AICI.

Secțiune-full în calificările Australian Open de la simplu masculin

La masculin, acolo unde România nu va avea reprezentant, Marcos Baghdatis (fost finalist la Melbourne), Tommy Robredo (fost jucător de Top 5), Sebastian Korda (campionul juniorilor în 2018 și fiul campionului din 1998 de la Australian Open, Petr Korda) și Thanasi Kokkinakis (speranța australienilor) luptă pentru un loc pe tabloul principal care se va juca în perioada 14-27 ianuarie.

Tabloul calificărilor are o secțiune densă, plină cu foști jucători de Top 40, care promite meciuri tari:  Lukas Rosol, Thomaz Bellucci, Viktor Troicki și Nicolas Mahut pot ajunge la un duel în runda finală cu Baghdatis.

  • Tabloul calificărilor a fost mărit, la 128 de poziții, atât la simplu feminin, cât și la masculin. Pentru accesul pe main draw sunt necesare trei victorii.
  • Meciurile de calificare încep marți, 8 ianuarie, putând fi urmărite de fanii tenisului din România începând cu noaptea de marți spre miercuri, de la ora 1:00.
  • Tragerea la sorți pentru tablourile principale de simplu, feminin și masculin, va avea loc joi după-amiază la Melbourne – joi dimineață pentru fanii din România.
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Mama studentei ucise în Timișoara a cedat când și-a văzut fiica în sicriu: „Este ținută doar pe perfuzii și hrănită cu lingura
Mama studentei ucise în Timișoara a cedat când și-a văzut fiica în sicriu: „Este ținută doar pe perfuzii și hrănită…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Se jucau
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după încăierarea din sala de clasă
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
La 78 de ani, Cristian Gațu se iubește cu menajera familiei! Divorțează după 53 de ani de căsnicie: Nu mă simt vinovat!
La 78 de ani, Cristian Gațu se iubește cu menajera familiei! Divorțează după 53 de ani de căsnicie: Nu mă…
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu cancer
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu cancer
Magazine ÎNCHISE în weekend. Ciolacu, decizia finală: Vreau să închid...
Magazine ÎNCHISE în weekend. Ciolacu, decizia finală: Vreau să închid...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care s-a gândit familia
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care s-a gândit familia
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Atleta Viorica Viscopoleanu şi gimnastul Dan Grecu au primit Colanul de Aur la 110 ani de la înfiinţarea COSR
Atleta Viorica Viscopoleanu şi gimnastul Dan Grecu au primit Colanul de Aur la 110 ani de la înfiinţarea COSR
SUV-ul ce bate Hyundai Tucson și Kia Sportage. Preț tentant în România - VIDEO
SUV-ul ce bate Hyundai Tucson și Kia Sportage. Preț tentant în România - VIDEO
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a ajuns la veterinar. Ce creatură îngrijise, de fapt
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a ajuns la veterinar. Ce creatură…