Accident la schi pentru Schumacher! Fostul campion mondial a suferit două operații pe creier și e în comă indusă. LIVE UPDATE

Accident la schi pentru Schumacher! Fostul campion mondial a suferit două operații pe creier și e în comă indusă. LIVE UPDATE
  • Publicat:
  • Actualizat:

PE SCURT

  • Michael Schumacher, septuplu campion mondial în Formula 1 (1994, 1995, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004), a suferit duminică un grav accident la schi pe o pârtie din stațiunea Meribel, acolo unde are o vilă. Germanul schia alături de fiul său de 14 ani, când s-a lovit de o stâncă
  • Imediat după impact, casca lui Schumi s-a spart. Germanul are leziuni pe ambele părți ale creierului
  • Schumacher e internat la spitalul din Grenoble, acolo unde a suferit două operații pe creier
  • Medicii au confirmat că starea fostului pilot este critică, dar arată semne de ameliorare după a doua operație, suferită luni seară
  • SPECIAL: Cât de periculos e să schiezi? Cazul Schumacher ne pune pe gânduri! În România sunt mai multe accidente la schi decât în alte țări

 

LIVE UPDATE – CITEȘTE AICI ULTIMELE INFORMAȚII DESPRE STAREA LUI MICHAEL SCHUMACHER

UPDATE 13:45 Parchetul și anchetatorii în cazul accidentului de schi suferit de Michael Schumacher în Alpii francezi vor oferi informații „la mijlocul săptămânii viitoare”,

„Vom susține o conferință de presă referitoare la stadiul procedurii săptămâna viitoare, la o dată ce va fi comunicată în 24 de ore. Conferința va avea loc la palatul de justiție din Albertville și probabil va fi la mijlocul săptămânii. Până atunci cerem să nu mai fie difuzate informații false despre elementele anchetei. Membrii familiei Schumacher solicită să le fie respectată intimitatea, precum și natura discuțiilor cu apropiații lor„, a declarat procurorul Patrick Quincy.


UPDATE 12:00 Ziarul german „Bild” susține că, în noapte de sâmbătă spre duminică, mai multe mașini ale unor televiziuni care transmit din fața spitalului din Grenoble au fost sparte. Hoții au furat camere de filmat și aparatură scumpă, dar valoarea pagubelor nu a fost încă stabilită. Poliția franceză va deschide o anchetă.


UPDATE 5 ianuarie, 11:50 Potrivit cotidianul „Spiegel” susține că un turist german ar fi fost martor la accidentul lui Michael Schumacher și ar fi filmat cu smartphone-ul său căzătura fostului campion mondial de F1. De fapt, martorul își filma prietena, care se afla pe aceeași pistă cu Schumi. Pe fundal s-ar vedea că un schior este dă peste o porțiune cu zăpadă moale după care cade. Martorul susține că Schumacher ar fi schiat relative încet, cu o viteză de 20 de kilometric la oră. Aceeași sursă spune că martorul vrea să ofere înregistrarea biroului procuroruli francez care se ocupă de acest caz.


UPDATE 16:45 Rolf, tatăl lui Michael Schumacher, și-a făcut apariția, în jurul orei 16:00 (ora României), la spitalul de Grenoble cu 9 pizza pentru toți membrii familiei care veghează la căpătâiul fostului mare campion de F1.


UPDATE 14:25 Managerul de imagine a lui Michael Schumacher, Sabine Kehm, a făcut o nouă declarație referitoare la starea de sănătate a fostului pilot de Formula 1: „Starea sa este în continuare critică, dar stabilă. Vrea să subliniez însă faptul că orice altă informație care nu vine de la medici este o pură speculație. Pe de altă parte, precizez faptul că familia a predat de bunăvoie casca lui Schumacher poliției care anchetează accidentul.” Cel mai probabil, medicii de la spitalul din Grenoble vor susține o nouă conferință de presă luni, 6 ianuarie.


UPDATE 14:00 Fostul pilot de Formula 1 Robert Kubica a declarat, sâmbătă, că s-a aflat într-o situație relativ similară cu Michael Schumacher și că îi dorește germanului toate cele bune, menționând că accidentul de duminică arată că oricând și oriunde se poate întâmpla ceva, informează espnf1.com.

Am fost într-o situație relativ similară și știu în astfel de cazuri presa poate fi dură într-o perioadă foarte dificilă pentru el, pentru familie și apropiați. Cu siguranță nu este cel mai ușor final de an și cel mai ușor început de an pentru sporturile cu motor. Este o veste șocantă și arată că se poate întâmpla ceva oricând și oriunde. Când am suferit eu accidentul la raliu, oamenii s-au întrebat de ce fac asta, au spus că nu ar trebui. Însă un accident se poate întâmpla oriunde. Îi doresc lui Michael toate cele bune și îi țin pumnii ca să se recupereze și ca totul să fie bine„, a spus Kubica.

Robert Kubica s-a accidentat grav în februarie 2011, la un raliu, în timp ce era pilot de Formula 1 la Lotus. El a avut atunci parțial amputat antebrațul drept. Polonezul a fost supus la numeroase operații și a urmat o îndelungată perioadă de refacere pentru a-și recupera mobilitatea brațului drept.


UPDATE 4 ianuarie, ora 12:10 După ce în cursul zile de vineri, spitalul din Grenoble a fost asaltat de câteva sute de fani dornici să-i ureze „La Mulți Ani!” lui Michael Schumacher, sâmbătă dimineața doar 10-15 suporteri Ferrari se mai aflau în fața stabilimentului unde e internat fostul pilot german de Formula 1. Doctorii nu au decis încă dacă vor face declarații de presă, dar e bine de precizat că vineri seara aceștia au realizat o nouă scanare a creierului lui Schumi.


20.15 O echipă de anchetatori s-a deplasat, vineri, la spitalul din Grenoble în care este internat Michael Schumacher, pentru a-i audia pe fiul fostului pilot de Formula 1 și pe un prieten al băiatului, informează ledauphine.com. Anchetatorii îi audiază pe cei doi, martori la accident, cu ajutorul unui translator.

De asemenea, ledauphine.com notează că în momentul accidentului Schumacher avea o cameră pe cască, însă nu se știe dacă aceasta funcționa și dacă eventualele imagini se află în posesia anchetatorilor, parchetul din Albertville refuzând să facă precizări în acest sens.


18:16 Ziarul „Corierre dello Sport” anunță, citând presa franceză, că Michael Schumacher avea o cameră de luat vederi pe cască în momentul în care a avut loc accidentul. Conform sursei citate, nu se știe încă dacă respectiva cameră s-a stricat în momentul accidentului, dar procurorul Patrick Quincy, cel care investighează cazul Schumacher, nu a negat prezența unor imagini foto sau video dinaintea accidentului.


15:25 Șeful departamentului de neurochirurgie a Spitalului din Hamburg, Uwe Kehler, a explicat în cotidianul german Bild momentul în care Schumacher ar putea fi scos din coma indusă: „În general, e nevoie de două sau trei săptămîni pînă cînd pacientul poate fi trezit după o astfel de traumă. Primele ore și zile după un așa accident sunt cruciale pentru a vedea dacă presiunea continuă să crească. De asemenea, pot trece zile sau chiar săptămîni pînă cînd poate deschide ochii. Din păcate, într-un asemenea caz, e posibil ca pacientul să nu-și revină niciodată la o stare normală și să ajungă într-o stare vegetativă, dacă afecțiunea creierului este foarte mare„. În cursul zilei de azi, doctorii vor realiza o nouă scanare a creierului lui Schumi pentru a vedea starea în care se află fostul campion mondial de F1. În jurul orei 15:00, ora României, fratele lui Michael, Ralf a părăsit spitalul din Grenoble îngrijorat.


UPDATE 15:03 Numărul fanilor Ferrari care s-au strâns în fața spitalului din Grenoble pentru a transmite un mesaj lui Michael Schumacher, care împlinește azi 45 de ani, este în continuă creștere. Un grup de suporteri au venit cu un banner pe care au scris un mesaj emoționant: „Azi, de ziua ta, vrem ca tu să ne faci un cadou. Fă-te bine, Schumi!” Câțiva fani au încercat chiar să intre în spital, pentru a-i ura personal „La Mulți Ani” germanului, dar s-au lovit de refuzul forțelor de ordine.

 


UPDATE 13:27 Tot mai mulți fani ai lui Michael Schumacher s-au strâns în fața spitalului din Grenoble, locul unde germanul este internat în urma accidentului de schi din 29 decembrie. Suporterii Ferrari și ai lui Schumi au desfășurat un steag imens în parcarea spitalului din orașul francez și au postat poze pe Twitter.


UPDATE 13:10 Primii fani ai lui Michael Schumacher, membrii ai Fan-Clubului Ferrari și-au făcut apariția în fața spitalului din Grenoble în jurul orei 12:00. Aceștia sunt îmbrăcați în roșu și au adus cu ei steaguri și pancarte cu mesaje de încurajare pentru fostul campion mondila din Formula 1.


UPDATE 12:38 Premierul Victor Ponta a postat, vineri, un mesaj pe pagina de Facebook, în care îi urează multă sănătate campionului de Formula 1, Michael Schumacher, la împlinirea a 45 de ani și își exprimă speranța ca momentele foarte grele de încercare prin care acesta trece să fie depășite cu bine. „Astăzi, marele campion de Formula 1, Michael Schumacher, împlinește 45 de ani. Sper ca momentele foarte grele de încercare prin care trece să fie depășite cu bine! Multă sănătate!”, a scris premierul Ponta, pe pagina de Facebook. Victor Ponta este cunoscut pentru pasiunea pentru cursele de automobile, participând chiar la competiții oficiale în calitate de copilot.


UPDATE 3 ianuarie, ora 11:20 Astăzi este ziua lui Michael Schumacher. Fostul mare campion de Formula 1 împlinește 45 de ani, dar cu siguranță este cea mai tristă aniversare. Germanul e în continuare în comă, în Spitalul din Grenoble, în urma accidentului de schi din 29 decembrie. Cu toate acestea, familia este alături de Schumi, fratele Rolf și tatăl Radl sosind la spital în jurul orei 11:00.


21:25 Un fan al lui Michael Schumacher a realizat o adevărată operă de artă pe o plajă din India și a transmis un mesaj către fostul campion mondial din F1, aflat în continuare în comă la Spitalul din Grenoble: „Fă-te bine repede!”


18:15 Oficialii Fan Ferrari vor să strângă azi, 3 ianuarie, cât mai mulți fani ai lui Michael Schumacher, pentru o rugăciune în tăcere în fața Spitalului din Grenoble. „În acest zile grele, toți fanii Fan Clubului Ferrari vor să își arate atașamentul față de Michael Schumacher, mai ales că pe 3 ianuarie este ziua sa de naștere”, se arată în comunicat. Toți fanii care vor fi prezenți în fața Spitalului din Grenoble sunt rugați să vină îmbrăcați în roșu.


17:00  Familia lui Michael Schumacher a postat un mesaj pe site-ul oficial al fostului pilot de Formula 1, în care mulțumește celor care și-au arătat susținerea în ultimele zile. „Vă mulțumim pentru susținere. După accidentul de schi al lui Michael, am vrea să mulțumim oamenilor din întreaga lume care și-au exprimat afecțiunea și au transmis urări de însănătoșire grabnică. Ei ne ajută foarte mult. Știm cu toții că Michael este un luptător și nu se va da bătut. Mulțumim„, se arată în mesajul familiei germanului.


13:41Cotidianul german Bild susține că Michael Schumacher nu a avut-o alături pe soția sa, Corinna, în seara de Anul Nou. Conform sursei citate, soția fostului pilot de F1 a fost văzută pe 31 decembrie, în jurul orei 21:00, părăsind restaurantul „La Table Ronde” din Grenoble. Pe urmă, Corinna a plecat la un hotel din orașul franțuzesc, unde se pare că a stat pe tot parcursul zile de 1 ianuarie. Aceasta s-a întors joi la spitalul unde se află internat Michael, în jurul orei 11:00.


UPADATE 2 ianuarie, ora 13:27 Michael Schumacher împlinește azi, 3 ianuarie, 45 de ani. Din păcate, va fi o aniversare tristă pentru fostul pilot de F1, care se află în continuare în comă. Cu toate acestea, toată familia va fi alături de Michael mâine, de ziua sa.


19:45. „Meci greu, victorie importantă și suntem din nou pe primul loc. Dar gândurile noastre sunt cu tine, Michael! Numai urări de bine din partea noastră pentru tine”, a scris Lukas Podolski pe contul său oficial de Facebook, postând împreună cu mesajul și o fotografie făcută în vestiarul lui Arsenal.

Tunarii s-au impus cu 2-0 în fața lui Cardiff, iar la final au ținut să-i transmită un mesaj pilotului care acum trece prin momente extrem de dificile. Aceștia au pregătit un tricou inscripționat cu mesajul: „Fă-te bine repede, Schumi!”.


14:00 Gary Hartstein, fost medic în Formula 1, a continuat să comenteze pe Twitter detaliile despre starea lui Schumacher. „Dacă nu va avea probleme în următoarele 24-48 de ore, iar presiunea intercranială va fi stabilă, medicii ar putea să încerce să îl scoată din coma indusă pentru a-i pune un nou diagnostic și pentru a observa cum se comportă corpul în această stare”, explică Hartstein.


12:20 Purtătorul de cuvânt al lui Michael Schumacher, Sabine Kehm: „Michael este monitorizat tot timpul. Starea sa este stabilă. Deocamdată nu pot da mai multe detalii”. Întrebată dacă viața fostului pilot de F1 este în pericol, Sabine a spus: „Aș prefera să nu comentez acest lucru”


12:06 Ultimele vești despre starea lui Schumacher sunt îmbucurătoare. Septuplul campion mondial a trecut cu bine peste această noapte, iar starea sa este stabilă.


1 ianuarie 2014, ora 11:50 Medicii care îl îngrijesc pe Michael Schumacher vor susține la ora 12:00, ora României, o nouă conferință de presă.


UPDATE 1 ianuarie 2014, ora 00:45 Purtătorul de cuvânt al lui Michael Schumacher, Sabine Kehm, a anunțat că va susține miercuri, 1 ianuarie, de la ora 12:00, ora României, o conferință de presă la Grenoble. Ea nu a precizat însă dacă și reprezentanții spitalului unde Michael este îngrijit vor da declarații. Totul depinde de modul în care va trece peste această noapte fostul pilot de Formula 1.


 

17:30 Fanii din întreaga lume sunt alături de fostul pilot german de F1. Sute de suporteri ai lui Michael Schumacher au împodobit bradul din Gara Centrală din Milano cu mesaje de susținere.


16:20 Jean Todt a fost marți la prânz la Spitalul din Grenoble pentru a vedea care mai este starea de sănătate a lui Michael Schumacher. Todt a fost însoțit la spital de soția sa, Michelle Yeoh. 


16:00 Aceiași Sabine Kehm a adus la cunoștința publicului larg amănunte noi despre modul în care s-a accidentat Schumacher. „Nu am fost de față, dar am discutat cu foarte mulți oameni prezenți la aceast tragic eveniment. În primul rând vreau să spun că nu este adevărat faptul că Michael avea viteză foarte mare. El era alături de un grup de prieteni și, la un moment dat, se pare că s-a oprit pentru a-l ajuta pe unul dintre ei, care ar fi alunecat. În momentul în care și-a reluat cursa, Michael a dat peste o piatră ascunsă în zăpadă, iar apoi a fost aruncat într-o zonă cu mai mulți bolovani, unde s-a și lovit la cap”, a spus purtătorul de cuvânt al lui Michael Schumacher.


15:30 Purtătorul de cuvânt al lui Michael Schumacher, Sabine Kehm, a declarat că un jurnalist a încercat să intre în camera de spital a pilotului deghizându-se în preot. Individul a fost descoperit și a fost dat afară din spitalul din Grenoble. Jurnalistul a fost descoperit la etajul cinci al edificiului, iar în urma acestui incident conducerea spitalului a sporit măsurile de securitate la etajul unde se află secția de terapie intensivă, loc în care e internat Michael Schumacher.


12:27 Prima operație suferită de Schumacher duminică a îndepărtat un cheag de sânge din afara creierului. Cea de ieri a îndepărtat un cheag din interiorul creierului. Din păcate, alte cheaguri și leziuni cerebrale continuă să fie prezente.


12:18 Gary Hartstein, fost doctor în Formula 1 și omul care a comentat cazul Schumacher încă de la începutul său, scrie pe Twitter că această conferință de presă a doctorilor este una extrem de interesantă și ușor pozitivă!


12:16 Gerard Saillant, doctorul care îl îngrijește pe Schumacher continuă: „E stupid să vorbești despre un pronostic pentru starea sa mâine, peste șase luni sau peste doi ani. Totul se poate schimba de la oră la oră”.


12:13 Schumacher a fost din nou operat ieri, pentru îndepărtarea unui cheag pe creier. „Nu știm încă în ce stare va fi în momentul în care s-ar putea trezi”, comentează doctorii. „S-au înregistrat semne de ușoară îmbunătățire a presiuni intracraniene. Schumacher a fost operat pentru a doua oară, noaptea trecută”, au precizat medicii, într-o conferință de presă susținută marți.

Intervenția chirurgicală a durat două ore, iar conform medicilor Schumacher încă nu este în afara oricărui pericol.
 
„Schumacher rămâne în hipotermie terapeutică și este tot în comă indusă”, au mai spus medicii de la spitalul din Grenoble, care au menționat că există „suișuri și coborâșuri” în starea germanului, dar el este mai bine ca luni.

12:10 „Am câștigat un pic de timp. Nu putem spune că Schumacher este în afara pericolului, dar starea sa s-a îmbunătățit ușor. Următoarele ore sunt foarte importante”, spun doctorii germanului.


12:02 Medicii vin cu o veste bună! După ultima serie de teste, starea lui Michael Schumacher cunoaște o ușoară îmbunătățire. Fostul pilot a fost operat din nou în cursul nopții trecute. Schumacher este acum stabil anunță medicii.


11:46 Ultimele noutăți despre starea lui Schumcher vor fi făcute publice începând cu ora 12:00 în cadrul unei conferințe de presă.


10:51 Familia fostului pilot este la spitalul din Grenoble și stă zi și noapte alături de Schumacher. „Corinna, soția lui, Gina Maria și Mick, copiii lui Michael, sunt la Grenoble și sunt în stare de șoc. Le este foarte greu să îl vadă așa pe Michael”, a spus Sabinne Kehm, managerul lui Schumacher.


10:29 Ziarele europene au continuat să îi dedice și azi prima pagină lui Schumacher. „Nu ne părăsi!”, a titrat L’Equipe, în timp ce Gazzetta dello Sport a scris că „Toată lumea e cu Schumacher”.
 


10:25 Premoniție sau simplă coincidență? Site-ul oficial al fratelui lui Michael, Ralf Schumacher (http://ralf-schumacher.de), și el fost pilot de Formula 1, a fost înlocuit cu un fond negru!


10:21 La ora 13:00 (ora României) va avea loc o conferință de presă a doctorilor care îl tratează pe Schumacher.


10:18 Casca germanului Michael Schumacher, victima unui grav accident la schi, duminică, în Alpii francezi, s-a „rupt în două” din cauza impactului puternic, a declarat, marți, pentru AFP, o sursă din cadrul anchetatorilor.

„Casca s-a rupt în două”, a spus sursa respectivă, confirmând o informație apărută în cotidianul Bild. Potrivit unui membru al echipajelor de salvare, citat de Bild, atunci când echipajul a ajuns la locul accidentului, „casca lui Schumacher era ruptă și se vedea mult sânge”.

Potrivit medicilor de la spitalul din Grenoble, în care a fost internat Schumacher, septuplul campion mondial de Formula 1, care a fost operat duminică, are leziuni craniene „difuze și grave” și germanul de află în comă indusă.

Luni, medicii au spus, într-o conferință de presă, că este prea devreme ca să se pronunțe în privința șanselor lui Schumacher.

Spitalul din Grenoble va da publicității un buletin medical cu privire la situația germanului, în cursul zilei de marți.


01:20 Noile informații publicate de tabloidul Bild susțin că Schumacher s-a lovit cu partea dreaptă a capului de o stâncă. Impactul a fost atât de violent, încât casca pe care o purta s-a spart. De aici și gravitatea leziunilor pilotului german, care au apărut pe ambele emisfere ale creierului său.


01:05 Televiziunea franceză BFMTV a publicat în această seară un videoclip de 40 de secunde care înfățișează momentele în care Schumacher a fost evacuat de pe pârtie și transportat cu elicopterul spre spitalul din Grenoble.

FILMULEȚUL POATE FI VIZIONAT AICI


01:01 Următoarele 48 de ore sunt critice pentru starea de sănătate a lui Schumacher. Explică Jean-Francois Payen, anestezistul-șef al spitalului din Grenoble: „Luăm totul oră cu oră. E foarte important ca pacientul să treacă peste aceste ore, sunt niște ore critice. Urmărim fiecare semnal pe care ni-l oferă pacientul. Totuși, condiția sa medicală este critică”.


00:45 Fanii care s-au strâns la spitalul din Grenoble au aprins lumânări pentru pilotul german, aflat între viață și moarte.


20:39 Încă o fotografie realizată de Bild la locul accidentului lui Schumacher a fost publicată de tabloidul german. Se presupune că unele dintre urme au fost ale fostului pilot, iar celelalte ale copilului său de 14 ani, cu care Schumi schia. Se observă și periculozitatea pârtiei, plină de stânci.


20.05 – Fanii lui Michael Schumacher au pus steaguri cu Ferrari în fața spitalului din Grenoble, acolo unde este internat Michael Schumacher.


18:23 Antrenorul Stelei, Laurențiu Reghecampf, a comentat și el despre cazul Schumacher, din Austria, acolo unde va petrece Anul Nou într-una dintre stațiunile de schi din zonă: „Urmăresc situația lui Schumacher, încerc să fiu la curent cu ultimele noutăți. Ca toată lumea, aștept vești bune despre starea lui de sănătate. În ultimele patru ore n-am mai aflat nimic, pentru că am fost pe pârtie, am schiat. Ce să zic acum, nimic nu e ușor în viață! Dacă ești bun la schi, te descurci pe pârtie!”, a spus Reghecampf la Sport.ro


18:03 Sebastian Vettel a vorbit pentru Bild despre drama prin care trece Schumacher: „Sper să își revină cât se poate de repede. Le doresc membrilor familiei sale multă putere”


17:20 Catherine McMahon, un neurochirurg britanic, care a acceptat să vorbească pentru BBC despre accidentul lui Schumacher, confirmă prognoza medicilor, oferită presei în urmă cu câteva ore. „Cu siguranță, Schumacher va sta pentru alte câteva zile în comă artificială, pentru a izola orice urmă de leziuni pe creier. E clar că accidentul a fost unul grav, mai ales că era agitat în momentul în care a fost consultat de medici pentru prima oară, semn că starea sa de conștiență se deteriora„, a spus McMahon.


15:00 Cancelarul german Angela Merkel a fost „total bulversată”de accidentul de schi suferit de Michael Schumacher, a anunțat, luni, purtătorul de cuvânt al Guvernului german, Steffen Seibert, citat de AFP.

„La fel ca milioane de persoane din Germania, cancelarul și membrii Guvernului german au fost total bulversați când au aflat de accident”, a declarat Seibert.

După ce medicii au afirmat că starea sportivului este „foarte serioasă”, Seibert a afirmat că speră ca Schumacher „să reușească să se vindece”.

„Dorim soției sale și copiilor săi să aibă forța necesară pentru a trece peste acest necaz”, a adăugat Seibert.

Fostul pilot de Formula 1 Michael Schumacher, septuplu campion mondial, a fost rănit grav într-un accident de schi, duminică, în stațiunea Meribel. El este în stare critică, în comă indusă, suferind de leziuni craniene și este internat la un spital din Grenoble.


14:50: Gary Hartstein, fost medic în Formula 1, continuă să își ofere părerea despre situația lui Schumacher. Într-un post amplu pe blogul său, Harstein a comentat declarațiile făcute presei în această dimineață. „Cred că declarațiile medicilor sunt mult mai liniștitoare decât m-aș fi așteptat. Consider pozitiv faptul că doctorii au afirmat că nu a fost nevoie de o a doua operație pentru a elibera presiunea din creier, așa cum s-a anunțat în presă”, și-a început Hartstein discursul.

„Doctorii i-au micșorat temperatura corpului lui Michael, ceea ce înseamnă că încearcă să conserve metabolismul creierului. Totodată, Michael are leziuni bilaterale, adică în ambele emisfere ale creierului. Lucru normal pentru un astfel de accident, însă e important ce fel de leziuni, care pot fi de trei tipuri. Hematomul este o acumulare de sânge în creier, lucru pentru care Michael va fi scanat încontinuu. Urmează contuziile, care se vindecă în timp. În fine, cele mai periculoase sunt microleziunile, care nu se văd la tomograf sau la RMN, dar sunt identificabile prin analizarea stării pacientului”, a spus Harstein.


14:34 Medicii au anunțat o nouă conferință de presă pentru această după-amiază în care vor prezenta detalii despre starea lui Michael Schumcher. Managerul de imagine al lui Schumacher, Sabine Kehm, a transmis mulțumiri în numele familii pentru grija față de fostul pilot.


12:25  De cazul lui Michael Schumacher se ocupă profesorul Gerard Saillant, expert în leziuni ale creierului și ale coloanei vertebrale și în același timp director al Institului Federației Internaționale de Automobilism.

Bun prieten cu Michael Schumacher, Gerard Saillant l-a îngrijit pe fostul campion mondial și în 1999, când pilotul german și-a rupt piciorul, în timpul Marelui Premiu al Marii Britanii.


12:00 Conferința de presă a început.  Medicii s-au ferit să se pronunțe în privința șanselor de supraviețuire ale lui Michael Schumacher. Aceștia au precizat că starea fostului campion mondial e una critică și că acesta se „luptă în prezent pentru viața sa”. Profesorul Yohan Payan a declarat că fostul pilot a suferit o singură intervenție chirurgicală.

„Aș spune că accidentul a avut loc în cel mai bun loc posibil pentru că a fost dus imediat la spital și a intrat direct în operație, după o tomografie. Starea lui e critică. Deocamdată nu putem spune care va fi viitorul lui Michael Schumacher.

E în comă indusă. A fost tratat pentru hipotermie pentru a reduce pe cât posibil leziunile creierului. Acum se luptă pentru viața lui și e în stare critică.

Nu vorbim despre ceea ce se va întâmpla, ci despre tratament. Trebuie să vedem ce se întâmplă de la oră la oră.

Nu putem specula în acest moment. E în stare critică, e la terapie intensivă. Echipa noastră muncește fără încetare și acum nu e posibil să facem vreo previziune în acest sens”, a declarat profesorul Yohan Payan.


 

 



Doctor Stephan Chabardes: „Nu am venit în calitate de doctor, ci de prieten. Aș vrea să le mulțumesc tuturor pentru sprijin și echipei medicale care l-a tratat atât de bine.

Sunt foarte îngrijorat, la fel ca și familia sa. Suntem foarte îngrijorați de starea lui. Medicii nu vă spun mai multe pentru că nu pot spune mai multe lucrează de la oră la oră. Casca nu a fost de ajuns pentru a-l proteja complet, dar a ajutat foarte mult. Vedem multe lovituri la cap de acest tip„.


Purtătorul de cuvânt al spitalului: „Michael Schumacher a suferit o lovitură extrem de puternică. Era extrem de agitat când a ajuns și am decis că se afla într-o stare critică. În scurt timp i-a fost indusă coma.

Tratamentul neurochirurgical primit ne-a adus multe informații. A trebuie să-l operăm de urgență pentru a-i elibera tensiunea intracraniană. Din păcate, creierul său a fost afectat”


Conferința de presă va fi susținută de Marc Penaud, director adjunct al spitalului unde este internat Schumacher, Jean-Francois Payen – director secției de anestezie, șeful secție de neurochirurgie, Emmanuel Gay, precum și profesor doctor Chabardes – neurochirurg.


11:12 Presa internațională a acordat spații ample dramei prin care trece Michael Schumacher. „Times”, „Gazzetta dello Sport” sau „Guardian” sunt doar unele dintre ziarele care au ales să deschidă prima pagină cu informații despre accidentul lui Schumi.


11:10 Gary Hartstein, fost medic în Formula 1:Michael e puternic, doctorii sunt foarte buni, dar în astfel de accidente pacientul are nevoie și de intervenția îngerului păzitor


11:00 Schumacher schia pe o pârtie nemarcată de lângă Meribel și Courchevel, între cele deja trasate, precum La Biche și Mauduit. 


10:30 În cursul dimineții de luni, medicii au fost nevoiți să-l opereze pentru a doua oară pe Michael Schumacher, iar Bild scrie că medicii i-au făcut găuri în craniu pentru a-i reduce presiunea interna și pentru a-i drena sângele.


INFO Gary Hartstein, fost medic în Formula 1, pe Twitter: „Nu e deloc surprinzător că mecicii așteaptă până la ora 10:00 GMT înainte să facă un anunț oficial. Au timp să vadă noile tomografii, analizeze de sânge. E perfect normal.

Ce vrem să aflăm e: 1) că a ieșit sau urmează să fie deconectat de la aparatul. 2) presiunea intracraniană să rămână la nivelul normal. Dacă auzim asta, totul e ok.

Răspunsul meu la întrebarea „Are Michael șanse să supraviețuiască?”: un răsunător DA! Aveți însă în vedere că, pentru moment, situația e încă foarte dramatică„.


UPDATE 10:05 Au apărut primele imagini cu momentul în care Michael Schumacher a fost preluat de pe pistă de către medici și transportat la spital. Potrivit Mirror.co.uk, se pare că staff-ul de chirurgi care a participat la operația pilotului german va face un anunț oficial privind starea acestuia la ora 12:00, ora României.


UPDATE 09:35 Numeroși piloți de Formula 1 și din CM de Raliuri au postat pe Twitter mesaje de susținere pentru fostul campion mondial Michael Schumacher, care a fost rănit grav, duminică, într-un accident suferit în stațiunea franceză Meribel, informează 20minutes.fr.

„Mă rog pentru tine, fratele meu!! Și sper să te faci bine cât mai repede, Michael!!”, a scris și brazilianul Felipe Massa, fost coleg al germanului la echipa Ferrari.

Francezul Romain Grosjean și-a arătat, de asemenea, susținerea: „Toate gândurile noastre sunt pentru Schumi și familia sa! Sper să te faci bine repede”.

Britanicul Jenson Button consideră că Schumacher are puterea de a trece peste această problemă. „Gândurile mele sunt alături de Michael Schumacher în această perioadă grea… Michael, mai mult decât oricine, are puterea să treacă peste asta”.

„Cu toții îi urăm lui Michael Schumacher însănătoșire grabnică. Sunt convins că lumea automobilismului va dormi greu noaptea asta”, a notat și Sebastien Loeb.

Pilotul de raliuri Petter Solberg a scris că se roagă pentru ca Schumacher să obțină „o ultimă victorie”: „Toate gândurile mele sunt alături de Michael Schumacher. Mă voi ruga pentru ca tu să obții o ultimă victorie, prietenul meu!”

Fostul pilot de Formula 1 Michael Schumacher, care a suferit, duminică, un accident în stațiunea franceză Meribel, se află în stare critică, a anunțat Centrul Medical Universitar din Grenoble (CHU), unde este internat germanul. „El avea un traumatism cranian grav cu comă, la sosire, fiind necesară imediat o intervenție chirurgicală”, se arată într-un comunicat remis duminică seară de CHU, în care se menționează că Schumacher „rămâne în stare critică”.

Cu aproximativ trei ore înainte de comunicatul CHU, autoritățile din Meribel au anunțat că Schumacher a suferit un traumatism cranian grav, dar viața nu îi este în pericol. Jandarmeria montană din Courcheval, care a intervenit după accidentul lui Schumacher, a precizat tot atunci că germanul a suferit „un traumatism cranian sever”.

La scurt timp după anunțul autorităților din Meribel, ledauphine.com a notat însă că starea lui Schumacher s-a agravat și că viața fostului pilot ar fi acum în pericol, iar ulterior a menționat că germanul ar avea hemoragie cerebrală.

Fostul pilot de Formula 1 Michael Schumacher, septuplu campion mondial, a fost rănit grav într-un accident de schi, duminică, în stațiunea Meribel, conform postului de radio Europe 1, citat de L’Equipe. Potrivit presei germane, el schia alături de fiul său de 14 ani.

Presa franceză notează că la Grenoble a sosit medicul Gérard Saillant, neurolog din Paris si prieten apropiat al fostului pilot, la clinică aflândue-se și soția lui Schumacher, Corinna, și copiii Gina Maria și Mick.

Directorul general al stațiunii, Christophe Gernignon-Lecomte, a declarat pentru RMC că Schumacher era agitat dar conștient, după accident. „Nu știu cu adevărat gravitatea accidentării, deocamdată are loc o anchetă. El a căzut la 11.07, în afara pistei, la Meribel. Avea cască și s-a lovit cu capul de o stâncă. Intervenția a fost rapidă, la ora 11.15, el fiind transportat cu elicopterul la spital. Era șocat, puțin agitat, dar conștient. Probabil este un traumatism cranian, dar nu este grav”, a afirmat Gernignon-Lecomte.

Michael Schumacher, care va împlini 45 de ani la 3 ianuarie, este septuplu campion mondial la Formula 1 (1994, 1995, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004). El a câștigat în carieră 91 de Mari Premii în 307 participări și s-a retras din activitate în 2012.


04:30 La penultima sa postare pe Instagram, Michael Schumacher a atașat vineri următorul mesaj la o fotografie alături de Corinna, soția sa: „Sper că ați petrecut un Crăciun minunat alături de persoanele iubite. E bine mereu să mai și stai alături de familie”.


04:00 Legendarul Mario Andretti a postat și el în această noapte un mesaj pe twitter: „Voi fi recunoscător să aud vești bune despre Michael. Sunt la fel de neliniștit cum sunteți și voi. Sper ca rugăciunile mele să fi fost auzite”, a scris fostul pilot de la Lotus, Alfa Romeo și Ferrari


03:45 Hugh Schofield, corespondent BBC de 17 ani în Paris, susține că Michael Schumacher e un schior cu o experiență vastă


03:35 La spitalul din Grenoble se află Corinna, soția lui Michael Schumacher, și cei doi copii: Gina Marie (16 ani) și Mick (14 ani)


03:28 Postul Sky Sports anunță că la spitalul la care e internat Schumacher au sosit și Jean Todt, actualul președinte FIA, și Ross Brawn. Ambii au fost colaboratori apropiați ai germanului la Ferrari, în perioada în care Schumi domina Formula 1.


03:15 În urmă cu patru ani, Schumacher a suferit multiple traumatisme la nivelul capului și la nivelul gâtului în urma unui accident de motocicletă petrecut în Spania. Daily Mail susține că accidentul de ieri, din Alpi, a avut un impact puternic asupra mai vechilor răni. Durerile din zona gâtului au persistat în ultimii ani


03:09 Mesaj șocant postat pe Twitter de fostul fotbalist scoțian Don Hutchinson. „Mi-e frică să mă duc la culcare”, scrie fostul atacant de la West Ham și Liverpool care e îngrozit de gândul că se va trezi și va descoperi că Michael Schumacher a murit.


02:50 Pagina de facebook Ayrton Senna, administrată de familia triplului campion mondial, a transmis un mesaj emoționant: „Gândurile noastre se îndreaptă către Michael Schumacher, familia lui, prietenii și fanii. Continuă să lupți, Schumi!”. În 1994, Schumacher a fost singurul pilot important din circuit care nu a participat la Sao Paulo la înmormântarea lui Ayrton Senna, invocând motive de siguranță. Schumacher era lider în clasamentul mondial în momentul accidentului de la Imola, însă Senna și echipa Williams au acuzat că Benetton folosea pe mașina germanului un soft ilegal pentru demaraj controlat, lucru demonstrat într-adevăr câțiva ani mai târziu. Presa a speculat că Schumacher nu a participat atunci la funeralii dintr-un sentiment de vinovăție.


02:43 Medicul sub supravegherea căruia se află Schumacher este profesorul din Paris Gerard Saillant, cel care a avut grijă de septuplul campion mondial și în 1999, după accidentul de la Silverstone, în care germanul și-a fracturat un picior. Saillant a devenit în timp unul dintre cei mai buni amici ai lui Schumacher.


02:31 Daily Mirror citează experți în specialiști neurochirugi care susțin că perioada cuprinsă între 24 și 48 de ore la producerea unei leziuni este critică. „Doctorii trebuie să fie atenți să nu facă predicții în privința prognosticului în acest interval deoarece starea pacientului se poate schimba de la un moment la altul. Tipul de tratament care salvează viața unui pacient poate să nu funcționeze la un altul. După primele 48 de ore, apare riscul umflării creierului care poate cauza alte daune și chiar decesul. Dacă acest proces de mărire al volumului poate fi controlat în primele două săptămâni, pacientul are șanse mai mari pentru un verdict pozitiv”.


01:56 Un alt fost pilot de F1, Olivier Panis, care locuiește chiar în Grenoble, a dorit să-și viziteze prietenul la spital, însă accesul i-a fost refuzat. Francezul a postat și el un mesaj pe Twitter: „Fă-te bine repede! Curaj!”. Campionul mondial la fotbal, Fabio Cannavaro a postat și el mesajul „Forța, Schumi!”. 


01:49 Fostul pilot de Formula 1, Martin Brundle i-a transmis și el un mesaj germanului: „Haide, Michael, dă-ne un exemplu de cursă făcută la viteză de calificări și câștigată, așa cum ne-ai obișnuit. Poți s-o faci!”


01:42 Conducerea spitalului din Grenoble a anunțat o conferință de presă pentru această dimineață, la ora locală 11.00 (o oră mai târziu la București).


01:35 Roberto Soldado,  colegul lui Chiricheș de la Tottenham, a postat pe Twitter un mesaj de încurajare: „Toată forța mea pentru Michael Schumacher”


01:14 Le Parisien susține că Michael Schumacher a suferit accidentul „în timp ce schia în afara pârtiei”. Prefectura din Savoia a avertizat duminică despre pericolele la care se expun cei care schiază în afara pârtiilor amenajate. În ultimele două zile, doi schiori și-au pierdut viața în aceste condiții.


00:58 L’Equipe publică un comunicat oferit presei de profesorul neurochirug Chabardes, de profesorul Payen, șeful centrului de anestezie-reanimare și directorul general adjunct al spitalului din Grenoble, Marc Penaud: „Michael Schumacher a suferit un traumatism cranian grav, iar la sosirea în spital era în comă care a necesitat o intervenție neurochirugicală imediată”. Presa occidentală scrie că germanul a suferit și o hemoragie cerebrală. 


00:13 Cotidianul german Bild anunță faptul că starea lui Michael Schumacher este extrem de gravă. Conform presei germane, fostul campion mondial de Formula 1 este în comă și a fost băgat în operație de urgență. Informația a fost confirmată inclusiv de Sabine Kehm, managerul lui Michael.


21:36 Autoritățile din Meribel au anunțat, duminică seară, că fostul pilot de Formula 1 Michael Schumacher a suferit un traumatism cranian grav, dar viața nu îi este în pericol, informează AFP.

Jandarmeria montană din Courcheval, care a intervenit după accidentul lui Schumacher, a precizat că germanul a suferit „un traumatism cranian sever”.

La scurt timp după anunțul autorităților din Meribel, ledauphine.com a notat însă că starea lui Schumacher s-a agravat și că viața fostului pilot ar fi acum în pericol.


21:15 Conform Radio Monte Carlo, accidentul suferit de Michael Schumacher a fost produs din cauza unei „erori tehnice”. Coliziunea s-ar fi petrecut, potrivit sursei citate, „la intersecția pârtiei roșii cu pârtia albastră” din stațiunea franceză Meribel


21:00 La spitalul din Grenoble a ajuns în această seară un cunoscut neurolog din Paris, Gerard Saillant, scrie L’Equipe


18:05 Lukas Podolski, fotbalistul lui Arsenal Londra și al naționalei Germaniei, a postat pe twitter următorul mesaj pentru amicul său, Michael Schumacher : „Sunt alături de tine! Să te faci bine cât mai repede, prietene!”. Născut la Gliwice, în Polonia, Lukas (29 de ani) a bifat 111 selecții în prima reprezentativă a Germaniei pentru care a marcat de 46 de ori

17:45 Conform Radio Monte Carlo, medicul Jean Marc Grenier, de la spitalul din Grenoble, a făcut prima declarație oficială referitoare la starea de sănătate a lui Michael Schumacher: „Starea sa este stabilă, e în afara oricărui pericol”, s-a limitat să spună Grenier, care a anunțat că mai multe detalii vor fi oferite în cursul acestei seri, într-o conferință de presă


17:30 Jurnalistul francez Carole Bouchard (L’Equipe) a declarat pentru Sky Sports că „lovitura nu e atât de înfricoșătoare cum inițial s-a crezut, dar informațiile de la spital întârzie să apară”.


17:15 Legendarul pilot german e proprietarul unei cabane în stațiunea Meribel, locul în care s-a petrecut accidentul

17:00 Managerul spitalului din Grenoble a declarat pentru Sky News că Schumacher a fost examinat amănunțit și că i s-a făcut o tomografie


16:30 Septuplul campion mondial de Formula 1 va împlini 45 de ani pe 3 ianuarie și urma să organizeze o petrecere în stațiunea de lux franceză în care s-a petrecut azi accidentul


16:25 Contactat de AFP, purtătorul de cuvânt al spitalului din Grenoble a refuzat să ofere informații despre starea de sănătate a germanului Michael Schumacher, scrie www.liberation.fr


15:50 Michael Schumacher și-a cizelat tehnica de schiat la celebrele evenimente „Wrooom”, organizate de Ferari și Ducati în stațiunea exclusivistă din nordul Italiei, Madonna Di Campiglio. An de an, piloții celor doi giganți din sporturile cu motor își etalau calitățile pe pârtie nu numai în schi, ci și în snowboarding


15:25 Michael Schumacher e septuplu campion mondial în Formula 1 (1994, 1995, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004) și a pilotat pentru Jordan, Benetton, Ferrari și Mercedes. A câștigat de-a lungul carierei 91 de curse și a prins podiumul de 155 de ori. E considerat unul dintre cei mai mari piloți din istorie, neamțul de 44 de ani stabilind mai multe recorduri în F1: cele mai multe titluri, cele mai multe curse câștigate, cele mai multe Mari Premii repurtate într-un sezon, cele mai rapide tururi de pistă și cele mai multe starturi din prima poziție. S-a retras la finele sezonului 2012, când s-a clasat pe poziția a 13-a, cu 49 de puncte.


15:16 Daily Mirror scrie că, în momentul accidentului, Schumacher (44 de ani) era pe pârtie cu fiul său, Mick, în vârstă de 14 ani.


15:11: După ce acum 20 de minute vorbea despre o „accidentare gravă”, L’Equipe scrie acum despre un accident de schi. „A căzut la 11:07 (n. red. – o oră mai târziu în România) și s-a lovit cu capul de o stâncă. Purta cască de protecție. La 11:15, a fost transportat cu elicopterul la spitalul din Moutiers. Era șocat și agitat, dar conștient. Are o rană la cap, dar nu e foarte gravă”, e declarația lui Christophe Gernignon – Lecomte, directorul stațiunii Meribel (vezi hartă), pentru Radio Monte Carlo.


UPDATE Potrivit directorului general al stațiunii Meribel, Christophe Gernignon – Lecomte, accidentul se confirmă: „A fost transportat cu elicopterul la un spital din Grenoble. Deocamdată nu știu care este gravitatea accidentului. Urmează să fie demarată o anchetă de către Poliție, nu știm deocamdată dacă accidentul a avut loc pe pârtie sau în afara ei”.

Michael Schumacher a fost grav rănit azi într-un accident la schi în Alpii francezi, în stațiunea Meribel. Germanul a suferit un traumatism cranian, conform Radio Monte Carlo. Michael Schumacher e septuplu campion mondial în Formula 1 (1994, 1995, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004) și a pilotat pentru Jordan, Benetton, Ferrari și Mercedes. A câștigat de-a lungul carierei 91 de curse și a prins podiumul de 155 de ori. E considerat unul dintre cei mai mari piloți din istorie, neamțul de 44 de ani stabilind mai multe recorduri în F1: cele mai multe titluri, cele mai multe curse câștigate, cele mai multe Mari Premii repurtate într-un sezon, cele mai rapide tururi de pistă și cele mai multe starturi din prima poziție. S-a retras la finele sezonului 2012, când s-a clasat pe poziția a 13-a, cu 49 de puncte.

 

Costin Ștucan / Redactor
Cristian Scutariu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Andreea nu este singura victimă a lui Mirel! Ce i-a făcut fostei iubite într-o criză de gelozie?!
Andreea nu este singura victimă a lui Mirel! Ce i-a făcut fostei iubite într-o criză de gelozie?!
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă zi şi noapte la mormântul lor.
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă zi şi noapte la mormântul…
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Să-i fie ţărâna uşoară! Vedeta mutilată cu ciocanul de soţul ei, mesaj şocant despre tatăl celor două fete ale sale!
Să-i fie ţărâna uşoară! Vedeta mutilată cu ciocanul de soţul ei, mesaj şocant despre tatăl celor două fete ale sale!
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
CARNEA DE PUI din magazine. Anunțul venit de la cel mai înalt nivel: Să fie foarte clar
CARNEA DE PUI din magazine. Anunțul venit de la cel mai înalt nivel: Să fie foarte clar
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup