Steaua are viitor. O armată de glorii lucrează în Ghencea pentru a şlefui următoarea generaţie de fotbalişti: "Şcoala e pe primul plan. Trebuie să-i ţinem cu picioarele pe pământ" | REPORTAJ VIDEO

15 mar 2019 4401 afişări Special

În Ghencea se lucrează fără încetare. Unii se ocupă de fundaţia noului stadion, alţii pregătesc viitoare generaţie de fotbalişti. Echipa ProSport a urmărit de îndeaproape antrenamentele grupelor de juniori, iar omul care coordonează întreag proiectul, Adrian Bumbescu, a vorbit deschis despre munca depusă la clubul Steaua. Unul dintre eroii de la Sevilla încearcă din răsputeri să-i ţină pe cei mici cu picioarele pe pământ, deoarece tentaţiile sunt foarte mari şi orice jucător se poate pierde extrem de uşor la o vârstă atât de fragedă.

220 de juniori se pregătesc zilnic la clubul Steaua. Miercuri au liber de la antrenament, cu condiţia să meargă la meditaţii. Antrenorii nu neglijează şcoala şi încearcă să le imprime tinerilor jucători faptul că educaţia e pe primul plan. E greu de crezut că toţi vor ajunge să joace la cel mai înalt nivel, aşa cum a recunoscut şi Adrian Bumbescu. Fiind vorba de clubul Steaua, se pune foarte mult accent pe disciplină. Mai multe vom afla însă de la Adrian Bumbescu.

ProSport: Câţi copii sunt legitimaţi la clubul Steaua?

Adrian Bumbescu: 220. La noi selecţia este continuă. Părinţii sunt foarte mulţumiţi. Avem trei terenuri de iarbă, două sintetice şi se mai construiesc încă două în spate. Plus patinoar. Avem un proiect foarte, foarte bun.

Care sunt principalele criterii de selecţie?

Trebuie, în primul rând, să fie devotaţi clubului. După să aibă determinare şi să se integreze în echipa formată. Acum patru ani de zile, comandantul George Boroi m-a chemat şi mi-a spus: <<Bumbi, facem o secţie de fotbal. Adu foste glorii>>. Atunci am luat hotărârea să aduc foste glorii precum Sătmăreanu, Aelenei, Troia, Anghelini, o perioadă şi Toni Doboş, Ionuţ Dragomir, Florică Voinea, iar după aceea am început treaba. Ne-a fost mai greu la început. A trebuit să luăm jucători mai slăbuţi, la număr, iar apoi a început selecţia adevărată.

Sunteţi mulţumit de nivelul la care se ridică acum jucătorii?

Eu sunt mulţumit de toate grupele. Obiectivul mare este să dăm câte doi-trei jucători la grupele mai mari. Ca să-i promovăm.

Adrian Bumbescu, omul care coordonează întreg proiectul de la grupele de juniori

La ce capitol suferă cel mai mult juniorii noştri?

La capitolul mentalitate. Pentru că ei văd ce e bun în fotbal, dar când pun în practică se duc undeva cu capul în nori. În loc să o ia treptat, ei deja se cred fotbalişti. Atunci trebuie să vină antrenorul să-l pună cu picioarele pe pământ. Sunt aceste probleme de comportament pe care le văd în Facebook, la televizor, iar atunci vine părintele sau antrenorul şi îi spune ce e bine şi ce e rău.

Ne puteţi spune trei sfaturi la care apelaţi destul de des, în conversaţia pe care o aveţi cu tinerii jucători?

Să pună mâna să muncească, să se pregătească, pentru că din fotbal se câştigă foarte bine. Să şi înveţe, pentru că şcoala e pe primul plan, apoi fotbalul. Nu ştim dacă toţi vor ajunge profesionişti. Şi factorul cel mai important este comportamentul, seriozitatea. 

Tinerii jucători se pregătesc intens

Se gândesc cei mici că într-o zi vor putea juca pe noul stadion din Ghencea?

Asta le arăt şi le spun mereu: <<Toţi marii fotbalişti au avut vârsta voastră. Vedeţi ce se contruieşte aici, ce se pune în plan>>. Când va fi stadionul gata, poate că vom juca în deschiderea primei echipe. Au fost foarte mulţi jucători care s-au lăsat din "n" motive şi acum nu mai joacă şi le pare rău. Mereu îi motivez pe acest aspect.

Ce va însemna noul stadion pentru clubul Steaua?

Noul stadion va însemna motivarea să promovăm de la an la an. Să mai lăsăm tatonarea din primul an. Acum trebuie să trecem de la C la B şi de la B la A. Pentru că e păcat de acest stadion. Proiectul este extraordinar de frumos. Ar fi păcat să nu avem o echipă în Liga 1, să ne mândrim şi noi cu clubul nostru militar, CSA Steaua.

Jucătorii sunt încrezători în forţele lor. Cu toţii visează să ajungă la prima echipă, sub comanda lui Marius Lăcătuş, dar sunt conştienţi că până acolo mai au un drum foarte lung de străbătut. Doi dintre cei mai promiţători jucători din Ghencea, Andrei Oprea şi Marius Mărăcine, spun că au ales să vină la Steaua pentru că este cel mai important club din România.

În Liga Elitelor U19, Steaua ocupă locul 6 din 12, cu 12 puncte. La o distanţă de cinci puncte se află echipa clubului FCSB. Dinamo conduce Seria de Est, cu 28 de puncte acumulate în primele 10 etape. "Câinii" au nouă victorii şi o singură remiză până acum. Viitorul şi Sporting Junior Vaslui completează podiumul.

Echipa de seniori e pe primul loc în Liga a IV-a, pe Bucureşti. Băieţii antrenaţi de Marius Lăcătuş au acumulat 46 de puncte în primele 17 etape. Eşecul cu Carmen din prima etapă a acestui an, scor 1-0, a reprezentat prima înfrângere a Stelei din actuala stagiune. CS Dinamo se află pe locul secund, cu 44 de puncte, iar Carmen ocupă locul al treilea, cu 42 de lungimi. Ultimul loc care asigură prezenţa în playoff e ocupat de Progresul 2005, cu 39 de puncte.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.