INTERVIU EVENIMENT cu Gianluca Zambrotta: "Ştefan Radu e o legendă, Chivu a scris istorie". Mesaj pentru generaţia captivă în social media, impresii despre români şi cuvinte frumoase pentru Dan Petrescu şi Olăroiu. Cum arată acum italianul

10 mai 2019 4067 afişări Special

În urmă cu 13 ani, Gianluca Zambrotta ridica trofeul Campionatului Mondial deasupra capului, iar acum a venit la Bucureşti să promoveze proiectul prin care vrea să scoată cât mai mulţi tineri din case. Omul care a îmbrăcat tricoul granzilor AC Milan, Juventus şi FC Barcelona a explicat pentru ProSport care sunt problemele generaţiei care vine din urmă, cum sunt priviţi românii din Serie A, dar şi de ce îi apreciază pe Dan Petrescu şi Cosmin Olăroiu.

ProSport: Aţi jucat pentru echipe precum Juventus, Barcelona, AC Milan şi aţi câştigat Campionatul Mondial. Ce sfaturi aveţi pentru copiii care astăzi visează să ajungă fotbalişti profesionişti?
Gianluca Zambrotta: Cred că cel mai important lucru pe care trebuie să îl facă copil este să meargă pe teren şi să se distreze, cred că acesta este cel mai important lucru pentru acea vârstă. Apoi când începe să crească este important să aibă spirit de sacrificiu şi să dedice, lucru care contează în momentul când joci fotbal. Aceştia cred că sunt cei mai importanţi factori.

Credeţi că o parte dintre jucătorii tineri din ziua de azi se gândesc mai mult la banii pe care îi câştigă şi la imaginea lor din social media?
Aceasta cred că este problema societăţii de acum, situaţie care nu se întâmpla când jucam eu sau când eram tânăr. Acum trebuie să fii în rând cu societatea, dar cred că este importantă educaţia şi este important ca cei care îi antrenează pe aceşti tineri, să îi facă să înţeleagă importanţa acest sport: fotbalul.

Aţi jucat cu Messi atunci când era la început de drum. Credeaţi că va ajunge atât de mare?
Se vedea de când avea 18 ani că poate să devină un mare jucător.

"Radu e o legendă pentru Lazio"

În 2001 aţi venit la Bucureşti pentru meciul din preliminarii cu naţionala României, care a fost prima reacţie atunci când aţi văzut Casa Poporului?
Au fost câteva ocazii când am venit aici, în România, să joc, acum nu îmi amintesc prea bine acele zile. Pot să îmi amintesc doar momentele când am jucat împotriva României. În plus, noi când călătorim nu prea avem posibilitatea să vedem multe din locurile în care mergem, pentru că drumurile noastre erau de la hotel, la stadion, meciurile şi apoi mergeam acasă. E dificil. Pot doar să îmi amintesc despre meciurile pe care le-am jucat împotriva României în Campionatele Europene din 2000, calificările la Mondiale în 2002. Am mai multe amintiri din teren, decât din afara lui.


România - Italia 0-2. 2001, preliminarii WC 2002. MEDIAFAX FOTO

Aveţi vreun jucător român preferat la acest moment? Pentru că avem câţiva jucători care joacă în Italia.
Cei pe care îi cunosc, cei mai importanţi. Îl ştiu pe Radu de la Lazio, care este de mulţi ani în Italia, îl ştiu pe Chiricheş de la Napoli. Aceştia sunt jucătorii despre care ştiu cel mai mult în acest moment.

Radu este o legendă pentru Lazio?
Cu siguranţă da, sunt atât de mulţi ani de când joacă acolo, este un jucător important pentru Lazio, un jucător care a oferit foarte mult fotbalului italian. Face doar bine fotbalului nostru.

Aţi fost în ţări precum India şi China. Aveţi vreo amintire amuzantă din acele locuri?
Am antrenat în India, în China cu Capello. Au fost experienţe foarte frumoase, îmi amintesc mereu cu plăcere. Sunt ţări în plină dezvoltare, au fost experienţe frumoase.

"Chivu a scris istorie în Italia. Mutu a fost unul dintre cei mai tehnici jucători"

După ce aţi plecat de la echipa Jiangsu Suning a venit un antrenor român în locul dumneavostră, Cosmin Olăroiu. Aţi mai urmărit echipa?
Doar din punctul de vedere al rezultatelor, pentru că este dificil să vezi meciurile lor. Cred că a făcut şi încă face o muncă foarte bună. Şi Dan Petrescu a antrenat în China şi a pregătit-o pe Jiangsu Suning. Sunt antrenori români care au făcut o treabă bună în lume.

Dan Petrescu va câştiga şi acum campionatul în România
Mă bucur, pentru că sunt antrenori care fac o treabă bună atât la ei în ţară, cât şi în lume. Iar acest lucru pentru României este doar de bine.

I-aţi putea compara pe Mutu şi Chivu cu doi jucători aflaţi în activitate?
Este dificil să faci comparaţii pentru că eu cred că fiecare jucător are calităţile lui proprii. Mutu a fost un mare talent, din punctul meu de vedere unul dintre cei mai buni jucători tehnici, unul dintre cei mai buni jucători români care au venit în Italia. Chivu a câştigat atât de multe cu Inter, a scris istorie în fotbalul din Italia. Este dificil să îi compari cu jucătorii de acum.


România - Italia 1-1. EURO 2008. MEDIAFAX FOTO

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.