EXCLUSIV | „Tati, dar pe ce plajă ai debutat?”. Și-a dus copiii la stadionul unde a început fotbalul, dar a făcut cale întoarsă, șocat de starea în care a ajuns. „N-am putut să le arăt așa ceva. Doare foarte mult” | VIDEO & FOTO

Redactor:
Daniel Anghel
  • Publicat:
  • Actualizat:

Primii pași pe terenul de fotbal le rămân întipăriți toată viața în suflet celor care se logodesc cu sportul pe care-l urmează cu pasiune și după ce se retrag de pe scenă. Din postura de antrenori, impresari, oficiali sau simpli fani ai echipelor la care au debutat, oamenii născuți pentru fotbal trăiesc emoțiile în diferite feluri atunci când interacționează, după ani buni, cu firele de iarbă care încă mai păstrează crampoanele vremii. În Bacăul anilor 80, Ion „Gogu” Munteanu, fost mare jucător la FCM, U Cluj sau Reșița, îl lua de mână pe puștiul său, Vlad, născut în zorii anului 1981, pentru a-l trece terenul spre marea performanță.

Cu mănușile vremii, micul Vlad aplauda din tribune, pe un ger de crăpa și marmura, raidurile ofensive ale lui Scânteie sau pasele luminoase ale lui Gheorghe Burleanu, mijlocaș cu ștaif al vremii, tatăl actualului președinte FRF. Era perioada în care „Municipalul” din Bacău era plin ochi, iar ascultători din toată România stăteau cu urechile lipite de radio pentru a auzi fiecare descriere a marilor comentatori de la „Fotbal minut cu minut”.

Munteanu Jr. nu știa că va ajunge la Dinamo, prin Bundesliga față în față cu Schweinsteiger, Van Bommel sau Sagnol sau prin Hexagon, însă a urcat treptele firești ale performanței și mânat de vuietul de pe stadionul din Bacău. Cadrele i se derulează acum cu încetinitorul prin fața ochilor și obișnuiește să le povestească puștilor săi, David și Filip, câte puțin din ce mai reține din tabloul anilor 80 – 90.

A jucat doi ani în primul eșalon la FCM, promovat de Florin Halagian la trupa patronată de Dumitru Sechelariu, înainte de a ajunge la Dinamo, iar prin timpane îi mai trece și acum parcă huruitul stadionului care altădată devenea pol de interes în Moldova.

Ce s-a ales acum de stadionul din Bacău, după moartea lui Sechelariu, în 2013?

Buruienile fac legea pe Municipalul băcăuan

Stadionul din Bacău, pe care au debutat jucători importanți din istoria fotbalului românesc, printre care Cristian Ciocoiu, Florin Lovin, Vlad Munteanu sau Andrei Cristea, este, astăzi, într-o stare deplorabilă.

Arena care, în trecut, avea 17.500 de locuri și care a fost renovată parțial în anul 2010 este, astăzi, o ruină. Gazonul, practic, nu mai există, în locul său fiind acum o mare de nisip, completată de buruieni. Tribunele au început să crape, scaunele arse de soare sunt deja degradate, iar tribuna oficială unde Dumitru Sechelariu se umfla în piept când își ducea echipa în cupele europene este și ea acoperită de praf.

În Bacău, fotbal e ținut în viață acum doar de Aerostar, echipă care în vară a reușit să promoveze în Liga 2. Visa să își desfășoarele meciurile pe teren propriu pe arena principală din oraș, însă acolo te poți doar îmbolnăvii, nu face sport. „Aviatorii” și-au modernizat propria arenă, de 1.500 de locuri, de la marginea orașului, acolo unde își dispută jocurile din campionat. „Letea” este un alt stadion disponibil meciurilor de fotbal în orașul lui George Bacovia sau Vasile Alecsandri.


Arena din Bacău pare o ruină azi


Combinația de galben și albastru rămâne în plan secundar. Griul tronează acum


Tabela încărcată de istorie privește în gol


Foto: Realitatea sportivă

„Am zis că nu pot să le arăt copiilor așa ceva”

Prezent, joi, în emisiunea ProSport LIVE, Vlad Munteanu a povestit un episod pe care mulți îl vor considera ca fiind unul trist pentru fotbalul românesc. Acesta a vrut să le arate copiilor săi arena unde acesta și-a început cariera de fotbalist profesionist și unde a evoluat pentru FCM Bacău, echipă care l-a „trimis” la Dinamo. Văzând starea în care se prezintă arena, Munteanu a renunțat rapid la idee, și a explicat motivul:

„La nivel personal, impactul este ciudat rău de tot. Văd acum imaginile astea și îmi aduc aminte și scaunele unde stăteam în timpul meciurilor când eram mic. Exceptând partea fotbalistică, am poze de pe teren de la doi ani de zile, când tata era antrenor. Era secundul echipei mari, Gheorghe Burleanu încă jucător, iar eu cu Răzvan eram undeva pe marginea terenului și ne jucam cu mingea.

Dar ce m-a frapat cel mai mult a fost anul acesta, când tata a împlinit 70 de ani. Mi-am luat familia, copiii să-i facem o surpriză, să-i urăm la mulți ani. A doua zi, am zis să-mi iau băieții care deja sunt mai, nouă și șapte ani, au început să joace baschet, fotbal, să vadă unde am debutat și eu.

Dacă vă uitați pe imagini, undeva în dreapta există acea intrare pe sub tribună pe unde era ieșirea și intrarea în stadion. Acolo am ajuns cu mașina, m-am uitat prin ea și am văzut stadionul. Am zis că nu pot să le arăt copiilor așa ceva. Noi avem și imaginea din trecut, dar ei o să zică ‘Tati, dar pe ce plajă ai debutat?’. Doare foarte mult, pentru că văd ce se întâmplă și cu baza de lângă, unde mi-am făcut junioratul”, a spus Munteanu la ProSport LIVE.

În cariera sa, Vlad Munteanu a evoluat pentru FCM Bacău, Dinamo , FCM Câmpina, FC Național, Energie Cottbus, Wolfsburg, Auxerre, Arminia Bielefeld, FSV Frankfurt, Ezrgebirge Aue și Concordia Chiajna.

După Sechelariu, potopul

FCM Bacău s-a „stins” în anul 2014, la un an distanță după ce Dumitru Sechelariu, fostul politician și finanțator al echipei moldovene a decedat, la vârsta de 54 de ani. 2013-2014 a fost ultimul sezon din istoria de 64 de ani a clubului. FCM Bacău era atunci în liga a treia, iar oficialii clubului au luat decizia de a retrage echipa în plin sezon.

Nume grele în echipa Bacăului

Chiar dacă pe plan intern nu a reușit să obțină performanțe remarcabile, FCM Bacău a adus de-a lungul timpului nume importante din fotbalul european în România. În anul 1969-1970, FCM Bacău dădea de Arsenal în sferturile Cupei UEFA din anul 1969-1970. Moldovenii nu au reușit să obțină un rezultat favorabil pe teren propriu, scor 2-1, iar în retur, londonezii s-au impus cât se poate de clar, cu un categoric 7-0.

21 de ani mai târziu, FCM Bacău o aducea în România pe Werder Bremen, în cadrul primei faze eliminatorii din Cupa Cupelor. Germanii se impuneau clar la bacău, cu 0-6, iar în retur, când soarta calificării era deja „tranșată”, aceștia au câștigat din nou, scor 5-0.

Cea mai mare performanță a clubului băcăuan este, fără dar și poate, câștigarea Cupei Ligii din sezonul 1997-1998. FCM Bacău câștiga atunci finala împotriva celor de la Universitatea Cluj, cu scorul de 3-2 după prelungiri. Aceștia au în palmares și o finală de Cupa României, în sezonul 1990-1991, pierdută în fața celor de la Universitatea Craiova, scor 2-1.

Speranțe pentru un nou stadion

În viitor, orașul Bacău ar putea beneficia la rândul său de o arenă nouă, așa cum în ultimii ani au apărut la București, Ploiești, Cluj-Napoca sau Craiova. Doi dintre cei mai bogați afaceriști din României, frații Dragoș și Adrian Pavăl, proprietarii Dedeman, au planuri mari pentru a construi în orașul în care s-au născut un stadion la standarde europene.

Potrivit Ziarul de Bacău, frații Pavăl intenționează în viitorul apropiat să ridice, din fonduri proprii, o arenă nouă pe locul „gropii polivalente”, acolo unde Primăria voia inițial să amenajeze o sală a sporturilor. Apoi să o doneze municipalității.

Arena din Regensburg (Germania), este un model pentru noul stadion din Bacău. Ridicarea uneia asemănătoare în România, cu 25.000 de locuri, ar costa în jur de 25 de milioane de euro. Ar fi un noul început pentru suflul fotbalistic al orașului, unde Dinamo Bacău, SC Bacău, Selena sau FCM au rămas pentru totdeauna în inimile suporterilor băcăuani.

FOTO Stadionul formației germane SSV Jahn Regensburg, echipă pentru care a evoluat și fiul lui Victor Pițurcă, Alexandru, în anul 2003.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Fanii n-au mai suportat! Ce a făcut jucătorul lui Arsenal, după ce echipa a fost eliminată din UCL: ”Dați-l afară!”
Fanii n-au mai suportat! Ce a făcut jucătorul lui Arsenal, după ce echipa a fost eliminată din UCL: ”Dați-l afară!”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte; ANM anunţă o uşoară încălzire de la mijlocul săptămânii viitoare
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte; ANM anunţă o uşoară încălzire…
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a ţinut-o ascunsă
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a ţinut-o ascunsă
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Monica Tatoiu a fost îngrozită. Diagnosticul crunt primit de la medici
Monica Tatoiu a fost îngrozită. Diagnosticul crunt primit de la medici
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
FCSB – Rapid evidențiază o situație dezolantă pentru echipa lui Dan Șucu: giuleștenii au luat o decizie bizară
FCSB – Rapid evidențiază o situație dezolantă pentru echipa lui Dan Șucu: giuleștenii au luat o decizie bizară
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen