Reghecampf, Dan Petrescu, aţi ştiut de blat? EXCLUSIV | Informaţie OFICIALĂ: două meciuri ale Stelei, trucate la pariuri! Documente oficiale ale procurorilor din Singapore

5 oct 2015 61432 afişări Comentează şi tu Special
Reghecampf, Dan Petrescu, aţi ştiut de blat? EXCLUSIV | Informaţie OFICIALĂ: două meciuri ale Stelei, trucate la pariuri! Documente oficiale ale procurorilor din Singapore

Două meciuri ale Stelei din vremea când antrenor era Laurenţiu Reghecampf au fost trucate de mafia asiatică a pariurilor, susţin procurorii din Singapore! Informaţia şocantă a apărut luni într-un proces în care doi singaporezi, Rajendar Prasad Rai (42 de ani), şi Francis Donahue Marcel (39 de ani), sunt acuzaţi că au pus la cale trucarea unui meci din Cupa Ligii, Singapore Recreation Club (SRC) – Khalsa Balestier FC 0-2, jucat pe 19 iulie 2014. Conform rechizitoriului, cei doi au oferit câte 3.000 de dolari către trei sau patru jucători de la SRC pentru a pierde partida. Reporterii ProSport şi cei de la Bureau Sport Onderzoek, un show TV din Olanda, au obţinut documentele oficiale pe care le puteţi citi în exclusivitate, acte în care figurează numele Stelei. REZUMATUL MECIULUI STEAUA - DINAMO MOSCOVA 1-2 APARŢINE DIGISPORT.RO!


Rajendar Prasad Rai (42 de ani) este acuzat că a pus la cale aranjarea celor două partide ale Stelei. El a fost eliberat pe cauţiune.

Rajendar Prasad Rai
Rajendar Prasad Rai
Rajendar Prasad Rai
Rajendar Prasad Rai
Rajendar Prasad Rai (42 de ani)

Rai, care este director la o companie de mase plastice, este de asemenea acuzat că a sprijinit trucarea mai multor partide jucate în Europa. Printre ele, meciurile amicale SteauaDinamo Moscova 1-2, din 3 februarie 2013, şi Steaua – Sturm Graz 3-3, din 1 februarie 2013. Al treilea joc este Charleroi – Venlo 0-1, disputat pe 11 ianuarie 2013. Toate partidele au avut loc în Antalya, Turcia, locul tradiţional de pregătire de iarnă al echipelor din România.

Conform documentelor prezentate de procurori în instanţă, Rajendar Prasad Rai l-a instigat pe un anume Shree Manish Kalra Jeetender Kumar Kalra să ofere un total de 42.000 de euro către trei cetăţeni macedoneni, drept recompensă pentru trucarea celor două meciuri ale Stelei. Partida cu Dinamo Moscova a costat 15.000 de euro, cea cu Sturm Graz 27.000 de euro. Banii au ajuns la arbitrul asistent macedonean Marjan Stojanchevski şi alţi doi cetăţeni macedoneni cu identitate necunoscută.

Dan Petrescu îi dă ultimele indicaţii lui Kuranyi, înainte de amicalul "trucat" cu Steaua

ProSport a căutat în arhivă informaţii despre cele două partide din Antalya. Pe 19 februarie 2013, Gazeta Sporturilor scria că meciurile Stelei din turneul recent încheiat ridicaseră semne de suspiciune. Informaţiile veneau dinspre casele de pariuri româneşti, alertate la rândul lor prin sistemul internaţional de supraveghere a pariurilor.

Conform informaţiilor, cu 5 minute înainte de amicalul cu Sturm Graz (3-3), dar şi imediat după începerea meciului, în Asia s-au pariat sume importante pe un rezultat cu peste 2,5 goluri. Adică minimum 3 goluri! Cotele în Asia s-au prăbuşit brusc, de la 2.15 la 1.30. Două zile mai târziu, povestea s-a repetat la amicalul cu Dinamo Moscova (1-2). S-a pariat masiv pe minimum 3 goluri şi cotele au scăzut din nou considerabil pe piaţa asiatică.

Finul lui Reghecampf a organizat meciurile

Coincidenţa face ca ambele meciuri să fie arbitrate de acelaşi om, un arbitru cu identitate necunoscută. Organizatorii amicalelor au ţinut secret numele celui care, pe lângă cele două meciuri mai sus menţionate, a mai arbitrat şi amicalele Stelei cu Mlada (0-1) şi cu Jablonec (1-1). Identitatea arbitrului nu a apărut pe foile de joc, iar comentatorii DigiSport nu au putut în comentariu să-i pronunţe numele. Potrivit informaţiilor venite dinspre bookmakeri, arbitrul a fost turc, iar identitatea sa a fost introdusă de casele de pariuri din Asia pe o listă neagră după încheierea turneului.

De fapt, cei trei arbitri sunt macedoneni. Pe 22 februarie 2013, federaţia de la Skopje (FFM) anunţa că va ancheta modul în care brigada formată din Igor Tsvetkovski, Alexander Angelov şi Marjan Stojanchevski a plecat în Antalya fără permisiunea FFM. "UEFA le recomandă arbitrilor să nu meargă în stagii de pregătire în Antalya", spunea Istvan Kovacs în iunie 2012, sugerând că UEFA se teme de recrutarea arbitrilor de oameni din mafia pariurilor. Cei trei au scăpat cu o suspendare de două luni. Potrivit procurorilor din Singapore, la meciul cu Dinamo Moscova, macedonenii au încasat câte 5.000 de euro, iar la partida cu Sturm Graz, câte 9.000 de euro.

Cel mai probabil, cei doi macedoneni fără identitate menţionaţi în procesul din Singapore sunt colegii lui Stojanchevski: Tsvetkovski şi Angelov.

Duel din meciul Steaua - Dinamo Moscova 1-2, sub ochii unuia dintre asistenţii macedoneni

Reghecampf pe bancă, la meciul cu Dinamo Moscova. Alături de el, Mihai Stoica şi Bogdan Mara

 

Cine a organizat, însă, meciurile şi de ce a refuzat să facă publică identitatea arbitrilor? Potrivit Gazetei Sporturilor, de închirierea terenurilor, de perfectarea jocurilor şi de numele arbitrilor care au condus meciurile Stelei s-a ocupat Cristi Voicu. Impresar de meciuri, acesta este nimeni altul decât finul soţilor Reghecampf, la căsătoria cu fotomodelul Ramona Lăzuran. Contactat în februarie 2013 de jurnalişti, Voicu a declarat: „De arbitri se ocupa partenerul meu şi mai era un tip, Taher. Dar ştiţi cum e în Antalya. Acolo vin la pregătire arbitri din toată lumea, la fel ca echipele, şi găseşti foarte uşor o brigadă pentru un meci. Îi găseşti peste tot! Sincer, nu ştiu cum îl chema pe arbitrul de la partidele Stelei, nici n-am sesizat dacă e acelaşi sau au fost persoane diferite. Numai asta nu mă interesa!”.

Voicu sau partenerul lui, cineva a fost foarte mulţumit de bridaga din Macedonia care a condus până la urmă 4 meciuri ale echipei antrenate de naşul Reghecampf. Cu o iarnă înainte, în 2012, Voicu le-a dus în Antalya pe Steaua lui Ilie Stan şi pe Concordia lui Reghecampf, iar acolo a organizat un meci amical între cele două, terminat cu un bizar 4-1 pentru Concordia! Partida a fost arbitrată de nişte români din Craiova. "Un băiat din Craiova, Eduard Constantinescu, mi-a cerut voie să meargă în Antalya. Eu nu am habar de vreo recomandare UEFA", a declarat şeful CCA de atunci, Ion Crăciunescu. Practic, povestea cu arbitri din 2012 s-a repetat în 2013.

Potrivit site-ului scoaladearbitri.blogspot.ro, în iarna lui 2012, centralul Eduard Constantinescu şi asistenţii Marius Nicoară şi Daniel Mitruţi au arbitrat meciul Steaua - Chiajna, ŢSKA Sofia - Chiajna, Legia Varşovia - Turkmenistan, Dinamo Minsk - FC Kazkstan, NK Split - Legia Varşovia, Petrolul Ploieşti - Turkmenistan, Petrolul - FC Qarabag şi Petrolul - FC Akzhayik Oral.

Cine a trucat meciurile Steaua – Dinamo Moscova şi Steaua – Sturm Graz? Au fost rezultatele influenţate exclusiv de arbitrii macedoneni?

ProSport a analizat fazele din cele două meciuri apărute în rechizitoriul procurorilor singaporezi şi le descrie mai jos:

Steaua - Sturm Graz 3-3, meci de 27.000 de euro


Dan Petrescu a asistat de pe margine la meciul Steaua - Sturm Graz 3-3

Reghecamp verifică accidentarea lui Szukala la meciul cu Sturm Graz

Szukala iese plin de sânge de pe teren la amicalul cu Sturm Graz. Fundaşul a fost accidentat involuntar de un adversar

Lovitură liberă a Stelei. Golurile au curs în valuri în meciul despre care procurorii singaporezi spun că a fost trucat la pariuri

 

Echipa de start: Tătăruşanu - Râpă, Chiricheş, Szukala, Latovlevici - Bourceanu, Pintilii - Ad. Popa, Rusescu, Chipciu - Nikolic

  • 0-1, min. 20 - ”Apărare Stelei, nicăieri la această fază”, spune comentatorul DigiSport imediat după ce austriecii deschid scorul. Doi fotbalişti de la Sturm Graz scapă singuri spre poartă, îl fac ”măgăruş” pe Latovlevici şi îl execută pe Tătăruşanu. Totuşi, reluarea arată că golul a fost marcat din ofsaid.
  • 1-1, min. 27 - Lukasz Szukala este faultat dur în careu, iar Raul Rusescu trage tare şi înscrie.
  • 1-2, min. 54 - Szabics primeşte o pasă la marginea careului, e complet nemarcat şi trage în dreapta lui Tătăruşanu.
  • 1-3, min. 69 - ”Bulevard pe partea stânga a Stelei. Pîrvulescu, foarte, foarte uşor depăşit de adversar”, este descrierea comentatorului DigiSport la acest gol. Pîrvulescu nu poate să blocheze pe stânga, un jucător al austricilor trage din unghi, mingea trece pe sub Tătăruşanu şi ajunge la bara din dreapta, acolo unde Sukuta-Pasu apare şi o împinge în poartă.
  • 2-3, min. 85 - Rusescu trage de la 16 metri, în cross. Portarul austriecilor respinge mingea exact în picioarele lui Pîrvulescu, iar fundaşul înscrie lejer.
  • 3-3, min. 86 - Tănase preia o minge la marginea careului, în driblează spectaculos pe fundaşul de marcaj, apoi înţeapă cu şpiţul mingea fără speranţe pentru portar.

Vezi cele două acuze aduse de procurorii singaporezi în cazul meciului Steaua - Sturm Graz 3-3


 

Steaua - Dinamo Moscova 1-2, meci de 15.000 de euro

Echipa de start: Tătăruşanu - Râpă, Gardoş, Chiricheş, Latovlevici - Pintilii, Prepeliţă - Chipciu, Tatu, Tănase - Rusescu

Dinamo Moscova: Shunin - Wilkshire, Granat, Fernandez, Lomic - Jantscher, Noboa, Sapeta, Dzsudzsak - Kuranyi, Kokorin

Laurenţiu Reghecampf trece pe lângă panourile cu numele sponsorului partidei cu Dinamo Moscova: Bet365
 

  • 1-0, min. 3 - O pasă a lui Pintilii îl găseşte pe Tatu la marginea careului între doi fundaşi ai lui Dinamo. Fundaşul cu numărul 13 nu urmăreşte balonul, portarul iese la 12 metri în întâmpinare. Atacantul Stelei preia pe lângă portar, spre dreapta, şi trimite în poarta goală.
  • 1-1, min. 35 - Dzsudzsak centrează de pe stânga, înalt în careu. Kokorin preia pe piept liber la marginea careului de şase metri, fără să fie marcat de Latovlevici, şi şutează în cross. Mingea ajunge la bara cealaltă, trecând printre cinci stelişti fără reacţie, şi Noboa înscrie în poarta goală. ”Jucătorii Stelei se ţineau unul pe celălalt”, remarca şi comentatorul DigiSport.
  • 2-1, min. 59 - Ignatovici face un un-doi la marginea careului cu Kuranyi, Chiricheş îl scoate pe primul din joc, mingea revine la Ignatovici care finalizează cu un şut peste Tătăruşanu, ieşit la întâmpinare.

CITEŞTE MAI JOS CONTINUAREA


Practic, în meciul cu Sturm Graz, macedonenii au greşit la cel puţin două faze, în timp ce în partida cu Dinamo Moscova nu a existat nicio fază litigioasă. Totuşi, Dan Petrescu – antrenorul ruşilor - a declarat la final: „Pe final, m-a supărat puţin arbitrul”. În rest, foarte multe goluri care puteau fi uşor evitate, dacă jucătorii erau mai concentraţi.

Au ştiut Reghecampf, Dan Petrescu şi jucătorii despre aranjarea meciurilor? În trecut, Reghecampf a fost acuzat de legături cu mafia pariurilor, inclusiv de către fostul selecţioner Cornel Dinu. Numele său a apărut în dosarul trucării de meciuri din campionatul german, însă procurorii nu au găsit nicio dovadă. Dan Petrescu este unul dintre primii fotbalişti români care au făcut reclamă unei case de pariuri.

ProSport l-a contactat pe fostul antrenor al Stelei, actualmente la Litex Loveci. Discuţia a durat cinci minute:

Domnule Reghecampf, vă deranjăm pentru că tocmai am intrat în posesia unor documente oficiale din care reiese că doi singaporezi sunt puşi sub acuzare pentru că ar fi trucat meciuri în cantonamentul din 2013 din Antalya.
(foarte calm) Aşa...

Sunt meciurile cu Dinamo Moscova şi cu Sturm Graz. Procurorii spun că cei doi singaporezi au mituit arbitrul, brigada de...
(Intervine) Îţi aduci aminte că la meciul cu Sturm Graz l-am pierdut pe Lukasz Szukala înainte de meciul cu Ajax cu nasul rupt? N-am ce comenta pentru că nu mă interesa decât să îmi pregătesc meciurile şi să am jucătorii sănătoşi. Îmi aduc aminte că la meciul cu Sturm Graz am pierdut chiar doi jucători, nu doar pe Szukala. Nu mai ţin minte exact. 

Laurenţiu Reghecampf, Mihai Stoica şi Cătălin Făinişi, pe margine, la meciul cu Sturm Graz

Laurenţiu Reghecampf, pe marginea terenului, la amicalul cu Dinamo Moscova

 

Procurorii din Singapore au argumentat cazul spunând că arbitrajele au fost corupte la aceste meciuri. Dan Petrescu spunea atunci că a fost nemulţumit de arbitraj la meciul cu Steaua. Dumneavoastră aţi avut nemulţumiri?
Meciul cu Dinamo Moscova nu mi-l mai aduc aminte, dar ţin minte că meciul l-am făcut împreună cu Dan şi l-am rugat atunci să joace cu noi pentru că aveam nevoie de un meci cu o echipă mai bună. Tocmai în ideea de a pregăti meciul cu Ajax. Sincer, nu mai ţin minte exact cum a decurs jocul şi ce greşeli au fost. 

A trecut ceva vreme.
Da, dar dacă îţi aduci tu aminte ceva, te rog să îmi spui!

(reporterul vorbeşte despre greşelile apărării steliste care au permis moscoviţilor să revină de la 0-1 la 2-1)
Ok, dar tu ştii foarte bine ce se întâmplă prin cantonamente. Sunt arbitri pe care noi nu îi cunoaştem, de care se ocupă organizatorii. De multe ori echipele se iau şi la bătaie prin cantonamente pentru că e o perioadă foarte dificilă. E greu când stai atâta timp prin cantonamente şi nu ai arbitraje OK. Jucătorii sunt cu nervii la maximum! Nu e normal să se întâmple aşa ceva în fotbal.

Normal nu e, dar...
(Intervine) Dar şi eu când am avut meciuri amicale, vorbesc de perioada Austria cu Al Hilal, nu am fost lăsaţi să jucăm decât cu arbitri trimişi de la federaţia austriacă. Cred eu că lucrurile astea sunt mult mai corecte. 

Cine a organizat meciurile Stelei cu Dinamo Moscova şi Sturm Graz?
Meciul cu Dan mi se pare că l-am organizat noi. 

Mă refeream la partea cu arbitrajul. Cine a adus arbitri?
Nu ştiu cine! Îi aduc cei din Turcia, cei care se ocupă de hoteluri, ei ştiu legăturile cu arbitri şi cu meciurile amicale. Nu mai ţin minte cine s-a ocupat de arbitri, mi se pare că Tony se ocupa de cantonamente. Antonios, cum îl cheamă? Grecul!

Cipriotul! (Laurenţiu Reghecampf se referă la Antonis Antoniou, un cipriot prieten cu Ioan şi Victor Becali, organizator de cantonamente care a colaborat cu Steaua şi în perioada lui Reghecampf. Totuşi, în 2013 cantonamentul a fost organizat de Cristi Voicu, după cum chiar acesta mărturisea)
Nici nu ştiu cum se procedează. În Austria făceam lista de jocuri şi federaţia îmi punea la dispoziţie arbitri. Dar nu ştiu cum se făcea în Turcia. Şi îţi dai seama că nu asta era problema mea, cine ne arbitrează.

Luni, după termenul din proces, Rajendar Prasad Rai a fost eliberat. El a achitat o cauţiune de 300.000 de dolari, în timp ce cauţiunea pentru Francis Donahue Marcel a fost stabilită la 50.000 de dolari. Următorul termen în proces este stabilit pentru data de 2 noiembrie. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi de corupţie în cazul care include şi cele două meciuri amicale jucate de Steaua, cei doi riscă o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare şi o amendă de până la 100.000 de dolari.

 
Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.