EXCLUSIV | Ciprian Marica, în război cu Dacia: "Cum adică, măi români, noi cumpărăm maşinile lor şi ei nu dau nimic înapoi ţării?" + Supărarea lui Hagi: "Îi e ruşine cu asta"

19 aug 2019 51667 afişări ProSport Live

Ciprian Marica, 33 de ani, trage un semnal de alarmă. El condamnă atitudinea marilor companii care produc profit uriaş în România, dar care investesc infim pe teritoriul ţării. De altfel, Dacia, brand autohton sub tutela Renault, preferă să ofere finanţare în sport unor echipe din străinitate, Udinese, formaţie din Italia, având sigla producătorului pe tricouri. 

"Dacia e sponsor la Udinese şi la o echipă de rugby din Anglia, iar FC Argeş e lăsat de izbelişte (n.red. - fabrica Dacia fiind în Mioveni, lângă Piteşti). Cum, adică, măi români, noi cumpărăm maşinile Dacia şi ei nu dau nimic înapoi ţării?", a tunat Marica la ProSport LIVE.

"Sunt curios, la nivel local, cu ce se implică Dacia în Piteşti? Mi se pare o jignire chestia asta. Cum, nu te interesează ce se întâmplă la tine acasă? Spun asta, chiar dacă Dacia e preluată de Renault. Vă dau exemplul clar despre o companie care investea masiv în sport şi comunitate şi acum e la Udinese. Îi intereasă piaţa de acolo, că oricum românul cumpărăr Dacia. Ar tebui luată atitudine. Nu e normal. Băi, trebuie să întorc şi eu ceva comunităţii.

Pe marile companii care fac profit pe teritoriul României nu le interesează de piaţa de aici. Şi, Gică Hagi spunea că nu are un sponsor pe piept, îi e şi ruşine legat de chestia asta. Poate Gică Popescu să facă mai mult acum, fiind şi preşedinte al clubului", a afirmat fostul internaţional.

"E un semnal de alarmă. În România se fac lucrurile ok doar dacă sunt impuse. Firmele mari investesc sume infime în România. Sumele investite de marile companii în ţara noastră sunt foarte mici. Ce întorc ele românilor? O să rămâneţi suprins, e o statistică la care lucrez şi pe care o să o prezint, iar concluzia e alarmantă, suma e infimă", a încheiat Ciprian Marica.

TOP mărci româneşti 2019:

 1. Dacia: 1,32 miliarde de euro
 2. eMag: 584 milioane de euro
 3. Dedeman: 405 milioane de euro
 4. Petrom: 289 milioane de euro
 5. Banca Transilvania: 208 milioane de euro
 6. DIGI (RCS & RDS): 203 milioane de euro
 7. BRD: 158 milioane de euro
 8. Bitdefender: 128 milioane de euro
 9. Rompetrol: 111 milioane de euro
 10. Electrica SA: 101 milioane de euro

Conform promotor.ro:

 • Principalul producător de automobile din România şi-a început povestea în 1966, odată cu construirea Uzinei de Autoturisme de la Mioveni. Construcţia fabricii a avut la bază un acord între autorităţile române şi producătorul francez de automobile, Renault, ce prevedea asamblarea unui model Renault sub marca Dacia. Construcţia uzinei s-a făcut într-un timp record, respectiv un an şi jumătate.
 • Se dorea o licenţă pentru un autoturism din clasa medie cu o capacitate cilindrică cuprinsă între 1.000 şi 1.300 cm3 şi să se producă între 40.000 şi 50.000 automobile pe an. La licitaţie au participat Renault, Peugeot, Fiat, Alfa Romeo şi Austin.
 • După semnarea contractului de licenţa între Renault şi statul român în 1968, începe fabricarea modelului Dacia 1100 sub licenţa R8.  
 • Autoturismul Dacia 1300 a intrat în producţie în august 1969, având la bază modelul Renault 12. La acea vreme modelul avea un aspect modern şi economic. Iniţial, modelul dispunea de o singură caroserie berlină cu 4 uşi şi 5 locuri. Blocul motopropulsor avea capacitatea cilindrică de 1,289 cm³ ce dezvolta 54 CP, o viteză maximă de 144 km/h şi consumul de 9,4 litri.

CITEŞTE ŞI Marica l-a pus la zid pe Gigi Becali: "Nu poţi să respecţi un asemenea antrenor. Dacă tot faci echipa, măcar să nu ştie jucătorii asta"

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.