Halep, ameninţată cu moartea pe Twitter de un danez gelos: "Vei muri". Specialiştii avertizează: "Este un psihopat sexual cu grad de risc". WTA, măsuri de siguranţă sporite la Stuttgart. Danezul şi-a cerut scuze lui Halep: "Îmi pare rău, nu o să mai fac niciodată"

23 apr 2015 45928 afişări Highlight

Simona Halep, eu sunt persoana cea mai nepotrivită pe care să o insulţi. Învaţă. O să trimit vibraţii negative la Stuttgart”. Apoi două simboluri pentru avioane, plus două cuvinte: “Bye bye” şi simbolul trofeului. Mesajul cu tentă de ameninţare şi de vodoo la adresa româncei a apărut miercuri, 22 aprilie, la ora 13:01, pe contul de Twitter al unui anume Jesper Andreassen şi era a 43-a postare adresată direct jucătoarei de tenis din România în cursul zilei. Până seara, atunci când  Simona Halep a jucat contra Garbinei Muguruza, bărbatul - care are 46 de ani, e divorţat şi se recomandă “puşcaş marin danez”- i-a mai scris numărului 3 WTA alte câteva zeci de mesaje. Analiza conţinutului lor l-a determinat pe renumitul expert criminalist Tudorel Butoi să atenţioneze că Andreassen este un psihopat sexual cu grad ridicat de risc.


UPDATE 16:50 Jesper Andreassen şi-a cerut scuze Simonei Halep printr-un mesaj pe care i l-a trimis acesteia pe pagina de Facebook. Danezul susţine că a primit 38 de ameninţări cu moartea de când ProSport a scris despre pasiunea pe care a făcut-o pentru sportivă: "Bună Simona, îmi pare rău pentru persoana mea rea. Nu o să te mai tratez niciodată în felul acesta. Numele meu este distrus. Îmi pare rău, nu am vrut să te rănesc. Îmi pare rău... Îmi pare rău, România. Dumnezeu mă binecuvântează", a scris acesta.

Într-un alt mesaj, acesta şi-a cerut scuze pentru ceea ce a făcut, spunând că nu va mai repeta.


UPDATE 14:43 Ben Rothenberg de la New York Times, unul dintre cei mai valoroşi jurnalişti de tenis din lume, a preluat articolul din ProSport şi l-a distribuit pe pagina sa de Twitter: "Stalkerii şi tot felul de alte ameninţări au umbrit de decade circuitul WTA. Ultima victimă este Simona Halep".


UPDATE  12:32 ProSport a discutat în această dimineaţă cu mai mulţi membri din stafful Simonei Halep care au dezvăluit că organizatorii turneului de la Stuttgart au decis să sporească măsurile de siguranţă începând cu seara de miercuri, după aflarea informaţiei că Jesper Andreassen postează ameninţări cu moartea la adresa numărul 3 mondial. Vineri, la meciul lui Halep din sferturi, măsurile de siguranţă suplimentare se vor face simţite.


UPDATE 12:08 Jesper Andreassen a şters toate cele 80 de postări de miercuri de pe contul său de Twitter. Citeşte aici poveştile a 15 vedete care au avut şi ele probleme cu indivizi periculoşi.


UPDATE 11:01 ProSport a contactat poliţia daneză:  "Aşteptăm ca Simona Halep sau managerul ei să facă plângere la poliţia română sau direct la noi pentru a putea începe investigaţia".


UPDATE 9:11 Jesper Andreassen a început să şteargă din mesajele ameninţătoare de pe contul său de Twitter. ProSport a salvat însă aceste postări şi le va pune la dispoziţie poliţiei daneze în cursul zilei de astăzi.


Ziua a început furtunos pentru Jesper Andreassen, cel care din luna noiembrie a postat pe reţeaua de socializare Twitter aproape 2.000 de mesaje – o frecvenţă de aproape 15 mesaje pe zi -  în care poartă un dialog imaginar cu Simona Halep. De cele mai multe ori, îi spune că o iubeşte, îi urează succes înainte de meciuri, o felicită după şi o alintă cu apelativul “Prinţesă”. De data aceasta, la ora 1 în noaptea de marţi spre miercuri, fanul avid a descoperit un articol din media din România, vechi de două săptămâni, în care se vorbea despre iminenta căsătorie a Simonei Halep cu Costa Sponte, fiul lui Teia Sponte. Ironia este că nimeni nu are siguranţa că ştirea, apărută iniţial pe 1 aprilie, nu este o simplă farsă de Ziua Păcălelilor.


Jesper Andreassen pozează zâmbind. Sub aspectul unui tip jovial se ascunde un "psihopat", susţin specialiştii români

“De vreme ce ai acest cont de Twitter probabil că este adevărat. Confirmă sau şterge. Zvon/adevăr. Nu-ŢI minţi fanii”, a fost prima din cele peste 60 de postări de miercuri. După orele publicării mesajelor, danezul nu a dormit toată noaptea. La finalul zilei, Andreassen a ajuns să o ameninţe pe Simona Halep cu moartea . De fiecare dată, însă, când i se adresează Simonei, danezul îi scrie la persoana a doua, singular, şi foloseşte majusculele. TU. Şi-a construit o adulaţie faţă de un nume, de o persoană de sex feminin, şi dărâmarea acestui idol care este idealizat se produce în momentul în care află că se căsătoreşte. Are o implicaţie puternic erotică”, explică psihologul Claudiu Ganciu pentru ProSport.

Ne aflăm categoric în faţa unui individ cu dizarmonii de personalitate care face fixaţie de tip paranoid patologic pe imaginea Simonei Halep. Argumentele sunt sutele de mesaje, perseverenţa acestuia, repetabilitatea, vâscozitatea mesajului
Colonel Tudorel Butoi, expert criminalist

Lecturarea postărilor danezului surprinde o alternanţă a stărilor. La ora 1 noaptea, a scris rapid 7 mesaje în care, printre altele  îi transmitea numărului 3 WTA:

  • “Simona Halep, mi-ai insultat inima”
  • “Eu nu susţin niciodată ţigani îndrăgostiţi”
  • “Simona Halep, astăzi TU m-ai pierdut. Cel mai mare fan nordic”

Pe parcusul orelor următoare, Andreassen a devenit din ce în ce mai agresiv în mesajele postate într-o limbă engleză plină de greşeli. Regulat, îi cerea Simonei Halep să confirme sau să infirme ştirea conform căreia se va mărita. Suntem în faţa unei probleme de patologie. La prima vedere, avem o persoană care poartă un dialog cu ea însăşi în afara realităţii. El nu vorbeşte cu Simona în mod real, dar mesajele lui sunt ca şi cum ar fi reale. Demarcaţia dintre lumea internă şi cea externă este relativă. E foarte uşor încălcată, ceea ce presupune o problemă psihotică”, spune psihologul Ganciu.

De vreme ce Simona Halep nu avea cum să-i răspundă, Jesper Andreassen a declanşat o formă de şantaj, combinată cu ameninţarea. Întâi, i-a transmis telegrafic, criptat: “Când te p… pe un fan, starea ta mentală. Te retragi. Mimezi accidentarea”. Mai târziu, danezul a atacat un alt subiect delicat: “Simona Halep, TE temi de agenţia doping. Cunosc oameni acolo. Cariera ta se va termina. 4 ani minimum, maximum 6 ani. Insultă-mă”. Colonelul Tudorel Butoi constată: Omul nu e departe de sport, ştie tenis, este în zona fanilor”.

Paginile lui Jesper Andreassen de pe reţelele de socializare sunt inundate cu mesaje despre Simona Halep. Contul de Twitter a fost deschis în iulie 2014 şi iniţial a conţinut mesaje directe adresate vedetei Playboy, Amanda Cerny. În noiembrie, danezul a început să posteze şi despre Halep, iar timp de două luni a continuat să aibă dialoguri imaginare cu cele două. Din ianuarie 2015, însă, Andreassen şi-a canalizat întreaga energie în direcţia Simonei Halep. Toate mesajele sale de atunci încoace, aproape 2000, au avut ca subiect jucătoarea din România. Pe pagina sa de Facebook, apare informaţia că Andreassen locuieşte în Skibby, un orăşel cu 3.000 de locuitori de pe insula Zealand, aflată în estul Danemarcei. De asemenea, printre nenumăratele poze şi colage cu Simona Halep, danezul a postat o imagine în care apare un bărbat care pare a fi chiar Andreassen,  îmbrăcat în uniforma puşcaşilor marini danezi. De asemenea, în poze mai apare o fetiţă care nu pare a avea mai mult de 10 ani, probabil fiica sa din mariajul eşuat.

La un moment dat, în mesajele către jucătoarea de tenis, danezul atinge şi latura pornografică, postând un link către un site pentru adulţi unde, spune el, ar exista  un “sextape” cu Simona Halep. Demersul argumentărilor scriitorului merge de la declaraţii cu o conotaţie erotică până la ameninţări directe, cu tenta şantajului erotic, şi în special ameninţarea cu devoalarea teoriei susţinerii efortului fizic prin substanţe dopante”, spune Tudorel Butoi.

 În momentul în care idolul este pierdut, el începe să o distrugă. O gelozie paranoidă, delirantă. Suntem în câmpul psihozei, obsesiei
Claudiu Ganciu, psiholog

După o noapte nedormită, bărbatul care s-a filmat mâncând 10 ardei foarte iuţi în doar câteva minute pentru a-şi dovedi pasiunea pentru “Halepeno” - vezi imaginile video din deschiderea articolului -  a sfârşit prin a trece la ameninţări cu moartea. “Halep, acesta va fi un tiebreak fără sfârşit. Eşti capabilă să lupţi până la sfârşit? Eu sunt”. Sau “Simona, te-ai pus cu puşcaşul marin nepotrivit. Eu. Lipsită de loialitate. Insultătoare. Nu vei scăpa niciodată de mine. TE voi distruge 100%”. La final, un mesaj explicit: "Simona Halep - TU eşti o c**** fără inimă. Te distrug. Încearcă Iadul meu, vei muri".


Jesper Andreassen mănâncă ardei iuţi, simbolul Simonei Halep. Românca a fost poreclită Halepeno de fostul tenisman Brad Gilbert

Specialiştii sunt de acord că Jesper Andreassen are probleme psihice serioase. Claudiu Ganciu: E o poveste care începe cu mesaje frumoase, e trist când Simona pierde. Când ea e cu altul începe să distrugă tot. Să o distrugă pe ea. Aveţi în minte cuplurile care au o poveste şi la sfârşit el o ucide pe ea şi apoi se sinucide”.

Este un dezaxat, cu o minte rătăcită. Suferă de un puternic complex de inferioritate şi, pe acest handicap, doreşte ca întâlnirea cu o vedetă să-l înalţe spre un statul pe care l-a dorit cândva şi nu l-a realizat. El ar fi fericit dacă ar primi un autograf, un pupic, o carte, o invitaţie la meci. În vâscozitatea lui, aceste gesturi ar alimenta psihopatia şi finalul ar fi tot acesta: ameninţare, răzbunare, interpretarea gesturilor personajului ca fiind trădări. În dimensiunile acestui psihopat, acţiunile persoanei vizate pot fi hiperbolizate”, explică şi colonelul Butoi.

Totuşi, are cineva nevoie să vadă până unde poate merge “puşcaşul marin” obsedat de Halep?

Cazul Parche, neamţul care a înjunghiat-o pe Seleş

Ne întoarcem în timp cu 22 de ani fără o săptămână. Pe 30 aprilie 1993, la Hamburg, 6.000 de spectatori şi milioane de telespectatori au asistat îngroziţi la o scenă care a schimbat faţa sportului mondial. În timpul sfertului de finală dintre liderul WTA, iugoslava Monica Seleş, şi marea sa rivală, numărul 2 mondial, Steffi Graf, un strungar şomer a sărit peste marginea de 91 de centimetri a terenului central, având în mână un cuţit de bucătărie de dezosat carnea, cu lama de 23 de centimetri, foarte ascuţit.


Monica Seleş, cu faţa schimonosită de durere. Lama lui Gunter Parche a lovit la 5 centimetri de coloană

Germanul Gunter Parche, în vârstă de 38 de ani, a ajuns în spatele Moncăi Seleş (19 ani) şi i-a înfipt cu ambele mâini cuţitul între omoplaţi. Urletul Monicăi a cutremurat tribuna, oamenii însărcinaţi cu securitatea s-au năpustit asupra bărbatului şi l-au imobilizat. Seleş a avut noroc, pentru că se aplecase în faţă, fiind pe punctul de a se ridica de pe scaun, pentru a relua jocul. Cuţitul a ratat şina spinării cu cinci centimetri, au spus medicii: tăietura a avut doar un centimetru şi jumătate, iar atacatorul s-a ales cu mâna ruptă de intervenţia oamenilor de securitate. Totul s-a petrecut la un schimb de terenuri, la scorul de 6-4, 4-3 pentru iugoslava de 19 ani.

“O secundă m-a transformat într-o cu totul altă persoană. Urmele sunt fizice şi psihice. Am fost înjunghiată în faţa a milioane de oameni. Asta nu poţi uita niciodată”
Monica Seleş

Ancheta poliţiei germane a descoperit detalii şocante. Parche plănuise înjungherea timp de câteva luni şi o vânase timp de patru zile pe Seleş. Bărbatul avea asupra lui 650 de dolari şi bilete de avion pentru Roma, următoarea destinaţie în calendarul Monicăi Seleş.


Gunter Parche este capturat. Apărarea a reuşit să demonstreze că şomerul nu a vrut să o omoare pe Seleş

Şomerul suferea de o afecţiune mentală. Era fan înfocat al conaţionalei sale, Steffi Graf, iar motivul pentru care s-a răzbunat pe Seleş era că puştoica de 19 ani o detronase şi zădărnicea eforturile favoritei sale.

În instanţă, Parche a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare. “Nu a vrut să o omoare pe Seleş, ci doar să o rănească, oferindu-i timp lui Graf pentru a reveni în top”, a fost motivaţia. Concluzia: “Cu excepţia fixaţiei pentru Graf, Parche era inofensiv”.

Monica Seleş s-a vindecat fizic în doar câteva săptămâni, însă nu a avut puterea să revină pe teren timp de doi ani. A schimbat cetăţenia, devenind reprezentantă a Americii, dar principala sa armă – forţa mentală - fusese distrusă.

Expert criminalist: “Atenţionez foarte serios să-i ofere protecţie Simonei

Exemplul Parche este îngrijorător. ProSport a discutat cu stafful Simonei Halep despre apariţia acestui fan cu probleme psihice. Apropiaţii numărului 3 WTA spun că Simona nu a primit până acum nicio ameninţare directă. La turnee, ea nu merge singură şi este permanent însoţită de membri ai familiei, de antrenor, preparator fizic şi fizioterapeut. Până acum, managerii Simonei Halep nu s-au gândit să angajeze vreun bodyguard sau om de pază. La toate turneele importante, jucătoarele de top sunt însoţite în general şi de câte un om de securitate, paza şi protecţia fiind asigurată de organizatori.

Este Jesper Andreassen capabil să-şi pună în practică ameninţările? Teoretic, poate deveni mai agresiv în momentele de decompensare, de intrare în criză. În anumite momente, există acest pericol. Lumea internă îl inundă cu totul, nu mai contează nimic în jurul lui. Este o criză care poate lua aspecte reactive. Pe scurt, de a face ceva. Partea bună e că nu e o persoană din apropiere”, spune psihologul Claudiu Ganciu.

Colonelul Tudorel Butoi avertizează că danezul reprezintă un pericol: “Din punctul meu de vedere, prezintă coeficient de risc. Din acest motiv, atenţionez la modul cel mai serios să ofere protecţie de risc Simonei Halep la toate competiţiile la care participă de acum înainte. Altfel, există riscul să aibă experienţa Monicăi Seleş şi a altor vedete care au suferit vătămări corporale sau chiar au fost ucişi, vezi episodul John Lennon”.

“Cred că jucătoarele de tenis sunt cele mai vizibile sportive din lume, aşa că ele atrag nebunii. Sunt expuse – ăsta este un fapt. Oamenii fac fixaţii când vine vorba de tenismene, pentru că sunt faimoase”
Jim Courier, fost lider mondial ATP

ALTE MESAJE POSTATE MIERCURI DE JESPER ANDREASSEN 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.