VIDEO | Romario Benzar, noua senzație a naționalei: „Ca microbist, nu concep ca România să nu ia șase puncte din această dublă!”. Fundașul îi e dator „Regelui”: „Dacă nu era Hagi, eu nu eram fotbalist!”

Redactor:
Dan Mirea
  • Publicat:
  • Actualizat:

Echipa națională a României a debutat în campania de calificare pentru Campionatul Mondial din 2018 cu o mulțime de noutăți. Un străin pe bancă, Christoph Daum, antrenor care a inovat tactic în debutul de la Cluj, 1-1 cu Muntenegru. În ciuda rezultatului considerat negativ de majoritatea iubitorilor fotbalului, una dintre noutățile aduse de Daum a fost apreciată de comun acord. Este vorba despre Romario Benzar, fundașul dreapta care a fost votat de suporteri drept omul meciului cu Muntenegru.

Fotbalistul care a avut o adevărată explozie de formă în acest sezon la Viitorul a discutat cu reporterii ProSport cu prilejul unei noi convocări la echipa națională, pentru dubla cu Armenia și Kazahstan. Benzar a mărturisit că momentul intonării imnului la partida cu Muntenegru a fost unul deosebit de încărcat, a explicat care sunt motivele pentru care a ajuns la acest nivel și a numit trei fotbaliști tineri pe care spune că îi vom vedea în următorii ani la națională.

Romario, în 2016 lumea nu mai are răbdare. În cazul tău, după debutul de la Cluj nu se mai vorbește despre promisiune, ești deja obligat să te comporți ca o certitudine. Simți asta?
Sunt conștient că dacă sunt la echipa națională trebuie să am evoluții bune, să îmi ajut echipa, așa cum am făcut și la primul meci, cel cu Muntenegru. Trebuie să cresc în continuare, să am evoluții mult mai bune decât la meciul cu Muntenegru și să câștigăm, pentru că asta e cel mai important.

Ce ți-a trecut prin cap atunci când ai auzit imnul, acolo pe un Cluj Arena destul de animat?
Da, păi mi-au dat lacrimile, îți zic sincer. M-am bucurat, de când m-am apucat de fotbal mi-am dorit să joc la echipa națională și să îmi cânte imnul. A fost un vis îndeplinit, iar când a fluierat arbitrul startul meciului nu am mai avut nicio emoție. M-am detașat.

Se face click-ul acela în momentul în care fluieră?
Da, în momentul în care a fluierat am uitat de tot și m-am gândit doar la meci, la ceea ce am de făcut.

Cum ai primit valul de aprecieri la adresa evoluției tale? E greu să rămâi indiferent felicitărilor venite din toate părțile? Cum rămâi lucid în condițiile astea?
M-am bucurat, știam că în campionat va trebui să am evoluții mult mai bune după jocul de la națională, altfel voi fi criticat.  Am încercat să dau la fiecare meci totul, să mă antrenez cât mai bine, iar când oamenii te apreciază te motivează, te fac să fii bucuros.


„Să nu mai fiu convocat? Ar fi o înfrângere pentru mine”

Iei convocările la națională ca pe niște bonusuri? Adică dacă nu vei mai fi convocat după acțiunile astea va fi o înfrângere?
Da, normal! Acum că sunt în circuitul echipei naționale depinde doar de mine dacă voi continua. Dacă voi avea evoluții slabe cu siguranță nu voi mai fi chemat. Dacă o voi ține pe aceeași linie, cu evoluții bune cred că voi reveni.

Dacă erai doar un simplu iubitor al fotbalului, puteai să concepi ca România să nu revină fără șase puncte din dubla asta?
Dacă eram spectator, mă gândeam că e imposibil să revii fără șase puncte. Dar sunt jucător și sunt conștient că niciun meci nu mai este ușor. Ați văzut și la EURO cu Albania ce s-a întâmplat. Sau cu Muntenegru. Nu mai sunt echipe mici, toate au evoluat, însă noi sperăm să luăm cele șase puncte, vom da totul, și când ne întoarcem în țară sperăm ca suporterii să fie mândri de noi.

E atât de mare problema terenului sintetic din Kazahstan? Concret, cu ce se schimbă situația pentru un fotbalist la trecerea de la iarbă la sintetic?
Am jucat și la Chiajna, mingea e mult mai rapidă, nu mai sare ca pe iarbă. În plus, terenul e mult mai tare, nu mai poți băga alunecările ca pe iarbă.

Deci e mai greu pentru fundași.
(râde) Da.

Cum e domnul Daum acum? În fața presei e rece, calculat. În privat cum e, are reacții umane?
Așa e și cu noi, cum îl vedem în fața presei. Un tip calculat, un bun motivator înainte de meci și la antrenament. Îmi place mult maniera dânsului de a antrena și felul în care e ca om.


„Rămân după antrenamente, exersez centrările”

Te-ai remarcat și prin numărul mare de centrări bune. E o calitate antrenată? Procentual, la câte din antrenamentele săptămânale mai rămăi pe teren?
Am lucrat foarte mult pentru că înainte eram mijlocaș și nu prea centram, mai mult pasam în mijloc. Dar de când m-a pus domnul Hagi fundaș mi-a și spus că trebuie să lucrez la centrare, că trebuie să îmi schimb puțin stilul de joc. Și rămâneam după antrenament, dădeam centrări. De fapt, rămân în continuare pentru că nu consider că am centrări foarte bune, trebuie să îmbunătățesc acest aspect.

Joci pe un post pe care pe cât de mari au fost fotbaliștii României din trecut, pe atât de mari au fost problemele în ultimii ani. E o responsabilitate în plus?
Mereu m-am uitat la jucătorii care au fost la echipa națională, la Cosmin Contra, la Dan Petrescu. Pot să zic că de la ei mă inspir, mă uit la ce au făcut ei, vreau să fiu și eu unul dintre cei care vor fi titularii echipei naționale în următorii ani și muncesc pentru acest lucru.

Sunt un milion de discuții cu privire la priceperea lui Gică Hagi la antrenorat. Spune-mi cum e cu tine antrenorul Hagi.
Omul care m-a învățat fotbal! Dacă nu era dânsul nu cred că eram fotbalist. Serios, nu știu cine ar fi avut încredere în mine, să mă bage, să îmi dea șanse cu această academie. Îi mulțumesc, înseamnă foarte mult pentru mine.

E spartan programul la Viitorul? Pentru că se discută și despre regulile care trebuie respectate, despre faptul că nu prea se poate ieși din cuvântul lui Gică Hagi.
Da, e un program strict însă ne ajută lucrul acesta pentru că suntem mulți jucători tineri și dacă aveam mai multă libertate probabil că fiecare făcea ce voia el. Așa, cu programul dânsului, toți ne concentrăm la fotbal și trebuie să dăm totul.


„Ianis o să ajungă un fotbalist mare, important”

Se simte o noapte pierdută, una în care chiar dacă nu ieși, joci FIFA până la 3-4 dimineața?
Dacă stai până la ora 3 și joci FIFA, nu cred că se simte. Dacă ieși în oraș, în club, bei și dansezi, atunci se simte.

Joci fotbal lângă jucători foarte tineri, mulți dintre ei foarte talentați. Spune-ne două nume de la Viitorul de la care trebuie să ne aștptăm la lucruri mari.
În primul rând de la Ianis, o să vedeți că o să ajungă un fotbalist foarte mare, unul important. Coman, Florinel Coman care a debutat anul acesta și Carlo Casap. Are, cred, trei meciuri și trei goluri în prima ligă, e foarte bun.

Îl cunoști pe Ianis Hagi, spune-ne care sunt calitățile care îl recomandă să ajungă, așa cum spuneai, un fotbalist foarte mare?
Este un decar, are șut, are pasă, gândește tot timpul în teren. Când primește mingea deja știe unde trebuie să o dea, are pasă filtrantă. Mie îmi place foarte mult.

Și de lucrat?
Mai are de lucrat la viteză și la forță.

E greu de ales momentul perfect pentru o plecare din România? Au fost mulți care au regretat că au plecat prea devreme și la fel de mulți care au spus că au plecat prea târziu.
Da, este. Eu acum nu îmi dau seama dacă e sau nu momentul să plec de la Viitorul, trebuie să joc bine în meciurile de la echipa națională și la echipa de club și probabil că până în iarnă îmi voi da seama la ce nivel sunt și dacă pot să fac pasul către o echipă din străinătate. Nu vreau să merg doar să mă antrenez și să stau pe bancă. Vreau să demonstrez că merit să joc.

Obiectivul principal e străinătatea, mai puțin un transfer în țară?
Nu știu ce oferte o să aibă Viitorul, dar unde va fi mai bine pentru mine și pentru echipa de club, acolo mă voi duce.

Te rog să te uiți în cameră, în spatele ei vor fi foarte mulți oameni, și să le spui la ce să se aștepte de la echipa națională a României la aceste două meciuri.
În primul rând, vom da totul! Sperăm să ne întoarcem cu șase puncte din aceste două deplasări și vă mulțumim că ați fost alături de noi la meciul cu Muntenegru. Chiar dacă nu v-am bucurat cu o victorie, sperăm să fiți bucuroși după această dublă.

Cristian Scutariu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Mama studentei ucise în Timișoara a cedat când și-a văzut fiica în sicriu: „Este ținută doar pe perfuzii și hrănită cu lingura
Mama studentei ucise în Timișoara a cedat când și-a văzut fiica în sicriu: „Este ținută doar pe perfuzii și hrănită…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Bulă către profă: Dacă vă aduc un buchet de flori, mă treceți și pe mine!
BANCUL ZILEI. Bulă către profă: Dacă vă aduc un buchet de flori, mă treceți și pe mine!
Se jucau
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după încăierarea din sala de clasă
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
La 78 de ani, Cristian Gațu se iubește cu menajera familiei! Divorțează după 53 de ani de căsnicie: Nu mă simt vinovat!
La 78 de ani, Cristian Gațu se iubește cu menajera familiei! Divorțează după 53 de ani de căsnicie: Nu mă…
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu cancer
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu cancer
Halep NU SCAPĂ! Cutremur la ITIA: A venit timpul
Halep NU SCAPĂ! Cutremur la ITIA: A venit timpul
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care s-a gândit familia
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care s-a gândit familia
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Atleta Viorica Viscopoleanu şi gimnastul Dan Grecu au primit Colanul de Aur la 110 ani de la înfiinţarea COSR
Atleta Viorica Viscopoleanu şi gimnastul Dan Grecu au primit Colanul de Aur la 110 ani de la înfiinţarea COSR
SUV-ul ce bate Hyundai Tucson și Kia Sportage. Preț tentant în România - VIDEO
SUV-ul ce bate Hyundai Tucson și Kia Sportage. Preț tentant în România - VIDEO
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a ajuns la veterinar. Ce creatură îngrijise, de fapt
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a ajuns la veterinar. Ce creatură…