VIDEO – Postolache spune că meciul Sportul – Steaua 1-2, din 2011, a fost trucat. „Au fost colegi care nu și-au apărat corect șansele, eram neplătiți de zece luni”. Reacția Stelei

Autor: Cristian Mihală Publicat: 14 Apr. 2014, 22:00 Actualizat: 14 Apr. 2014, 23:52 Mafia umbrelor

„Vrem să găsim o formulă concretă de recompensare a jucătorilor și jucătoarelor care ne ajută în acest demers de a deconspira meciurile trucate. Primul care va beneficia de asta va fi Marius Postolache”, a declarat ieri, într-o conferință de presă, Răzvan Burleanu, noul președinte al Federației Române de Fotbal.

Pe 14 septembrie 2012, fotbalistul Marius Postolache devenea primul jucător din istoria fotbalului românesc de după Revoluție care recunoaștea, fără a se ascunde în spatele anonimatului, că a participat la un meci trucat al unei echipe de Liga 1. Atacantul în vârstă acum de 30 de ani a fost introdus în minutul 46 al unui meci amical jucat de Voința Sibiu (pe atunci echipă de Liga 1) în cantonamentul din Antalya, desfășurat în ianuarie 2012, și a ieșit de pe teren fără voia antrenorului Alexandru Pelici câteva minute mai târziu. A fost protestul lui Postolache față de blatul care se pusese la cale.


Marius Postolache îl urmărește pe Bicfalvi. Mijlocașul Sportului a fost scos în minutul 89, deși s-a numărat printre cei mai buni jucători de pe teren

„E adevărat că am ieșit după câteva minute. Nu m-a înlocuit antrenorul și nu m-am accidentat. Am simțit însă că nu trebuie să particip la o piesă de teatru. Mai multe nu pot să spun, sunt în litigiu cu Voința Sibiu”, a declarat Postolache în ancheta Mafia Umbrelor, publicată de ProSport. La pauza meciului cu Cracovia scorul era 0-0, însă, potrivit unui alt fotbalist de la Voința, George Hermann (Hermann a fost numele conspirativ sub care al doilea jucător a vorbit despre implicarea clubului în Mafia Pariurilor), partida trebuia să se termine 3-0 pentru polonezi. Meciul s-a terminat, evident, 3-0 pentru Cracovia.

(foto stânga). Mărturia sa a fost una dramatică, o radiografie a sistemului mafiot după care se ghidează fotbalul românesc: „Am încercat să îmi găsesc o echipă… primeam însă tot felul de răspunsuri hilare pentru ca, într-un final, să îmi spună cineva că nu am fost luat pentru că am ieșit în public și am vorbit despre meciuri aranjate”.

Bănuieli la meciul Voința – Dinamo

Rămas pe drumuri pentru că a rupt legea tăcerii din fotbalul românesc, pe 19 martie 2014, la amiază, Postolache a fost chemat de noul președinte Răzvan Burleanu la sediul FRF și a discutat cu acesta 45 de minute, între patru ochi. Seara, fostul jucător de Liga 1 la Rapid, Sportul și Voința a fost invitat la emisiunea ProSport Raport unde și-a amintit de un alt meci ciudat din cariera sa, Voința – Dinamo 0-1, din 8 mai 2012.

Reporter: Vreau să te mai întreb ceva. Apelez la memoria și la sinceritatea ta. Au mai fost alte meciuri în care ai simțit, nu ai avut dovezi, dar ai simțit că lucrurile nu sunt în regulă pe teren?
Postolache: Da, la meciul cu Dinamo, când am pierdut cu 1-0. Nu am știut că am un coleg care știe să joace atât de bine volei, fiind vorba de căpitanul echipei. Noi la un moment dat în meci atacam mai mult spre corner, noi nu voiam să dăm gol. Colegii mei, ce să le faci?

Reporter: Dar nu ai avut niciodată certitudinea că acolo a fost ceva…
Postolache: Nu. Păi una e în careu când încerci să ciupești un adversar și să îi creezi un dezavantaj și să nu îți ia fața și una e când vrei să o prinzi cu mâna. Că el (n. red. – Grigore) era portar la faza respectivă și nu s-a anunțat schimbarea

În partida respectivă, Grigore a făcut un penalty bizar, însă Dinamo a terminat meciul în propriul careu, asaltată de sibieni. Contestat pe forumuri de fanii dinamoviști, care susțin că partida nu putea fi aranjată ținând cont de presiunea Voinței din final, Postolache a spus, misterior: „Când am spus că atacam spre corner nu mă refeream la finalul meciului. Într-un meci sunt faze, sunt jucători și jucători”

Mărturia despre un meci din Regie

La aproape o lună distanță de la vizita la sediul FRF, luni 14 aprilie, Marius Postolache a devenit primul fotbalist din România care a vorbit deschis și despre trucarea altei partide jucate în prima ligă. Meciul respectiv este Sportul – Steaua 1-2 din 16 aprilie 2011, disputat în Regie, în care Postolache a fost titular și a jucat până în minutul 88, când a fost înlocuit cu Marius Nae.

Postolache: Am avut meci cu cei de la Steaua, jucând fotbal la Sportul Studențesc. Eu știu cum am pierdut cu 2-1, când a dat fostul jucător care a murit din păcate.

Reporter: Maicon?
Postolache: Da, Maicon. Dăduse două goluri și au câștigat cu 2-1. Deci a fost o întreagă nebunie și un întreg scandal și așa mai departe. Cum a început, așa s-a și terminat. Am și jucat. Din păcate, Rațiu a căzut pentru că trebuiau țapi ispășitori. Este foarte urât când simți că s-a întâmplat ceva și pur și simplu nu știi cum să afli adevărul. Atâta tot. Și din păcate, Alin Rațiu, în  momentul respectiv, chiar a fost un jucător ce și-a apărat corect șansele. Și el a fost scos țap ispășitor și a avut foarte multe de suferit apoi. Din păcate.

Reporter: Au fost însă alți jucători care nu și-au apărat corect șansele în meciul cu Steaua?
Postolache: Da, au fost. Da, au fost, ținând cont că eram neplătiți de 6, 8, 10 luni de zile. Eram neplătiți de către Vasile Șiman. Din păcate.

Reporter: Lucrurile astea le vei spune dacă te va întreba altcineva despre ele? Cineva de la FRF sau poate chiar organele abilitate ale statului?
Postolache: Ce v-am spus vouă, așa o să spun mai departe.

Partida s-a jucat în etapa a 27-a a sezonului 2010-2011, iar lupta pentru locurile de cupe europene era extrem de disputată.

Înainte de meci, ordinea în Liga 1 era următoarea:

În meci, Sportul a deschis scorul în minutul 65 prin Cristian Irimia, iar Steaua a întors rezultatul în minutele 79 și 86 prin golurile brazilianului Maicon. Iată caseta jocului:

Sportul: Viciu  – Patriche  (43, Ciupe ), Rațiu , D. Lung, Maxim, Farmache, Cr. Irimia, Ferfelea, T. Bălan (78, L. Rusu), Postolache (89, M. Nae), Curelea. Antrenor: Gheorghe Mulțescu. 
Steaua: Tătărușanu – N. Martinovici, Galamaz, Geraldo, Latovlevici (72, Maicon), Bicfalvi, Brandan, L. Marinescu (54, Onofraș), N. Dică (46, Răduț), Cr. Tănase, Bilașco. Antrenor: Sorin Cârțu. 

Pe imaginile găsite pe YouTube, reporterii ProSport au observat că, la faza primului gol, Maicon a reluat cu capul în poartă o centrare a lui Brandan fără ca Maxim, fundașul care îl marca, să îl incomodeze. Jucătorul Sportului nu i-a luat fața brazilianului și a sărit „la cap” cu spatele la atacantul Stelei. Golul victoriei a venit după ce Rațiu a lăsat mingea centrată de Răduț să îi treacă prin față la 10 metri de propria poartă. Maicon a preluat și a înscris cu un șut la colțul lung.

După partidă, ProSport a titrat „Samba ieftină” și l-a notat pe Postolache cu două stele, adică mediocru. Evenimentul Zilei l-a notat pe același Postolache cu 6, a doua notă de la Sportul, după Irimia (7), autorul golului. Cele mai mici calificative din echipa antrenată de Gigi Mulțescu au primit Rațiu, cu 3, și Viciu, Ciupe, Maxim, Lung, Farmache, Ferfelea și Curelea, cu 4.

Titlurile din mass-media

Gazeta Sporturilor: Două cuburi de ciocolată
ProSport: Samba ieftină!
Sport.ro: MAI CONvenabil nu se putea
Romania Liberă: De la agonie la extaz


Două pagini din ziarul ProSport din 18 aprilie 2011. Editorialistul Matei Udrea scria: „Maicon, hai pe noi, să ne dai și golul doi!”

 


Dinu Gheorghe i-a spus lui Șiman că nu mai cred în Dumnezeu. Că cică fac furăciuni. La cum și-au dat ăștia sufletul pe teren, cum să crezi că a fost blat?

George Becali, finanțator Steaua, 16 aprilie 2011

Intrat la posturile TV după meci, George Becali declara: „Am avut o presimțire că dăm gol, căci îmi venea să plec de mult. Pentru ce să nu am eu nădejde? Am zis să stau, poate câștigăm. După ce a dat Maicon primul gol, am zis „poate mai dă ăsta încă unul”, poate îl și păstrez. Ne-a luat 6 puncte Maicon. Îl țin în tribune la Steaua toată viața. Pe mine mă bate Buzău și eu fac blat cu Sportul?”. Tot Becali dădea startul suspiciunilor, dezvăluind că George Copos, finanțatorul de la Rapid, l-a sunat pe omologul său de la Sportul, Vasile Șiman, și i-a spus: „Să nu le spui copiilor tăi ce ai făcut astăzi”.

Administratorul delegat de la Dinamo, Cornel Dinu, dădea o declarație care acum capătă valoare de profeție: „Finalul meciului a fost bizar. Fundașii n-au vrut să atace mingea ca să ajungă la Maicon. Mai devreme sau mai târziu, adevărul va ieși la iveală”. Contactat după declarațiile lui Postolache, Dinu a reacționat: „Nu s-a prescris fapta, au trecut doar 3 ani de atunci. Nu e încă totul pierdut în țara asta, dar parcă nici nu avem vreo șansă să obținem ceva. Rămânem cu speranța”.

La două zile după meci, Gazeta Sporturilor a scris că Rațiu și-ar fi achitat leasingul pentru o mașină Chrysler, deși înainte de partidă se plângea în vestiar că are probleme cu banii. Fundașul central a devenit tema discuțiilor la televiziuni și în paginile ziarelor. Reacția lui? „Îmi tai o mână dacă se dovedește că am făcut blat cu Steaua. Am greșit! Ce să fac? Să mă bag în pământ? Jur cu mâna pe icoană și pe Biblie. Șiman știe că sunt un om corect, mă cunoaște de zece ani, nu am furat niciun jambier”


REACȚIILE LUI CÂRȚU

Dacă spunem de acest meci că a fost blat, înseamnă că am luat-o razna cu toții
Sorin Cârțu, antrenor Steaua, 18 aprilie 2011

Nu cred, nu cred, nu știu nimic de treaba asta. E prima oară când aud și sunt surprins. Ce să zic, băiatul să spună mai multe dacă….El îi cunoaște, știe mai bine ce era în vestiar
Sorin Cârțu, antrenorul Stelei la meciul din 2011, 14 aprilie 2014


Rațiu i-a dat în judecată pe autorii articolului din Gazeta Sporturilor și compania care editează publicația. După 7 termene, Judecătoria Sector 1 București a respins acțiunea fotbalistului ca fiind neîntemeiată.


Nu înțeleg ce s-a întâmplat la ultimul gol. Mi s-a părut în neregulă! Ambele faze din care am primit goluri nu au avut legătură cu meciul. Au fost greșeli impardonabile, care îmi ridică semne de întrebare

Vasile Șiman, finanțator Sportul, 16 aprilie 2011

După mărturia lui Postolache de la ProSport Raport, jurnaliștii au contactat un alt fotbalist care a îmbrăcat tricoul Sportului în meciul cu Steaua din 2011. Sub protecția anonimatului, acesta a povestit alte amănunte din timpul jocului: „Până la greșeala lui Rațiu, care s-a văzut foarte urât la televizor, au fost alte detalii care au făcut diferența. Mulțescu l-a scos pe Bălan  chiar înainte de golul de 1-1 și l-a băgat pe Rusu fundaș central, deși el era fundaș stânga și nu mai jucase de o grămadă de vreme. Bălan a zis că avea ceva probleme medicale, dar el tot timpul era așa. Cu el în teren, mai țineai de minge. Până la urmă, conduceai Steaua. În final, nu mi s-a părut că am avut nici un antrenor foarte supărat, nici un patron foarte dezamăgit”.

ProSport a contactat clubul Steaua pentru o reacție la declarațiile lui Postolache. „Este o aberație care nici măcar nu trebuie comentată”, a fost poziția oficială a clubului din Ghencea. Vasile Șiman, finanțatorul de la Sportul, echipă neafiliată în acest moment, nu a putut fi contactat. Gigi Mulțescu, antrenorul de atunci al echipei din Regie, a declarat: „Sunt stupefiat, nu știu la ce se referă Postolache. Eu simt lucrurile ciudate din meciuri, în 99% din cazuri și la meciul ăla n-am simțit nimic. 


Cum a tratat FRF cazul Postolache în era Mircea Sandu

Cazul blatului de la meciul din Antalya a ajuns subiect de dezbatere la sindicatul internațional al fotbaliștilor, FIFPro, și la diferite seminarii ținute pe tema Mafiei Pariurilor, însă a fost tratat cu indolență de oficialii FRF în mandatul lui Mircea Sandu. „Scrie un ziar din România de jucători care au participat la pariuri. Ancheta făcută de cei care sunt în federație nu a relevat până în clipa de față absolut nimic și s-au luat date de la FIFA și UEFA. Nouă ne place să dăm bombe, presa trăiește din bombe!”, a anunțat Mircea Sandu, zeflemitor, pe 11 octombrie.

Ancheta făcută de ofițerul de integritate al federației, Dumitru Hurdubaie, fusese o farsă. Mai mulți jucători de la Voința Sibiu nominalizați de George Hermann au fost chemați la sediul FRF, mai puțin Marius Postolache care a fost contactat doar prin telefon.

 „Am discutat cu el, care e treaba dumneavoastră? Nu contează dacă a venit sau nu la federație”, a răspuns iritat Hurdubaie la întrebările ProSport. Ulterior, oficialul a recunoscut că, la telefon, Postolache i-a spus „că a intrat în repriza a doua și, după ce a auzit doi colegi care vorbeau, mă rog, despre lucruri necurate, a ieșit…”.

 

Autor: Cristian Mihală Publicat: 14 Apr. 2014, 22:00 Actualizat: 14 Apr. 2014, 23:52 Mafia umbrelor
Pe aceeași temă
Imagini din intimitate cu Anna Lesko, făcute publice! A fost filmată dezbrăcată, în bucătărie
Imagini din intimitate cu Anna Lesko, făcute publice! A fost filmată dezbrăcată, în bucătărie
Tânără împuşcată în locuinţa sa de un
poliţist care venise să verifice dacă este în regulă. Momentul, surprins de cameră VIDEO
Tânără împuşcată în locuinţa sa de un poliţist care venise să verifice dacă este în regulă. Momentul, surprins ...
Un bărbat de 32 de ani a întreţinut relaţii sexuale cu o fată de 11 ani după ce a cerut-o de nevastă
Un bărbat de 32 de ani a întreţinut relaţii sexuale cu o fată de 11 ani după ce a cerut-o de nevastă
TRAGERILE SPECIALE LOTO ALE TOAMNEI. Rezultate la LOTO, duminică 13 octombrie 2019. Numerele câştigătoare
TRAGERILE SPECIALE LOTO ALE TOAMNEI. Rezultate la LOTO, duminică 13 octombrie 2019. Numerele câştigătoare
Reactia incredibila a lui Contra dupa golul lui Puscas! Selectionerul a avut 60 de secunde TERIBILE
Reactia incredibila a lui Contra dupa golul lui Puscas! Selectionerul a avut 60 de secunde TERIBILE
Rusoaicele, val de poze fara perdea. Fotografiile au devenit virale pe internet
Rusoaicele, val de poze fara perdea. Fotografiile au devenit virale pe internet
Poţi să scoţi un consum bun chiar dacă ai un motor puternic. Dacă urmezi sfaturile noastre...
Poţi să scoţi un consum bun chiar dacă ai un motor puternic. Dacă urmezi sfaturile noastre...
ŞOC în fotbalul mondial! ”Cristiano Ronaldo SE ÎNTOARCE”. Acordul care incendiază lumea sportului rege
ŞOC în fotbalul mondial! ”Cristiano Ronaldo SE ÎNTOARCE”. Acordul care incendiază lumea sportului rege
LOVITURĂ de teatru! Ce s-a întâmplat cu unul dintre deputaţii care au TRĂDAT PSD-ul. Anunţul a venit în această dimineaţă
LOVITURĂ de teatru! Ce s-a întâmplat cu unul dintre deputaţii care au TRĂDAT PSD-ul. Anunţul a venit în această dimineaţă
El Chapo pare un „CĂŢELUŞ” pe lângă acest „gringo” sadic. Călăul El Mencho nu respectă nicio regulă şi ucide inclusiv femei gravide / Rivalii traficantului, paralizaţi de frică după ce au văzut ce metodă de execuţie preferă - FOTO
El Chapo pare un „CĂŢELUŞ” pe lângă acest „gringo” sadic. Călăul El Mencho nu respectă nicio regulă şi ...
Basescu, anunt SOC despre Dinca! Teoria care arunca TOTUL in AER
Basescu, anunt SOC despre Dinca! Teoria care arunca TOTUL in AER
Băsescu, dezvăluiri șoc! Mișcarea pregătită de PSD: Dăncilă pierde tot
Băsescu, dezvăluiri șoc! Mișcarea pregătită de PSD: Dăncilă pierde tot
BOMBĂ! Cine este, de fapt, ginerele lui Gigi Becali! Adevărul e că a făcut...
BOMBĂ! Cine este, de fapt, ginerele lui Gigi Becali! Adevărul e că a făcut...
ULTIMA ORA! S-a impuscat in cap la Caracal. Medicii fac tot posibilul sa il tina in viata
ULTIMA ORA! S-a impuscat in cap la Caracal. Medicii fac tot posibilul sa il tina in viata
LOTO, LOTO 6 din 49. Rezultate la LOTO, duminică 6 octombrie 2019. Numerele câştigătoare
LOTO, LOTO 6 din 49. Rezultate la LOTO, duminică 6 octombrie 2019. Numerele câştigătoare
Așa puțin?! Câți bani le-a dat Gigi Becali chelnerilor care au servit azi-noapte la nunta fiicei lui
Așa puțin?! Câți bani le-a dat Gigi Becali chelnerilor care au servit azi-noapte la nunta fiicei lui
Anna Lekso nu se dezminte, noi fotografii incendiare cu vedeta-n… „bucătărie”!
Anna Lekso nu se dezminte, noi fotografii incendiare cu vedeta-n… „bucătărie”!
S-au casatorit in mare SECRET! Prezentatoarea tv a avut o nunta atipica: vedeta s-a căsătorit întâi religios cu partenerul ei, abia acum civil
S-au casatorit in mare SECRET! Prezentatoarea tv a avut o nunta atipica: vedeta s-a căsătorit întâi religios cu partenerul ...
De ce au divortat Ileana Lazariuc si Ion Ion Tiriac dupa 10 ani de mariaj. Prima reacţie a fiului lui Ţiriac. Ce a dezvaluit despre mama copiilor sai
De ce au divortat Ileana Lazariuc si Ion Ion Tiriac dupa 10 ani de mariaj. Prima reacţie a fiului lui Ţiriac. Ce a dezvaluit ...
Frigul îţi pune maşina pe butuci. Iată trei lucruri pe care trebuie să le faci când vine toamna
Frigul îţi pune maşina pe butuci. Iată trei lucruri pe care trebuie să le faci când vine toamna
CE TRANSFORMARE! Cum arată şi ce s-a ales de mama lui Ionuţ Anghel, băiatul sfâşiat de câini în parc, la 6 ani de la moartea tragică a acestuia!
CE TRANSFORMARE! Cum arată şi ce s-a ales de mama lui Ionuţ Anghel, băiatul sfâşiat de câini în parc, la 6 ani de ...
GALERIE FOTO! Anna Lesko are 40 de ani, dar nu are inhibiţii! S-a lăsat fotografiată aşa şi apoi s-a luat la ceartă cu fanii
GALERIE FOTO! Anna Lesko are 40 de ani, dar nu are inhibiţii! S-a lăsat fotografiată aşa şi apoi s-a luat la ceartă ...
Gigi Becali a sărit calul! Darul de nuntă oferit fiicei sale Teodora Becali
Gigi Becali a sărit calul! Darul de nuntă oferit fiicei sale Teodora Becali
Cine este câștigătorul Premiului Nobel pentru Pace în anul 2019?
Cine este câștigătorul Premiului Nobel pentru Pace în anul 2019?