INTERVIU | Când "Hagi-Luţu" conducea mingea, nu maşina lui Becali. "Şoferul? Nu, s-a întâmplat ceva bun". Faza genială dezvăluită de un om esenţial pentru naţionale plus caracterizarea unui fotbalist în vogă: "E răsfăţat"

5 apr 2019 10256 afişări Liga 1

Adrian Boingiu, secundul naţionalei de tineret, a trecut mai multe generaţii de fotbalişti terenul spre marea performanţă. I-a scos la catedră pe membrii clasei 1975, pe cei din 1981 sau, în ultimul timp, a lucrat cu naţionala lui Olimpiu Moruţan. Actualul său principal de la U21, Mirel Rădoi, i-a fost elev încă de prin 1995, din zilele în care puştiul din Severin sosea în Bucureşti ţinut de mână de tatăl său. Şi Contra a arat banda dreaptă, la câţiva metri de banca lui Boingiu. "Guriţă" făcea parte dintr-un grup de excepţie al cărui lider era talentatul Ionuţ Luţu, actualul om de încredere al lui George Becali.

Creativ şi imprevizibil în viaţa de zi cu zi, Luţu a avut mereu o înclinaţie spre autodistrugere, specifică jucătorilor geniali. Şi-a trăit cariera după propriile reguli. A rupt lanţurile şi a fugit din cantonamente, a chemat lăutarii în Asia şi a prins doar trei meciuri la Galata. O discuţie de 11 minute cu Adrian Boingiu porneşte din punctul de plecare în viaţă al multor sportivi români de top şi se opreşte la un fotbalist răsfăţat.

Domnule Boingiu, mai stă în picioare teoria potrivit căreia trebuie să vii dintr-un mediu sărac pentru a ajunge un sportiv de top?
Nu! Din punctul meu de vedere, nu! Sigur, cei care provin din familii nevoiaşe au o determinare mut mai mare pentru a-şi permite ce văd la cei din jur, cei care au potenţial, dar e o chestiune care ţine de calitate, de talent, pentru că nu poţi antrena talentul. Este o calitate pe care ţi-o  dă Dumnezeu, mama, apoi apare munca. Apar truda şi sacrificiul pentru a ajunge la un nivel de top. Nu sărăcia te face campion mondial sau european!

Recunoştinţa e o floare rară azi, dar aveţi din generaţiile dumneavoastră fotbalişti sau foşti fotbalişti săritori?
Sunt mai mulţi, n-aş vrea să omit pe nimeni, dar o să mă opresc la unul, deşi sunt mai mulţi, din diferite generaţii. Au avut şi au în continuare momente în care  fac acte de caritate, dar dintre toţi - şi în relaţia directă cu mine -, dacă am avut nevoie de ceva, nu are importanţă ce, a fost Ionuţ Luţu. Este jucătorul şi copilul - generaţia lui Contra - aşa-mi spune şi Cosmin - "el e copilul dumneavoastră" - Ionuţ e genul omului care oricât de puţin ar avea, nu ezită, nu se gândeşte de două ori dacă poate ajuta indiferent de cine e vorba.

Relaţia cu Becali. "Benefică. Ar fi putut să fie mult mai rău din cauza felului său de a fi"

Ce i-a lipsit pentru a ajunge mai sus?
Sincer, cred că un anturaj mai bun, n-aş spune numai prietenii, chiar şi din punct de vedere al familiei, pentru că părinţii lui nu erau oameni care să nu-şi dorească.  Dar pentru că erau departe de el, ei nu au reuşit să-i insufle dorinţa de a ajunge la un nivel de top şi de a nu face greşeli pentru că a avut momente când a comis câteva erori care l-au costat.

E perceput drept "mâna dreaptă" a patronului FCSB, George Becali. Nu e o meserie inconfortabilă pentru el?
Eu cred că este un lucru pozitiv, e benefic faptul că este acolo, în apropierea domnului Becali. Eu nu spun că e o meserie sau că nu e o meserie pentru că până la urmă foarte mult din timpul său şi-l petrece cu domnul Becali. Atunci e greu de spus... Probabil lumea zice "şoferul"! Nu, e un lucru bun care i se întâmplă în momentul ăsta pentru că altfel, dacă nu ar fi reuşit să se canalizeze sau să se oprească undeva, ar fi putut să fie mult mai rău pentru el tocmai din cauza felului său de a fi.

Fantezistul din Slatina: "A driblat vreo şase adversari, portarul a plecat pe fentă, dar el a ieşit din careu şi a mai luat <<la mână>> doi fotbalişti"

Vă aduceţi aminte un moment dintr-un meci în care a driblat o echipă întreagă?
E greu de spus. Dar mi-aduc aminte că atunci când era la Luceafărul - generaţia lui era ultima, juca la nivel de Divizia C fără puncte -, şi la un moment dat a plecat de la Luceafărul. A driblat vreo şase jucători pe aripa stângă, a ajuns în careu, s-a făcut că dă la poartă, iar portarul s-a dus pe fentă. Dar el s-a întors în afara careului, a mai luat "la mână" doi adversari, dar n-a mai reuşit să marcheze, a ratat.

Şi...
Şi atunci a apărut discuţia cu domnul Pigulea, care era antrenor principal (n.r. - Marcel Pigulea). Dar nu te puteai supără pe Luţu, era un copil extraordinar, din momentul în care l-am adus, toată lumea l-a îndrăgit direct. Marcel l-a adus apoi la lotul naţional de juniori, pentru că mie mi-a plăcut foarte mult. Iar la o acţiune de la Buşteni, l-a văzut şi a zis că e mic şi firav. Dar i-am zis "hai, Marcel! Să vină şi să stea cu noi. Să mănânce, să doarmă, vedem ce-o fi!". Şi, din acel moment, parcursul este cel pe care-l ştiţi.

"Iniţial, şi eu am zis că nu e cea mai bună alegere pentru Vlad"

Vreau să vă mai întreb de doi jucători care ar putea merge la Europene. Vlad Dragomir a ales să plece de la Arsenal în Italia. Ştim că răbdarea nu e o virtute pe care o au fotbaliştii tineri, dar ce părere aveţi dumneavoastră? A ales bine? 
Sigur, nu vorbin numai de răbdare, ci de un statut  pe care îl avea sau pe care îl putea avea. Din moment ce Arsenal nu i-a oferit un contract, el trebuia să găsească variante. Variantele erau fie să vină în România, fie să plece în Italia, fie să meargă la o echipă din eşalonul secund din Anglia. A ales Italia pentru că atunci când optezi pentru Italia, spui fotbal, indiferent de cum ar fi. Şi atunci a ales Italia! Din punctul meu de vedere, şi eu am zis iniţial că nu ştiu dacă e tocmai cea mai bună alegere. Dar se pare că ceea e face acolo, faptul că joacă meci de meci, 90 de minute, s-ar putea să-i fie benefic. Din păcate, dacă am cunoaşte ce ne asteaptă la sfârşitul drumului, am putea să alegem ce e mai bine. Neştiind, trebuie să mergem pe simţ.

"Problema lui Denis e că atunci când are mingea la picior, el încearcă să facă mai mult decât e cazul pentru momentul respectiv"

O ultimă întrebare. Denis Drăguş a avut un 2018 foarte bun, chiar cu debut în naţionala mare, dar pare a regresat în ultimul timp. Care e opinia dumneavoastră?
Nu e o problemă de formă sportivă, eu îl cunosc de mic, de când a venit prima dată la fotbal, la Liceul Sfântul Pantelimon. A stat doi ani, apoi a mers la domnul Marcel Pigulea, apoi a plecat la Viitorul. Denis e un copil pe care îl defineşte cuvântul "răsfăţat". Extrem de răsfăţat! În momentul în care el a ajuns la un nivel de top, acest răsfăţ primit de la familie, de la tatăl lui - ştiţi că a fost fotbalist de Liga 1! - l-a făcut să creadă că are toată lumea la picioare. Pentru el lumea s-ar fi oprit într-un fel! Şi exagerează foarte mult tocmai din cauza acestui fapt.

A regresat?
Eu nu zic că a regresat. Problema e că atunci când are mingea la picior, Denis încearcă să facă mult mai mult decât e cazul pentru momentul respectiv. Şi de aici provin şi ratările cu nonşalanţă care dau o senzaţie de superficialitate. Şi asta e discuţia pe care am avut-o cu Mirel (n.r. - interviul a fost realizat luna trecută, înainte de cantonamentul din Spania). Noi urmărim jucătorii, facem rapoarte, cam unde şi ce fel se comportă. Şi în privinţa lui Denis am ajuns la concluzia că trebuie să avem o discuţie cu el, Mirel, nu noi. Nu din punct de vedere calitatativ, nu valoric, ci din punct de vedere comportamental. Pentru că aici e un dezechilibru care-şi pune amprenta pe evoluţia lui.

Mulţumesc pentru timpul acordat şi succes la Euro!
Vă mulţumesc şi eu.

 

Ion Ionuţ LUŢU

Născut:03.08.1975 (Slatina,OT)

Post: mijlocaş ofensiv

Debut în Divizia A: 26.02.1994, Progresul Bucureşti – Dacia-Unirea Brăila 2-1

Debut în cupă: 26.02.1995, Dacia-Unirea Brăila – FC Naţional Bucureşti 1-1, 3-4 d.l.dep.

Sezon         Echipă                                                      Camp.  Cup.

1993-94      Progresul                                                  13/0     0/0

1994-95      FC Naţional                                              32/6     3/0

1995-96      FC Naţional                                              17/0     3/0

1996-97      Univ.Craiova                                            26/9     4/0

1997-98      Univ.Craiova                                            21/14   2/2

1998-99      Univ.Craiova                                            17/6     2/0

1998-99      Steaua                                                      17/0     3/2

1999-00      Steaua                                                      19/3     2/0

2000-01      FC Naţional                                              8/0       0/0

2002-03      Univ.Craiova                                            27/7     1/0

2003-04      Rapid                                                       7/0       0/0

2003-04      Univ.Craiova                                            13/3     0/0

2004-05      Univ.Craiova                                            22/0     5/1

2007-08      Univ.Craiova                                            17/0     1/0

2008-09      Pandurii                                                    7/0       1/0

Total în Liga I: 263 jocuri, 50 goluri

Total cupă: 27 jocuri, 5 goluri

A cucerit o cupă (1998/99)

În străinătate

1997-98      Galatasaray SK,Istanbul (Turcia 1)                               3/0

2000           Suwon Samsung Blue Wings (Coreea de Sud 1)          19/2

2001           Suwon Samsung Blue Wings (Coreea de Sud 1)          9/1

2002           Suwon Samsung Blue Wings (Coreea de Sud 1)          9/3

2005           Kairat Almatî (Kazahstan 1)                                         15/4

2006           Kairat Almatî (Kazahstan 1)                                         5/0

2008           Jetîsu Taldîkorgan (Kazahstan 1)                                 8/1

În echipa naţională

Debut: 03.03.1999, România – Estonia 2-0

Total: 1 joc

În naţionala U21

Debut: 10.08.1994, România – Egipt 0-0

Total: 30 jocuri, 8 goluri

În cupele europene

Debut: 12.08.1999, Steaua Bucureşti – Levadia Maardu 3-0

Total: 10 jocuri, 1 gol

Statistică realizată de RĂZVAN TOMA 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.