INTERVIU | Când „Hagi-Luțu” conducea mingea, nu mașina lui Becali. „Șoferul? Nu, s-a întâmplat ceva bun”. Faza genială dezvăluită de un om esențial pentru naționale plus caracterizarea unui fotbalist în vogă: „E răsfățat”

Autor: Andru Nenciu Publicat: 05 Apr. 2019, 06:45 Actualizat: 05 Apr. 2019, 13:24 Fotbal Intern

Adrian Boingiu, secundul naționalei de tineret, a trecut mai multe generații de fotbaliști terenul spre marea performanță. I-a scos la catedră pe membrii clasei 1975, pe cei din 1981 sau, în ultimul timp, a lucrat cu naționala lui Olimpiu Moruțan. Actualul său principal de la U21, Mirel Rădoi, i-a fost elev încă de prin 1995, din zilele în care puștiul din Severin sosea în București ținut de mână de tatăl său. Și Contra a arat banda dreaptă, la câțiva metri de banca lui Boingiu. „Guriță” făcea parte dintr-un grup de excepție al cărui lider era talentatul Ionuț Luțu, actualul om de încredere al lui George Becali.

Creativ și imprevizibil în viața de zi cu zi, Luțu a avut mereu o înclinație spre autodistrugere, specifică jucătorilor geniali. Și-a trăit cariera după propriile reguli. A rupt lanțurile și a fugit din cantonamente, a chemat lăutarii în Asia și a prins doar trei meciuri la Galata. O discuție de 11 minute cu Adrian Boingiu pornește din punctul de plecare în viață al multor sportivi români de top și se oprește la un fotbalist răsfățat.

Domnule Boingiu, mai stă în picioare teoria potrivit căreia trebuie să vii dintr-un mediu sărac pentru a ajunge un sportiv de top?
Nu! Din punctul meu de vedere, nu! Sigur, cei care provin din familii nevoiașe au o determinare mut mai mare pentru a-și permite ce văd la cei din jur, cei care au potențial, dar e o chestiune care ține de calitate, de talent, pentru că nu poți antrena talentul. Este o calitate pe care ți-o  dă Dumnezeu, mama, apoi apare munca. Apar truda și sacrificiul pentru a ajunge la un nivel de top. Nu sărăcia te face campion mondial sau european!

Recunoștința e o floare rară azi, dar aveți din generațiile dumneavoastră fotbaliști sau foști fotbaliști săritori?
Sunt mai mulți, n-aș vrea să omit pe nimeni, dar o să mă opresc la unul, deși sunt mai mulți, din diferite generații. Au avut și au în continuare momente în care  fac acte de caritate, dar dintre toți – și în relația directă cu mine -, dacă am avut nevoie de ceva, nu are importanță ce, a fost Ionuț Luțu. Este jucătorul și copilul – generația lui Contra – așa-mi spune și Cosmin – „el e copilul dumneavoastră” – Ionuț e genul omului care oricât de puțin ar avea, nu ezită, nu se gândește de două ori dacă poate ajuta indiferent de cine e vorba.

Relația cu Becali. „Benefică. Ar fi putut să fie mult mai rău din cauza felului său de a fi”

Ce i-a lipsit pentru a ajunge mai sus?
Sincer, cred că un anturaj mai bun, n-aș spune numai prietenii, chiar și din punct de vedere al familiei, pentru că părinții lui nu erau oameni care să nu-și dorească.  Dar pentru că erau departe de el, ei nu au reușit să-i insufle dorința de a ajunge la un nivel de top și de a nu face greșeli pentru că a avut momente când a comis câteva erori care l-au costat.

E perceput drept „mâna dreaptă” a patronului FCSB, George Becali. Nu e o meserie inconfortabilă pentru el?
Eu cred că este un lucru pozitiv, e benefic faptul că este acolo, în apropierea domnului Becali. Eu nu spun că e o meserie sau că nu e o meserie pentru că până la urmă foarte mult din timpul său și-l petrece cu domnul Becali. Atunci e greu de spus… Probabil lumea zice „șoferul”! Nu, e un lucru bun care i se întâmplă în momentul ăsta pentru că altfel, dacă nu ar fi reușit să se canalizeze sau să se oprească undeva, ar fi putut să fie mult mai rău pentru el tocmai din cauza felului său de a fi.

Fantezistul din Slatina: „A driblat vreo șase adversari, portarul a plecat pe fentă, dar el a ieșit din careu și a mai luat > doi fotbaliști”

Vă aduceți aminte un moment dintr-un meci în care a driblat o echipă întreagă?
E greu de spus. Dar mi-aduc aminte că atunci când era la Luceafărul – generația lui era ultima, juca la nivel de Divizia C fără puncte -, și la un moment dat a plecat de la Luceafărul. A driblat vreo șase jucători pe aripa stângă, a ajuns în careu, s-a făcut că dă la poartă, iar portarul s-a dus pe fentă. Dar el s-a întors în afara careului, a mai luat „la mână” doi adversari, dar n-a mai reușit să marcheze, a ratat.

Și…
Și atunci a apărut discuția cu domnul Pigulea, care era antrenor principal (n.r. – Marcel Pigulea). Dar nu te puteai supără pe Luțu, era un copil extraordinar, din momentul în care l-am adus, toată lumea l-a îndrăgit direct. Marcel l-a adus apoi la lotul național de juniori, pentru că mie mi-a plăcut foarte mult. Iar la o acțiune de la Bușteni, l-a văzut și a zis că e mic și firav. Dar i-am zis „hai, Marcel! Să vină și să stea cu noi. Să mănânce, să doarmă, vedem ce-o fi!”. Și, din acel moment, parcursul este cel pe care-l știți.

„Inițial, și eu am zis că nu e cea mai bună alegere pentru Vlad”

Vreau să vă mai întreb de doi jucători care ar putea merge la Europene. Vlad Dragomir a ales să plece de la Arsenal în Italia. Știm că răbdarea nu e o virtute pe care o au fotbaliștii tineri, dar ce părere aveți dumneavoastră? A ales bine? 
Sigur, nu vorbin numai de răbdare, ci de un statut  pe care îl avea sau pe care îl putea avea. Din moment ce Arsenal nu i-a oferit un contract, el trebuia să găsească variante. Variantele erau fie să vină în România, fie să plece în Italia, fie să meargă la o echipă din eșalonul secund din Anglia. A ales Italia pentru că atunci când optezi pentru Italia, spui fotbal, indiferent de cum ar fi. Și atunci a ales Italia! Din punctul meu de vedere, și eu am zis inițial că nu știu dacă e tocmai cea mai bună alegere. Dar se pare că ceea e face acolo, faptul că joacă meci de meci, 90 de minute, s-ar putea să-i fie benefic. Din păcate, dacă am cunoaște ce ne asteaptă la sfârșitul drumului, am putea să alegem ce e mai bine. Neștiind, trebuie să mergem pe simț.

„Problema lui Denis e că atunci când are mingea la picior, el încearcă să facă mai mult decât e cazul pentru momentul respectiv”

O ultimă întrebare. Denis Drăguș a avut un 2018 foarte bun, chiar cu debut în naționala mare, dar pare a regresat în ultimul timp. Care e opinia dumneavoastră?
Nu e o problemă de formă sportivă, eu îl cunosc de mic, de când a venit prima dată la fotbal, la Liceul Sfântul Pantelimon. A stat doi ani, apoi a mers la domnul Marcel Pigulea, apoi a plecat la Viitorul. Denis e un copil pe care îl definește cuvântul „răsfățat”. Extrem de răsfățat! În momentul în care el a ajuns la un nivel de top, acest răsfăț primit de la familie, de la tatăl lui – știți că a fost fotbalist de Liga 1! – l-a făcut să creadă că are toată lumea la picioare. Pentru el lumea s-ar fi oprit într-un fel! Și exagerează foarte mult tocmai din cauza acestui fapt.

A regresat?
Eu nu zic că a regresat. Problema e că atunci când are mingea la picior, Denis încearcă să facă mult mai mult decât e cazul pentru momentul respectiv. Și de aici provin și ratările cu nonșalanță care dau o senzație de superficialitate. Și asta e discuția pe care am avut-o cu Mirel (n.r. – interviul a fost realizat luna trecută, înainte de cantonamentul din Spania). Noi urmărim jucătorii, facem rapoarte, cam unde și ce fel se comportă. Și în privința lui Denis am ajuns la concluzia că trebuie să avem o discuție cu el, Mirel, nu noi. Nu din punct de vedere calitatativ, nu valoric, ci din punct de vedere comportamental. Pentru că aici e un dezechilibru care-și pune amprenta pe evoluția lui.

Mulțumesc pentru timpul acordat și succes la Euro!
Vă mulțumesc și eu.

 

Ion Ionuț LUȚU

Născut:03.08.1975 (Slatina,OT)

Post: mijlocaș ofensiv

Debut în Divizia A: 26.02.1994, Progresul București – Dacia-Unirea Brăila 2-1

Debut în cupă: 26.02.1995, Dacia-Unirea Brăila – FC Național București 1-1, 3-4 d.l.dep.

Sezon         Echipă                                                      Camp.  Cup.

1993-94      Progresul                                                  13/0     0/0

1994-95      FC Național                                              32/6     3/0

1995-96      FC Național                                              17/0     3/0

1996-97      Univ.Craiova                                            26/9     4/0

1997-98      Univ.Craiova                                            21/14   2/2

1998-99      Univ.Craiova                                            17/6     2/0

1998-99      Steaua                                                      17/0     3/2

1999-00      Steaua                                                      19/3     2/0

2000-01      FC Național                                              8/0       0/0

2002-03      Univ.Craiova                                            27/7     1/0

2003-04      Rapid                                                       7/0       0/0

2003-04      Univ.Craiova                                            13/3     0/0

2004-05      Univ.Craiova                                            22/0     5/1

2007-08      Univ.Craiova                                            17/0     1/0

2008-09      Pandurii                                                    7/0       1/0

Total în Liga I: 263 jocuri, 50 goluri

Total cupă: 27 jocuri, 5 goluri

A cucerit o cupă (1998/99)

În străinătate

1997-98      Galatasaray SK,Istanbul (Turcia 1)                               3/0

2000           Suwon Samsung Blue Wings (Coreea de Sud 1)          19/2

2001           Suwon Samsung Blue Wings (Coreea de Sud 1)          9/1

2002           Suwon Samsung Blue Wings (Coreea de Sud 1)          9/3

2005           Kairat Almatî (Kazahstan 1)                                         15/4

2006           Kairat Almatî (Kazahstan 1)                                         5/0

2008           Jetîsu Taldîkorgan (Kazahstan 1)                                 8/1

În echipa națională

Debut: 03.03.1999, România – Estonia 2-0

Total: 1 joc

În naționala U21

Debut: 10.08.1994, România – Egipt 0-0

Total: 30 jocuri, 8 goluri

În cupele europene

Debut: 12.08.1999, Steaua București – Levadia Maardu 3-0

Total: 10 jocuri, 1 gol

Statistică realizată de RĂ‚ZVAN TOMA

 

Autor: Andru Nenciu Publicat: 05 Apr. 2019, 06:45 Actualizat: 05 Apr. 2019, 13:24 Fotbal Intern
Pe aceeași temă
EXCLUSIV. Avem filmul bătăii. Pepe a strâns-o de gât pe Raluca, a lovit-o cu podul palmei peste față, a trântit-o de mașină și a fugit ca un laș
EXCLUSIV. Avem filmul bătăii. Pepe a strâns-o de gât pe Raluca, a lovit-o cu podul palmei peste față, a trântit-o ...
Mai mulţi cântăreţi, printre care Chirilă, Loredana, Delia şi Ristei cer ajutor de stat de la Guvern
Mai mulţi cântăreţi, printre care Chirilă, Loredana, Delia şi Ristei cer ajutor de stat de la Guvern
Avertisment pentru hoţi, în limba română, în magazine din Anglia. Reacţia MAE: Profund discriminatoriu
Avertisment pentru hoţi, în limba română, în magazine din Anglia. Reacţia MAE: Profund discriminatoriu
Oferta BOMBA pentru Barcelona! 3 jucatori pe Camp Nou in schimbul lui Griezmann
Oferta BOMBA pentru Barcelona! 3 jucatori pe Camp Nou in schimbul lui Griezmann
Dacă simți „un gâdilici” în gât, virusul și-a croit deja calea în organismul tău. Cum scapi peste noapte de senzația neplăcută
Dacă simți „un gâdilici” în gât, virusul și-a croit deja calea în organismul tău. Cum scapi peste noapte de senzația ...
Bianca Drăgușanu, pe un site de escorte din Amsterdam. Câți euro cere pe oră
Bianca Drăgușanu, pe un site de escorte din Amsterdam. Câți euro cere pe oră
😮S-a aflat adevărul! De ce divorţează Pepe? Anunţ de ultim moment al Poliţiei
😮S-a aflat adevărul! De ce divorţează Pepe? Anunţ de ultim moment al Poliţiei
Ziua așteptată de toți românii! Orban ridică toate restricțiile!
Ziua așteptată de toți românii! Orban ridică toate restricțiile!
O DESCOPERIRE uriașă rescrie istoria. Cel mai mare FARAON a fost de fapt FEMEIE. De ce au vrut să o ȘTEARGĂ total din istorie
O DESCOPERIRE uriașă rescrie istoria. Cel mai mare FARAON a fost de fapt FEMEIE. De ce au vrut să o ȘTEARGĂ total din ...
E uluitor cu ce s-a ales această tânără după ce a activat câteva luni în industria filmelor pentru adulți. Nimeni nu se aștepta să se întâmple așa repede
E uluitor cu ce s-a ales această tânără după ce a activat câteva luni în industria filmelor pentru adulți. Nimeni ...
BOMBA zilei! Putin lansează o undă de șoc la adresa României! Este scandalul internațional al momentului
BOMBA zilei! Putin lansează o undă de șoc la adresa României! Este scandalul internațional al momentului
ȘOC! Topul bărbaților din showbizul românesc care și-au bătut crunt iubitele. Dragoste chiar este oarbă în cazul multora
ȘOC! Topul bărbaților din showbizul românesc care și-au bătut crunt iubitele. Dragoste chiar este oarbă în cazul multora
BREAKING NEWS: CEO Moderna a anunţat preţul vaccinului anti-Covid. Cât costă vaccinul care are o eficienţă de 94.5%
BREAKING NEWS: CEO Moderna a anunţat preţul vaccinului anti-Covid. Cât costă vaccinul care are o eficienţă de 94.5%
Cine sunt cele mai dezbrăcate femei de pe Instagram
Cine sunt cele mai dezbrăcate femei de pe Instagram
De ce umblă un șofer cu un telefon mobil lipit cu scoci de stopul mașinii?
De ce umblă un șofer cu un telefon mobil lipit cu scoci de stopul mașinii?
Trecea pe lângă o piatră, când ochiul lui ager a observat ceva. A spart-o și a descoperit ceva epocal! / Cum a știut?
Trecea pe lângă o piatră, când ochiul lui ager a observat ceva. A spart-o și a descoperit ceva epocal! / Cum a știut?
Agenţia Europeană a Medicamentului a anunţat când ar putea autoriza vaccinul împotriva Covid-19
Agenţia Europeană a Medicamentului a anunţat când ar putea autoriza vaccinul împotriva Covid-19
Imagini INTERZISE cardiacilor! Vedete prinse în timp ce făceau amor în public
Imagini INTERZISE cardiacilor! Vedete prinse în timp ce făceau amor în public
Scandalul sexual care a distrus una dintre cele mai bogate familii. Suma uriaşă primită de un britanic pentru a ascunde relaţia cu Prinţesa Dubaiului
Scandalul sexual care a distrus una dintre cele mai bogate familii. Suma uriaşă primită de un britanic pentru a ascunde ...
DEZVĂLUIRI: De unde vin de fapt fructele şi legumele de la Lidl
DEZVĂLUIRI: De unde vin de fapt fructele şi legumele de la Lidl
Cum i-a explicat Victor Slav Sofiei, că ”mami și tati” sunt divorțați: ”Gestionează bine situația”! Fostul soț al Biancăi are acum o nouă relație 
Cum i-a explicat Victor Slav Sofiei, că ”mami și tati” sunt divorțați: ”Gestionează bine situația”! Fostul ...
Netflix şi Realness Institute vor lansa un laborator de dezvoltare a conţinutului pentru scriitorii africani
Netflix şi Realness Institute vor lansa un laborator de dezvoltare a conţinutului pentru scriitorii africani
Trei lucruri pe care trebuie să le faci când e frig afară, chiar dacă ai cauciucuri de iarnă
Trei lucruri pe care trebuie să le faci când e frig afară, chiar dacă ai cauciucuri de iarnă
FOTO. Alexandra Stan, apariție de infarct! Ținuta controversată, fără lenjerie intimă, a lăsat la vedere prea mult
FOTO. Alexandra Stan, apariție de infarct! Ținuta controversată, fără lenjerie intimă, a lăsat la vedere prea mult
Apariția nemaivăzută a Anamariei Prodan! Cum putea să arăte în tinerețe, cu părul mult mai scurt
Apariția nemaivăzută a Anamariei Prodan! Cum putea să arăte în tinerețe, cu părul mult mai scurt
Delia, atacată de fani pe Instagram. Răspunsul neașteptat al vedetei: „Deplorabil”
Delia, atacată de fani pe Instagram. Răspunsul neașteptat al vedetei: „Deplorabil”