EXPLOZIV | Ce ascunde Hagi: Manea nu e jucătorul lui Chelsea, ci al lui Apollon Limassol! Transferul prin care un "super-impresar" fentează regulamentul FIFA. Partea I

10 feb 2016 61821 afişări Fotbal Intern
EXPLOZIV | Ce ascunde Hagi: Manea nu e jucătorul lui Chelsea, ci al lui Apollon Limassol! Transferul prin care un "super-impresar" fentează regulamentul FIFA. Partea I

„El este unul dintre jucătorii cei mai curtaţi, dar nu e adevărat că se va duce într-un loc sau altul. Depinde de el cum va juca în acest an. Dacă nu va juca bine, va mai rămâne cu noi încă un an. Depinde doar de el ce va face în acest an, de evoluţia lui, de tot ce va face. În momentul ăsta nu a semnat niciun precontract". Era 13 septembrie 2014, iar declaraţia de mai sus a fost făcută de Gheorghe Hagi la conferinţa de presă de după meciul cu Ceahlăul. Antrenorul şi patronul Viitorului vorbea despre Cristi Manea, într-un moment în care presa specula despre numeroasele oferte primite pentru talentatul său fundaş dreapta. Ce nu ştiau jurnaliştii şi publicul, iar Hagi a ascuns foarte bine, este faptul că, în septembrie 2014, Manea era deja vândut de 3 luni. Şi nu la Chelsea, ci în Cipru! ProSport a descoperit culisele unui transfer cu semnalmentele unei afaceri prin care cineva vrea să ocolească regulamentele FIFA. O afacere care deschide uşa spre o lume ascunsă, cu firme paravan înregistrate în paradisuri fiscale, impresari parteneri cu şefi de servicii secrete şi contracte absurde.

Indiscutabil unul dintre talentele săracului fotbal românesc, Cristi Manea este legitimat la această oră la Royal Excel Mouscron. Echipa sa ocupă penultimul loc în clasamentul din prima ligă belgiană, iar experienţa crudă a primului sezon în străinătate este completată, pentru fundaşul român, de lipsa meciurilor. Până acum, Manea a jucat în doar trei partide de campionat, toate înfrângeri, şi în două de cupă. Cele 322 de minute sunt puţine pentru un jucător împrumutat, teoretic, de la Chelsea într-o ligă în care trebuie să se rodeze.

Povestea transferului în Belgia e lungă şi plină de declaraţii şi informaţii contradictorii. ProSport le-a selectat pe cele mai importante:

16 septembrie 2014, Gazeta Sporturilor: Hagi i-a sunat pe Piţurcă şi Viorel Moldovan să le spună că Manea a fost vândut la Chelsea şi va pleca din iarnă

5 martie 2015, Gianluca Di Marzio, ziarist italian cu legături foarte bune în fotbalul englez (Chelsea, în special) şi în lumea impresarilor, a anunţat pe contul său de Twitter: "Chelsea s-a înţeles cu Viitorul pentru Cristian Manea. Clubul român va primi 3,1 milioane de euro".

6 martie 2015, Gică Hagi: "Di Marzio şi Daily Mail pot face orice dezvăluire. Eu spun doar atît: Cristian Manea va pleca sigur la vară la un club mare. Dar nu ştiu dacă va fi Chelsea. Băiatul e foarte curtat"

6 iunie 2015, Gică Hagi, în direct la Dolce Sport: "Cristi Manea nu o să mai continue cu noi. Îl vând. Cristi Manea a fost vândut de mult. O să vedeţi”

11 iunie 2015, Cristian Bivolaru (director general Viitorul), la Sport.ro, vorbind despre transferul lui Manea la Chelsea şi împrumutul lui ulterior: „Transferurile lui Manea şi Ianis Hagi sunt perfectate. La Manea e aproape sigur că va pleca încă de acum. Destinaţia e încă în discuţie, se pare ca va fi Olanda”.

20 iunie 2015, Gică Hagi, din nou la Dolce Sport: „Cristi Manea are şanse foarte mari să plece în această vară. O să aflaţi unde în curînd, o să fie o echipă bună”.

Efectul acestor declaraţii s-a resimţit şi în media internaţională. În septembrie 2014, apoi în martie şi în iunie 2015, informaţia că Chelsea s-a înţeles cu Viitorul pentru transferul lui Manea a fost publicată de agenţia Reuters şi de ziarele Daily Express, The Independent, L’Equipe şi Gazzetta dello Sport. În Europa, Manea este considerat acum fotbalistul lui Chelsea. Doar suma era diferită. Unii anunţau 2,3 milioane de lire sterline (2,9 milioane de euro), alţii 3,2 milioane de lire (4 milioane de euro). Nimeni, niciodată, nu a dezminţit informaţia, chiar dacă Hagi nu a pronunţat o dată numele clubului londonez.. În Belgia, lucrurile stau la fel.


Pe 5 martie 2015, Daily Mail a anunţat că Manea s-a înţeles cu Chelsea. Arsenal, Ajax şi Udinese îl voiau

Niciun anunţ pe site-ul Academiei Hagi

Bizar, cel mai important transfer din istoria clubului Viitorul nu a fost anunţat pe site-ul oficial www.academiahagi.tv. Decizia e curioasă, în condiţiile în care oamenii de comunicare de la Viitorul consemnaseră până atunci şi cele mai puţin semnificative mişcări de jucători, inclusiv împrumutul lui Puţanu la FC Braşov. Lucrurile sunt clare abia astăzi: Viitorul nu voia să anunţe că fotbalistul ei cel mai reprezentativ fusese vândut de un an unui club din Cipru!

 „Se pare că destinaţia lui va fi către Belgia, o echipă de prima ligă din Belgia. Sigur, ne-am fi dorit să-l avem în continuare, însă aşa a fost înţelegerea"
Cristian Bivolaru, director general Viitorul, iulie 2015

Pe 28 august 2015, Manea era prezentat oficial la baza La Cannonier, situată la doi kilometri de graniţa cu Franţa, pe drumul dintre Kortrijk şi Lille. Trei zile mai târziu, pe site-ul oficial,  Mouscron a oficializat împrumutul jucătorului român. Ştirea există în continuare pe www.rmp-foot.be şi sună în felul următor: „Manea a fost împrumutat de Chelsea pentru un sezon şi este una dintre cele mai bune speranţe ale fotbalului românesc”.


Pe site-ul lui Chelsea, transferul lui Manea nu a fost anunţat, iar românul nu figurează la pagina dedicată tuturor jucătorilor împrumutaţi de pe Stamford Bridge.

Informaţia publicată oficial de clubul belgian este, conform actelor, falsă.

În iunie 2014, cu un an înainte de împrumutul lui Manea la Mouscron, Gică Hagi a semnat un contract prin care îşi vindea fundaşul în vârstă de 17 ani la Apollon Limassol, vicecampioana Ciprului la acel moment. Suma de transfer s-a ridicat la 2,5 milioane de euro, iar compania offshore care s-a angajat să o plătească este Apollon Football (Public) Limited. Viitorul nu a păstrat nici măcar un procent din drepturile economice ale fotbalului. În locul fundaşului minor, pe contract şi-au pus semnătura părinţii săi. Manea a rămas să mai joace un an pentru Viitorul.

Apollon este un club din Cipru la care, în ultimii 5 ani, au antrenat Mihai Stoichiţă şi Ioan Andone şi au jucat Nicolae Grigore, Ovidiu Dănănae, Ştefan Grigorie sau Romeo Surdu. Transferul lui Manea este atipic. Jucătorul lui Hagi este considerat un mare talent, pe când ceilalţi sunt fotbalişti consacraţi, aflaţi în căutarea unui salariu mai bun decât în Liga 1.

ProSport l-a contactat pe Nicos Kirzis, preşedintele clubului cipriot în care Manea nici măcar nu a pus piciorul de la transferul făcut acum 20 de luni. Dialogul despre viitorului fundaşului român a început şi s-a terminat pe un ton rezervat.

„Da, Manea este împrumutat la Mouscron. Ce aţi dori să ştiţi?”, a răspuns Kirzis.  

Reporter: Ce se va întâmpla mai departe cu el?
Kirzis: Nu ştim dacă va reveni la noi, e prea devreme. Dacă aflăm ceva, vă vom anunţa. Momentan nu ştim nimic.

Nu e neobişnuit ca un tânăr fotbalist talentat să se transfere în Cipru?
Da, poate e neobişnuit să vină în Cipru, dar oricum nu joacă în Cipru. Acum nu pot să vă spun nimic.

Încercările reporterului de a depăşi bariera impusă de preşedintele cipriot au fost inutile. După următoarea întrebare, tonul lui Kirzis a devenit iritat: „Nu ştiu de ce îmi puneţi întrebări. E un jucător bun. De ce e aşa de interesant pentru voi?”  

Apoi, cu o politeţe excesivă, a mulţumit şi a închis telefonul. Nici măcar fanii lui Apollon nu ştiu că Nicos Kirzis este, pe hârtie, patronul unora dintre cei mai talentaţi jucători din Balcani. Teoretic, informaţie pe care o veţi putea citi în episodul următor, Apollon are în proprietate fotbalişti care îi fac pe managerii unora dintre cele mai bune cluburi din lume să saliveze.

Cum e posibil pentru un club mic din Cipru?


Ioan Andone şi Nicos Kirzis, preşedintele unui club mic dar cu o capacitate de transferuri neaşteptată

"Întrebaţi-l pe Hagi!" Hagi nu răspunde

Următorul pas: Viitorul. În teorie - chiar dacă nu e vorba despre Chelsea, ci despre Apollon - , transferul lui Cristian Manea este unul legal. Hagi a vândut un fotbalist de perspectivă şi a primit 2,5 milioane de euro din partea unei companii cipriote. Nimeni nu ar avea vreun motiv să se ferească de a discuta cu jurnaliştii.

ProSport l-a contactat pe Gică Hagi, însă patronul Viitorului nu a răspuns timp de 3 zile, nici după expedierea unui mesaj cu tema apelului telefonic. Directorul general Cristian Bivolaru nu era în club în momentul semnării actelor, în 2014. Zoltan Iaşko, directorul sportiv de atunci şi acum, a răspuns amabil, dar, după ce a aflat care este subiectul apelului, ne-a îndrumat politicos spre Hagi: „Gică ştie cine l-a cumpărat pe Manea. Sunaţi-l pe el!”

Cerc închis, zero transparenţă.

De ce produce un banal transfer astfel de reacţii?

ProSport a discutat cazul cu jurnalişti de investigaţie din Anglia, Italia, Belgia şi Israel şi a descoperit că, prin transferul la Apollon, Manea a intrat într-un circuit ascuns creat pentru a dribla regulamentele FIFA în privinţa deţinerii drepturilor de transfer de către o a treia persoană, în afara celor două cluburi implicate. „Third Party Ownership”, sau pe scurt TPO, este o noţiune pe care federaţia internaţională încearcă să o combată, dar care, paradoxal, înfloreşte într-un fotbal în care preţurile de transfer cresc incredibil de la un an la altul.

Conform regulamentului FIFA intrat în vigoare la 1 ianuarie 2015, „Niciun club sau jucător nu va intra într-un acord cu o terţă parte prin care o terţă parte primeşte dreptul de a participa, fie integral, fie parţial, la compensaţiile plătibile în legătură cu viitorul transfer al unui jucător de la un club la altul, sau este în curs de distribuire a unor drepturi privitoare la un viitor transfer”.  

Transferat la Apollon în 2014, Cristi Manea este acum proprietatea unui fond de investiţii care plasează jucători în întreaga lume, prin intermediul unor cluburi-gazdă. Apollon Limassol şi Mouscron sunt două dintre cluburile controlate de fonduri care au în spate acelaşi om: superimpresarul israelian Pinhas „Pini” Zahavi.

Supranumele acestuia este Mister Fix It, sau „Domnul Rezolvă Tot”.

Prin cluburi din diferite campionate ale lumii, Zahavi şi asociaţii săi se asigură că, în actele de transfer, nu apare o terţă parte şi, astfel, regula TPO nu este încălcată.


Pini Zahavi, unul dintre cei mai influenţi oameni din fotbalul mondial

Dispută între Hagi şi impresar pentru transfer

Surse din fotbalul românesc susţin că, în vara lui 2015, Hagi a avut o dispută cu impresarul jucătorului, italianul Pietro Chiodi, pe tema transferului lui Manea. Jucătorul nu a mers cu Viitorul în pregătire şi aştepta, îngrijorat, să vadă care va fi destinaţia sa. Hagi i-a reproşat agentului lui Manea că nu e normal ca fotbalistul să meargă în Cipru. Tot Hagi este, însă, cel care a semnat actele cu compania cipriotă Apollon Football (Public) Ltd.

Chiodi este finul lui Victor Becali şi omul lăsat de fraţii impresari să aibă grijă de imperiul lor pe perioada detenţiei. Ioan şi Victor Becali se cunosc bine cu Pini Zahavi încă din anii 90, lucru confirmat de mai multe surse din fotbal. ProSport l-a contactat pe agentul italian cu o singură întrebare:

Unde s-a transferat Manea? La Chelsea sau la Apollon? Pe pagina sa oficială, fotbalistul scrie Chelsea (foto, stânga).

Răspunsul impresarului său?

„Nu ştiu, nu ştiu, la revedere!”.

 

Cine e Pini Zahavi

În vârstă de 73 de ani, Zahavi a fost la un moment dat cel mai influent impresar din lume. Ascensiunea portughezului Jorge Mendes l-a trecut în plan secund, însă cei doi nu sunt concurenţi. Zahavi şi Mendes cooperează pentru a-şi deschide unul altuia noi oportunităţi de afaceri şi îşi împart pieţe de desfacere.

65 de milioane de lire sterline era averea estimată a lui Pini Zahavi, acum 10 ani, potrivit ziarelor din Anglia. Între timp, superagentul a intermediat alte mii de transferuri

Fost jurnalist sportiv la Tel Aviv, israelianul are în palmares transferuri uriaşe, precum cele ale lui Rio Ferdinand, Juan Sebastian Veron, Carlos Tevez sau Javier Mascherano, dar patrimoniul său inestimabil constă în relaţiile create printre oameni politici, directori de multinaţionale şi oameni de afaceri din întreaga lume. Printre jucătorii actuali pe care îi manageriază se numără brazilianul Neymar de la Barcelona.

Zahavi, un tip conectat în lumea oligarhilor ruşi cu origini evreieşti, este omul care l-a adus în fotbal şi îl consiliază pe Roman Abramovici, patronul rus de la Chelsea. De aici, a apărut informaţia nesusţinută de acte că Manea s-a transferat la Chelsea.

Deocamdată, fundaşul român crescut de Hagi este proprietatea unui club cipriot şi joacă la un club belgian, două plăci turnante între cluburile formatoare şi cluburile mari. Preşedintele lui Apollon, Nicos Kirzis, un fost impresar, este considerat „păpuşa” lui Zahavi.  Din Consiliul de Administraţie de la Mouscron fac parte doi Zahavi, Adar şi Gil, rude ale lui Mr. Fix It.  Clubul a fost salvat de Zahavi de la faliment, în iulie 2015, atunci când a injectat 2,5 milioane de euro, cu promisiunea altor 6 milioane plătibili pe durata a 3 sezoane.

Aidoma unui alt român, Cristian Ponde de la Sporting Lisabona, Manea este doar un nume dintr-o listă lungă de fotbalişti prinşi într-o încrengătură de cluburi, firme şi fonduri de investiţii. Undeva, la capătul firului, susţin surse din clubul Viitorul, s-ar afla Roman Abramovici, partener cu Zahavi şi Jorge Mendes în acest hăţiş. 

În episodul următor, aflaţi reacţia lui Pini Zahavi la întrebările reporterului ProSport, relaţiile lui cu fotbalul românesc şi detalii incredibile despre mecanismul său gigantic care se întinde din Insulele Virgine Britanice până în Hong Kong şi care sfidează legile FIFA. 


Consiliul de Administraţie de la Mouscron. Adar Zahavi şi Gil Zahavi figurează pe listă


 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.