EXPLOZIV | Ce ascunde Hagi: Manea nu e jucătorul lui Chelsea, ci al lui Apollon Limassol! Transferul prin care un „super-impresar” fentează regulamentul FIFA. Partea I

Autor: Costin Ștucan Publicat: 10 Feb. 2016, 07:10 Actualizat: 11 Feb. 2016, 16:03 Fotbal Intern

„El este unul dintre jucătorii cei mai curtați, dar nu e adevărat că se va duce într-un loc sau altul. Depinde de el cum va juca în acest an. Dacă nu va juca bine, va mai rămâne cu noi încă un an. Depinde doar de el ce va face în acest an, de evoluția lui, de tot ce va face. În momentul ăsta nu a semnat niciun precontract”. Era 13 septembrie 2014, iar declarația de mai sus a fost făcută de Gheorghe Hagi la conferința de presă de după meciul cu Ceahlăul. Antrenorul și patronul Viitorului vorbea despre Cristi Manea, într-un moment în care presa specula despre numeroasele oferte primite pentru talentatul său fundaș dreapta. Ce nu știau jurnaliștii și publicul, iar Hagi a ascuns foarte bine, este faptul că, în septembrie 2014, Manea era deja vândut de 3 luni. Și nu la Chelsea, ci în Cipru! ProSport a descoperit culisele unui transfer cu semnalmentele unei afaceri prin care cineva vrea să ocolească regulamentele FIFA. O afacere care deschide ușa spre o lume ascunsă, cu firme paravan înregistrate în paradisuri fiscale, impresari parteneri cu șefi de servicii secrete și contracte absurde.

Indiscutabil unul dintre talentele săracului fotbal românesc, Cristi Manea este legitimat la această oră la Royal Excel Mouscron. Echipa sa ocupă penultimul loc în clasamentul din prima ligă belgiană, iar experiența crudă a primului sezon în străinătate este completată, pentru fundașul român, de lipsa meciurilor. Până acum, Manea a jucat în doar trei partide de campionat, toate înfrângeri, și în două de cupă. Cele 322 de minute sunt puține pentru un jucător împrumutat, teoretic, de la Chelsea într-o ligă în care trebuie să se rodeze.

Povestea transferului în Belgia e lungă și plină de declarații și informații contradictorii. ProSport le-a selectat pe cele mai importante:

16 septembrie 2014, Gazeta Sporturilor: Hagi i-a sunat pe Pițurcă și Viorel Moldovan să le spună că Manea a fost vândut la Chelsea și va pleca din iarnă

5 martie 2015, Gianluca Di Marzio, ziarist italian cu legături foarte bune în fotbalul englez (Chelsea, în special) și în lumea impresarilor, a anunțat pe contul său de Twitter: „Chelsea s-a înțeles cu Viitorul pentru Cristian Manea. Clubul român va primi 3,1 milioane de euro”.

6 martie 2015, Gică Hagi: „Di Marzio și Daily Mail pot face orice dezvăluire. Eu spun doar atît: Cristian Manea va pleca sigur la vară la un club mare. Dar nu știu dacă va fi Chelsea. Băiatul e foarte curtat”

6 iunie 2015, Gică Hagi, în direct la Dolce Sport: „Cristi Manea nu o să mai continue cu noi. Îl vând. Cristi Manea a fost vândut de mult. O să vedeți”

11 iunie 2015, Cristian Bivolaru (director general Viitorul), la Sport.ro, vorbind despre transferul lui Manea la Chelsea și împrumutul lui ulterior: „Transferurile lui Manea și Ianis Hagi sunt perfectate. La Manea e aproape sigur că va pleca încă de acum. Destinația e încă în discuție, se pare ca va fi Olanda”.

20 iunie 2015, Gică Hagi, din nou la Dolce Sport: „Cristi Manea are șanse foarte mari să plece în această vară. O să aflați unde în curînd, o să fie o echipă bună”.

Efectul acestor declarații s-a resimțit și în media internațională. În septembrie 2014, apoi în martie și în iunie 2015, informația că Chelsea s-a înțeles cu Viitorul pentru transferul lui Manea a fost publicată de agenția Reuters și de ziarele Daily Express, The Independent, L”Equipe și Gazzetta dello Sport. În Europa, Manea este considerat acum fotbalistul lui Chelsea. Doar suma era diferită. Unii anunțau 2,3 milioane de lire sterline (2,9 milioane de euro), alții 3,2 milioane de lire (4 milioane de euro). Nimeni, niciodată, nu a dezmințit informația, chiar dacă Hagi nu a pronunțat o dată numele clubului londonez.. În Belgia, lucrurile stau la fel.


Pe 5 martie 2015, Daily Mail a anunțat că Manea s-a înțeles cu Chelsea. Arsenal, Ajax și Udinese îl voiau

Niciun anunț pe site-ul Academiei Hagi

Bizar, cel mai important transfer din istoria clubului Viitorul nu a fost anunțat pe site-ul oficial www.academiahagi.tv. Decizia e curioasă, în condițiile în care oamenii de comunicare de la Viitorul consemnaseră până atunci și cele mai puțin semnificative mișcări de jucători, inclusiv împrumutul lui Puțanu la FC Brașov. Lucrurile sunt clare abia astăzi: Viitorul nu voia să anunțe că fotbalistul ei cel mai reprezentativ fusese vândut de un an unui club din Cipru!

 „Se pare că destinația lui va fi către Belgia, o echipă de prima ligă din Belgia. Sigur, ne-am fi dorit să-l avem în continuare, însă așa a fost înțelegerea”
Cristian Bivolaru, director general Viitorul, iulie 2015

Pe 28 august 2015, Manea era prezentat oficial la baza La Cannonier, situată la doi kilometri de granița cu Franța, pe drumul dintre Kortrijk și Lille. Trei zile mai târziu, pe site-ul oficial,  Mouscron a oficializat împrumutul jucătorului român. Știrea există în continuare pe www.rmp-foot.be și sună în felul următor: „Manea a fost împrumutat de Chelsea pentru un sezon și este una dintre cele mai bune speranțe ale fotbalului românesc”.


Pe site-ul lui Chelsea, transferul lui Manea nu a fost anunțat, iar românul nu figurează la pagina dedicată tuturor jucătorilor împrumutați de pe Stamford Bridge.

Informația publicată oficial de clubul belgian este, conform actelor, falsă.

În iunie 2014, cu un an înainte de împrumutul lui Manea la Mouscron, Gică Hagi a semnat un contract prin care își vindea fundașul în vârstă de 17 ani la Apollon Limassol, vicecampioana Ciprului la acel moment. Suma de transfer s-a ridicat la 2,5 milioane de euro, iar compania offshore care s-a angajat să o plătească este Apollon Football (Public) Limited. Viitorul nu a păstrat nici măcar un procent din drepturile economice ale fotbalului. În locul fundașului minor, pe contract și-au pus semnătura părinții săi. Manea a rămas să mai joace un an pentru Viitorul.

Apollon este un club din Cipru la care, în ultimii 5 ani, au antrenat Mihai Stoichiță și Ioan Andone și au jucat Nicolae Grigore, Ovidiu Dănănae, Ștefan Grigorie sau Romeo Surdu. Transferul lui Manea este atipic. Jucătorul lui Hagi este considerat un mare talent, pe când ceilalți sunt fotbaliști consacrați, aflați în căutarea unui salariu mai bun decât în Liga 1.

ProSport l-a contactat pe Nicos Kirzis, președintele clubului cipriot în care Manea nici măcar nu a pus piciorul de la transferul făcut acum 20 de luni. Dialogul despre viitorului fundașului român a început și s-a terminat pe un ton rezervat.

„Da, Manea este împrumutat la Mouscron. Ce ați dori să știți?”, a răspuns Kirzis.  

Reporter: Ce se va întâmpla mai departe cu el?
Kirzis: Nu știm dacă va reveni la noi, e prea devreme. Dacă aflăm ceva, vă vom anunța. Momentan nu știm nimic.

Nu e neobișnuit ca un tânăr fotbalist talentat să se transfere în Cipru?
Da, poate e neobișnuit să vină în Cipru, dar oricum nu joacă în Cipru. Acum nu pot să vă spun nimic.

Încercările reporterului de a depăși bariera impusă de președintele cipriot au fost inutile. După următoarea întrebare, tonul lui Kirzis a devenit iritat: „Nu știu de ce îmi puneți întrebări. E un jucător bun. De ce e așa de interesant pentru voi?”  

Apoi, cu o politețe excesivă, a mulțumit și a închis telefonul. Nici măcar fanii lui Apollon nu știu că Nicos Kirzis este, pe hârtie, patronul unora dintre cei mai talentați jucători din Balcani. Teoretic, informație pe care o veți putea citi în episodul următor, Apollon are în proprietate fotbaliști care îi fac pe managerii unora dintre cele mai bune cluburi din lume să saliveze.

Cum e posibil pentru un club mic din Cipru?


Ioan Andone și Nicos Kirzis, președintele unui club mic dar cu o capacitate de transferuri neașteptată

„Întrebați-l pe Hagi!” Hagi nu răspunde

Următorul pas: Viitorul. În teorie – chiar dacă nu e vorba despre Chelsea, ci despre Apollon – , transferul lui Cristian Manea este unul legal. Hagi a vândut un fotbalist de perspectivă și a primit 2,5 milioane de euro din partea unei companii cipriote. Nimeni nu ar avea vreun motiv să se ferească de a discuta cu jurnaliștii.

ProSport l-a contactat pe Gică Hagi, însă patronul Viitorului nu a răspuns timp de 3 zile, nici după expedierea unui mesaj cu tema apelului telefonic. Directorul general Cristian Bivolaru nu era în club în momentul semnării actelor, în 2014. Zoltan Iașko, directorul sportiv de atunci și acum, a răspuns amabil, dar, după ce a aflat care este subiectul apelului, ne-a îndrumat politicos spre Hagi: „Gică știe cine l-a cumpărat pe Manea. Sunați-l pe el!”

Cerc închis, zero transparență.

De ce produce un banal transfer astfel de reacții?

ProSport a discutat cazul cu jurnaliști de investigație din Anglia, Italia, Belgia și Israel și a descoperit că, prin transferul la Apollon, Manea a intrat într-un circuit ascuns creat pentru a dribla regulamentele FIFA în privința deținerii drepturilor de transfer de către o a treia persoană, în afara celor două cluburi implicate. „Third Party Ownership”, sau pe scurt TPO, este o noțiune pe care federația internațională încearcă să o combată, dar care, paradoxal, înflorește într-un fotbal în care prețurile de transfer cresc incredibil de la un an la altul.

Conform regulamentului FIFA intrat în vigoare la 1 ianuarie 2015, „Niciun club sau jucător nu va intra într-un acord cu o terță parte prin care o terță parte primește dreptul de a participa, fie integral, fie parțial, la compensațiile plătibile în legătură cu viitorul transfer al unui jucător de la un club la altul, sau este în curs de distribuire a unor drepturi privitoare la un viitor transfer”.  

Transferat la Apollon în 2014, Cristi Manea este acum proprietatea unui fond de investiții care plasează jucători în întreaga lume, prin intermediul unor cluburi-gazdă. Apollon Limassol și Mouscron sunt două dintre cluburile controlate de fonduri care au în spate același om: superimpresarul israelian Pinhas „Pini” Zahavi.

Supranumele acestuia este Mister Fix It, sau „Domnul Rezolvă Tot”.

Prin cluburi din diferite campionate ale lumii, Zahavi și asociații săi se asigură că, în actele de transfer, nu apare o terță parte și, astfel, regula TPO nu este încălcată.


Pini Zahavi, unul dintre cei mai influenți oameni din fotbalul mondial

Dispută între Hagi și impresar pentru transfer

Surse din fotbalul românesc susțin că, în vara lui 2015, Hagi a avut o dispută cu impresarul jucătorului, italianul Pietro Chiodi, pe tema transferului lui Manea. Jucătorul nu a mers cu Viitorul în pregătire și aștepta, îngrijorat, să vadă care va fi destinația sa. Hagi i-a reproșat agentului lui Manea că nu e normal ca fotbalistul să meargă în Cipru. Tot Hagi este, însă, cel care a semnat actele cu compania cipriotă Apollon Football (Public) Ltd.

Chiodi este finul lui Victor Becali și omul lăsat de frații impresari să aibă grijă de imperiul lor pe perioada detenției. Ioan și Victor Becali se cunosc bine cu Pini Zahavi încă din anii 90, lucru confirmat de mai multe surse din fotbal. ProSport l-a contactat pe agentul italian cu o singură întrebare:

Unde s-a transferat Manea? La Chelsea sau la Apollon? Pe pagina sa oficială, fotbalistul scrie Chelsea (foto, stânga).

Răspunsul impresarului său?

„Nu știu, nu știu, la revedere!”.

 

Cine e Pini Zahavi

În vârstă de 73 de ani, Zahavi a fost la un moment dat cel mai influent impresar din lume. Ascensiunea portughezului Jorge Mendes l-a trecut în plan secund, însă cei doi nu sunt concurenți. Zahavi și Mendes cooperează pentru a-și deschide unul altuia noi oportunități de afaceri și își împart piețe de desfacere.

65 de milioane de lire sterline era averea estimată a lui Pini Zahavi, acum 10 ani, potrivit ziarelor din Anglia. Între timp, superagentul a intermediat alte mii de transferuri

Fost jurnalist sportiv la Tel Aviv, israelianul are în palmares transferuri uriașe, precum cele ale lui Rio Ferdinand, Juan Sebastian Veron, Carlos Tevez sau Javier Mascherano, dar patrimoniul său inestimabil constă în relațiile create printre oameni politici, directori de multinaționale și oameni de afaceri din întreaga lume. Printre jucătorii actuali pe care îi manageriază se numără brazilianul Neymar de la Barcelona.

Zahavi, un tip conectat în lumea oligarhilor ruși cu origini evreiești, este omul care l-a adus în fotbal și îl consiliază pe Roman Abramovici, patronul rus de la Chelsea. De aici, a apărut informația nesusținută de acte că Manea s-a transferat la Chelsea.

Deocamdată, fundașul român crescut de Hagi este proprietatea unui club cipriot și joacă la un club belgian, două plăci turnante între cluburile formatoare și cluburile mari. Președintele lui Apollon, Nicos Kirzis, un fost impresar, este considerat „păpușa” lui Zahavi.  Din Consiliul de Administrație de la Mouscron fac parte doi Zahavi, Adar și Gil, rude ale lui Mr. Fix It.  Clubul a fost salvat de Zahavi de la faliment, în iulie 2015, atunci când a injectat 2,5 milioane de euro, cu promisiunea altor 6 milioane plătibili pe durata a 3 sezoane.

Aidoma unui alt român, Cristian Ponde de la Sporting Lisabona, Manea este doar un nume dintr-o listă lungă de fotbaliști prinși într-o încrengătură de cluburi, firme și fonduri de investiții. Undeva, la capătul firului, susțin surse din clubul Viitorul, s-ar afla Roman Abramovici, partener cu Zahavi și Jorge Mendes în acest hățiș. 

În episodul următor, aflați reacția lui Pini Zahavi la întrebările reporterului ProSport, relațiile lui cu fotbalul românesc și detalii incredibile despre mecanismul său gigantic care se întinde din Insulele Virgine Britanice până în Hong Kong și care sfidează legile FIFA. 


Consiliul de Administrație de la Mouscron. Adar Zahavi și Gil Zahavi figurează pe listă


 

Autor: Costin Ștucan Publicat: 10 Feb. 2016, 07:10 Actualizat: 11 Feb. 2016, 16:03 Fotbal Intern
Pe aceeași temă
Petrică Păltinel, un om de afaceri din Suceava, a murit la 38 de ani într-un teribil accident rutier
Petrică Păltinel, un om de afaceri din Suceava, a murit la 38 de ani într-un teribil accident rutier
VIDEO Ruşii au testat o rachetă în Marea Neagră: a parcurs 250 km în 137 de secunde
VIDEO Ruşii au testat o rachetă în Marea Neagră: a parcurs 250 km în 137 de secunde
DEZASTRU pentru Alexandru Cumpanasu! Decizia SOC a procurorilor! S-a TERMINAT TOTUL pentru el
DEZASTRU pentru Alexandru Cumpanasu! Decizia SOC a procurorilor! S-a TERMINAT TOTUL pentru el
O nouă numire notabilă la Ministerul de Interne, după cea a lui Traian Berbeceanu. A spus „Da”!
O nouă numire notabilă la Ministerul de Interne, după cea a lui Traian Berbeceanu. A spus „Da”!
VIDEO | MOMENT UNIC la Craiova: iar ajungem pe primele pagini in Europa! Cine a venit sa-i ia interviu lui Ivan: „Zi sincer, ati jucat prost?”
VIDEO | MOMENT UNIC la Craiova: iar ajungem pe primele pagini in Europa! Cine a venit sa-i ia interviu lui Ivan: „Zi sincer, ...
Ea este regina stretching-ului sexy! Are cel mai apetisant posterior de pe Instagram
Ea este regina stretching-ului sexy! Are cel mai apetisant posterior de pe Instagram
Un şofer a filmat SCENA vieţii. FEMEIA din maşina din faţă avea să-i arate ceva de NEUITAT. VIDEO
Un şofer a filmat SCENA vieţii. FEMEIA din maşina din faţă avea să-i arate ceva de NEUITAT. VIDEO
CTP, despre Selly: „Când dai 70.000 de euro pe o maşină înseamnă că ai nişte probleme interioare nu simple“
CTP, despre Selly: „Când dai 70.000 de euro pe o maşină înseamnă că ai nişte probleme interioare nu simple“
Cea mai mare dezvoltare imobiliară din ISTORIA României!! În Bucureşti se ridică un nou mall, 14 clădiri de bioruri şi locuinţe, în valoare de 2 MILIARDE de euro
Cea mai mare dezvoltare imobiliară din ISTORIA României!! În Bucureşti se ridică un nou mall, 14 clădiri de bioruri ...
Unul dintre cei mai CRUZI împăraţi din istorie. ORGIILE lui au fost fără margini. Întreţinea relaţii incestuoase inclusiv cu tânăra lui mamă - VIDEO
Unul dintre cei mai CRUZI împăraţi din istorie. ORGIILE lui au fost fără margini. Întreţinea relaţii incestuoase ...
De necrezut! FOTO | Ea e vedeta Disney devenită între timp starletă porno. Cum arată acum
De necrezut! FOTO | Ea e vedeta Disney devenită între timp starletă porno. Cum arată acum
Dan Nistor pleacă de la Dinamo. Ofertă de ultimă oră primită de la o mare rivală din Liga I a
Dan Nistor pleacă de la Dinamo. Ofertă de ultimă oră primită de la o mare rivală din Liga I a "câinilor". Trădare ...
Eugen Teodorovici a făcut anunțul zilei: PSD vrea eliminarea acestor pensii
Eugen Teodorovici a făcut anunțul zilei: PSD vrea eliminarea acestor pensii
Alexandra Dinu, imagini de ultimă oră! Fosta soție a lui Mutu este...
Alexandra Dinu, imagini de ultimă oră! Fosta soție a lui Mutu este...
Picioare transpirate - de ce miros urât de fapt?
Picioare transpirate - de ce miros urât de fapt?
Ce a ajuns sa faca Sorina, fetita adoptata cu SCANDAL, in America! Imaginile care au SOCAT Romania
Ce a ajuns sa faca Sorina, fetita adoptata cu SCANDAL, in America! Imaginile care au SOCAT Romania
Bolnavă de cancer, mama a două fetițe se pregătește pentru ultimul ei Crăciun
Bolnavă de cancer, mama a două fetițe se pregătește pentru ultimul ei Crăciun
Care sunt cele mai căutate clipuri de ROMÂNI pe PORN HUB. Cine este cea mai populară actriţă
Care sunt cele mai căutate clipuri de ROMÂNI pe PORN HUB. Cine este cea mai populară actriţă
Afacerea unui tânăr din Gorj: să ofere cazare în butoaie lângă plantaţia sa de mure. FOTO
Afacerea unui tânăr din Gorj: să ofere cazare în butoaie lângă plantaţia sa de mure. FOTO
Imagini VIDEO uluitoare! Poliţişti agresaţi în mijlocul nopţii în Capitală
Imagini VIDEO uluitoare! Poliţişti agresaţi în mijlocul nopţii în Capitală
Horoscop Nicoleta Svarlefus 2020 un an GROZAV de BANOS pentru 3 zodii, pentru alte 4 DEZASTRUL
Horoscop Nicoleta Svarlefus 2020 un an GROZAV de BANOS pentru 3 zodii, pentru alte 4 DEZASTRUL
Ea a fost amanta lui Florin Piersic timp de 9 ani! Cat de mult au suferit sotiile actorului. 'Am fost foarte indragostiti unul de altul'
Ea a fost amanta lui Florin Piersic timp de 9 ani! Cat de mult au suferit sotiile actorului. 'Am fost foarte indragostiti ...
Au recunoscut in mod public ca formeaza un cuplu, dar acum s-au DESPARTIT! Vedetele au fost fotografiate de multe ori in ipostaze tandre!
Au recunoscut in mod public ca formeaza un cuplu, dar acum s-au DESPARTIT! Vedetele au fost fotografiate de multe ori in ...
Cel mai sexy inginer de la DACIA a uimit o țară întreagă!
Cel mai sexy inginer de la DACIA a uimit o țară întreagă!
FOTO. Cum a ajuns să arate acum iubita lui Dorian Popa! Transformarea radicală a Claudiei
FOTO. Cum a ajuns să arate acum iubita lui Dorian Popa! Transformarea radicală a Claudiei
FOTO. TRANSFORMARE SPECTACULOSĂ! Cum a ajuns să arate Monica, soția lui Leonard Doroftei, la 45 de ani!
FOTO. TRANSFORMARE SPECTACULOSĂ! Cum a ajuns să arate Monica, soția lui Leonard Doroftei, la 45 de ani!
Horoscop zilnic 12 decembrie 2019 – De joi este Lună Nouă în gemeni
Horoscop zilnic 12 decembrie 2019 – De joi este Lună Nouă în gemeni
Horoscop Zodia Pești 16 Decembrie 2019
Horoscop Zodia Pești 16 Decembrie 2019
TOP-ul soţiilor de sportivi cu cele mai mari câştiguri pe Instagram
TOP-ul soţiilor de sportivi cu cele mai mari câştiguri pe Instagram