VIDEO | Loredana Dinu, "arma secretă" a României la Europenele de la Montreux: "Poate tocmai maturitatea echipei ne va ajuta să ne realizăm visul olimpic"

11 iun 2015 2441 afişări Scrima

Echipa feminină de spadă a României a cucerit, marţi, titlul european la Montreux (Elveţia). Ana Maria Brânză, Simona Pop, Simona Gherman şi Loredana Dinu şi-au apărat titlul cucerit anul trecut la Strasbourg, după ce au învins în finala competiţiei Estonia, cu 45-35. Revenită în pregătire în acest an, cu gândul de a urca pe podiumul olimpic de la Rio 2016, Loredana Dinu a contribuit semnificativ la urcarea pe podium a echipei. Folosită din postura de rezervă, "Lore" a reuşit să recuperere senzaţional în semifinala cu Suedia şi practic, a relansat echipa în lupta pentru aurul continental.

Într-o intervenţie în direct la emisiunea ProSport Live, Loredana a vorbit despre felul în care a motivat-o medalia obţinută la Europene şi motivele care au stat în spatele deciziei de a se întoarce în sală. "Practic am avut nevoie de această pauză după Jocurile de la Londra, aşa am simţit că e momentul să mă ocup şi de familia mea şi m-am întors pentru că am simţit că era ceva neterminat şi am un vis pe care vreau să mi-l realizez în continuare, acela de a ajunge la Rio pe o treaptă a podiumului, cred că e visul fiecărui sportiv de performanţă. Iată că după şase luni sunt pe drumul cel bun şi am avut un parcurs ascendent. Cu această medalie, am recăpătat alt tonus, mi-am amintit cât de dulce este victoria şi m-am bucurat de fiecare moment împreună cu colegele mele şi antrenorii", a spus ea.

Cel mai greu meci al României la Campionatul European a fost cel cu Suedia, din semifinale. Nordicele au avut o sportivă care le-a dat bătăi de cap tricolorelor, Johanna Bergdahl, aceasta reuşind să-şi ducă echipa la un avans de patru puncte . În releul al optulea, antrenorul Dan Podeanu a trimis pe planşă "rezerva" Loredana Dinu.  Aceasta a fost asul câştigător al României, Lore reuşind să restabilească egalitatea, ca apoi Ana Maria Brânză să închidă meciul şi să urce echipa în finală. "Lucrurile au ieşit bine la final, ceea ce ne şi interesează. Au mai fost situaţii, nu este o regulă, se mai întorc asalturi şi de la minus patru tuşe chiar şi de la mai mult. Imporant este că am fost focusate maxim pe acel asalt şi nu am intrat în panică, lucru care practic ne-a dus şi în finală şi pe prima treaptă a podiumului", spune Loredana, cu modestie.

Aceasta a mărturisit pentru ProSport LIVE că în cei doi ani în care a stat departe de sală, lucrurile s-au schimbat mult în scrima mondială şi că tânăra generaţie nu are complexe în faţa celor mai experimentate adversare. "Acum putem spune că avem o echipă matură. Ce să zic, maturitatea în scrimă probabil se atinge mai târziu, aşa se spune în sportul nostru, dar nu este o regulă şi pot să spun că spre deosebire de ce lăsasem eu după Londra în sala de scrimă, acum am găsit lucrurile oarecum schimbate, în sensul că e şi o probă în care se pot întâmpla suprize. Nu mai este o regulă că dacă eşti matur, vei avea tu întâietate, ci  dimpotrivă au venit sportive foarte bine pregătite, cu o vârstă mult mai bună,care au încredere, nu mai au niciun fel de teamă şi pot câştiga. De aceea, lucrurile se îngreunează. Poate tocmai această maturitate ne va ajuta să ne realizăm visul", a declarat ea.

Echipa care a cucerit titlul european a fost formată din Ana Maria Brânză (30 de ani), Simona Gherman (30 de ani), Simona Pop (26 de ani) şi Loredana Dinu (31 de ani)

Nu rata ProSport LIVE, de luni până joi, de la 10:30, pe www.prosport.ro!

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.