VIDEO | Loredana Dinu: "Am simţit că leşin şi mă reîntorc în luptă. Şi iar leşin". Reacţia spadasinei după ce a fost decorată de Iohannis

28 sep 2016 1150 afişări Scrima
  • Sportivii României, care au obţinut medalii la JO şi Paralimpice de la Rio, au fost decoraţi ieri într-o ceremonie, la Palatul Cotroceni, de preşedintele României, Klaus Iohannis. A fost o zi importantă şi pentru componentele echipei de spadă feminin: Ana Maria Popescu, Loredana Dinu, Simona Gherman şi Simona Pop, cărora li s-a înmânat Ordinul „Meritul Sportiv”, Clasa I.

Ceremonia de la Palatul Cotroceni a fost înconjurată de emoţii trăite la intensitate maximă de toţi sportivii, dar, mai ales, de componenta barcii 8+1,  medaliată cu bronz, Adelina Cojocariu, care a avut nevoie de câteva momente de respiro.

La finalul ceremoniei, Loredana Dinu, componenta lotului de spadă feminin, a acordat pentru Pro Sport un interviu în care a oferit primele reacţii de după decorare, a retrăit câteva momente de la Rio, dar a explicat şi ce urmează pentru echipa de aur a României.

Sunt foarte onorată să primesc această distincţie din partea Domniei Sale, preşedintele României, şi m-am bucurat foarte mult că am revăzut colegii medaliaţi, cu această ocazie”.

Fetele de la echipa de spadă au avut în faţă un moment dramatic, în sferturile de finală ale competiţiei,  în drumul spre aurul olimpic. România s-a calificat în semifinale, după ce a trecut de echipa de spadă a SUA, după o dispută pe muchie de cuţit, scor 24-23, în care Ana Maria Popescu a punctat la tuşa de aur.

Cu siguranţă în sferturile de finală cu SUA, când am simţit că leşin şi mă reîntorc iar în luptă şi iar leşin. A fost un cumul de sentimente în ziua competiţiei, dar la final am ieşit zâmbind din sala de competiţie, pentru că am luat aurul olimpic.

Am văzut că scorul ne era favorabil şi ne fugea gândul, cumva, că vom fi campioane olimpice, pentru că mai erau puţine secunde. Dar, în acelaşi timp,  am aşteptat să treacă şi ultima secundă din luptă pentru a ne bucura, pentru că situaţii de schimbare de scor sau accidentări mai pot surveni până la final şi atunci am spus <<Liniştiţi-vă! Mai sunt câteva puncte.>> Iată că Ana a reuşit să dea o tuşă fabuloasă, care a împânzit internetul”.

Loredana Dinu a vorbit şi despre cum va arăta echipa de spadă feminin în perioada imediat următoare, dar şi la JO 2020, întrebare care a stat pe buzele tuturor: “Mai este extrem de mult timp până la Tokyo. Momentan suntem în vacanţă, încă ne bucurăm de familie şi aceste rezultate frumoase le împărtăşim cu cei dragi şi, cu siguranţă, până la finalul anului vom şti fiecare dintre noi ce urmează să facă şi vom şti componenţa lotului pentru următorii patru ani”.

Am avut acum un eveniment organizat de Federaţia Română de Scrimă, un flash mob, şi s-a încercat împânzirea acestor informaţii legate de scrimă în toată ţara. Eu am fost la Craiova fiind şi olteancă mi-a fost mai uşor să merg acolo. Din păcate, vremea nu a ţinut cu noi şi nu am putut organiza în spaţiu deschis, unde s-ar fi strâns mai mulţi copii, dar, pe cât s-a putut, am încercat să fim vizibili. Am trimis cât mai multe mesaje către părinţi”.

Recent, Preşedintele de onoare al Federaţiei Române de Scrimă, Ana Pascu, a avut parte de o surpriză, în ziua în care a împlinit 72 de ani, după ce sala de scrimă Floreasca a primit numele său, iar Loredana Dinu a dorit să-i transmită un mesaj: „În primul rând, doamnei Anei Pascu îi mulţumesc pentru tot ce a făcut pentru scrima românească. Noi spunem că este Doamna de Fier a scrimei Româneşti şi îi dorim multă sănătate şi linişte sufletească”.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.