EXCLUSIV | Cristian Gaţu: ”Eu nu am nimic cu antrenorii străini. Foarte bine, să vină şi să performeze aici, dar nu asta este performanţa”

14 iun 2018 1832 afişări Comentează şi tu Handbal
EXCLUSIV | Cristian Gaţu: ”Eu nu am nimic cu antrenorii străini. Foarte bine, să vină şi să performeze aici, dar nu asta este performanţa” DAN TAUTAN / MEDIAFAX FOTO

Cristian Gaţu, dublu campion mondial şi fost preşedinte al Federaţiei Române de Handbal, nu şi-a făcut foarte multe iluzii în privinţa calificării României la Campionatul Mondial masculin din 2019, după ce echipa pierduse manşa tur de la Skopje cu 32-24. Conducătorul de joc al naţionalei din anii 70 a vorbit la ProSport LIVE şi despre faptul că selecţionerul ar trebui să vorbească aceeaşi limbă cu jucătorii.

”Nu am avut speranţe la meciul de la Cluj că am putea să ne calificăm, s-a văzut din primul meci că handicapul era destul de mare, foarte greu de recuperat. Normal că mi-am dorit să fie mai strâns scorul la Skopje, dar dacă nu s-a putut, asta este”, a comentat Cristian Gaţu.

Apoi, dublul campion mondial în 1970 şi 1974 a vorbit şi despre problema selecţionerului la naţionala României. ”În primul rând, fără a aduce acuze directe, rolul antrenorul este să-i pregătească. Ori Pascual nu a avut timpul necesar, pentru că era împărţit între două acţiuni complet diferite, pregătirea echipei Barcelona, pregătirea echipei României. Nu cred că venirea lui cu 3-4 zile înainte de competiţie sau de joc suplineşte lipsa unei pregătiri şi a unei omogenizări a echipei. De asemenea, cred că nu sunt încă jucători racordaţi la eveniment. Nu aşa se mobilizează un jucător la un meci cu asemenea miză”, a susţinut Cristian Gaţu.

Fostul preşedinte al FR de Handbal nu îşi explică cum anumiţi jucători refuză echipa naţională, cel mai recent caz fiind al lui Bogdan Criciotoiu. ”Şi asta face parte din pregătirea psihologică, cum poţi să refuzi echipa naţională, dar mai trebuie să se facă şi o analiză serioasă. Eu nu am nimic cu antrenorii străini. Foarte bine, să vină şi să performeze aici, dar nu asta este performanţa. Iar relaţionarea se face într-o limbă cunoscută şi de jucători. Dacă la nivelul echipelor de club nu avem comentarii, acolo nu există niciun fel de presiune suplimentară, la nivelul echipelor naţionale trebuie să se vorbească într-o limbă cunoscută. Spre exemplu, uitaţi-vă la Spania, ei vorbesc în limba lor, nu în engleză, asta nu înseamnă că nu ar trebui şi noi să învăţăm limbi străine. Dar într-un minut cât durează time-out-ul, antrenorul se exprimă în engleză şi după aceea jucătorii se întreabă unul pe altul ce a vrut să zică. Lucrul acesta nu face parte din omogenizarea unei echipe şi de pregătirea unui joc de asemenea miză”, a afirmat Gaţu.

Întrebat cum s-ar mai putea califica naţionala masculină la un turneu final după ani la rând de absenţă, Cristian Gaţu a răspuns: ”Nu pe mine ar trebui să mă întrebaţi, dar eu cred că ar trebui să se pune mai mare accent pe centrele, academiile - cum s-ar numi ele - de pregătire a tinerilor jucători. Investiţia trebuie făcută la nivelul copiilor şi juniorilor. Centrele existente deja trebuie să fie solide şi să fie din nou finanţate aşa cum se întâmpla înainte, iar pe lângă ele să mai apară încă câteva centre. Când s-a înfiinţat Centrul Naţional de la Sighişoara, polonezii nu aveau nimic, ungurii veneau să se pregătească la noi, să joace în Centru, prin 2005-2006. Iar ceva mai târziu au înfiinţat şi ei nişte centre”.

România a ratat calificarea la Campionatul Mondial, după 50-57 la ”general” cu Macedonia într-un play-off de calificare. După partida retur de la Cluj, Xavier Pascual şi-a anunţat demisia. Naţionala masculină nu se mai califică la Mondiale de 8 ani şi la Europene de 22 de ani. Iar ultima prezenţă la Jocurile Olimpice s-a consemnat în urmă cu 26 de ani.

Ştiaţi că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului? 

.

 

 

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.