VIDEO REPORTAJ | Fostă campioană europeană la bârnă, acum make-up artist valoros. Alina Stănculescu a făcut o demonstraţie a talentului său pe prietena şi colega Sandra Izbaşa, în studioul ProSport

15 apr 2015 2882 afişări Gimnastica

Producător: Cezar Helmis
Editor: Andrei Boruzescu
Imagine: Cătălin Sanda

  • Fostă gimnastă de performanţă, prietenă şi colegă de generaţie şi echipă cu Sandra Izbaşa, Alina Stănculescu este astăzi unul dintre cei mai talentaţi make-up artişti ai momentului.
  • O carieră cu totul nouă pentru tânăra în vârstă de 24 de ani, care visează să stăpânească perfect arta machiajului, în special a celui cu efecte speciale.
  • ProSport îţi spune povestea de succes a unei sportive forţate să îşi încheie mult prea devreme cariera, care a crezut însă în şansa ei şi a reuşit într-un domeniu exclusivist pentru România.

Campioană europeană de junioare la bârnă în 2004, Alina Stănculescu se anunţa drept una dintre speranţele gimnasticii româneşti. O sportivă înaltă, graţioasă, cu lipici la arbitre, care nu a reuşit însă să confirme la senioare. O singură medalie, în primul concurs mare, la Europenele de la Volos, şi atât.  Măcinată de accidentări, de diagnostice greşite, de lupta cu kilogramele, de decizii la care nu avea niciun cuvânt de spus, Alina a renunţat la lupta cu gimnastica, după ce o nouă accidentare, cu doar două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de la Beijing, o trimitea iar în pauză.

Alegere pe care nu o regretă nici azi, aşa cum nu regretă nici faptul că la un moment dat a ales gimnastica. O altă victimă a sistemului din România, aşa cum au fost atâtea alte zeci de gimnaste care şi-au întrerupt prematur cariera şi au renunţat la visul lor. Din toate aceste întâmplări, Alina (24 de ani) a învăţat să privească întotdeauna înainte şi să nu judece.  A terminat între timp Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, unde a fost bursieră în toţi anii, apoi a făcut masterul, după care s-a gândit să îşi valorice talentul artistic şi să devină make-up artist. ProSport a provocat-o pe Alina la o şedinţă specială de make-up, în care a lucrat cu prietena ei, fostă colegă, dubla campioană olimpică, Sandra Izbaşa.


Deşi a renunţat la gimnastică de 7 ani, Alina nu a uitat elementele din sportul său de sufletFOTO: Laura Stoica

O ştiam pe Alina Stănculescu din lotul olimpic de gimnastică, din primele vizite făcute prin 2007, la Deva. Mi-o aminteam ca o fată tăcută, timidă, care nu ieşea niciodată din cuvântul antrenorilor. Nu cred că am vorbit vreodată mai mult cu ea decât banalele: ce mai faci? cum te simţi? cum merg antrenamentele? Poate de aceea am şi fost atât de uimită de reîntâlnirea, după aproape şapte ani cu ea. Fetiţa timidă cu ochii trişti s-a transformat  într-o femeie frumoasă, sigură pe sine, care zâmbeşte mult şi răspândeşte în jurul ei multă căldură şi energie.

Ştiam că devenise make-up artist de la fosta ei colegă de echipă, Sandra Izbaşa, care îi aprecia toate proiectele. M-a impresionat talentul ei de a picta feţele, de a se juca cu nuanţe şi culori, de a încerca ceva nou. "Am început să desenez la Oneşti, desenam orice, portrete, obiecte... Pe când eram în lot la Deva chiar am câştigat un concurs pe liceu la desen şi trebuia să merg în următoarea etapă, dar fiind cu antrenamentele şi competiţiile, nu am mai reuşit. Era ceva ce făceam în timpul liber, o pasiune în care parcă mă regăseam întotdeauna", îşi aminteşte Alina.


Desen făcut de Alina pe când avea 12 ani

Poate aţi remarcat la concursurile de gimnastică, sportivele aranjate până în vârful unghiilor, cu machiaje discrete, cu mult sclipici în păr, cu zeci de agrafe care trebuie să potolească şuviţele rebele, de culoarea ojei asortată de multe ori la costumul de consursul. A fost primul lucru care a dus la pasiunea Alinei pentru make-up. "A început să îmi placă atunci când aveam în trusă, deşi e mult spus trusă, era un portfard, un dermatograf, un luciu de buze şi un rimel şi eram foarte încântată când le foloseam în competiţii. Ţin minte şi acum că mi-am luat la un concurs în Spania, în 2007, primul creion argintiu de ochi şi mi-a plăcut foarte mult, l-am ţinut ani de zile ca amintire. După ce am terminat studiile şi masterul, mi-am zis că e timpul să îmi explorez talentele şi să fac şi altceva în afară de sport", spune ea.


Alina sărbătoreşte venirea primăverii FOTO: Arhivă personală

Sportul. Cuvântul care revine cu obsesie în discuţie. Ce i-a dat sportul după aproape 12 ani de gimnastică? Trei medalii la competiţiile majore şi multă, multă durere. Junioare de perspectivă, campioană europeană la bârnă şi vicecampioană europeană cu echipa la Amsterdam în 2004, cariera Alinei Stănculescu a fost marcată de accidentări. Mai bine spus de o durere sâcâietoare în tibia stângă, diagnosticată şi tratată prost. "Eu mă plângeam că mă doare, iar antrenorii mă  acuzau că mint şi spun aşa doar ca să nu mă antrenez. M-au trimis la medic la Deva, care mi-a spus că e fractură de stres, să mă dau cu iod şi mi l-a băgat în ghips trei săptămâni. Între timp era tot umflat, iar durerile erau mai mari", îşi aminteşte ea. Şi-a făcut debutul la senioare strângând din dinţi la fiecare mişcare, la Campionatul European de la Volos. În ciuda durerilor, Alina  a ajutat echipa să urce pe podium evoluând la bârnă şi sol, la Volos în 2006. "După ce am venit de acolo m-au trimis la doctor în Bucureşti, am făcut un RMN şi mi-au zis că e o problemă de multă vreme şi că trebuia să fiu operată de jumătate de an, că am  fisură la tibia stângă, iar osul începuse să se roadă.  M-au operat, am şurub la tibie şi mi-au luat os de şold să îmi pună acolo. A fost greu, nu m-a vizitat absolut nimeni în spital, o perioadă de care nu vreau să îmi mai amintesc. Totuşi mi-a rămas întrebarea dacă la Deva diagnosticul a fost pus greşit intenţionat sau din incompetenţă", spune ea cu tristeţe.


Alina, pe când era componenta lotului olimpic al României FOTO: ProSport

A revenit în antrenamente după aproape un an, s-a luptat cu kilogramele care se adunaseră în repaus, însă cel mai greu i-a fost din punct de vedere psihologic. "Nu mă lăsau să mă antrenez cu fetele, că eu fac doar pregătire fizică şi le influenţez. Mă antrenam separat şi acum, după ce am şi eu studii în sport pot spune că s-a greşit în pregătirea mea, mai ales din punct de vedere psihologic. Pur şi simplu mă terminau psihic, repetându-mi tot timpul că sunt grasă, că nu vreau să mă mai antrenez", rememorează Alina. Încet-încet s-a pus la punct cu pregătirea, însă o nouă accidentare, la picioarul drept, cu numai două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de la Beijing o determină să abandoneze definitiv gimnastica. "În acel moment când mi-a cedat piciorul, mi-am spus că nu mai pot să o iau de la capăt, că eu renunţa la gimnastică. Puteam să realizez mai mult, dar nu a fost să fie", completează ea. O decizie pe care nu a regretat-o niciodată, o decizie luată în acel moment cu mintea şi cu inima.


Cu o pensulă, puţin fond de ten, fard de pleoape şi gloss,  Alina face minuni FOTO: Mihai Dăscălescu

S-a întors acasă, la Bucureşti, a terminat liceul, şi-a luat BAC-ul şi s-a înscris la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport. Perfecţionista din gimnastica şi-a spus cuvântul şi la învăţătură: bursă de studii în toţi ani, urmată şi de master. Apoi a luat decizia să îşi urmeze un vis mai vechi, acela de a picta. Nu pe pânză, ci pe feţele oamenilor. Make-up. Şi nu numai. "Îmi place să duc totul la rangul de artă, să nu mă opresc doar la make - up pentru că asta poate face oricine. Pentru a face artă trebuie să ai talent, pasiune şi răbdare, ceea ce eu cred că am.  Aş vrea să mă specializez pe machiajele cu efecte speciale şi să pot reproduce orice personaj din filme, desene animate. A fost un lucru nou în care mi-am propus să devin cea ma bună. Am căutat cursuri acreditate, care să fie recunoscute în Uniunea Europeană şi în ţară. Primele cursuri le-am făcut în 2014, la Melkior şi au durat două săptămâni. Am învăţat multe lucruri, mai ales trucuri de machiaj, pe care nu ţi le spune nimeni şi pe care le ştie doar un make up artist ce activează în domeniu", spune ea. A început apoi cu proiecte simple de machiaj, ca apoi totul să fie mult mai elaborat.Sandra a fost "clienta" Alinei, în studioul ProSport

Alina şi Sandra sunt prietene de o viaţă. Vecine la scara blocului, au copilărit împreună, au păşit împreună în sala de gimnastică de la Steaua, au făcut în acelaşi timp pasul la lotul de junioare de la Oneşti şi apoi la cel de senioare de la Deva. Au pornit împreună în concursurile mari, la Europenele de la Volos şi de aici drumurile lor s-au despărţit.


Într-un interviu pentru ProSport, Alina Stănculescu (23 ani ) a vorbit despre proiectele sale de suflet, despre trusa pe care o are şi a dezvăluit cum a apărut silueta gimnastei pe logo-ul semnătură pe care îl are.

Alina, care a fost primul tău proiect important?
Am început să fac o prietenă care e pasionată de fotografie . Încerc să mă implic în proiecte care să mă reprezinte pe mine în totalitate şi primul proiect a fost Dualitate şi ceea ce am exprimat a fost pe jumătate de faţă, binele şi pe cealaltă jumătate, răul.


Binele şi răul împart aceeaşi faţă FOTO: Dreea Novăceanu

Ai un logo special care te reprezintă. Cum ai ajuns la ideea cu gimnasta?
Am dorit un logo care să mă reprezinte şi în care gimnastica să fie şi ea prezentă, ca să fiu recunoscută mai repede. În loc de I m-am gândit să pun o gimnastă cu piciorul ridicat la 180 de grade şi în acelaşi timp în loc de S să pun o pensulă.


Geanta de make-up e pregătită de noi provocări FOTO: Mihai Dăscălescu

La ce te uiţi prima dată la o femeie?
La ce aş vrea eu să pun în evidenţă, ochii sau buzele şi mai ales cum aş putea ascunde micile imperfecţiuni. Nu aş vrea să le numesc defecte, pentru că nimeni nu este perfect, fiecare este unic şi diferit în felul lui. Trebuie să ţin foarte mult cont şi de dorinţele clientului, poate preferă o anumită nuanţă, sau poate vrea să îi pun în evidenţă ochii, deşi eu i-aş fi pus buzele. Ascult şi ulterior pot să îi sugerez, iar dacă vrea să urmeze sfaturile mele este în regulă, dacă nu, trebuie să mă conformez.

Pe stradă se întâmplă să mai treci pe lângă o femeie şi să îţi spui în gând că are un machiaj dezastruos?
Mă gândesc că şi eu am făcut greşeli de genul acesta până am învăţat şi nu sunt genul care să judec. Poate nu au timp sau nu se pricep.

Care a fost cel mai lung machiaj cu efecte speciale?
Cred că cel din Avatar când m-am pictat ca Neytiri. Atunci m-am pictat pe tot corpul cu vopsea albastră şi a durat ceva. Sincer, nu m-am uitat la ceas să văd câte ore am lucrat pentru că atunci când mă apuc să fac o treabă nu ştiu cum trece timpul, uit de absolut tot ce mă înconjoară.

Ce găsim produse de make-up găsim în poşeta ta?
Două glossuri şi pudră.

Sunt personalităti din viaţa publică românească pe care le admiri pentru machiaj?
Nu. Încerc să iau ce e mai bun de la fiecare. Mă uit, analizez ce îmi place şi ce nu, şi încerc să aplic şi eu.

Care sunt produsele tale favorite de machiaj?
Fondul de ten, iluminatorul şi genele false, care îmi plac foarte mult.

Care e cea mai mare bucurie a ta ca make up artist?
Am sufletul împăcat când văd că clientele mele sunt foarte mulţumite şi se bucură de ceea ce reuşesc să realizez pe chipurile lor. Zâmbetul lor mă mulţumeşte enorm.


Sandra Izbaşa zâmbeşte mulţumită de machiajul realizat de prietena ei, Alina Stănculescu FOTO: Mihai Dăscălescu

Mândria fiecărui make-up artistic e trusa pe care o deţine. La ce valoare se ridică trusa ta?
Eu sunt abia la început, iar produsele sunt destul de scumpe, dar cred că trec de 1.000 de euro. Machiajele sunt diferite şi trebuie să am în funcţie de tipul de ten al fiecăruia, produse diferite în trusă. Poate are nevoie de un fond de ten ce nu e pe baza de ulei, ca sa nu ii lucească tenul după câteva ore, sunt multe lucruri de care trebuie să ţin cont.

Cât timp îţi ia să te machiezi înainte de a ieşi din casă, într-o zi obişnuită?
Cred că maximum jumătate de oră. Eu mă machiez destul de des pentru că îmi place.

Ai un salon unde poţi fi găsită?
Momentan, nu. Am doar o pagină de facebook, AlinaS Make-Up Artist unde postez toate lucrările mele. Sper ca pe viitor, după ce acumulez cât mai multe cunoştinţe în acest domeniu, să am  un loc al meu unde pot împărtăşi şi celorlalţi talentul meu.

Poţi trăi din machiaj?
(râde) Deocamdată, nu. Sunt instructor de fitness aerobic la electro stimulare musculară, la Remit Xbody. Cu ajutorul unor electrozi se realizează contracţia musculară în timp ce facem exerciţii fizice. Din banii obţinuţi aici îmi cumpăr produsele din trusa de make-up, iar în momentul în care voi avea suficiente, mă voi opri şi voi face doar make-up.


Pentru acest tip de machiaj cu efecte speciale folosesc alte produse decât cele de beauty. Înainte de aplicarea produselor pe piele, zona trebuie curăţată foarte bine. Pentru a scurta timpul de lucru şi pentru uscarea rapidă a produselor folosesc uscătorul de păr, dupăj care voi reaplica următoarele straturi sau câte sunt necesare pentru realizarea efectului dorit. Durata acestor machiaje variază in funcţie de complexitatea lor. Dacă la o cicatrice  sau vânătaie pot lucra de la câteva minute până la 2 sau mai multe ore, pentru arsuri sau tăieturi care se pot extinde pe mai multe părţi ale corpului sau faţă, ajung la 5, 6 ore.
 Un colaj de cele mai spetaculoase make-up-uri cu efecte speciale făcute de Alina
 

 

http://www.alinastanculescu.ro/   este site-ul unde puteţi afla mai multe despre Alina Stanculescu si pasiunea ei

 

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.