Marco Miriuță, în premieră pentru presa din România! Gigi Becali, vinovat că nu ia jucători maghiari și de ce nu intră pe piața impresariatului de la noi: „Aveți echipă mai bună decât Ungaria U21” | VIDEO EXCLUSIV

Marco Miriuță, în premieră pentru presa din România! Gigi Becali, vinovat că nu ia jucători maghiari și de ce nu intră pe piața impresariatului de la noi: „Aveți echipă mai bună decât Ungaria U21” | VIDEO EXCLUSIV
  • Publicat:
  • Actualizat:

Marco Miriuță (28 de ani), fiul cunoscutului antrenor Vasile Miriuță, a acordat un interviu în exclusivitate pentru echipa ProSport aflată în Budapesta, la Campionatul European U21, unde România este în grupă cu Olanda, Ungaria și Germania.

Fiul lui Vasile Miriuță, antrenorul de la Baia Mare (Liga 3), a vorbit despre trecutul său, dar și despre noua carieră de agent de jucători. Acesta a explicat de ce nu se bagă pe piața din România peste impresari ca Anamaria Prodan sau firma fraților Becali. Mai mult, susține că FCSB n-ar cumpăra niciodată vreun jucător maghiar indiferent de valoarea acestuia.

Marco Miriuță s-a retras în 2013, la doar 21 de ani, dar la juniori a evoluat pentru Energie Cottbus II și Torokb U19.

Marco Miriuță, în premieră! Becali, vinovat că nu ia jucători maghiari! De ce nu intră pe piața impresariatului românesc

ProSport: Marco, cum e viața în Budapesta în perioada pandemiei?

Marco Miriuță:Acum este destul de greu, avem multe restricții. Din noiembrie sunt cam toate închise, sport nu poți face, magazinele sunt închise. Între 8 seara și 5 dimineața nu ai voie să ieși pe stradă. Din câte am înțeles se și vaccinează destul de mult.

– În familie există o stare mai tensionată legată de acest virus?

– Sincer, taică-miu și eu am trecut peste acest virus, am trecut cu bine.

– Cum a fost? Ai avut simptome sau a fost ca o gripă banală?

– Eu am stat vreo două săptămâni acasă, mi-am pierdut simțurile, gustul, eram slăbit. Dar să zicem că a fost ok, nu a fost foarte dificil. Am stat acasă ca la o răceală normală.

– Tu cum îți petreci timpul dacă peste tot este închis? Ce faci tu toată ziua?

– Nu fac mai nimic. Ne uităm la meciuri, stăm pe telefoane și încercăm să pregătim perioada de transferuri din vară.

– Cum funcționează cariera de agent de jucători în pandemie?

– Acum, din păcate, este mai greu. Normal ar trebui să mergem prin alte țări să discutăm cu cluburile, dar nu putem decât pe Zoom. Suntem limitați.

Sportul e sprijinit direct de Guvernul lui Viktor Orban!

– Fotbaliștii se plâng de această situație?

– Se plâng, e dificil că nu sunt suporteri. Sincer, fiecare își ia salariul la zi în Ungaria. E mult mai bine decât oamenii rând care sunt dați afară, mai ales în Budapesta, unde se trăiește din turism.

– Sportul este sprijinit și de autorități în Ungaria. Crezi că pentru fotbaliști contează și asta?

– Cu siguranță! În primul rând infrastructura e una senzațională. Au fost construite stadioane. Fotbalul primește bani în mod special, dar și handbalul. E un proiect deosebit al lui Viktor Orban. Jucătorii vin cu drag aici, au terenuri unde să se antreneze, echipele au spitale private. Banii sunt asigurați la zi. Cred că și cluburile sunt mai liniștite că bugetele sunt asigurate.

– A crescut numărul de fotbaliști români în campionatul Ungariei. Cum sunt priviți ei în Ungaria?

– Sunt priviți ok. Eu nu văd că există vreo problemă pentru echipele din Ungaria că iau jucători din România. Se face foarte mult scouting, dacă există posibilitatea să ia un jucător bun, îl iau cu drag. Știu că e foarte urmărit campionatul din România.

– Fotbaliștii români sunt aduși pentru a face diferența sau sunt aduși pentru că poate sunt mai accesibili decât fotbaliștii maghiari?

– Nu cred că e neapărat mai ieftin. Când îl transferă ei cred că jucătorul va face diferența.

– Tu reprezinți și jucători români?

– Nu, jucători români nu reprezint, doar maghiari.

– Dar nu ai încercat să intri pe piața asta sau pur și simplu te-ai lovit de un zid?

– La început nu prea am vrut să duc jucători în România la echipa lui taică-miu, că apoi se spunea că-l favorizează și că iau comisioane. În schimb, m-a interesat să vând din România în Ungaria. De exemplu eu l-am transferat pe Lorand Fulop.

– Dar care ar fi motivul? Ți se pare că conducătorii români sunt mai puțin serioși sau din ce motiv nu vrei să duci jucători în România?

– Adevărul este că din Ungaria în România nu poți duce jucători. Jucătorii maghiari sunt căutați în Ungaria, au un statut bun și primesc niște salarii bune pe care nu le-ar încasa în România.

„FCSB nu ar lua niciodată jucători maghiari”

– Care ar fi un salariu mediu?

– Diferă de la o echipă la alta. Poți juca la Ferencvaros unde poți câștiga 20.000 de euro net sau poți să joci la o echipă mai mică unde câștigi 4-5.000 de euro pe lună. Depinde de echipă, de condițiile în care ai venit, dacă s-au plătit bani de transfer pe tine.

– Dar mă gândesc că echipe precum FCSB, CFR Cluj ar avea potențialul economic și de brand să atragă fotbaliști din Ungaria.

– FCSB nu cred că va lua jucători maghiari (n.r. râde). Mă gândesc că nu ar lua (n.r. face referire la Gigi Becali). CFR Cluj ar fi o posibilitate, a fost un fundaș central care a ajuns acolo. Dar dacă ești un jucător maghiar foarte bun care poți juca la CFR Cluj, atunci vei juca la Ferencvaros sau la Videoton și nu vrei să te duci.

– Practic, care e următorul pas pentru un jucător maghiar care pleacă din Ungaria? Bundesliga?

– E dificil pentru un jucător care pleacă de aici să joace în Bundesliga, în schimb dacă ne uităm acum sunt 3 sau 4 jucători maghiari care joacă în Bundesliga. Și ei au nevoie de un campionat intermediar. Eu zic că și aici se pierd jucători talentați. Dacă pleci din Ungaria direct în Bundesliga există o probabilitate mare să nu reușești. Și meciul dintre Germania și Ungaria U21 a arătat că există o diferență uriașă.

– Te-ai uitat și la meciul României U21 cu Olanda U21?

– Sincer, m-am uitat mai mult la meciul Ungariei, dar pe Ipad m-am uitat la România. România a făcut un meci mai bun. Au rezistat prima repriză, dar nemții au controlat fizic în repriza a doua.

„Echipa României U21 e mai bună decât cea a Ungariei”

– Crezi că naționala Ungariei U21 este peste cea a României U21?

– Trebuie să văd meciul direct. Dacă iau în considerare doar meciul din prima etapă de la EURO, atunci România are o echipă mai bună.

– Te întreb pentru că perspectiva noastră din România era că în Ungaria datorită investițiilor făcute în ultimul timp fotbalul juvenil a depășit fotbalul românesc. Ideea e că vecinii noștri au investit și sunt peste noi, dar a părut că diferența nu e chiar atât de mare.

– U21 a Ungariei nu e o generație excepțională acum. 90% dintre jucători evoluează în campionatul Ungariei, dar nu la echipe de top. Nici n-au avut foarte mari așteptări de la echipă, ei se bazează pe meciul cu România, acolo se bazează că scot ceva. Eu zic că echipa României U21 e mai bună. S-au făcut investiții în Ungaria, dar se vede la Ferencvaros că sunt 9 jucători străini în primul 11.

– Fanii cum privesc genul acesta de echipă cu mulți jucători străini? 

– Normal că suporterii care au văzut Ferencvaros în ultimii ani cu 11 jucători maghiari li se pare ciudat. Dar în fotbalul de azi e imposibil să nu joci cu străini dacă vrei să intri în Champions League. E absolut imposibil că nu ai puterea financiară să ții jucătorii aici.

– În perioada următoare cum crezi că va decurge cariera ta de agent?

– Cred că voi rămâne pe zona Ungariei. E dificil să mă duc în Spania și să semneze un jucător bun cu mine. Vom încerca să vindem jucătorii buni într-un campionat de top.

– Dar nu crezi că pe voi impresarii v-ar ajuta o regulă ca în România unde este obligatoriu să începi meciurile cu doi jucători U21?

– A fost experimentul ăsta cu câțiva ani în urmă, nu la fel ca în România. Aici nu te-a obligat să joc. Federația ți-a impus niște reguli. Dacă jucai cu doi U21 primeai niște bani. Nu a avut rezultate acest proiect, iar acum nu mai există.

– Îi ceri sfaturi tatălui tău în privința anumitor jucători?

– Cu siguranță îl întreb dacă vreau un jucător din România.

– Care e cel mai bun sfat pe care ți l-a dat tatăl tău?

– Să rămân modest.

– Tatăl tău a rămas un om modest, deși a fost un fotbalist important. Sunt curios când erai tu copil și el juca fotbal cum percepeai atenția din jurul lui?

– Percepeam atenția din jurul lui când juca în Germania. Era la nivelul lui top în Bundesliga. Aveam 6-7 ani atunci. Era o perioadă ok.

– Cum trăiește un copil care-și vede tatăl la TV când suferă o accidentare?

– Am avut noroc că tata n-a suferit accidentări urâte, dar sunt sigur că nu e un moment frumos.

„Nu pot să zic că mă simt 100% român”

– Tu te simți mai mult român sau mai mult maghiar?

– Eu nu fac din acest lucru o problemă foarte mare. Părinții mei sunt români, acolo s-au născut, acolo au trăit, dar eu n-am trăit nici măcar pentru o zi în România. Eu am doar cetățenia maghiară. Eu nu pot să zic că sunt 100% român pentru că n-am stat niciodată acolo. Dar e normal să mă simt cel puțin 40% român. În casă s-a vorbit română.

– Ce amintiri frumoase ai din perioada în care jucai fotbal?

– Am fost cu tata în echipă când ne-am întors din Germania. Era într-un oraș mic din apropiere de Budapesta.

– De ce te-ai lăsat de fotbal?

– Nu am fost talentat. Decât să joc la un nivel mediocru am zis să încerc altceva. Decât să trag 10 ani și să joc prin Liga 2 din Ungaria nu are rost.

Alin Grigore / Autor
Joacă fotbal de la vârsta de 7 ani și știe cam toate secretele acestui sport, mai ales când vine vorba despre defensiva unei echipe. Datorită iubirii față de „sportul rege” a decis să se dedice în totalitate acestuia și a luat drumul jurnalismului sportiv. În urma studiilor superioare ... citește mai mult
Andrei Trifan / Autor
Fotbalul este viața lui. Actualul Redactor-șef al ProSport s-a îndrăgostit de Sportul Rege pe vremea Generației de Aur și a jucat, el însuși, la nivel de juniori, pentru formațiile de Liga 1 Rocar și FC Național mai bine de 11 ani. A absolvit Colegiul Național Tudor Vianu, dar pasiunea ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut o cafea de la automatul din aeroport
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut o cafea de la automatul…
Vestea primită de Horațiu Moldovan la patru luni de la transferul la Atletico Madrid
Vestea primită de Horațiu Moldovan la patru luni de la transferul la Atletico Madrid
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă închisoare şi daune de un milion de euro
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă închisoare şi daune de un…
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie: "Vii și îți iei ce…
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Decizia pe care au luat-o Andreea Bălan şi fostul ei soţ, la mai bine de doi ani de la divorţ! Cântăreaţa a dezvăluit totul!
Decizia pe care au luat-o Andreea Bălan şi fostul ei soţ, la mai bine de doi ani de la divorţ!…
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în ce mai rea, s-a avansat cu planurile de înmormântare
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în ce mai rea, s-a avansat…
S-a dat ORDIN în Ungaria! Ungurii ne dau lecții
S-a dat ORDIN în Ungaria! Ungurii ne dau lecții
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri!
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Americanca-minune, dovada că vârsta e doar o cifră: secretul recordului pe care l-a bătut la 76 de ani!
Americanca-minune, dovada că vârsta e doar o cifră: secretul recordului pe care l-a bătut la 76 de ani!
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele