TIMP LIBER | Stand Up Paddle, pe scurt SUP: sportul care se învaţă în 10 minute

9 iun 2014 2536 afişări Sportbiz
TIMP LIBER | Stand Up Paddle, pe scurt SUP: sportul care se învaţă în 10 minute

Material publicat în săptămânalul ProSport, distribuit în fiecare marţi, împreună cu Ziarul Financiar.

  • Sporturile nautice încep să devină în România, uşor dar sigur, tentante pentru cei în căutare de noi senzaţii şi de adrenalină. Stand Up Paddle, un sport care poate fi învăţat rapid, este cel mai nou exemplu. Specialiştii în domeniu vorbesc despre cum SUP te poate menţine în formă şi te poate calma, fiind prezentat ca un remediu bun la finalul unui program de opt ore de muncă

Am văzut cu toţii pe micile ecrane fetele şi băieţii curajoşi care alunecă printre valuri, mânaţi de adrenalină şi de senzaţii extreme. I-am privit cu interes, dar şi cu invidie, convinşi fiind că nu vom putea fi niciodată în locul lor: „Sporturile nautice încep să fie altfel percepute în România. Nu mai sunt lucruri desprinse strict din filme, nu ai nevoie de un ocean şi de un val de trei metri pentru a te numi practicant“, povesteşte Tiberiu Balica, un împătimit al surfului, dar şi al altui sport nautic, mai puţin cunoscut, dar din ce în ce mai popular în România, SUP. Traducerea în limba română a acestui sport ar fi „vâslitul din picioare“, dar pentru că nu orice conversie este neapărat mai bună în limba strămoşilor noştri, este de preferat variant în engleză: Stand Up Paddle. Acest sport a fost inspirat din tradiţia locuitorilor din Hawaii şi a început să fie privit ca activitate distinctă începând cu anul 2005, iar din 2010 şi până în prezent a înregistrat o adevărată explozie de popularitate. În ţară, SUP a ajuns ceva mai târziu, iar numărul practicanţilor este infinit mai scăzut decât în altele. Doar câteva zeci de persoane au încercat până acum stand up paddle. Totuşi, uşurinţa cu care poate fi învăţat şi distracţia oferită de acest sport fac din stand up paddle o activitate tot mai atractivă, în special în rândul tinerilor. Tentant este faptul că SUP se învaţă în doar 10 minute. Şi se poate practica pe orice fel de apă.

570 DE EURO, CEL MAI IEFTIN ECHIPAMENT SUP

Odată cu apariţia acestui sport la noi în ţară, mai precis în 2012, au apărut şi primele oferte de echipament pentru stand up paddle în magazinele de profil. Costul pentru un echipament nou pleacă de la circa 500 de euro pentru placă şi 70 de euro pentru padelă. Totuşi, costurile pot creşte, în funcţie de calitatea produselor şi a materialelor din care sunt realizate: „Echipamentul de bază este compus dintr-o placă SUP şi o vâslă. Este însă indicat ca practicantul să deţină o vestă flotantă şi, în funcţie de gradul de dificultate al traseului ales, o cască de protecţie. Dacă vorbim de apă rece, pe listă poate fi inclus şi un costum de neopren“, explică George Lipănescu, unul dintre managerii unui magazin de specialitate. De cealaltă parte, preţul poate însă şi să scadă. Cum SUP nu este inclus încă în categoria sporturilor extreme, un începător îşi poate achiziţiona un echipament la mâna a doua, investind astfel doar jumătate din suma pe care ar fi cheltuit-o iniţial. Cel mai scump echipament de SUP costă 3.000 de euro.

CE ÎŢI OFERĂ SUP

Stand Up Paddle poate fi practicat pe lacuri, pe mare sau pe râuri line. Dar există şi pasionaţi care preferă apele repezi, de munte: „În acest caz, sportul se aseamănă cu raftingul“, recunoaşte acelaşi George Lipănescu. A început să practice SUP în urmă cu trei ani, în străinătate. L-a imitat pe un prieten bun care lăuda până peste măsură senzaţia pe care o ai în timp ce vâsleşti pe o placă, în poziţie verticală: „Ai şansa de a medita asupra sensului vieţii, de a vedea peisaje superbe şi de a face sport în acelaşi timp. Şi la picioare, şi la mâini, dar şi la ochi. Câştigi de trei ori cu SUP“, se amuză George. Deşi are ceva din sloganul unei reclame care rămâne adânc întipărită în memorie şi revine obsesiv când te aştepţi mai puţin, realizezi cu uşurinţă faptul că acesta nu încearcă să îţi vândă un produs, ci să îţi descrie un sport nautic cu potenţial mare în toată lumea, nu doar în România.

Conform raportului pe 2013 al Fundaţiei Outdoor, SUP a avut cea mai mare creştere dintre activităţile recreaţionale în aer liber practicate în Statele Unite, cu un procent 56 la sută format din noi participanţi. Pe locul doi, se află windsurfing, cu 43 la sută. Media de vârstă a participanţilor de SUP este de 28 de ani

SUP poate fi practicat de orice categorie de vârstă, începând de la copii, sub supravegherea unui adult, şi până la vârste înaintate, întrucât nu necesită condiţii speciale, iar nivelul de dificultate este, de regulă, scăzut. În cazul practicării pe mare, în valuri sau pe râuri repezi, nivelul de dificultate creşte. Dar este direct proporţional cu nivelul adrenalinei.

CUM SĂ FII DOAR TU ŞI RESTUL LUMII

Spre deosebire de placa de surf, cea care probabil vine în mintea oricăruia dintre noi atunci când este menţionat un sport nautic, cea de SUP are dimensiuni mai mari, este mai stabilă, pentru a-ţi permite să stai în picioare pe ea, iar deplasarea se face cu ajutorul unor vâsle speciale: „SUP este uşor de practicat, pentru că nu ai nevoie neapărat de valuri, dar se leagă într-un fel de surf. Poţi doar să te plimbi pe apă şi tot ai o experienţă plăcută. E o provocare fiecare urcare pe apă. Pare simplu când te uiţi, dar nu e chiar aşa. Trebuie să ai echilibru şi să înveţi să stai relaxat într-un mediu mişcător. Când începi să capeţi experienţă, vei simţi o linişte incredibilă făcând SUP. Acea stare de pace şi de meditaţie nu se compară cu nimic. Eşti doar tu şi restul lumii“, completează Tiberiu Balica. Tocmai de aceea mulţi dintre clienţii pe care îi are sunt avocaţi sau directori de bănci, care la finalul zilei vor să îşi pună ordine în viaţă şi să iasă din rutina cea de toate zilele. Pare o filosofie de viaţă perfect aplicabilă şi adaptabilă. Doar că în loc de o povaţă este efectul unui sport nautic. Se cheamă stand up paddle.

100 de lei este preţul unui curs de SUP în care instructorii predau lecţii complexe de vâslire

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.