SPECIAL - Unde ne putem duela în afara biroului. Relaxare în paşi de scrimă

25 feb 2014 2783 afişări Sportbiz
SPECIAL - Unde ne putem duela în afara biroului. Relaxare în paşi de scrimă Un abonament lunar la o sală de scrimă costă începând de la 150 de lei. O oră - 17 lei. foto: Mihai Dăscălescu 5 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/29446/12147080/1/dabija.jpg

Material publicat în ediţia tipărită săptămânală ProSport, distribuită în fiecare marţi, împreună cu Ziarul Financiar.

  • Federaţia Română de Scrimă are 45 de cluburi afiliate în toată ţara. Şapte dintre ele sunt private şi toate funcţionează în Bucureşti

Scrima, unul dintre cele mai dificile sporturi individuale, este din ce în ce mai răspândit în ţara noastră. Federaţia Română de Scrimă, condusă din primăvara anului trecut de un nou preşedinte, în persoana lui Mihai Covaliu (37 de ani), are 45 de cluburi, în 13 oraşe.
O treime dintre ele se află în Bucureşti. Apoi urmează Iaşiul şi Constanţa cu câte patru fiecare, şi Craiova, Oradea şi Slobozia, cu câte trei. Din Bucureşti, cele mai importante cluburi sunt Steaua şi Dinamo. Ignorând capitala, există câteva centre importante în ţară, care scot campioni pe bandă rulantă la toate categoriile de vârstă, de la copii până la tineret, la Iaşi şi Braşov (ambele de sabie), Satu Mare (floretă şi spadă), Oradea şi Craiova (ambele de spadă). Dintre cele 45 de cluburi din România, şapte sunt private şi toate se află în Bucureşti. Cinci sunt de spadă (Engarde, ACS Stesial, Quarto, Contraatac, ACS Future Fencing) şi câte unul de sabie (Riposta) şi unul de floretă (Balestra).


Engarde, primul club privat de scrimă din România
Cel dintâi club privat de scrimă din ţara noastră, Engarde Bucureşti, a fost înfiinţat în 2005 şi a fost recunoscut de către Federaţia Română de Scrimă un an mai târziu. A pornit la drum cu un singur sportiv, iar în prezent se poate lăuda că are 70. De bunul mers al lucrurilor se ocupă un manager, un director şi patru instructori. Taxa este de 130 de lei pentru elevi şi studenţi şi de 150 de lei pentru adulţi.
Toţi cei 70 de sportivi legitimaţi la clubul de scrimă Engarde Bucureşti fac trei antrenamente pe săptămână, iar un antrenament durează aproximativ o oră şi jumătate. „Am înfiinţat acest club privat pentru că am dorit să nu mai depind exclusiv de Federaţia Română de Scrimă şi să apelez la acest for doar când e neapărat nevoie. În plus, este şi o ambiţie a mea personală de a forma scrimeri valoroşi şi de a încerca să aduc cât mai mulţi tineri în sala de sport“, a declarat Petrică Ungureanu, managerul de la Engarde Bucureşti, care a investit 35.000 de euro pentru a pune clubul pe picioare.
Dintre cei 70 de sportivi de la Engarde Bucureşti, 10 sunt la grupa de performanţă. Ei sunt scutiţi atât de plata taxei cât şi de alte cheltuieli. În mod normal, când e vorba de plecat la concursuri, costurile deplasării sunt suportate de către părinţi. De exemplu, pentru o deplasare de până în 1.000 de kilometri, un părinte trebuie să scoată din buzunar aproximativ 170-180 de euro. Şi cheltuielile părinţilor nu se opresc aici. Aceştia trebuie să cumpere şi echipament pentru copii, în situaţia în care clubul nu are suficient. Clubul Engarde nu trăieşte doar din cotizaţia lunară. „Lunar e nevoie de 3.000 de euro pentru a ne desfăşura activitatea fără probleme, dar avem şi sponsori. E vorba de aproximativ patru sponsori pe lună. Unul este stabil, iar restul se schimbă periodic. Cea mai mare sumă pe care am obţinut-o din sponsorizare a fost de 4.000 de lei, de la Danone“, completează Petrică Ungureanu.
Clubul Engarde îşi desfăşoară activitatea în cadrul ANEFS Bucureşti, unde a plătit chirie de 15 euro/oră până în urmă cu doi ani. Din 2012, Engarde e scutit de chirie, dar cei mai buni sportivi sunt transferaţi la ANEFS după ce ajung la maturitate.


Pe lângă reduceri la abonament, copiii beneficiază şi de sponsorizări în cazul deplasării la unele competiţii
foto: Alexandru Hojda

De la patru cursanţi, la 41 în patru ani
ACS Stesial a luat fiinţă în 2009, la inţiativa primei femei din România care a concurat la spadă, Alina Moţea Ciuculescu. Clubul a pornit cu patru copii, iar în prezent are de zece ori mai  mult. „Am 19 fete şi 22 de băieţi. Am investit în club 35.000 de euro, din care 16.000 de euro doar pentru maşina cu care ne deplasăm la concursuri. Restul banilor i-am dat pe echipamentul de antrenament şi de concurs şi pe cel de prezentare“, ne-a declarat Alina, care predă cursuri de spadă şi floretă.
ACS Stesial îşi desfăşoară activitatea la Sala de Scrimă Steaua, unde plăteşte o chirie de 60 de bani/metru pătrat/oră. Sportivii au două antrenamente pe săptămână, dar dacă este cazul numărul lor poate creşte.
Taxa lunară este de 150 de lei, fără transport asigurat, sau de 200 de lei, cu transportul inclus. „Banii sunt de fapt o cotizaţie, care vin spre club sub formă de donaţie. Pentru cei care plătesc 200 de lei asigurăm şi transportul acasă după fiecare antrenament“, a completat Alina Ciuculescu, care e şi antrenor şi director al ACS Stesial. La fel ca la clubul Engarde, şi la Stesial deplasările la concursuri sunt plătite de către părinţi. Dacă pentru o întrecere în ţară, la Craiova, se plătesc aproximativ 100 de euro (sunt incluse: transport, cazare, masă şi taxă de concurs), pentru o deplasare în Grecia, costurile ajung la 300 de euro. Sportivii cu vârste cuprinse între 8 şi 14 ani de la ACS Stesial primesc vitamine şi multiminerale. „Am înfiinţat acest club pentru a-mi putea continua activitatea în scrimă. Vreau să atrag cât mai mulţi copii la sport şi să scot cât mai mulţi campioni“, a conchis Alina.

Alexandra Predescu, cel mai bun produs de la ACS Stesial şi pariul ProSport pe 2014
Alexandra Predescu este cea mai bună sportivă pe care a produs-o ACS Stesial. În vârstă de 14 ani, Alexandra e un adevărat fenomen şi e văzută de mulţi specialişti ai scrimei drept viitoarea Ana Maria Brânză. În cinci ani, Alexandra, care a fost desemnată la începutul anului drept „Pariul ProSport pe 2014“, a cucerit 60 de cupe şi medalii. Pe lângă toate acestea, scrimera de doar 14 ani, care concurează atât la spadă cât şi la floretă, are deja în palmares şapte titluri naţionale: în 2010 la categoria 9-10 ani, individual şi echipe; în 2011 la Under 13 ani, individual; în 2012 la Under 13, spadă şi floretă, şi la Under 15, spadă; în 2013 la Under 15, spadă. Un alt semn al valorii incontestabile pe care Alexandra o are este reprezentat de locul 16 obţinut la Campionatul Naţional de seniori, la doar 13 ani, şi de locul 13 la Campionatul Mondial Under 17, la doar 14 ani.

Adrian Dabija, cel mai bun produs de la Engarde
Cel mai bun sportiv de la Engarde este Adrian Dabija. Lider incontestabil în clasamentul Circuitului European de spadă cadeţi, Dabija se numără printre favoriţii României la o medalie la Campionatul European de cadeţi şi juniori de la Jerusalim (24 februarie – 5 martie). Pe lângă performanţele externe, spadasinul de 17 ani are o mulţime de titluri de campion naţional, dar şi trei ţeluri pentru 2014: „Vreau o medalie atât la Campionatul European, cât şi la Campionatul Mondial. Iar de la Mondiale sper să ajung la Jocurile Olimpice U17 din China, din vara acestui an. Iar o medalie acolo ar fi un lucru extraordinar“.


România a cucerit la scrimă 189 de medalii în 91 de ani
Ca ramură sportivă, scrima a fost prezentă în România aproape concomitent cu dezvoltarea sa în restul Europei. La începutul secolului al XIX-lea, când apar primele încercări de organizare a activităţilor cu caracter sportiv în mediul şcolar, alături de gimnastică este impusă şi practicarea scrimei. După mai multe încercări nereuşite, în 1840, Gheorghe Asachi introduce la „Academia Mihăileană“ din Iaşi ca materii obligatorii exerciţiile de gimnastică, înot şi scrimă. Federaţia Română de Scrimă se constituie la 9 septembrie 1932, iar primul ei preşedinte a fost Dinu Cesianu. Prima medalie mondială a Federaţiei Române de Scrimă a fost realizată de Maria Taitiş (Vicol), argint la Campionatele Mondiale de Juniori, Luxemburg, 1956. Până în prezent, numărul total de medalii aflat în palmaresul Federaţiei Românie de Scrimă este de 189.

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.