Olimpia Cluj, fabrica de fotbal feminin. Cu un buget de 750.000 de lei, campioanele sunt invincibile

3 aug 2014 4387 afişări Sportbiz
Olimpia Cluj, fabrica de fotbal feminin. Cu un buget de 750.000 de lei, campioanele sunt invincibile

Material publicat în săptămânalul ProSport, distribuit în fiecare marţi, împreună cu Ziarul Financiar.

Cu un buget sub al unei formaţii masculine de Liga a III-a, Olimpia Cluj a ajuns până în „optimile“ Ligii Campionilor. Gruparea- fanion a fotbalului feminin din România plăteşte aproape 10.000 de euro în fiecare lună. La echipa antrenată de Mirel Albon, o jucătoare poate atinge un salariu lunar de 400 de euro. Cea mai valoroasă fotbalistă din lume câştigă 10.000 de euro

Cea mai bună echipă din fotbalul românesc în ultimii cinci ani nu este nici Steaua, nici CFR şi nici altă formaţie din Liga I. Formaţia de vârf din fotbalul românesc este Olimpia Cluj, gruparea de fotbal feminin care reuşeşte performanţe la care fotbalul masculin nu îndrăzneşte nici să viseze. A câştigat tot în ultimii patru ani şi a ajuns în optimile Ligii Campionilor. În ultimul sezon, Olimpia şi-a adjudecat campionatul cu victorii pe linie şi un golaveraj de 112 goluri marcate şi doar 6 primite, în 14 partide. Din 2010, de când s-a înfiinţat, Olimpia nu are rival în competiţia fotbalistică feminină. De atunci a pierdut un singur joc oficial. „Singura înfrângere am suferit-o la CFR Timişoara, în septembrie 2012. Atunci venisem după un 0-0 cu Spania, la echipa naţională şi cum majoritatea fetelor fuseseră în teren la Madrid, am introdus rezervele“, dă timpul înapoi antrenorul Mirel Albon, omul care a arătat că fotbalul feminin poate deveni performant şi în România. De numele său se leagă toate reuşitele din fotbalul feminin, din 2001 încoace. Este antrenorul Olimpiei şi coordonează toate loturile de fotbal feminin ale României.

Au început fără niciun ban

Mirel Albon şi preşedintele executiv al Olimpiei, Alin Cioban, au intrat în fotbalul feminin în 2001. Atunci s-au decis să formeze Clujana Cluj, fără niciun ban din sponsorizări sau de la organele locale şi judeţene. „Existau şase echipe de fotbal feminin, împărţite în două serii de câte trei. Ne-am adunat câteva persoane şi cu bani din buzunarele noastre“, îşi aminteşte Albon. Alături de el a fost şi Alin Cioban, încă de la început. „Domnul Albon ne-a spus că vrea să ofere o alternativă fetelor care doresc să facă sport. Era primul sport de echipă, pentru fete, în aer liber. Am creat un consiliu director din oameni care nu mai avuseseră tangenţe cu fotbalul şi ne-am organizat într-o societate non-profit. Am fost impresionat când am văzut sclipirea din ochii fetelor, care veneau să facă sport fără niciun fel de implicaţii financiare“, povesteşte preşedintele executiv, Alin Cioban. Cei din conducere muncesc şi acum fără să fie plătiţi de club. „Cu toţii avem alte surse de venit. Avem afacerile noastre. Această muncă o facem voluntar“, explică Cioban.

Performanţele au venit imediat cu Mirel Albon antrenor. Clujana a ajuns cea mai bună echipă din România la fotbal feminin, reuşind o performanţă neegalată de vreo echipă din fotbalul masculin: 7 titluri naţionale consecutive câştigate, până în 2009.
Din 2010 întreaga conducerea de la Clujana s-a decis să creeze o nouă formaţie şi aşa a luat fiinţă Olimpia. „Avem acum în jur de 60 de jucătoare legitimate. Eram doi antrenori, acum suntem patru. Fotbalul a devenit preocuparea primordială pentru fete şi asta este un lucru îmbucurător“, susţine Mirel Albon.

Rivalele de la tg. Mureş au buget mai mare

Dacă în primul sezon de după înfiinţare Olimpia se baza doar pe banii pe care îi aduceau în club cei din conducere, în cel de-al doilea sezon au început să vină şi finanţările de la autorităţile locale şi judeţene, obligate să aloce o sumă din bugetul pentru sport. Atunci au apărut şi primele sponsorizări. „Am primit 20.000 de lei de la Consiliul Judeţean şi 20.000 de lei de la Consiliul local. Cu ce am mai primit de la sponsori am ajuns la 120.000 de lei“, spune Alin Cioban. Sumele primite de la autorităţi au crescut odată cu performanţele echipei. „Anul trecut am avut un buget de 750.000“, mai spune Alin Cioban. Acesta nu este însă cel mai mare buget din prima ligă de fotbal feminin. „Târgu Mureş are buget de 1 milion de lei. Dacă ne gândim că în fotbalul masculin, o echipă din Liga a III-a are buget mai mare decât al nostru, vedem diferenţa“, completează Mirel Albon.

1.700 de euro pe lună de la un sponsor francez

Sezonul trecut a fost pentru Olimpia şi primul în care formaţia clujeană a încheiat un parteneriat important cu un sponsor. O firmă de software cu capital francez s-a decis să sponsorizeze echipa, după partidele jucate în Champions League. „Domnul Bernard Georgevsky ni s-a alăturat. E un francez care investeşte în România. După ce am jucat în Champions League, a avut un aport lunar la cheltuielile echipei. Avem şi un consiliu de marketing, format din şase persoane, trei de la noi şi trei de la această firmă şi încercăm să atragem şi alţi sponsori. Cheltuielile uzuale şi diversele evenimente, care apar lunar sunt suportate de acest sponsor. Aproximativ 1.700 de euro, în fiecare lună“, spune Alin Cioban. Sponsorul francez a plătit inclusiv echipamentele şi cantonamentul fetelor, din această vară. „Ne-au dat 10.000 de euro pentru echipamente şi 12.000 de euro pentru pregătire“,  dezvăluie Mirel Albon.

„Mentalităţi învechite în România“

Alin Cioban spune că nu întâmplător un francez şi nu un român s-a oferit să investească în fotbalul feminin. „În România fotbalul feminin se loveşte de mentalităţi învechite, pe care nu le întâlneşti în Franţa sau în alte ţări din Occident“, spune preşedintele Olimpiei, susţinut şi de Mirel Albon. „Când am jucat cu Lyon, care este cea mai puternică formaţie feminină europeană în acest moment, au fost 7.675 de spectatori plătitori. Au strâns 35.000 de euro doar din vânzarea de bilete“. Cheltuielile lunare ale echipei ajung până la 10.000 de euro. „În mod normal avem nevoie de 25.000 de lei pe lună, dar dacă avem meciuri din 3 în 3 zile, cum am avut în ultima lună, cheltuielile pot ajunge la 10.000 de euro, lunar“, detaliază Cioban.

60.000 de euro de la UEFA

Olimpia Cluj s-a calificat de trei ori în Grupele Women’s Champions League. Prima dată a ajuns acolo în sezonul 2011-2012, când a şi depăşit faza grupelor. În 16-imi, clujencele au întâlnit Olympique Lyon, formaţia care domină fotbalul feminin, la nivel de club. Scorul general a fost de 0-12, dar clujenii susţin că meciul retur este de cel care se simt cei mai mândri. „Chiar dacă am pierdut cu 3-0 în returul din Franţa, pot spune că e unul dintre cele mai bune rezultate ale noastre, ţinând cont de nivelul la care este Lyon“, se mândreşte Albon. În sezonul 2012-2013, Olimpia a ajuns până în optimi. În total, clujenii au încasat 60.000 de euro de la UEFA pentru cele trei meciuri disputate după faza grupelor.

„Echipele care depăşesc faza grupelor primesc 20.000 de euro pentru fiecare meci. Costurile nu acoperă însă sumele primite de la UEFA. Cea mai mare bucurie pentru noi a fost că lumea ştia mai multe lucruri despre Olimpia, când jucam în străinătate, decât ştiu poate toţi consilierii locali şi judeţeni din România“, afirmă Alin Cioban.

„În sezonul trecut am organizat grupa de Champions League, la Cluj, iar cei prezenţi din partea UEFA au spus că în 12 ani nu au apreciat atât de mult organizarea grupelor“, mai face o incursiune prin trecut şi Mirel Albon.

Eleve, studente şi câteva jucătoare profesioniste

Sportivele de la Olimpia Cluj nu au statut profesionist, dar oficialii echipei mărturisesc că pot oferi prime care să le suplimenteze veniturile. Majoritatea dintre acestea sunt eleve sau studente, dar există şi fotbaliste angajate la sponsorul principal.
„Am reuşit să transferăm căpitanul de echipă al Camerunului şi căpitanul Ungariei. Jucătoarea din Camerun, Christine Patiance, lucrează pe marketing la sponsorul nostru. Avem contracte cu licee din Cluj, cu ajutorul cărora reuşim să le oferim cazare şi masă. De asemenea, primele sunt între 200 şi 400 de euro, lunar. E un salariu decent în România“, povesteşte Alin Cioban, care spune că Olimpia oferă şi condiţii de cazare asemănătoare cluburilor profesioniste celor mai bune jucătoare. „Sunt şase fete care locuiesc în apartamente plătite de club. Politica noastră este să nu dăm salarii mari, dar încercăm să oferim condiţii bune de pregătire şi de performanţă“, completează preşedintele executiv al Olimpiei.

„În străinătate sunt salarii de 10.000 de euro“

„Fotbalul feminin românesc oferă tot mai multe perspective de viitor pentru fotbaliste“, spune antrenorul, care afirmă că sportivele pot ajunge să se întreţină din această meserie. „Sunt mai multe metode prin care poţi să faci carieră în acest sport şi să ai un venit important. În primul rând, pot să joace la Olimpia, în echipa naţională şi apoi să rămână antrenoare în cadrul Federaţiei. Pot de asemenea să ajungă să evolueze într-un campionat din străinătate. Sunt patru echipe care joacă «afară». Acestea câştigă destul de bine. Marta, cea mai bună jucătoare, câştigă în Suedia 10.000 de euro pe lună. Sunt fotbalişti la Dinamo care nu câştigă atât. În Franţa, în Danemarca, Turcia sau Coreea de Sud se câştigă foarte bine. Noi am lăsat-o pe Cosmina Duşa în Turcia şi apoi Liverpool a oferit 25.000 de euro pentru ea, iar turcii nu i-au dat drumul“, explică Mirel Albon.

UEFA dă bani pentru promovare

Mirel Albon şi Alin Cioban, care este şi membru în Comitetul Executiv al FRF, au dezvoltat din 2012 un proiect de promovare al fotbalului feminin, susţinut financiar de UEFA. „În 2012 am atras 50.000 de euro pentru iniţierea fetelor în fotbalul feminin. Sezonul trecut am primit 100.000 de euro de la UEFA, pentru acelaşi proiect. Au participat peste 3.000 de fete la taberele şi programele noastre. 70 la sută din ele nu auziseră de fotbalul feminin înainte. Nu ştiau nici că au echipă de fotbal feminin în oraşul lor. UEFA a obligat Federaţia să direcţioneze aceşti bani către fotbalul feminin. Domnul Burleanu (n.r. - preşedintele FRF) a manifestat un interes deosebit pentru acest proiect. Am reuşit să acoperim 48 la sută din ţară cu programele noastre de informare şi asta este îmbucurător“, a încheiat Mirel Albon.

Fotbalul feminin nu poate oferi un business profitabil. Ne adresăm potenţialilor sponsori care au un confort financiar şi au interes să promoveze sportul
Alin Cioban, preşedinte executiv Olimpia

Când am jucat în Austria, am avut suporteri care au făcut deplasarea cu maşina. Mulţi oameni din comunitatea de români din Viena au fost prezenţi la partidă. Au fost oameni care ne-au felicitat după meci şi pentru asta merită să te faci antrenor de fotbal feminin
Mirel Albon, antrenor Olimpia

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.