Olimpia Cluj, fabrica de fotbal feminin. Cu un buget de 750.000 de lei, campioanele sunt invincibile

Autor: Vlad Măcicășan Publicat: 03 Aug. 2014, 18:33 Actualizat: 03 Aug. 2014, 18:34 Fotbal Intern
Olimpia Cluj, fabrica de fotbal feminin. Cu un buget de 750.000 de lei, campioanele sunt invincibile

Material publicat în săptămânalul ProSport, distribuit în fiecare marți, împreună cu Ziarul Financiar.

Cu un buget sub al unei formații masculine de Liga a III-a, Olimpia Cluj a ajuns până în „optimile” Ligii Campionilor. Gruparea- fanion a fotbalului feminin din România plătește aproape 10.000 de euro în fiecare lună. La echipa antrenată de Mirel Albon, o jucătoare poate atinge un salariu lunar de 400 de euro. Cea mai valoroasă fotbalistă din lume câștigă 10.000 de euro

Cea mai bună echipă din fotbalul românesc în ultimii cinci ani nu este nici Steaua, nici CFR și nici altă formație din Liga I. Formația de vârf din fotbalul românesc este Olimpia Cluj, gruparea de fotbal feminin care reușește performanțe la care fotbalul masculin nu îndrăznește nici să viseze. A câștigat tot în ultimii patru ani și a ajuns în optimile Ligii Campionilor. În ultimul sezon, Olimpia și-a adjudecat campionatul cu victorii pe linie și un golaveraj de 112 goluri marcate și doar 6 primite, în 14 partide. Din 2010, de când s-a înființat, Olimpia nu are rival în competiția fotbalistică feminină. De atunci a pierdut un singur joc oficial. „Singura înfrângere am suferit-o la CFR Timișoara, în septembrie 2012. Atunci venisem după un 0-0 cu Spania, la echipa națională și cum majoritatea fetelor fuseseră în teren la Madrid, am introdus rezervele”, dă timpul înapoi antrenorul Mirel Albon, omul care a arătat că fotbalul feminin poate deveni performant și în România. De numele său se leagă toate reușitele din fotbalul feminin, din 2001 încoace. Este antrenorul Olimpiei și coordonează toate loturile de fotbal feminin ale României.

Au început fără niciun ban

Mirel Albon și președintele executiv al Olimpiei, Alin Cioban, au intrat în fotbalul feminin în 2001. Atunci s-au decis să formeze Clujana Cluj, fără niciun ban din sponsorizări sau de la organele locale și județene. „Existau șase echipe de fotbal feminin, împărțite în două serii de câte trei. Ne-am adunat câteva persoane și cu bani din buzunarele noastre”, își amintește Albon. Alături de el a fost și Alin Cioban, încă de la început. „Domnul Albon ne-a spus că vrea să ofere o alternativă fetelor care doresc să facă sport. Era primul sport de echipă, pentru fete, în aer liber. Am creat un consiliu director din oameni care nu mai avuseseră tangențe cu fotbalul și ne-am organizat într-o societate non-profit. Am fost impresionat când am văzut sclipirea din ochii fetelor, care veneau să facă sport fără niciun fel de implicații financiare”, povestește președintele executiv, Alin Cioban. Cei din conducere muncesc și acum fără să fie plătiți de club. „Cu toții avem alte surse de venit. Avem afacerile noastre. Această muncă o facem voluntar”, explică Cioban.

Performanțele au venit imediat cu Mirel Albon antrenor. Clujana a ajuns cea mai bună echipă din România la fotbal feminin, reușind o performanță neegalată de vreo echipă din fotbalul masculin: 7 titluri naționale consecutive câștigate, până în 2009.
Din 2010 întreaga conducerea de la Clujana s-a decis să creeze o nouă formație și așa a luat ființă Olimpia. „Avem acum în jur de 60 de jucătoare legitimate. Eram doi antrenori, acum suntem patru. Fotbalul a devenit preocuparea primordială pentru fete și asta este un lucru îmbucurător”, susține Mirel Albon.

Rivalele de la tg. Mureș au buget mai mare

Dacă în primul sezon de după înființare Olimpia se baza doar pe banii pe care îi aduceau în club cei din conducere, în cel de-al doilea sezon au început să vină și finanțările de la autoritățile locale și județene, obligate să aloce o sumă din bugetul pentru sport. Atunci au apărut și primele sponsorizări. „Am primit 20.000 de lei de la Consiliul Județean și 20.000 de lei de la Consiliul local. Cu ce am mai primit de la sponsori am ajuns la 120.000 de lei”, spune Alin Cioban. Sumele primite de la autorități au crescut odată cu performanțele echipei. „Anul trecut am avut un buget de 750.000″, mai spune Alin Cioban. Acesta nu este însă cel mai mare buget din prima ligă de fotbal feminin. „Târgu Mureș are buget de 1 milion de lei. Dacă ne gândim că în fotbalul masculin, o echipă din Liga a III-a are buget mai mare decât al nostru, vedem diferența”, completează Mirel Albon.

1.700 de euro pe lună de la un sponsor francez

Sezonul trecut a fost pentru Olimpia și primul în care formația clujeană a încheiat un parteneriat important cu un sponsor. O firmă de software cu capital francez s-a decis să sponsorizeze echipa, după partidele jucate în Champions League. „Domnul Bernard Georgevsky ni s-a alăturat. E un francez care investește în România. După ce am jucat în Champions League, a avut un aport lunar la cheltuielile echipei. Avem și un consiliu de marketing, format din șase persoane, trei de la noi și trei de la această firmă și încercăm să atragem și alți sponsori. Cheltuielile uzuale și diversele evenimente, care apar lunar sunt suportate de acest sponsor. Aproximativ 1.700 de euro, în fiecare lună”, spune Alin Cioban. Sponsorul francez a plătit inclusiv echipamentele și cantonamentul fetelor, din această vară. „Ne-au dat 10.000 de euro pentru echipamente și 12.000 de euro pentru pregătire”,  dezvăluie Mirel Albon.

„Mentalități învechite în România”

Alin Cioban spune că nu întâmplător un francez și nu un român s-a oferit să investească în fotbalul feminin. „În România fotbalul feminin se lovește de mentalități învechite, pe care nu le întâlnești în Franța sau în alte țări din Occident”, spune președintele Olimpiei, susținut și de Mirel Albon. „Când am jucat cu Lyon, care este cea mai puternică formație feminină europeană în acest moment, au fost 7.675 de spectatori plătitori. Au strâns 35.000 de euro doar din vânzarea de bilete”. Cheltuielile lunare ale echipei ajung până la 10.000 de euro. „În mod normal avem nevoie de 25.000 de lei pe lună, dar dacă avem meciuri din 3 în 3 zile, cum am avut în ultima lună, cheltuielile pot ajunge la 10.000 de euro, lunar”, detaliază Cioban.

60.000 de euro de la UEFA

Olimpia Cluj s-a calificat de trei ori în Grupele Women”s Champions League. Prima dată a ajuns acolo în sezonul 2011-2012, când a și depășit faza grupelor. În 16-imi, clujencele au întâlnit Olympique Lyon, formația care domină fotbalul feminin, la nivel de club. Scorul general a fost de 0-12, dar clujenii susțin că meciul retur este de cel care se simt cei mai mândri. „Chiar dacă am pierdut cu 3-0 în returul din Franța, pot spune că e unul dintre cele mai bune rezultate ale noastre, ținând cont de nivelul la care este Lyon”, se mândrește Albon. În sezonul 2012-2013, Olimpia a ajuns până în optimi. În total, clujenii au încasat 60.000 de euro de la UEFA pentru cele trei meciuri disputate după faza grupelor.

„Echipele care depășesc faza grupelor primesc 20.000 de euro pentru fiecare meci. Costurile nu acoperă însă sumele primite de la UEFA. Cea mai mare bucurie pentru noi a fost că lumea știa mai multe lucruri despre Olimpia, când jucam în străinătate, decât știu poate toți consilierii locali și județeni din România”, afirmă Alin Cioban.

„În sezonul trecut am organizat grupa de Champions League, la Cluj, iar cei prezenți din partea UEFA au spus că în 12 ani nu au apreciat atât de mult organizarea grupelor”, mai face o incursiune prin trecut și Mirel Albon.

Eleve, studente și câteva jucătoare profesioniste

Sportivele de la Olimpia Cluj nu au statut profesionist, dar oficialii echipei mărturisesc că pot oferi prime care să le suplimenteze veniturile. Majoritatea dintre acestea sunt eleve sau studente, dar există și fotbaliste angajate la sponsorul principal.
„Am reușit să transferăm căpitanul de echipă al Camerunului și căpitanul Ungariei. Jucătoarea din Camerun, Christine Patiance, lucrează pe marketing la sponsorul nostru. Avem contracte cu licee din Cluj, cu ajutorul cărora reușim să le oferim cazare și masă. De asemenea, primele sunt între 200 și 400 de euro, lunar. E un salariu decent în România”, povestește Alin Cioban, care spune că Olimpia oferă și condiții de cazare asemănătoare cluburilor profesioniste celor mai bune jucătoare. „Sunt șase fete care locuiesc în apartamente plătite de club. Politica noastră este să nu dăm salarii mari, dar încercăm să oferim condiții bune de pregătire și de performanță”, completează președintele executiv al Olimpiei.

„În străinătate sunt salarii de 10.000 de euro”

„Fotbalul feminin românesc oferă tot mai multe perspective de viitor pentru fotbaliste”, spune antrenorul, care afirmă că sportivele pot ajunge să se întrețină din această meserie. „Sunt mai multe metode prin care poți să faci carieră în acest sport și să ai un venit important. În primul rând, pot să joace la Olimpia, în echipa națională și apoi să rămână antrenoare în cadrul Federației. Pot de asemenea să ajungă să evolueze într-un campionat din străinătate. Sunt patru echipe care joacă «afară». Acestea câștigă destul de bine. Marta, cea mai bună jucătoare, câștigă în Suedia 10.000 de euro pe lună. Sunt fotbaliști la Dinamo care nu câștigă atât. În Franța, în Danemarca, Turcia sau Coreea de Sud se câștigă foarte bine. Noi am lăsat-o pe Cosmina Dușa în Turcia și apoi Liverpool a oferit 25.000 de euro pentru ea, iar turcii nu i-au dat drumul”, explică Mirel Albon.

UEFA dă bani pentru promovare

Mirel Albon și Alin Cioban, care este și membru în Comitetul Executiv al FRF, au dezvoltat din 2012 un proiect de promovare al fotbalului feminin, susținut financiar de UEFA. „În 2012 am atras 50.000 de euro pentru inițierea fetelor în fotbalul feminin. Sezonul trecut am primit 100.000 de euro de la UEFA, pentru același proiect. Au participat peste 3.000 de fete la taberele și programele noastre. 70 la sută din ele nu auziseră de fotbalul feminin înainte. Nu știau nici că au echipă de fotbal feminin în orașul lor. UEFA a obligat Federația să direcționeze acești bani către fotbalul feminin. Domnul Burleanu (n.r. – președintele FRF) a manifestat un interes deosebit pentru acest proiect. Am reușit să acoperim 48 la sută din țară cu programele noastre de informare și asta este îmbucurător”, a încheiat Mirel Albon.

Fotbalul feminin nu poate oferi un business profitabil. Ne adresăm potențialilor sponsori care au un confort financiar și au interes să promoveze sportul
Alin Cioban, președinte executiv Olimpia

Când am jucat în Austria, am avut suporteri care au făcut deplasarea cu mașina. Mulți oameni din comunitatea de români din Viena au fost prezenți la partidă. Au fost oameni care ne-au felicitat după meci și pentru asta merită să te faci antrenor de fotbal feminin
Mirel Albon, antrenor Olimpia

Autor: Vlad Măcicășan Publicat: 03 Aug. 2014, 18:33 Actualizat: 03 Aug. 2014, 18:34 Fotbal Intern
Pe aceeași temă
'Hm, 200 de lei?' Ireal ce au făcut doi bucureșteni beți într-un bordel din Centrul Vechi
'Hm, 200 de lei?' Ireal ce au făcut doi bucureșteni beți într-un bordel din Centrul Vechi
Mai mulţi cântăreţi, printre care Chirilă, Loredana, Delia şi Ristei cer ajutor de stat de la Guvern
Mai mulţi cântăreţi, printre care Chirilă, Loredana, Delia şi Ristei cer ajutor de stat de la Guvern
Avertisment pentru hoţi, în limba română, în magazine din Anglia. Reacţia MAE: Profund discriminatoriu
Avertisment pentru hoţi, în limba română, în magazine din Anglia. Reacţia MAE: Profund discriminatoriu
HALUCINANT! Silviu Lung a inceput sa PLANGA IN HOHOTE in timpul meciului cu Galatasaray! A reusit MECIUL VIETII, dar a trebuit sa iasa la pauza! Ce s-a intamplat
HALUCINANT! Silviu Lung a inceput sa PLANGA IN HOHOTE in timpul meciului cu Galatasaray! A reusit MECIUL VIETII, dar a trebuit ...
Dacă simți „un gâdilici” în gât, virusul și-a croit deja calea în organismul tău. Cum scapi peste noapte de senzația neplăcută
Dacă simți „un gâdilici” în gât, virusul și-a croit deja calea în organismul tău. Cum scapi peste noapte de senzația ...
EXCLUSIV. Avem filmul bătăii. Pepe a strâns-o de gât pe Raluca, a lovit-o cu podul palmei peste față, a trântit-o de mașină și a fugit ca un laș
EXCLUSIV. Avem filmul bătăii. Pepe a strâns-o de gât pe Raluca, a lovit-o cu podul palmei peste față, a trântit-o ...
😮S-a aflat adevărul! De ce divorţează Pepe? Anunţ de ultim moment al Poliţiei
😮S-a aflat adevărul! De ce divorţează Pepe? Anunţ de ultim moment al Poliţiei
Ziua așteptată de toți românii! Orban ridică toate restricțiile!
Ziua așteptată de toți românii! Orban ridică toate restricțiile!
O DESCOPERIRE uriașă rescrie istoria. Cel mai mare FARAON a fost de fapt FEMEIE. De ce au vrut să o ȘTEARGĂ total din istorie
O DESCOPERIRE uriașă rescrie istoria. Cel mai mare FARAON a fost de fapt FEMEIE. De ce au vrut să o ȘTEARGĂ total din ...
E uluitor cu ce s-a ales această tânără după ce a activat câteva luni în industria filmelor pentru adulți. Nimeni nu se aștepta să se întâmple așa repede
E uluitor cu ce s-a ales această tânără după ce a activat câteva luni în industria filmelor pentru adulți. Nimeni ...
Cutremur total în Parlamentul din România: Au anunțat că își dau demisia! Mâine se întâmplă totul (SURSE)
Cutremur total în Parlamentul din România: Au anunțat că își dau demisia! Mâine se întâmplă totul (SURSE)
ȘOC! Topul bărbaților din showbizul românesc care și-au bătut crunt iubitele. Dragoste chiar este oarbă în cazul multora
ȘOC! Topul bărbaților din showbizul românesc care și-au bătut crunt iubitele. Dragoste chiar este oarbă în cazul multora
BREAKING NEWS: CEO Moderna a anunţat preţul vaccinului anti-Covid. Cât costă vaccinul care are o eficienţă de 94.5%
BREAKING NEWS: CEO Moderna a anunţat preţul vaccinului anti-Covid. Cât costă vaccinul care are o eficienţă de 94.5%
Cine sunt cele mai dezbrăcate femei de pe Instagram
Cine sunt cele mai dezbrăcate femei de pe Instagram
De ce umblă un șofer cu un telefon mobil lipit cu scoci de stopul mașinii?
De ce umblă un șofer cu un telefon mobil lipit cu scoci de stopul mașinii?
Trecea pe lângă o piatră, când ochiul lui ager a observat ceva. A spart-o și a descoperit ceva epocal! / Cum a știut?
Trecea pe lângă o piatră, când ochiul lui ager a observat ceva. A spart-o și a descoperit ceva epocal! / Cum a știut?
Agenţia Europeană a Medicamentului a anunţat când ar putea autoriza vaccinul împotriva Covid-19
Agenţia Europeană a Medicamentului a anunţat când ar putea autoriza vaccinul împotriva Covid-19
Imagini INTERZISE cardiacilor! Vedete prinse în timp ce făceau amor în public
Imagini INTERZISE cardiacilor! Vedete prinse în timp ce făceau amor în public
„Antrenamentul” unui colonel SPP: bătăi cu nevasta şi beţii la volan. Instanţa l-a considerat „responsabil, liniştit şi serios”
„Antrenamentul” unui colonel SPP: bătăi cu nevasta şi beţii la volan. Instanţa l-a considerat „responsabil, liniştit ...
DEZVĂLUIRI: De unde vin de fapt fructele şi legumele de la Lidl
DEZVĂLUIRI: De unde vin de fapt fructele şi legumele de la Lidl
Cum i-a explicat Victor Slav Sofiei, că ”mami și tati” sunt divorțați: ”Gestionează bine situația”! Fostul soț al Biancăi are acum o nouă relație 
Cum i-a explicat Victor Slav Sofiei, că ”mami și tati” sunt divorțați: ”Gestionează bine situația”! Fostul ...
Netflix şi Realness Institute vor lansa un laborator de dezvoltare a conţinutului pentru scriitorii africani
Netflix şi Realness Institute vor lansa un laborator de dezvoltare a conţinutului pentru scriitorii africani
Trei lucruri pe care trebuie să le faci când e frig afară, chiar dacă ai cauciucuri de iarnă
Trei lucruri pe care trebuie să le faci când e frig afară, chiar dacă ai cauciucuri de iarnă
FOTO. Alexandra Stan, apariție de infarct! Ținuta controversată, fără lenjerie intimă, a lăsat la vedere prea mult
FOTO. Alexandra Stan, apariție de infarct! Ținuta controversată, fără lenjerie intimă, a lăsat la vedere prea mult
Apariția nemaivăzută a Anamariei Prodan! Cum putea să arăte în tinerețe, cu părul mult mai scurt
Apariția nemaivăzută a Anamariei Prodan! Cum putea să arăte în tinerețe, cu părul mult mai scurt
Jennifer Lopez, mișcări fierbinți pe scenă! Fanii au fost în delir! FOTO
Jennifer Lopez, mișcări fierbinți pe scenă! Fanii au fost în delir! FOTO