VIDEO | Din pasiune pentru fotbal, a luat naștere o competiție. ProSport vă prezintă povestea fotbaliștilor amatori care promovează România la nivel internațional. Cum arată o competiție El Clasico la nivel de începători și ce mari jucători au trecut pragul acestor cluburi

Autori: Andru Nenciu, Cristian Voicu Publicat: 24 Apr. 2017, 08:33 Actualizat: 24 Apr. 2017, 08:34 Sport Life

Într-o țară în care fotbalul românesc suferă din cauza performanțelor mai puțin fericite, există persoane care din pasiune pentru „sportul rege” s-au organizat într-o competiție de fotbal pentru amatori, pentru a-și satisface dorința de a practica acest sport. ProSport a stat de vorbă cu inițiatorul proiectului FC Player, Octavian Marin, și cu doi colegi de-ai săi, Mirel Pleșca și Dan Mihăilescu.

Principalul obiectiv al demersului ProSport a fost să descoperim cum se practică fotbalul la nivel de amatori, cum s-au decis să organizeze această competiție, care la sfârșitul sezonului desemnează și un campion și cum au ajuns să promoveze România în străinătate prin intermediul deplasărilor pe care le-au făcut de-a lungul timpului.

Întreg interviul a decurs sub forma unui dialog, unde cei trei coechipieri s-au completat perfect. Aceștia au povestit despre aventurile fotbalistice din țări precum Madagascar sau Vietnam, despre cum poate cineva să își facă un club în cadrul competiției FC Player dar și despre fotbaliști importanți care au trecut pragul acestor cluburi, precum Nana Falemi, antrenorul secund al echipei naționale, Ionuț Badea sau fostul portar internațional Bogdan Argeș Vintilă.

De unde a început totul? Pasiune, dorință de performanță?
Tavi
: Da, totul a început din pasiune și din faptul că ne place sportul ăsta, ne place să ne întâlnim și am căutat să găsim ceva organizat, pe care să îl punem în practică și să urmărim treaba asta.

Deci nu v-ați propus performanțe înalte?
Tavi
(râzând): Nu, pentru că vârsta nu ne mai permite. Nu e o limită de vârsta pentru a face parte din aceste echipe, dar noi am depășit vârsta performanțelor.

Mirel: Trebuie avut în vedere faptul că mișcarea aceasta a început undeva în anul 2003, deci vorbim deja de 13-14 ani. Pe atunci poate ne doream o anumită performanță, însă cu timpul lucrurile au evoluat spre altceva.

Dan: Dar este și o dorință de performanță, cel puțin în cazul meu, eu am jucat fotbal de performanță și am încercat să joc într-un cadru organizat. Mă săturasem de două goluri și 10 minute pe teren. Eu am venit mult mai târziu decât ei, Tavi este inițiatorul, deci el e mult mai vechi. Dar când mi s-a propus proiectul, pentru asta am venit, pentru cadru organizat și pentru asocierea, asemănarea cu performanța.

Cine sunt băieții din cadrul echipei? Prieteni, cunoștințe, rude?
Tavi
: Au devenit prieteni toți, la început nu ne cunoșteam, dar între timp am devenit toți prieteni. Referitor la întrebarea e mai devreme cu performanța, căutăm și o anumită performanță, dar este una individuală, între noi, adică tot timpul încercăm să îi deășim pe ceilalți din grup. Dacă reușim, asta e pentru noi o performanță, iar asta nu reușesc toți, pentru că este o ierarhie de care se ține cont, iar la sfârșit unul este pe locul unu, altul pe locul doi. Practic, este o bătălie importantă pentru noi, cu miză.

Cum reușiți să susțineți aceste echipe? Există sponsori sau totul este din buzunarul propriu?
Tavi
: Avem o taxă de participare  care este plătită de fiecare membru.

Dan: Dar deja avem și membrii care au dorit să sponsorizeze clubul și continuă cu mai mult decât taxa de sponsorizare. Anul trecut s-a întâmplat pentru prima dată acest lucru, dar încercăm ca la finalul fiecărui an clubul să fie pe profit, ca să putem organiza și anumite evenimente extrafotbalistice: petreceri, ieșiri cu echipa.

Tavi: Trebuie să precizăm faptul că sunt mai multe cluburi care evoluează sub aceeași structură, iar unul dintre cluburi este sponsorizat chiar de Ursus, adică echipamentele și ceva logistică primesc de la firma Ursus. Deci există și sponsori pe diverse segmente.


Promovarea României, unul dintre obiectivele deplasărilor fotbalistice

Povestiți-mi puțin despre deplasările făcute în afara țării, peripeții, aventuri, momente memorabile?
Dan
(râzând): Ai timp? Facem asta de șapte ani de zile și s-au adunat foarte multe de povestit.

Tavi: Hai să îți spun mai întâi unde am fost. Am avut deplasări în Canada, Cuba, Brazilia, Filipine, Jamaica, Vietnam și Madagascar.

Mirel: Important este că excursiile au început tot datorită faptului că existau niște oameni în Canada, care joacă după aceleași reguli și principii, iar noi am spus hai să îi înfruntăm, să învățăm unii de la alții diverse lucruri. Apoi, am spus, de ce să nu repetăm acțiunea asta în fiecare an, să depășim granițele. Cumva, metoda e și un mod de promovare a țării în lume, pentru că există un element de seriozitate în deplasările astea, adică noi chiar jucăm fotbal acolo. Jucăm cu echipe de tipul nostru, adică de fotbal amator, dar pentru noi este foarte important, pentru că noi chiar simțim că reprezentăm România și ne organizăm în sensul ăsta. În șapte ani, avem șase victorii și o înfrângere, suferită în fața Braziliei…

Dan (râzând): Pe care nu o considerăm chiar o înfrângere, ținând cont că e în fața Braziliei…

Mirel: Da, a fost un scor strâns, 3-2 pentru ei, dar eu cred că cel mai important este că noi reușim, la nivelul nostru, să ne organizăm bine și să reprezentăm România în lume.

Tavi: Trebue să precizăm și faptul că la fiecare meci avem tricouri de unică folosință, pe care scrie data meciului și punem steagul României și al țării gazdă pe piept.

Legat de excursiile în alte țări, băieții au dezvăluit faptul că la început erau 10 persoane, iar acum grupul s-a extins la peste 30, deși costurile unei astfel de deplasări se ridică la 2500 de euro. Destinația pentru deplasarea care se va efectua în anul respectiv se stabilește de către membrii cluburilor. Se face o listă scurtă, iar din cadrul acelei liste se extrage destinația, care rămâne fixată de la începutul anului și nu se mai schimbă. Deplasările au loc, în general, în mijlocul lunii februarie.

Tavi: Căutăm în general să mergem în țări în care fenomenul fotbalistic nu este atât de bine dezvoltat. Bine, în această ecuație nu intră Brazilia, care e excepția, deoarece acolo considerăm noi că putem fi ambasadori.


Cum se joacă un El Clasico în fotbalul pentru amatori

Există fotbaliști de performanță care sprijină acțiunile voastre?
Dan
: În acest club a fost legitimat, pentru o scurtă perioadă de timp, antrenorul secund al echipei naționale, până acum un an a jucat și Dudu Georgescu junior.

Tavi: În campionatul de sâmbătă (n.r 15 aprilie) joacă  și un fost jucător al echipei naționale, Bogdan Argeș Vintilă (fost portar, în 2002 a adunat 5 selecții la echipa națională a României). Au mai jucat de-a lungul timpului Adrian Matei și Nana Falemi.

Cum pot ajunge oamenii în cadrul unui astfel de club?
Tavi
: Structura de organizare a unui club FC Player este deschisă oricărui grup. În momentul de față există cinci cluburi active în România și se poate deschide oricând un al șaselea, al șaptelea club. Asta înseamnă că un grup de minim 10, maxim 25 de oameni poate să organizeze o astfel de competiție, în care fiecare etapă înseamnă un meci între membrii clubului. După fiecare meci, coechipierii echipei învingătoare obțin câte un punct. Practic se desfășoară 56 de meciuri pe an, iar la sfârșitul anului, individual, cel care a adunat cele mai multe puncte este desemnat câștigătorul campionatului sau campionul grupului. Acesta e modelul, în linii mari. Practic, orice poate să preia acest sistem de reguli și să deschidă un club nou.

Cluburile se confruntă între ele doar de două ori pe an, se desfășoară doar între membrii cluburilor . Această competiție o numim El Clasico și acolo se confruntă grupurile între ele.

Mirel: În continuarea idei, cred că este important de menționat că am pornit la drum 20 de oameni și acum vorbim de aproximativ 150 de oameni pasionați de fotbal și implicați. În ceea ce privește aceste excursii anuale pe care noi le facem în afara țării, este important de amintit faptul că noi povestim grupului nostru de prieteni apropiați și în fiecare an reușim să aducem alți și alți oameni, care nu sunt membrii ai clubului, dar care vor să ni se alăture în promovarea României.

Când sunt meciuri ale echipei naționale mergeți la stadion sau faceți ceva special pentru a susține echipa?
Dan
: Nu știu dacă toți dar da, ne organizăm în diverse grupuri, fie mergem la stadion, fie ne strângem la cineva, fie vedem într-un bar. Suntem toți prieteni între noi, spre exemplu eu când am venit știam doar două persoane în club, iar acum pot  spune că am 100 de prieteni.


Dincolo de distracție, regulile sportive sunt aplicate cu strictețe

Pentru a încheia „partida” de discuții corespunzător, am dorit să ascultăm și viziunea unui arbitru. Am stat de vorbă cu centralul meciului  care s-a disputat miercuri seara la Baza Chelsea (Florin Chivulete), care ne-a explicat cum stau lucrurile în cadrul partidelor de fotbal, ce pățesc cei care sunt eliminați și care sunt regulile de bază în campionatul FC Player. 

Cred că este o organizare excelentă, asta pentru că arbitrez de foarte mulți ani acest club, această competiție și sunt oameni care vin fiecare de la serviciu, se respectă între ei, se joacă un fotbal cât de cât de calitate. Eu consider că ne simțim cu toții bine în anturajul acestui club.

Pe de altă parte, regulile se respectă. Regulamentul este fără dar și poate respectat, toți jucătorii știu despre ce este vorba, chiar și atunci când primesc niște cartonașe. Câteodată mai comentează, nu le convine, dar sunt conștienți de acțiunile lor.

Trebuie precizat faptul că un cartonaș roșu înseamnă suspendare, înseamnă comisia de disciplină, care poate însemna suspendare pe mai multe etape, amendă financiară. Deci totul este ca la carte, însă ceea ce m-a impresionat este că jucătorul suspendat este obligat să vină la teren, stă aici, se uită la meciul colegilor săi, face fotografia de grup cu echipele, dar nu joacă„.

Mai multe informații despre competiția FC Player și despre regulile interne găsiți pe site-ul http://www.fcplayer.com/


Articol scris de Emma Bârsan

Autori: Andru Nenciu, Cristian Voicu Publicat: 24 Apr. 2017, 08:33 Actualizat: 24 Apr. 2017, 08:34 Sport Life
Pe aceeași temă
Costumul de baie i-a jucat feste Madalinei Ghenea! Bikinii cu doua numere mai mici au lasat TOT la vedere
Costumul de baie i-a jucat feste Madalinei Ghenea! Bikinii cu doua numere mai mici au lasat TOT la vedere
Scandal imens: Răzvan Lucescu şi Al Hilal, excluşi din Liga Campionilor! Reacţia antrenorului
Scandal imens: Răzvan Lucescu şi Al Hilal, excluşi din Liga Campionilor! Reacţia antrenorului
Caz bizar în Vietnam: Peste 300.000 de prezervative uzate erau reambalate pentru a fi vândute
Caz bizar în Vietnam: Peste 300.000 de prezervative uzate erau reambalate pentru a fi vândute
BREAKING NEWS | OFERTA de ULTIMA ORA! Gigi Becali a pus banii la bataie pentru un SINGUR jucator de la Astra! Cine este alesul din echipa lui Niculae
BREAKING NEWS | OFERTA de ULTIMA ORA! Gigi Becali a pus banii la bataie pentru un SINGUR jucator de la Astra! Cine este alesul ...
Alimentul-minune care de fapt te strică la burtă. 5 mâncăruri care pot face rău la stomac
Alimentul-minune care de fapt te strică la burtă. 5 mâncăruri care pot face rău la stomac
Elena Udrea a comis-o RAU la plajă! Şi-a ridicat picioarele şi s-a văzut…
Elena Udrea a comis-o RAU la plajă! Şi-a ridicat picioarele şi s-a văzut…
Document exploziv în dosarul Caracal. „Fiica lui Dincă a minţit. Poliţiştii au sustras un act din dosar s-o acopere“
Document exploziv în dosarul Caracal. „Fiica lui Dincă a minţit. Poliţiştii au sustras un act din dosar s-o acopere“
Irinel Columbeanu, de nerecunoscut. Are rate la chirie, iar prietenii milionari îl evită acum
Irinel Columbeanu, de nerecunoscut. Are rate la chirie, iar prietenii milionari îl evită acum
CREATURA din ocean care îl ÎNGROZEȘTE chiar și pe marele rechin alb. Descoperire ȘOCANTĂ în adâncuri
CREATURA din ocean care îl ÎNGROZEȘTE chiar și pe marele rechin alb. Descoperire ȘOCANTĂ în adâncuri
Mama Roxanei Dobre vrea să țină pasul cu fiica sa! A apelat la medicii esteticieni pentru un aspect mai tânăr! Imagini spectaculoase cu soacra lui Florin Salam / PAPARAZZI
Mama Roxanei Dobre vrea să țină pasul cu fiica sa! A apelat la medicii esteticieni pentru un aspect mai tânăr! Imagini ...
BOMBA pensiilor explodează! Ne jucăm cu focul şi acum deja iese fum
BOMBA pensiilor explodează! Ne jucăm cu focul şi acum deja iese fum
Mihaela Rădulescu, prinsă în pat cu amantul! Rușinea supremă pentru orice femeie
Mihaela Rădulescu, prinsă în pat cu amantul! Rușinea supremă pentru orice femeie
Pe ultima sută de metri, PSD aruncă un bolovan în capul guvernului PNL
Pe ultima sută de metri, PSD aruncă un bolovan în capul guvernului PNL
Filmul unui Volkswagen de la DAUNĂ TOTALĂ la ȚIPLĂ. Acest mecanic merită o medalie
Filmul unui Volkswagen de la DAUNĂ TOTALĂ la ȚIPLĂ. Acest mecanic merită o medalie
Cu ele îşi înşală bărbaţii cel mai des nevestele. Dacă ești soție și ai una în preajmă, ai grijă
Cu ele îşi înşală bărbaţii cel mai des nevestele. Dacă ești soție și ai una în preajmă, ai grijă
Bucureştiul şi 12 judeţe au fost incluse de Germania în lista „zonelor de risc” pentru COVID-19
Bucureştiul şi 12 judeţe au fost incluse de Germania în lista „zonelor de risc” pentru COVID-19
Cine transmite FCSB – Slovan Liberec. Cum va arăta echipa lui Gigi Becali
Cine transmite FCSB – Slovan Liberec. Cum va arăta echipa lui Gigi Becali
Topul vedetelor care au desfăcut picioarele prea mult și s-a văzut tot!
Topul vedetelor care au desfăcut picioarele prea mult și s-a văzut tot!
Gina Pistol a confirmat ca este insarcinata? Gestul subtil facut de iubita lui Smiley a ridicat semne de intrebare. Cum s-a dat de gol vedeta
Gina Pistol a confirmat ca este insarcinata? Gestul subtil facut de iubita lui Smiley a ridicat semne de intrebare. Cum s-a ...
Faliment de RĂSUNET! De la lider de piaţă, la faliment! Murfatlar este vândut pe bucăţi
Faliment de RĂSUNET! De la lider de piaţă, la faliment! Murfatlar este vândut pe bucăţi
Ilie Năstase are grijă și de copii, și de prieteni... în același timp! Așa își face loc în program fostul mare tenismen / PAPARAZZI
Ilie Năstase are grijă și de copii, și de prieteni... în același timp! Așa își face loc în program fostul mare ...
Imagine virală: Cererea trimisă de un elev învățătoarei sale. Ce i-a solicitat copilul
Imagine virală: Cererea trimisă de un elev învățătoarei sale. Ce i-a solicitat copilul
Brad Pitt şi Jennifer Aniston au flirtat în scop caritabil
Brad Pitt şi Jennifer Aniston au flirtat în scop caritabil
Renault lansează în EUROPA cel mai frumos SUV. Arkana sparge topurile
Renault lansează în EUROPA cel mai frumos SUV. Arkana sparge topurile
FOTO. Vica, fosta amantă a lui Victor Piţurcă, s-a pozat goală complet în pat! Cum arată la 45 de ani
FOTO. Vica, fosta amantă a lui Victor Piţurcă, s-a pozat goală complet în pat! Cum arată la 45 de ani
FOTO. Cum arăta Mirela Vaida acum 15 ani. Imagini fabuloase de pe vremea când cânta în trupa 'D'Or'
FOTO. Cum arăta Mirela Vaida acum 15 ani. Imagini fabuloase de pe vremea când cânta în trupa 'D'Or'