Un român coordonează cea mai tare şcoală de sport a expaţilor din Kuweit: 2000 de copii, colaborare cu România, întâlniri cu campioni olimpici şi mondiali de la noi

19 aug 2019 1332 afişări Sport Life
Un român coordonează cea mai tare şcoală de sport a expaţilor din Kuweit: 2000 de copii, colaborare cu România, întâlniri cu campioni olimpici şi mondiali de la noi
GALERIE (2 de imagini) VEZI GALERIA

Lucian Anisia este managerul The British Sports Business Academy din Kuweit, o academie la care sunt înscrişi 2000 de copii proveniţi din familiile expaţilor din această ţară. Lucian e de 17 ani în Kuweit, dar nu a uitat de unde a plecat şi caută mereu să intre în contact cu specialişti şi cu mari sportivi din România

Cum aţi ajuns la The British Academy of Sports?

Lucrez din 2002 în Kuweit, în management. Mai întâi a ajuns acolo sora mea, apoi am plecat şi eu. La un moment dat, mi s-a oferit posibilitatea de a ajuta la dezvoltarea proiectului Academy of Sports. Când m-am dus acolo, erau disponibile 5 sporturi, iar acum sunt 10, printre care fotbal, baschet, gimnastică, înot, tenis, karate, tenis de masă. În campusul construit special sunt peste 2.000 de „studenţi” de la 3 la 16 ani.

Ce vi s-a părut inedit la primul contact cu viaţa din Kuweit?

Mi s-a părut inedit mediul în care lucram, oamenii de naţionalităţi diferite. Acolo, 7 din 10 oameni sunt din afara Kuweitului. Este foarte interesant. Apoi, pentru cineva care vine din Europa sunt inedite tradiţiile de acolo. Societatea kuweitiană este foarte conservatoare.

Este Kuweit, în acest moment, o ţară siguă pentru turism?

Este foarte sigură, dar industria nu este la fel de dezvoltată ca în Qatar sau Dubai. Sunt foarte resitrictivi, încearcă să îşi protejeze resursele de petrol.

Care este strategia autorităţilor privind sportul?

Sprijină sportul, statul finanţează cluburile, dar la aceste cluburi se pot legitima doar kuweitienii. Expaţii nu pot practica sportul decât la entităţi precum The British Academy of Sports, care este şi cea mai mare din ţară.

Aveţi în plan vreo colaborare cu sportul din România?

Pe termen scurt, voi veni în luna octombrie cu un grup de copii de la academia noastră pentru a vizita Sports Business Academy. Am mai organizat tabere în România, copiii din Kuweit având ocazia să le cunoască personal pe Corina Ungureanu şi Laura Badea.

Aţi urmat cursurile Sports Business Academy?

Eu am descoperit online Sports Business Academy, mi-a plăcut profesionalismul celor din echipă, invitaţii de marcă. Este ceva unic în România, de foarte mare ajutor pentru cei care doresc să activeze în industria sportului. M-am înscris la cursuri pentru partea de marketing şi de PR. Trebuie să fac multă muncă de marketing şi de PR în Kuweit, pentru a promova The British Academy of Sports. Materialele video sunt foarte utile şla SBA şi conţin multe „secrete” dezvăluite de profesionişti cu experienţă în domeniu.

Şi cum v-a ajutat acest curs în practică?

Am învăţat multe lucruri, pe care cu siguranţă le voi pune în practică în viitor. De exemplu, cum să organizez cu eficienţă maximă evenimente sportive, precum un turneu de fotbal.

„În Kuweit, nu am întâlnit pe nimeni să nu se ţină de cuvânt!”

Ce aţi duce din România în Kuweit şi ce aţi aduce din Kuweit în România?

Din România în Kuweit aş duce aerul curat şi mâncărurile tradiţionale, ne e dor de casă, iar de acolo aş aduce seriozitatea oamenilor. Nu am întâlnit pe nimeni care să nu se ţină de cuvânt. Dacă promit ceva, atunci aşa fac.

Stoichiţă a antrenat naţionala Kuweitului

Mai mulţi antrenor români au profesat în Kuweit de-a lungul timpului. Mihai Stoichiţă a antrenat naţionala acestui stat în 2005-2006, precum şi pe Al Salmiya (2008-2009 şi 2013-2014). Ion Marin le-a pregătit pe SC Kuwait (2012-2014) şi pe Qadsia (2018-2019). Ilie Balaci a antrenat-o pe Kazma în sezonul 2009-2010.

Naţionala Kuweitului s-a calificat o singură dată la Cupa Mondială, în 1982 (ediţie găzduită de Spania), obţinând un singur punct în faza grupelor. Kuweitienii au ajuns în finala Cupei Asiei în 1976, iar în 1980 au câştigat această competiţie. Kuwait - Bhutan 20-0 a doborât recordului celui mai mare scor la nivel internaţional în anul 2000, dar noul record nu a stat în picioare decât un an: în 2001, Australia a învins-o pe Samoa americană cu 31-0.

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.