"Voi, copii nevinovaţi, nici nu ştiţi de ce aţi ars într-o ţară vai şi-amar" | ProSport publică poezia scrisă de un antrenor român în memoria victimelor de la Colectiv

24 nov 2015 4653 afişări Special
"Voi, copii nevinovaţi, nici nu ştiţi de ce aţi ars într-o ţară vai şi-amar" | ProSport publică poezia scrisă de un antrenor român în memoria victimelor de la Colectiv

de Andru Nenciu

La aproape o lună de la tragedia din Colectiv, exploziile de compasiune şi revoltă sunt la aceeaşi intensitate. Răscoliţi şi măcinaţi pe dinăuntru, oamenii înalţă rugăciuni pentru pacienţii aflaţi la recuperare şi aprind câte o lumânare pentru cele 60 de suflete care s-au stins în urma incendiului din clubul bucureştean.

Dincolo de controalele ivite prea târziu, uşi ferecate, demisii în bloc şi arestări, rămâne durerea. Durerea şi un soi de disperare că nimic nu se va schimba. Iar revolta a căpătat şi va lua diverse forme. Pentru că nimeni nu mai acceptă să fie dus cu preşul. Şi, de fiecare dată când informaţiile legate de Colectiv circulă pe diverse canale media, şi oamenii de sport simt că cineva le înfige un pumnal în inimă.

Unii dintre ei l-au cunoscut pe Alex Pascu, fiul fostei mari scrimere, Ana Pascu, sau pe Teodora Maftei, jurnalistă ProTV, două persoane legate prin mii de fire de sport. Alţii, mişcaţi de drama din cea mai întunecată seară de octombrie, au ales să-şi aşterne gândurile pe paginile de socializare, au luat cuvântul în emisiuni sau au dat tonul în stradă. După ce la începutul lunii, ProSport v-a prezentat mai multe cazuri de oameni din sport cu reacţie, azi ProSport publică versurile scrise de un antrenor român în memoria victimelor de la Colectiv.

Marius Linte are 38 de ani şi e antrenor de atletism. L-a pregătit pe cel mai valoros sprinter al României, Cătălin Câmpeanu, în perioada în care sportivul a atins vârful carierei, finala probei regină - 100 m - la Europeanul de la Zurich, şi aşteaptă şi el o schimbare. Ideea de a scrijeli o foaie de caiet studenţesc i-a venit în urmă cu două zile. Povesteşte antrenorul piteştean. "Mă uitam într-o seară la o emisiune în care se dezbătea tragedia din Colectiv şi, pe final, când imaginile erau acompaniate de un fond sonor tulburător, mi-a venit ideea să scriu câteva versuri. Mi-a venit din interior, pur şi simplu. Am denumit-o Prea devreme pentru ei şi am scris-o cu sufletul. Vreau ca fetiţa mea să crească şi să trăiască într-o ţară sănătoasă".

Prea devreme pentru ei

Au ajuns acolo Sus
Dumnezeu le-a dat răspuns
Voi, copii nevinovaţi, nici nu ştiţi de ce aţi ars
Într-o ţară vai şi-amar
Şi condusă de tâlhari,
Care-şi fac averi din crimă,
Din minciuni şi din hoţii!

Priviţi îngeri cum se duc,
Cum mai ţipă şi cum urlă
Fără vină. Vai de ei....
Aduceţi-i dar la mine
Să le dau ce au visat
Viaţă veşnică şi zâmbet, şi-o speranţă c-au scăpat,
Au scăpat pe veci de ură!

Săracii prin ce-au trecut
Ca s-ajungă acum la mine
Să le spun bine-ţi venit,
Într-o oază de verdeaţă

Şi-ntr-o linişte deplină.

Cei ce stau acum şi-ascultă
Nu gândiţi că va fi bine...
Ţara-i jos şi voi în groapă,
Iar ei râd şi-şi spun în gând:
Lasă-i dracu' c-or să uite
Şi-o s-o luăm de la-nceput!

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.