VIDEO ProSport Raport. La 75 de ani, a urcat de trei ori pe Transalpina şi pe Transfăgărăşan. Marin Cenuşă, veteranul "Cu Bicicleta la Mare": "Regret că m-am apucat prea târziu de pedalat"

28 apr 2014 2633 afişări Special
  • Marin Cenuşă (75 de ani) este veteranul evenimentului ProSport "Cu Bicicleta la Mare". A participat la toate cele opt ediţii ale evenimentului şi s-a numărat întotdeauna printre primii care au terminat cursa, indiferent de condiţiile meteorologice sau kilometri străbătuţi
  • Nea Marin a început să pedaleze la 64 de ani, după ce s-a pensionat, în urma unui sfat primit de la un medic: "De 11 ani sunt pe bicicletă şi nu mai am niciun fel de problemă de sănătate de atunci", a declarat acesta
  • Marin Cenuşă a fost invitatul lui Costin Ştucan la emisiunea "ProSport Raport"

Ca organizator al evenimentului "Cu Bicicleta la Munte" nu ai cum să nu îl remarci pe Nea Marin. La fiecare ediţie te întâmpină cu un zâmbet mare pe chip, mulţumeşte frumos şi vorbeşte despre importanţa sportului în viaţa unei persoane. Îţi spune că are 75 de ani, dar nu l-ai crede dacă în faţa ochilor nu s-ar afla o bază de date. Este mereu primul la punctele de alimentare şi la cele de hidratare şi o prezenţă constantă pe sosire, acolo unde îşi minimalizează meritele: "A fost frig, de asta probabil ceilalţi întârzie atât de mult. A bătut şi vântul, a şi plouat. Eu am avut norocul să fi făcut mai multe antrenamente înainte, că altfel nu aş fi terminat nici eu". Are întotdeauna acelaşi discurs. Nu se plânge, doar pedalează, iar dacă îl priveşti pe parcursul traseului, nu pare să aibă vreo crampă, deşi vârsta l-ar recomanda pentru abandon şi pentru intervenţii numeroase ale ambulanţei care însoţeşte constant plutonul din Bucureşti şi până la mare. A învăţat să meargă cu bicicleta de când era mic, aşa cum am făcut-o mulţi dintre noi. Nu făcuse o pasiune pentru pedalat, iar pe măsura ce a înaintat în vârstă, au apărute grijile şi responsabilităţile unei familii, astfel că mersul pe bicicletă a rămas o amintire a copilăriei: "Am lucrat ca maistru la o întreprindere. Muncă, muncă, muncă. La asta se rezuma viaţa mea. Apoi a trebuit să mă pensionez. În fiecare zi mă durea câte ceva. Piciorul, stomacul, eram constant obosit. M-am dus la doctor, puneam toate astea pe seama vârstei. Mi-a spus doctorul că îmi recomandă mişcare. Bun, asta o să fac", îşi aminteşte Nea Marin. La început şi-a luat echipament de alergare, dar nu s-a simţit în largul său printre cei care făceau acelaşi lucru: "Era o diferenţă prea mare de vârstă, se uitau ciudat la mine toţi oamenii din parc", îşi aminteşte Nea Marin. Apoi a încercat bicicleta. Şi a fost dragoste la a doua vedere.

Toată lumea ar trebui să pedaleze. E ceva extraordinar pentru sănătatea ta, a organismului tău

Marin Cenuşă, participant "Cu Bicicleta la Mare"

Prima bicicletă a fost cumpărată de copiii lui

Familia l-a sprijinit constant pe Nea Marin, care la fiecare final de săptămână parcurge sute de kilometri. O singură condiţie i-au pus copiii: să sune de fiecare dată când ajunge la destinaţie, să îl ştie bine. Ba chiar i-au cumpărat prima bicicletă, în urmă cu 12 ani: "Una grea, pe care abia puteam să o car. Dar gestul m-a impresionat, sincer să fiu". Şapte luni mai târziu şi-a schimbat-o şi a început să parcurgă sute de kilometri prin toată ţara. Are peste 30.000 strânşi într-un singur an şi a urcat de trei ori pe Transfăgărăşan şi pe Transalpina. Îi este greu să îşi mai convingă prieteni să vină cu el, mulţi dintre ei abandonând expediţia lui Nea Marin după primii kilometri. Şi-a făcut prieteni printre cei care îi împărtăşesc pasiunea, oameni care au vârsta copiiilor lui, dar care îl văd pe acesta drept un model de urmat, ceea ce şi este. Momentan, iarna îl ţine departe de bicicletă: "Dacă aş putea să dau timpul înapoi, m-aş apuca mai devreme de asta. Şi aş vedea Europa pe bicicletă, nu doar România", mărturiseşte Nea Marin, un exemplu pentru cei care se îngrijesc de corpul lor, dar şi pentru cei care pănă să-l cunoască pe veteranul competiţiilor "Cu Bicicleta la Mare" nu făceau asta. Sportul poate să te menţină tânăr. Trebuie doar să vrei.

VEZI EMISIUNEA ÎN PLAYERUL VIDEO

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.