Vezi povestea unui meci special al lui Mircea Lucescu: "Fugi, 'nea Mircea, fugi!"

27 apr 2010 591 afişări Comentează şi tu Special
Vezi povestea unui meci special al lui Mircea Lucescu: "Fugi, 'nea Mircea, fugi!" "Fugi, 'nea Mircea, fugi!"

Despre Mircea Lucescu multă lume ştie că s-a retras dinactivitatea de fotbalist de la Corvinul, în 1982, la vârsta de 37de ani. De fapt, antrenorul de acum al lui Şahtior a jucat ultimulmeci la 45 de ani, pentru Dinamo.

S-a întâmplat în primăvara anului 1990. Bucureştiul trăgea încă penări praful de puşcă al revoluţiei din decembrie 1989, dar Steauaşi Dinamo continuau imperturbabile eternul duel. În mai, când mairămăseseră cinci etape de jucat, ambele se confruntau însă cu osituaţie inedită. Naţionala, aflată în pregătiri pentru turneulfinal al Mondialului din Italia, a disputat un amical cu Egipt,convocând masiv jucători de la cele două mari echipe bucureştene.Cu toate acestea, campionatul nu a fost întrerupt. Dinamo avea meciîn Regie, cu Sportul Studenţesc, antrenorul Mircea Lucescu trebuindsă încropească o echipă din ce îi mai rămăsese la club. I-a venitînsă şi o idee năstruşnică.

Minutul 76. Intră Lucescu!

Era minutul 76. Dinamo marcase un gol, prin Lazăr, dar fuseseegalată de Sportul. Fulga este chemat la marginea terenului. Făcuseun meci şters, iar schimbarea era logică. Surpriză însă, în faţabăncilor, pentru schimbare, se prezintă chiar Mircea Lucescu!Antrenorul de atunci a jucat astfel ultimul său sfert de orăoficial, dar, din păcate, nu a reuşit nimic notabil, meciulterminându-se la egalitate. Ideea de a evolua în acea partidă i-avenit lui Lucescu şi din cauza crizei de efectiv, dar şi pentru căse afla în stare de suspendare, trecerea pe foaie ca fotbalistoferindu-i prilejul să fie alături de elevii săi.

"Nuprea alerga!"
"Noi ne-am dat coate şi am încercat să-l facem să joace ce juca întinereţe, adică extremă, ca să-i dăm mingi lungi şi să vedem dacăpoate să alerge după ele. N-a percutat însă la asta. Trăgea mereuîn centru şi nu prea alerga", glumeşte acum Ionuţ Lupescu, cel maititrat dintre fotbaliştii lui Dinamo care au participat la acelmeci din Regie. "Vorbind serios, nu a avut nicio problemă în a jucaun sfert de oră, pentru că se antrena mereu cot la cot cu noi şistătea bine cu pregătirea fizică. Pe teren însă nu a tăcut şi ajucat, şi a ţipat mereu la noi, de parcă era pe bancă", detaliazăLupescu.


"Om nebun la bătrâneţe! Lăsând gluma, Mircea Lucescu nuavea cum să nu se descurce un sfert de oră chiar şi în primaligă", Ionuţ Lupescu, fost internaţional dinamovist

"Când am revenit de la lot, spuneam în vestiar înaintede meciuri că echipa începe cu Lucescu", Dănuţ Lupu, fostinternaţional dinamovist


"Le-am arătat că amidei"

Cu Sportul, în '90, Mircea Lucescu a evoluat pentru că s-aînverşunat în clasica şi perpetua rivalitate cu clubul din Ghencea,despre care spune că a încercat să-i ia din nou titlul cu metode"specifice".

Cum e cu meciul cu Sportul?
Convenisem la federaţie ca, după finala Cupei României, să lăsămjucătorii care urmau să evolueze la Mondialul din Italia să seodihnească şi să se pregătească la echipa naţională.
Noi aveam opt fotbalişti la lot, Steaua şase. Nu era just! Amtrimis, prin urmare, un fax în care am cerut să ne lase să-ifolosim, cu o etapă înainte de Sportul, pe Lupu şi Răducioiu laConstanţa. Tocmai ei au marcat golurile cu care am învins pe Farulcu 2-1. Ienei, care, se ştie, e stelist, era selecţioner şi venisela meci. Când a văzut că joc cu ei, a plecat din tribună. Apoi, laFRF, au discutat ca să ne dea meci pierdut cu 3-0. Nu mai puteauînsă să procedeze chiar cum făceau înainte de Revoluţie, deşiarmata şi Steaua aveau în continuare mare putere. Au stabilit doarca meciul cu Farul să se rejoace, iar pe mine m-au suspendat caantrenor.

Apoi, cu Sportul, aţi protestat jucând.
A fost şi o formă de protest, dar eu mă pregătisem pentru situaţiade a termina campionatul fără cei de la lot. Adunasem mai mulţiveterani, Iorgulescu, Lazăr, Stoica... Am făcut antrenamente cu eişi i-am folosit. Cu Sportul văzusem că au obosit, aşa că am intratşi eu. Le-am arătat că am idei.

Da-ţi-ne mai multe detalii.
Cu trei zile înainte de meci am făcut vizita medicală, mi-am scoscarnetul de jucător... Pe bancă, apoi, băieţii au insistat săintru.

Cum a fost din nou într-un "oficial", după optani?
M-am simţit foarte bine. Îmi amintesc că am dat şi câteva pase deefect. Venise lângă mine, în marcaj, Marian, de la Sportul. Mămarca strâns. I-am spus: "Băiete, de ce stai lângă un om bătrân?Du-te şi joacă fotbal!". În fine, contează că am luat titlul şi amfăcut dreptate.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.