Vezi povestea unui meci special al lui Mircea Lucescu: "Fugi, 'nea Mircea, fugi!"

27 apr 2010 716 afişări Special
Vezi povestea unui meci special al lui Mircea Lucescu: "Fugi, 'nea Mircea, fugi!" "Fugi, 'nea Mircea, fugi!"

Despre Mircea Lucescu multă lume ştie că s-a retras din activitatea de fotbalist de la Corvinul, în 1982, la vârsta de 37 de ani. De fapt, antrenorul de acum al lui Şahtior a jucat ultimul meci la 45 de ani, pentru Dinamo.

S-a întâmplat în primăvara anului 1990. Bucureştiul trăgea încă pe nări praful de puşcă al revoluţiei din decembrie 1989, dar Steaua şi Dinamo continuau imperturbabile eternul duel. În mai, când mai rămăseseră cinci etape de jucat, ambele se confruntau însă cu o situaţie inedită. Naţionala, aflată în pregătiri pentru turneul final al Mondialului din Italia, a disputat un amical cu Egipt, convocând masiv jucători de la cele două mari echipe bucureştene. Cu toate acestea, campionatul nu a fost întrerupt. Dinamo avea meci în Regie, cu Sportul Studenţesc, antrenorul Mircea Lucescu trebuind să încropească o echipă din ce îi mai rămăsese la club. I-a venit însă şi o idee năstruşnică.

Minutul 76. Intră Lucescu!

Era minutul 76. Dinamo marcase un gol, prin Lazăr, dar fusese egalată de Sportul. Fulga este chemat la marginea terenului. Făcuse un meci şters, iar schimbarea era logică. Surpriză însă, în faţa băncilor, pentru schimbare, se prezintă chiar Mircea Lucescu! Antrenorul de atunci a jucat astfel ultimul său sfert de oră oficial, dar, din păcate, nu a reuşit nimic notabil, meciul terminându-se la egalitate. Ideea de a evolua în acea partidă i-a venit lui Lucescu şi din cauza crizei de efectiv, dar şi pentru că se afla în stare de suspendare, trecerea pe foaie ca fotbalist oferindu-i prilejul să fie alături de elevii săi.

"Nu prea alerga!"

"Noi ne-am dat coate şi am încercat să-l facem să joace ce juca în tinereţe, adică extremă, ca să-i dăm mingi lungi şi să vedem dacă poate să alerge după ele. N-a percutat însă la asta. Trăgea mereu în centru şi nu prea alerga", glumeşte acum Ionuţ Lupescu, cel mai titrat dintre fotbaliştii lui Dinamo care au participat la acel meci din Regie. "Vorbind serios, nu a avut nicio problemă în a juca un sfert de oră, pentru că se antrena mereu cot la cot cu noi şi stătea bine cu pregătirea fizică. Pe teren însă nu a tăcut şi a jucat, şi a ţipat mereu la noi, de parcă era pe bancă", detaliază Lupescu.


"Om nebun la bătrâneţe! Lăsând gluma, Mircea Lucescu nu avea cum să nu se descurce un sfert de oră chiar şi în prima ligă", Ionuţ Lupescu, fost internaţional dinamovist

"Când am revenit de la lot, spuneam în vestiar înainte de meciuri că echipa începe cu Lucescu", Dănuţ Lupu, fost internaţional dinamovist


"Le-am arătat că am idei"

Cu Sportul, în '90, Mircea Lucescu a evoluat pentru că s-a înverşunat în clasica şi perpetua rivalitate cu clubul din Ghencea, despre care spune că a încercat să-i ia din nou titlul cu metode "specifice".

Cum e cu meciul cu Sportul?

Convenisem la federaţie ca, după finala Cupei României, să lăsăm jucătorii care urmau să evolueze la Mondialul din Italia să se odihnească şi să se pregătească la echipa naţională.

Noi aveam opt fotbalişti la lot, Steaua şase. Nu era just! Am trimis, prin urmare, un fax în care am cerut să ne lase să-i folosim, cu o etapă înainte de Sportul, pe Lupu şi Răducioiu la Constanţa. Tocmai ei au marcat golurile cu care am învins pe Farul cu 2-1. Ienei, care, se ştie, e stelist, era selecţioner şi venise la meci. Când a văzut că joc cu ei, a plecat din tribună. Apoi, la FRF, au discutat ca să ne dea meci pierdut cu 3-0. Nu mai puteau însă să procedeze chiar cum făceau înainte de Revoluţie, deşi armata şi Steaua aveau în continuare mare putere. Au stabilit doar ca meciul cu Farul să se rejoace, iar pe mine m-au suspendat ca antrenor.

Apoi, cu Sportul, aţi protestat jucând.

A fost şi o formă de protest, dar eu mă pregătisem pentru situaţia de a termina campionatul fără cei de la lot. Adunasem mai mulţi veterani, Iorgulescu, Lazăr, Stoica... Am făcut antrenamente cu ei şi i-am folosit. Cu Sportul văzusem că au obosit, aşa că am intrat şi eu. Le-am arătat că am idei.

Da-ţi-ne mai multe detalii.

Cu trei zile înainte de meci am făcut vizita medicală, mi-am scos carnetul de jucător... Pe bancă, apoi, băieţii au insistat să intru.

Cum a fost din nou într-un "oficial", după opt ani?

M-am simţit foarte bine. Îmi amintesc că am dat şi câteva pase de efect. Venise lângă mine, în marcaj, Marian, de la Sportul. Mă marca strâns. I-am spus: "Băiete, de ce stai lângă un om bătrân? Du-te şi joacă fotbal!". În fine, contează că am luat titlul şi am făcut dreptate.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.