Verdictul în Dosarul Transferurilor a rămas în pronunțare. Inculpații au avut ultimul cuvânt. Ioan Becali: „Ancelotti și Mourinho îmi vor spune ‘Pușcăriașule’ „

Verdictul în Dosarul Transferurilor a rămas în pronunțare. Inculpații au avut ultimul cuvânt. Ioan Becali:
  • Publicat:
  • Actualizat:

UPDATE 17:40 S-a încheiat una dintre cele mai lungi zile din „Dosarul Transferurilor”. Verdictul a rămas în pronunțare, termenul de pronunțare fiind pe 25 februarie.


UPDATE 17:30 Inculpații au ultimul cuvânt. Primul care vorbește este George Copos, al cărui discurs capătă valențe melodramatice.

Am plătit 210 milioane de euro, cred în cea de-a treia putere în stat, dar sunt foarte dezamăgit că reprezentantul parchetului susține că aceste sume mi-au intrat mie în conturi. Sunt confuz și extrem de dezamăgit de ceea ce s-a întâmplat azi. Sunt nevinovat. Am suferit enorm, atât eu, cât și familia mea„, a spus Copos.

Gică Popescu: „Tot ce am obținut de-a lungul carierei și după aceea am obținut în mod legal

Mihai Stoica: „Eu sunt veteran în procesul acesta și am trecut prin „NUP”, achitări, condamnări. Sigur că mi-aș fi dorit să fiu achitat, dar e o chestiune de nuanță. Am obosit. Sunt nevinovat. Dacă s-a terminat sau nu pentru mine, dumneavoastră decideți

Ioan Becali: „Înainte să transfer acei bani, am întrebat și eu oameni. Știam cum e în România, cu valiza. Am zis să fiu transparent; dacă știam că ajung aici, luam și eu o valiză. Pentru mine nu contează: 8 ani, 3 ani, 6 luni cu suspendare…rușinea mea, a familiei mele, a celor din străinătate care mă știu, niciun verdict nu îndreaptă asta. Mourinho, Ancelotti, toți oamenii mari de fotbal pe care îi știu o să îmi spună „pușcăriașule”. Sunt nevinovat„.


UPDATE 15:40  După încheierea audierilor, procurorul a cerut pentru George Copos o pedeapsă între 1 și 5 ani, pentru Borcea 7 ani, Victor Becali 7 ani, Ioan Becali 8 ani. În cazul lui Mihai Stoica, procurorul a anunțat că faptele acestuia s-au prescris, acesta beneficiind de intrarea în vigoare a noului cod penal de la 1 februarie. Pentru Gigi Nețoiu, Jean Pădureanu și Gică Popescu, procurorul DNA a cerut 3 ani cu suspendare.

Judecătorii au anunțat că sentința nu va fi făcută publică azi, această urmând să fie anunțată zilele următoare.


UPDATE 14:30  Cei 8 inculpați au fost întrebați de judecătoare dacă sunt de acord să facă muncă în folosul comunității. Toți au acceptat, în afară de Jean Pădureanu care a precizat că starea de sănătate nu îi permite.

Ultimul chestionat în privința acestui aspect a fost Ioan Becali, care a făcut din nou show în fața judecătorilor.

„Doamnă președinte, eu fac de mult muncă în folosul comunității. În 1996 am curățat Calea Floreasca împreună cu un grup de deținuți susținuți de mine cu masa de prânz, cu tot ce trebuia”.


UPDATE 14:20  După ce ultima dată nu a putut fi prezent la tribunal, Victor Becali a fost audiat astăzi.

Legat de transferul lui Codrea: „La vremea aceea nici măcar nu eram agent de jucători, licența am obținut-o abia în 2007. Nu am avut nicio implicare în acest transfer”

Legat de transferul lui Cernat: „M-am deplasat la Galați, acolo unde m-am întâlnit cu Mihai Stoica și cu președintele de atunci al clubului, Ion Ionică. L-am asistat pe jucător la semnarea unui memorandum și atât”

Legat de transferul lui Mitea: „Mitea a avut la Dinamo un contract pe șase luni cu opține de prelungire pe patru ani. Nu a confirmat și a plecat așa cum a venit: liber de contract. Noi eram avantajați de această situație pentru că încasam comision. Fac precizarea că transferul lui Mitea la Ajax s-a încheiat prin intermediul firmei Becali Sport. Firma ISM fusese cesionată pe 12.03.2003, înainte de transfer”

Legat de transferul lui Lucian Sânmărtean: „L-am asistat pe jucător la Atena la semnarea actelor între Bistrița și Panathinaikos și am semnat pe contractul de muncă al jucătorului în locul fratelui meu. Acest lucru nu reprezintă o faptă penală, ci putea atrage, în cel mai rău caz, sancțiuni conform regulamentului agenților de jucători. Ioan Becali putea fi amendat sau să i se retragă licența.”


UPDATE 13:30 Toți cei opt inculpați au intrat în sala de judecată, iar în scurt timp urmează să înceapă ședința.


UPDATE 12:45 La Curtea de Apel au ajuns și Gigi Nețoiu, Cristi Borcea și Mihai Stoica. Ultimul care și-a făcut prezența a fost Jean Pădureanu.


UPDATE 12:30 Cei opt inculpați încep să sosească la Curtea de Apel. Gică Popescu și Victor Becali au fost primii care și-au făcut apariția, fiind urmați de Ioan Becali și George Copos. Cel din urmă a preferat să folosească o intrare separată.

Fostul patron al Rapidului a declarat că apărătorii săi vor solicita instanței continuarea procesului penal, el nefiind interesat de prescripția faptelor.

„Pe mine nu mă interesează prescripția. Am stat mult de vorbă cu avocații și vom cere continuarea procesului penal pentru că știm că nu am săvârșit nicio faptă care ne privește pe noi, cei de la Rapid, legată de transferurile lui Cristian Dulca și Florin Bratu. Vom cere continuarea procesului pentru că sunt nevinovat. Am foarte mare încredere în completul de judecată și sper să terminăm odată. Dar șapte ani de zile presa a făcut o presiune fantastică și asupra noastră și asupra justiției, ceea ce nu este corect. Am probat cu documente contabile că nu avem nicio vină și că s-a făcut o omisiune la Parchet. Nu sunt supărat pentru asta, se întâmplă în viața asta, dar este neplăcut. Cei de la Înalta Curte au fost corecți”, a declarat Copos, la sosirea la Curtea de Apel.

Fostul impresar Ioan Becali a declarat, înainte de a intra în sală, la termenul de luni al Dosarului Transferurilor, de la Curtea de Apel București, că pentru el nu contează prescripția faptelor, ci nevinovăția sa, pe care o va dovedi.

Întrebat dacă apărătorii săi vor cere continuarea procesului penal, Ioan Becali a răspuns: „Nu știu de ce mă întrebați chestiile astea, nu contează prescripție, neprescripție. Contează nevinovăția mea și asta o voi dovedi”, a spus Becali.

Unele fapte din acest dosar ar putea fi prescrise, potrivit noului Cod Penal, care a intrat în vingoare la 1 februarie.


Un nou termen în „Dosarul Transferurilor” a fost stabilit pentru astăzi, acolo unde sunt așteptați toți cei opt inculpați.

Ședința este programată să înceapă la ora 13:00, în cadrul acesteia singurul care mai trebuie audiat fiind Victor Becali, absent data trecută din cauza unei probleme de sănătate. Apoi urmează pledoaria avocaților după care judecătorii se vor retrage pentru a delibera.

La ultima înfățișare au fost audiați Jean Pădureanu, Mihai Stoica, Cristi Borcea și Ioan Becali.

Acesta e posibil să fie ultimul termen din acest proces, iar decizia judecătorilor să rămână în pronunțare.

La 20 mai 2013, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a decis să trimită dosarul transferurilor de jucători, pentru rejudecare, la Curtea de Apel București, instanță care, în noiembrie 2012, a dispus pedepse între trei și opt ani de închisoare cu executare sau cu suspendare pentru cei opt oameni de fotbal judecați pentru înșelăciune.

Instanța supremă a admis atunci recursurile făcute de procurorii Direcției Naționale Anticorupție și de Gheorghe Popescu, George Copos, Mihai Stoica, Cristian Borcea, Ioan și Victor Becali, Jean Pădureanu și Gheorghe Nețoiu și a desființat „în totalitate” decizia prin care aceștia au fost condamnați de Curtea de Apel București în 12 noiembrie 2012.

Potrivit motivării deciziei ICCJ de rejudecare a cauzei, Curtea de Apel București a respins toate probele cerute în dosarul transferurilor de jucători, nu i-a ascultat temeinic pe cei opt oameni de fotbal acuzați și a dispus condamnarea pe probe în baza cărora fuseseră anterior achitați.
Tribunalul București i-a achitat, în 3 aprilie 2012, pe toți cei opt inculpați din dosarul transferurilor de jucători, respectiv Ioan și Victor Becali, George Copos, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Cristi Borcea, Gigi Nețoiu și Gheorghe Popescu.

Decizia a fost contestată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție la Curtea de Apel București, care în 12 noiembrie 2012 a dispus pedepse între și opt ani de închisoare cu suspendare sau cu executare.

Ioan Becali a fost condamnat atunci la opt ani de închisoare cu executare, Victor Becali și Cristi Borcea au primit câte șapte ani de închisoare cu executare, George Copos – cinci ani de închisoare cu executare, Mihai Stoica – patru ani cu executare, iar Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu și Gigi Nețoiu – câte trei ani de închisoare cu suspendare.

Sentința a fost atacată cu recurs la instanța supremă, care a decis definitiv să retrimită dosarul pentru rejudecare la Curtea de Apel București.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție i-au trimis în judecată, în 2 octombrie 2008, pe Gheorghe Copos, Ioan Becali, Victor Becali, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Nețoiu și Cristian Borcea, în legătură cu efectuarea de tranzacții ilegale la transferurile unor fotbaliști către cluburi din străinătate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului și de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal.

În rechizitoriul DNA sunt prezentate 12 transferuri ale unor fotbaliști români efectuate de la cluburile Dinamo București, Rapid București, Gloria Bistrița și Oțelul Galați către cluburi din străinătate, în perioada 1999-2005.

Este vorba despre transferurile jucătorilor Cristian Dulca – realizat în ianuarie 1999, de la clubul de fotbal Rapid București la clubul sud-coreean Pohang Steelers, Iulian Arhire – de la clubul Oțelul Galați la Pohang Steelers, realizat în martie 1999, Cosmin Contra – de la Dinamo la Deportivo Alaves, realizat în iunie 1999, Ionel Ganea – de la clubul de fotbal Gloria Bistrița la VfB. Stuttgart, din iulie 1999, Paul Codrea – de la Dinamo București (împrumutat la FC Argeș Dacia Pitești) la Genoa Cricket and Spa din Italia, realizat în ianuarie 2001, Florin Cernat – din februarie 2001, de la Dinamo București la Dinamo Kiev din Ucraina, Bogdan Mara – din iulie 2001, de la Dinamo București la Deportivo Alaves, Nicolae Mitea – din august 2003, de la Dinamo la Ajax Amsterdam, Lucian Sânmărtean – din august 2003, de la Gloria Bistrița la Panathinaikos Atena, Florin Bratu – din septembrie 2003, de la Rapid București la Galatasaray Istanbul, Dan Alexa – de la Dinamo București la Guoan Beijing, în Republica Populară Chineză, realizat în luna iunie 2004 și Adrian Mihalcea – din iulie 2005, de la Dinamo București, la Chunnam Dragons din Coreea de Sud.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la fel”
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62 de ani
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62…
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
INTERDICȚIE clară pentru românii cu casă la curte. Statul nu-ți dă voie să treci de această limită
INTERDICȚIE clară pentru românii cu casă la curte. Statul nu-ți dă voie să treci de această limită
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri…
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele