Unde vedem Euro 2016? ProTV şi Antena 1 au mutat bătălia pe terenul fotbalului. Dolce are peştele cel mare

5 aug 2015 12942 afişări Special
Unde vedem Euro 2016? ProTV şi Antena 1 au mutat bătălia pe terenul fotbalului. Dolce are peştele cel mare
GALERIE (6 de imagini) VEZI GALERIA
 • Lupta pentru obţinerea dreptului de transmisie a meciurilor de la Campionatul European din Franţa (10 iunie – 10 iulie 2016) cunoaşte noi episoade cu mai puţin de un an până la startul competiţiei la care naţionala României e aproape calificată.
 • Marile rivale, ProTV şi Antena 1, au mutat bătălia pe terenul fotbalului. Lupta se dă concret nu doar pentru sport, ci şi pentru cele 23 de partide de la Euro 2016


Naţionala României a fost prezentă ultima dată la un turneu final de C.E. în 2008, în Elveţia şi Austria. Sânmărtean şi colegii lui sunt la două bătăi de inimă de Franţa 2016

Dacă Dolce a anunţat încă din luna martie că deţine (în premieră) pachetul pentru toate cele 51 de partide (28 în exclusivitate) ale turneului la care vor participa 24 de reprezentative, 23 de meciuri urmau să fie cedate unei televiziuni free to air. Mini-pachetul devenea o adevărată ispită pentru potenţialii cumpărători şi datorită faptului că includea şi posibilele confruntări ale echipei lui Anghel Iordănescu. În pole-position se situa Televiziunea Naţională, cea care a transmis din 1984 toate ediţiile regalului continental, cu excepţia C.E. din Germania 1988, câştigat de Olanda lui Rinus Michels, turneu urmărit de fanii români pe canalele din Bulgaria sau din Rusia.

Tănase, în urmă cu 4 luni: “Sunt 99,9 la sută şanse să dăm Campionatul European de Fotbal

Iar interesul manifestat de canalul public pentru Euro 2016 era întărit pe 16 aprilie de preşedintele TVR, Stelian Tănase, cel care la emisiunea Vorbeşte Liber susţinea că totul ar fi bătut în cuie: "Astăzi am negociat cu reprezentanţii UEFA şi sunt 99,9 la sută şanse să dăm Campionatul European de Fotbal. Pachetul pe care l-am negociat prevede că vom da cel mai important meci al zilei şi din sferturi încolo până la finală - toate meciurile", spunea Stelian Tănase. Din anunţul preşedintelui TVR se întrezărea astfel un nou duet Dolce – TVR pentru o competiţie de interes major, la fel ca la Jocurile Olimpice de la Londra (2012) sau Campionatul Mondial de fotbal din Brazilia (2014). Între timp însă, lucrurile nu s-au mai brodat, iar situaţia a luat o turnură nebănuită.

Punţile de legătură dintre UEFA şi postul public nu s-au retezat, dar ultimele evenimente îi pun pe cei din TVR într-o situaţie dificilă. Televiziunea condusă de Stelian Tănase nu poate garanta financiar oferta, potrivit unor surse din interior, în contextul în care, potrivit Mediafax, săptămâna trecută s-au adoptat mai multe decizii care dezvăluie impasul financiar traversat de colosul din Strada Emil Pangrati. Pe 28 iulie, conform sursei citate, Consiliul de Administraţie al TVR a decis reducerea timpului de lucru al angajaţilor şi instituţiei de la 5 la 4 zile pe săptămână şi, în consecinţă, reducerea salariilor acestora cu aproximativ 20 %. Totodată s-a hotărât demararea unor tratative cu sindicatele în vederea realizării de restructurări de personal. La câteva zile după aceste decizii, TVR ar fi  plătit datoria de 10 milioane de lei pentru care i-au fost blocate conturile de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, ANAF ar fi dispus sistarea popririi, iar conturile ar fi fost deblocate. www.paginademedia.ro   a relatat miercuri după-amiază că o rază de soare ar fi apărut peste sediul TVR. "Consiliul de Administraţie (CA) al TVR a decis, în şedinţa de azi, revocarea măsurii de reducere a activităţii în televiziunea publică, fără a afecta continuarea planului de limitare a cheltuielilor, anunţă postul public. Decizia a fost luată după ce conducerea executivă a TVR a achitat, săptămâna trecută, datoria scadentă către bugetul de stat, datorie care generase blocarea conturilor operaţionale ale Televiziunii Române. Poprirea stabilită de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a fost în valoare de 10,3 milioane de lei, iar suma integrală a fost plătită în data de 30 iulie", a scris Pagina de Media. Vestea a venit ca o compresă rece pusă pe fruntea oamenilor din TVR, dar din informaţiile ProSport, nesiguranţa financiară le-ar fi inhibat elanul în privinţa reluării discuţiilor cu agenţia care reprezintă UEFA.


Stelian Tănase, şeful TVR

"Anul trecut, în situaţia complicată a Televiziunii Române, încă de la numirea mea, deci în ianuarie, am început să facem vizite unor oficiali de înalt nivel, primul ministru, ministrul de Finanţe, şefii Comisiilor de cultură din cele două Camere, am scris diferite memorii, am fost în destule audienţe, încercând să anticipăm, pentru că ne-am dat seama că vine un moment de ruptură dacă nu rezolvăm din timp problemele pe care le avem. Din păcate, demersurile noastre nu au dus la un final"

Stelian TĂNASE, la începutul lunii aprilie

"Marea noastră problemă în legătură cu EBU, cu campionatul european de fotbal, cu Eurovision, cu celelalte competiţii este datoria istorică pe care TVR o are, deşi sub mandatul meu, în anul trecut, am reuşit să reducem substanţial cheltuielile, am reuşit să plătim toate cheltuielile la zi, de pildă faţă de ANAF (..) Ceea ce ne trage în jos este datoria istorică, care a început să se formeze din 2005, odată cu introducerea TVA-ului la licenţe şi programe"

Stelian TĂNASE, la începutul lunii aprilie

Oamenii cu un fin gust pentru negociat care reprezintă forul lui Michel Platini şi-au suflecat mânecile şi au trecut la treabă şi pentru a rezolva cazul înainte ca finalul din grupa F a preliminariilor săse transforme într-un dezastru pentru România. Căderi inexplicabile pe finalul unei campanii s-au mai văzut, iar o eventuală prăbuşire a naţionalei şi ratare a calificării ar strivi orice urmă de interes exercitat de un canal sau altul.Marica şi Maxim, doi dintre jucătorii pe care Anghel Iordănescu se bazează la naţionala care altădată scotea lumea în stradă

REZULTATE GRUPA F

 • Prima etapă (7 septembrie): Ungaria - Irlanda de Nord 1-2, Grecia - România 0-1, Feroe - Finlanda 1-3
 • Etapa a doua (11 octombrie): România - Ungaria 1-1, Finlanda - Grecia 1-1, Irlanda de Nord - Feroe 2-0
 • Etapa a treia (14 octombrie): Finlanda - România 0-2, Grecia - Irlanda de Nord 0-2, Feroe - Ungaria 0-1
 • Etapa a patra (14 noiembrie): Grecia - Insulele Feroe 0-1, Ungaria - Finlanda 1-0, România - Irlanda de Nord 2-0
 • Runda a cincea (29 martie): România - Insulele Feroe 1-0, Ungaria - Grecia 0-0, Irlanda de Nord - Finlanda 2-1
 • Etapa a şasea (13 iunie): Insulele Feroe - Grecia 2-1, Irlanda de Nord - România 0-0, Finlanda - Ungaria 0-1

CLASAMENT

Programul rundei următoare (4 septembrie)

 • Insulele Feroe - Irlanda de Nord
 • Grecia - Finlanda
 • Ungaria - România   
 • - primele două clasate merg direct la Euro, se califică şi cel mai bun loc 3. Celelalte echipe de pe locul al treilea vor juca în baraj


Steaua ţinteşte sus şi în 2015. Aspiraţiile sunt mari, dar jocul lasă de dorit momentan

ProTV a mutat cu prima opţiune în Ligă şi în EL, Antena 1 a răspuns cu meciul principal din Liga 1

Şi cum publicul manifestă un interes continuu pentru evenimentele planetare, pe fir au intrat săptămâna trecută şi ProTV, şi Antena 1, pe fondul lipsei de reacţie a TVR! Informaţia potrivit căreia în horă şi-a făcut loc şi ProTV a fost furnizată în premieră în aprilie de Constantin Şerbu, şeful achiziţiilor pentru competiţiile internaţionale din cadrul Departamentului Sport al TVR, în momentul în care explica faptul că "şansele achiziţionării sunt mici". Chiar dacă şi cei doi giganţi, ProTV şi Antena 1 au strâns cureaua şi nu reprezintă insule de prosperitate într-o piaţă media aflată în picaj, ideea de a transmite un Campionat European la care ar fi prezentă după opt ani şi naţionala României îi ţine pe şefi cu nările-n vânt pentru opţiunea free to air.

Mai ales că televiziunile mai sus amintite  au fost active în ultimul timp în privinţa achiziţionării unor evenimente din fotbal care generează autoritate, bani şi vizibilitate. ProTV posedă prima opţiune (inclusiv meciurile eventuale ale echipei româneşti) şi în Liga Campionilor, şi în Europa League împreună cu Dolce, iar Antena 1 tocmai a revenit pe piaţa de sport luând prima opţiune din Liga 1.

Antena 1 a câştigat după mulţi ani duelul cu ProTV pe audienţă generală pe luna iulie

Cele două grupuri îşi încrucişează spadele şi pe fondul unei bătălii pe audienţă care capătă noi dimensiuni la mijlocul lui 2015. Antena 1 tocmai ce a câştigat, după mulţi ani, duelul cu rivala sa pe audienţă generală pe luna iulie! Iar unele dintre cauzele înfrângerii postului din Pache Protopopescu au fost subliniate de siteul www.reportervirtual.ro.: “experimentele eşuate ale noului management, cu emisiuni noi fie plimbate prin grilă la alte ore, fie pur şi simplu anulate din cauza audienţelor mici''.

Antena 1 a înregistrat o medie de 418.000 de telespectatori pe minut la nivel naţional (235.000 la nivel urban), ceea ce se traduce printr-un rating de 2,27% şi un share de 12,11%. În aceeaşi perioadă, Pro TV a înregistrat o medie de 406.000 de telespectatori pe minut la nivel naţional (243.000 la nivel urban), ceea ce se traduce printr-un rating de 2,2% şi un share de 11,78%. Pe următoarele locuri se situează Kanal D, Antena 3, România TV, TVR 1, Acasă, Naţional TV, Prima TV şi Disney. Spre comparaţie, în luna iunie 2015, clasamentul era următorul: Pro TV, Antena 1, Kanal D, Antena 3, România TV, TVR 1, Acasă, Naţional TV, Prima TV şi Antena Stars.

O revenire în prim-plan a TVR-ului pe ultima sută de metri sau lupta umăr la umăr dintre ProTV şi Antena 1 animă lupta de pe piaţa audio-vizualului, o bătălie din care vor ieşi învingători amatorii de sport şi de fotbal. Posibila prezenţă a României după o pauză de opt ani, noutatea conferită de formatul cu 24 de echipe şi participarea unor formaţii înţesate de vedete reprezintă cârligele care-i chinuie plăcut pe factorii de decizie din coloşii media şi îi fac pe fani să rupă filă după filă din calendar. Va fi Dolce plus X, Y sau Z, adunarea care ca da oricum un rezultat bun pentru cei care nu au posibilitatea de a se da peste cap şi de a ajunge în Franţa.

CE POSTURI TV AU MAI LUAT DREPTURILE PENTRU EURO 2016

 • Belgia VRT / RTBF
 • Franţa TF1 / M6 / beIN Sport
 • Portugalia RTP
 • Germania ARD / ZDF
 • Polonia Polsat
 • Turcia Show TV
 • Olanda NOS
 • Anglia BBC / ITV
 • Danemarca DR / TV2


David Luiz şi Klose, una dintre imaginile care au făcut înconjurul lumii în vara lui 2014, la Mondialul transmis în România de TVR şi Dolce

CELE MAI URMĂRITE MECIURI ALE Campionatului Mondial din Brazilia (2014), la TVR, conform paginademedia.ro

  

NATIONAL

URBAN

1

Germania - Argentina

3.394.000 (18,4)

1.947.000 (19,3)

2

Brazilia - Germania

2.291.000 (12,4)

1.430.000 (14,2)

3

Argentina - Olanda

2.180.000 (11,8)

1.376.000 (13,6)

4

Brazilia - Mexic

1.792.000 (9,7)

1.070.000 (10,6)

5

Brazilia - Croatia

1.767.000 (9,6)

1.171.000 (11,6)

6

Spania - Olanda

1.737.000 (9,4)

1.044.000 (10,3)

7

Brazilia - Olanda

1.581.000 (8,6)

940.000 (9,3)

8

Brazilia - Columbia

1.569.000 (8,5)

989.000 (9,8)

9

Uruguay - Anglia

1.567.000 (8,5)

925.000 (9,2)

10

Brazilia - Chile

1.560.000 (8,4)

934.000 (9,3)

 

 

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.