Un ZEU al fotbalului îi bate obrazul lui Tătărușanu!** A câștigat Champions League și îngenunchează în fața lui Duckadam: „Mi-a marcat cariera!” INTERVIU exclusiv

Un ZEU al fotbalului îi bate obrazul lui Tătărușanu!** A câștigat Champions League și îngenunchează în fața lui Duckadam:
  • Publicat:
  • Actualizat:

„Sunt un norocos”, se aude din filmul de prezentare, după care Peter Schmeichel intră în sala plină cu ziariști din întreaga Europă, chemați la Copenhaga la evenimentul „100 de zile până la Euro 2012”, organizat de sponsorul Carlsberg. ProSport e singurul ziar din România prezent.
Charisma lui Schmeichel se vede imediat. Zâmbește și începe să vorbească imediat, fără nicio emoție, relaxat și deschis. E la fel de înalt și de blond cum îl știam și doar puțin mai solid decât când apăra și purta deja oricum haine XXL făcute la comandă. Acum e la costum – noul job, de imagine a Carlsberg, îi impune probabil asta. „E adevărat că Giggs și Scholes, foști colegi ai mei, mai joacă, dar eu sunt mai bătrân acum decât era Shilton când a apărat ultima dată și asta spune tot”, glumește The Great Dane, cum i se spune. E clar că nu va fi o discuție plicticoasă, cum se mai întâmplă la astfel de evenimente. La 48 de ani, Schmeichel are chef de vorbă și are și ce povesti. Profit și îl agăț imediat cu un video pe Ipad: meciul România – Danemarca 3-1, în noiembrie 1989. Schmeichel titular, Danemarca pe primul loc, România la un punct în spate. Ne trebuia victorie ca să ne calificăm noi, nu ei, la CM Italia 90.

Ce e asta?
Nu recunoști meciul?
Ba da, cum să nu-l recunosc! Dar refuz să mă uit dacă nu arăți și meciul tur!

Meciul tur a fost 3-0 pentru Danemarca, dar aici s-a jucat calificarea!
Nu vreau să-mi mai aduc aminte…

Danemarca a condus cu 1-0, Balint a egalat din careul mic. Îl enervez și mai tare pe Schmeichel cu următoarea întrebare.

A fost greșeala ta?
Poftim? Cum să fie greșeala mea? (derulează înapoi pe Ipad) Asta e greșeală de portar?

Eu doar am intrebat…
Nu e greșeala mea! Dar hai să vorbim de Euro 2012, de aia suntem aici…

Discuția a continuat cu multe lucruri interesante pe care le găsiți ceva mai încolo. Din fericire, la sfârșit l-am mai prins pe Schmeichel pentru câteva întrebări cu dedicație.

„Duckadam mi-a marcat cariera”

Totuși, ce-ți mai amintești de meciul din 1989?
A fost un coșmar. Eram siguri că ne calificăm, câștigasem fără probleme în tur. Dar și România era o națională puternică atunci. Din păcate, n-am mers noi la Mondial, dar după doi ani am câștigat Europeanul.

Dar tot fără să vă calificați…
Așa e, dar contează mai puțin, poate chiar ne-a ajutat asta.

Ce jucători români îți aduci aminte din acea perioadă?
Hagi! N-ai cum să nu-l știi pe Hagi. A jucat și cu noi atunci, dar nu el a dat golurile. Știu însă că a dat un super-gol la Mondialul din 1994. Atunci România merita mai mult.

Există și un portar celebru în România…
…Duckadam, știu! Mi-a marcat și mie cariera de portar, să știi! Nu e ușor să aperi un penalty, iar el le-a apărat pe toate într-o finală de Cupa Campionilor! M-am întrebat atunci ce s-a întâmplat cu el de a dispărut, e adevărat că a fost împușcat?

Nu, e o legendă, acum lucrează la Steaua, se ocupă de imagine, cam ca tine cu Carlsberg!
Ah, poate îmi dă niște sfaturi atunci, că am nevoie, sunt la început în munca asta. Penalty am apărat și eu însă, lui Van Basten i-am scos unul în semifinale la Euro, dar patru… E fantastic…

Dintre actualii jucători români cunoști pe cineva?
Am comentat multă vreme Liga Campionilor și Campionatul englez, deci știu câțiva. Mi-a plăcut mult Mutu, dar vezi, asta e diferența între el și Giggs, de exemplu – Giggs a avut grijă de el, s-a respectat, joacă și azi la nivel înalt. Mutu unde e?

În Italia, la Cesena…
Ok, bine că mai joacă. Îl mai aveți pe Chivu la nivel înalt, iar acum e un portar la Manchester City, dar mi-e greu să-i țin minte numele, parcă român e, Panti…

Pantilimon!
Da, da, știu că e foarte înalt, dar e greu să joace acolo, Hart e un portar extrem de bun, în sfârșit are și naționala Angliei un portar bun.

Știu că ai marcat multe goluri pentru un portar, dar ai fost prins vreodată în ofsaid?
Cum adică?

Rică Răducanu, un portar român celebru, a fost surprins în ofsaid!
Oh, asta-i bună! Nu, pe asta n-am făcut-o! Îmi plăcea să dau gol, și la celebra finală din 1999 am urcat în careu când eram conduși, dar am evitat ofsaidul. Haha. Acum îmi pare rău că n-am făcut și asta.

„Am avut și mult noroc”

Discuția particulară se termină aici, din criză de timp. Zeci de ziariști, majoritatea calificați la Euro, își așteaptă rândul. Discuția rămâne la fel de interesantă chiar dacă nu e despre România.

Schmeichel: Mă simt norocos pentru că am câștigat Campionatul European cu Danemarca, o mare surpriză și o uriașă performanță, dar și pentru că am câștigat titlul cu Manchester United după 27 de ani de pauză, iar la ultimul sezon am reușit și tripla campionat, Cupa Angliei, Cupa Campionilor. Pentru toate astea e nevoie de calitate, dar și de noroc. Mai ales că în acele vremuri nu erau atâția bani în fotbal, când m-am apucat eu nu era atât de profesionist fotbalul.

Transferat direct din fabrică

Până la 24 de ani, când a fost transferat de Brondby, Schmeichel a avut în paralel și alte joburi. A lucrat într-o fabrică de textile, apoi pentru organizația World Wildlife Fund, apoi la firma de montat pardoseli a socrului său, câte opt ore zilnic de muncă fizică. Fotbalul a trecut pe primul loc abia la Brondby, dar mai ales o dată cu transferul la Manchester United. „E afacerea secolului”, se mândrea Sir Alex Ferguson după ce l-a adus pe danez pentru doar vreo 500.000 de lire sterline. În Danemarca avea deja patru titluri. în primul sezon în Premier League a terminat pe locul secund, dar apoi a reușit cu Danemarca miracolul din 1992, câștigarea Campionatului European cu o echipă venită de pe plajă în locul Iugoslaviei. Ar mai putea acum, la 20 de ani distanță, o echipă mică, poate chiar Danemarca, să câștige un trofeu major?

Schmeichel: Danemarca e mică? (audiența izbucnește în râs împreună cu Schmeichel) Da, cred că se poate. Diferențele, o dată ce te-ai calificat, sunt mici. Sunt cele mai bune 15, poate 16 echipe acolo, doar Polonia nu sunt sigur că se ridică la același nivel. Dar oricine poate câștiga. Eu am luat astăzi întreg programul meciurilor și mi-a fost foarte greu să pronostichez rezultatele, indiferent că era vorba de Spania sau de alte echipe.
Și cine câștigă?
Ești englez?

Nu, german.
Atunci Germania (râde și el, și asistența). Nu, serios, mi-a ieșit o finală Germania – Olanda, pe care cred că o va câștiga Germania. Anglia din păcate are acum alte probleme, e concentrată să găsească un selecționer, ceea ce e cel mai rău lucru în acest moment. Se poate întâmpla orice, dar tot cred că Germania va câștiga.

E cel mai frumos moment din cariera ta?
Mi-e greu să aleg doar unul. Sigur e cel mai important cu naționala, dar și titlul cu United după 26 de ani, și tripla din 1999 sunt extrem de importante.

„Finala din 1999 a fost cel mai slab meci al nostru”

Cele două momente rezumă perfect cariera fabuloasă a lui Schmeichel la Manchester. După titlul european, a venit primul titlu in Anglia, într-un sezon cu 22 de meciuri fără gol primit! Și, deși poate părea incredibil astăzi, primul titlu pentru United în 26 de ani. În total a câștigat cinci titluri în Anglia, apogeul în ultimul an, cu tripla din 1999. De acolo rămâne însă cu finala fabuloasă a Ligii Campionilor, câștigată, în cele trei minute de prelungiri, când United a revenit de la 0-1 la 2-1…

Schmeichel: … Cu Bayern München, lasă‑mi plăcerea să spun (îi răspunde unui ziarist german, fan Bayern). Culmea e că am făcut atunci cel mai slab meci al nostru din acel sezon. Dar nu am abandonat niciodată, minutele de prelungire au fost excepționale. Mă bucur totuși că Bayern a câștigat câțiva ani mai târziu Liga cu aceeași echipă, merita.

Care e cel mai bun portar al momentului?
Pentru mine, Neuer. Îmi place foarte mult. L-am văzut de multe ori și e fantastic. Casillas e probabil cel mai bun din lume, prin tot ce a făcut la club și națională, dar e pe final de carieră. Neuer e tânăr, vine din urmă, îl vom mai vedea mulți ani.

„Giggs a avut grijă de viața lui”

Cariera lui Schmeichel s-a terminat cu un titlu la Sporting Lisabona și revenirea în Anglia la Aston Villa, apoi la Manchester City! Rămâne și cu performanța de a nu fi pierdut niciun derby de Manchester, indiferent de care parte a jucat, la United sau City. Și totuși, cum de Giggs sau Scholes mai joacă?

Schmeichel: Nu mă surprinde Ryan, e foarte inteligent. În tinerețe a avut probleme medicale, dar s-a apucat de yoga și l-a ajutat mult. Mănâncă sănătos, se antrenează extraordinar, are grijă de el. Știu că au fost povești despre el în ultimul an, dar are o viață sănătoasă. Scholes s-a lăsat prea repede, dar ajungi la un punct unde zi de zi faci același drum, același lucru și, la numărul de meciuri jucate de Manchester, simți că nu mai poți, că te retragi, că ajunge. Dar după câteva vacanțe și-a dat seama că nu s-a săturat, că nu e pregătit nici să fie antrenor, a încercat și asta, așa că s-a antrenat puțin, și-a dat seama că mai poate și a revenit. Cred că va mai juca mai mulți ani.

„United are prioritate Europa League!”

Peter Schmeichel poate vorbi liniștit ca specialist atât despre Euro, cât și despre campionatul englez.

Poate City să ia titlul în Anglia?
E foarte dificil. United e echipa mea și văd că jucătorii își revin, n-am jucat atât de bine, dar ne revenim. E greu să nu o pun favorită pe United, dar City are un an foarte bun. Eliminarea din Champions League s-ar putea chiar să o ajute. Știu sigur că United chiar vrea să câștige Europa League, o competiție pe care nu a mai câștigat-o. E o prioritate pentru ei, pentru City însă nu, se va concentra pe campionat.

Cum era cu Ferguson în vestiar?
Are un discurs extraordinar. Uneori venea și spunea echipa și ne cerea să ieșim și să jucăm bine. Atât! Iar noi spuneam OK, nu dura mai mult de 15 secunde. Alteori dura 25 de minute, dar cel mai des nu se întâmpla la meciurile importante, cu Liverpool de exemplu. De echipele mici se temea. Dar este extrem de inspirat, întotdeauna știa dinainte cum va evolua meciul, înainte să se joace. De cele mai multe ori avea dreptate.

Cum ai reușit să-i aperi un penalty lui Van Basten?
E greu să aperi orice șut, darmite un penalty! Șansele sunt atât de mici în favoarea portarului, așa că sentimentul e mult mai plăcut când îl aperi. Iar când joci pentru țara ta și se ajunge la lovituri de departajare, poți ajunge un erou și nu există un sentiment mai plăcut.

Cine va fi cel mai bun jucător la Euro 2012?
Cred că favorit este Ronaldo. Cred că felul în care s-a calificat Portugalia îi ajută: n-au început bine, dar au crescut apoi. Ronaldo are un sezon grozav cu Real Madrid.

Cine are cei mai frumoși fani din Europa?
Danemarca are fani pasionali, călătoresc peste tot după națională și susțin echipa. Anglia și Olanda au mulți fani de asemenea, dar rămân la părerea că fanii danezi sunt cei mai frumoși din întreaga lume.

Nu mi-a fost niciodată teamă de nimeni. Am decis foarte devreme în cariera mea să nu mă tem de nimeni, pentru că dacă mi-era frică de cineva, atunci ar fi câștigat deja meciul dinainte. Deci nu mi-a fost frică de nimeni, dar am respectat mulți jucători
Peter Schmeichel

1991-1999 sunt anii în care Peter Schmeichel a îmbrăcat tricoul lui Manchester United

393 de meciuri a strâns Schmeichel la United (292 în Premier League) și un gol marcat!

5 titluri, 3 Cupe ale Angliei, o Cupă a Ligii Angliei, 4 Supercupe ale Angliei, o Ligă a Campionilor (1998-1999) și o Supecupă UEFA (1991) sunt trofeele cucerite de Schmeichel cu United

E primul portar care a marcat în Premier League, în 20 octombrie 2001, într-un eșec cu Everton (2-3). Ulterior, performanța a mai fost repetată doar de trei ori, de Brad Friedel, Paul Robinson și Tim Howard

Lucian LIPOVAN / Redactor
Valentin Nastaila / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis! În spate se ascunde, însă, o poveste tristă
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis! În spate se ascunde, însă,…
Vestea primită de Horațiu Moldovan la patru luni de la transferul la Atletico Madrid
Vestea primită de Horațiu Moldovan la patru luni de la transferul la Atletico Madrid
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă închisoare şi daune de un milion de euro
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă închisoare şi daune de un…
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur.
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur. "Stăm şi aşteptăm. Situaţia…
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui dintr-un supermarket Lidl din Cluj. Ce era înauntru, de fapt
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui dintr-un supermarket Lidl din Cluj.…
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Teroarea evreilor demascați de Gestapo: „Am fost învățați să-i recunoaștem după structura craniului. Tu provii dintr-o familie bună“ VIDEO
Teroarea evreilor demascați de Gestapo: „Am fost învățați să-i recunoaștem după structura craniului. Tu provii dintr-o familie bună“ VIDEO
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele