Turneu Wizz Air Sport Arena Streetball în Piața Constituției. Joacă și un campion olimpic. AICI te poți înscrie

  • Publicat:
  • Actualizat:
Turneu Wizz Air Sport Arena Streetball în Piața Constituției. Joacă și un campion olimpic. AICI te poți înscrie

Cel mai mare turneu de baschet 3×3 din România, Wizz Air Sport Arena Streetball a adunat deja, în primele trei zile de înscrieri, peste 200 de echipe la start. Toți cei care vor să joace baschet între 21 și 23 iunie în Piața Constituției din București se pot înscrie în continuare pe site-ul www.3la3.ro.

Jucătorii vor avea șansa să joace alături de un nume legendar al baschetului mondial, campionul olimpic Sarunas Marciulionis, unul dintre invitații speciali de la Wizz Air Sport Arena Streetball.

„Îi invit pe toți bucureștenii să vină în Piața Constituției, între 21 și 23 iunie pentru a juca baschet și a duce împreună baschetul 3×3 din stradă la Jocurile Olimpice”, a fost mesajul celui care a cucerit aurul olimpic în 1988 la Seul și mai are în palmares alte două medalii olimpice de bronz, la Barcelona în 1992 și la Atlanta în 1996.

Opt terenuri de baschet 3×3 vor fi amplasate în Piața Constituției, Bucureștiul urmând să devină pentru trei zile capitala baschetului. Wizz Air Sport Arena Streetball 2013 este parte din circuitul european 3×3 EuroTour și din cel mondial 3×3 World Tour.

Calendarul turneelor din sezonul 9 al campionatului național de Streetball

Campionatul Sport Arena Streetball este cea mai mare competiție pentru baschetul 3×3 din România. Prima ediție a avut loc în anul 2005.

În cei opt ani de existență, Sport Arena Streetball a adunat anual la start, în medie, peste 900 de echipe, peste 3.600 de jucători, meciurile fiind urmărite pe parcursul unui sezon de peste 10.000 de spectatori.

Sport Arena Streetball se desfășoară sub forma unui campionat, alcătuit din cinci turnee. În primele patru dintre acestea, echipele acumulează puncte, urmând ca cele mai bune, potrivit ierarhiei, să se califice la Turneul Master, unde se desemnează campioana României la baschet 3×3.

Jucătorii vor primi gratuit tricoul oficial al competiției.

Programul sezonului 2013:

Turneu 1: 24-26 mai – disputat;
Turneu 2: 21-23 iunie;
Turneu 3: 12-14 iulie;
Turneu 4: 2-3 august;
Turneu Master: 3-4 august;

Turneele 1, 3, 4 si Master se organizează în baza sportivă din Universitatea Politehnică București, turneul 2 urmând să se dispute în Piața Constituției.

Valoarea totală a premiilor depășește 30.000 de euro, dintre care 6.000 de euro vor fi premii în bani (câte două mii de euro pentru câștigătoarea categoriilor Elite, la masculin și feminin, respectiv pentru câștigătorul concursului de slam dunk).

Câștigătoarea Turneului 2 Wizz Air Sport Arena Streetball va reprezenta România în FIBA Europe 3×3 EuroTour, urmând să participe la finala de la Budapesta. Câștigătoarea sezonului 2013 a Wizz Air Sport Arena Streetball va reprezenta România în FIBA 3×3 World Tour, urmând să participe la Mastersul de la Praga.

De asemenea, tot cu statut de calificator pentru FIBA 3×3 World Tour va fi și a doua ediție a Sport Arena Bucharest Challenger, care va avea loc în perioada 27-28 iulie 2013 în Piața Universității și va reuni echipe din 12 țări europene.

Câștigătoarea Sport Arena Bucharest Challenger va reprezenta Bucureștiul în FIBA 3×3 World Tour, urmând să participe la Mastersul de la Praga.

La finele anului 2012, in clasamentul FIBA 3×3 mondial, Romania ocupa locul 3 la fete si locul 6 la baieti.

„Din stradă, la Jocurile Olimpice”. Baschetul 3×3 ar putea deveni disciplină olimpică

Sezonul 2013 este unul extrem de important pentru baschetul 3×3, Comitetul Internațional Olimpic urmând să decidă în august dacă această disciplină va fi inclusă în programul Jocurilor Olimpice, cu șanse ca acest lucru să se întâmple chiar de la ediția Rio 2016.

Astfel, turneul 3×3 EuroTour Wizz Air Sport Arena Streetball 2013 a fost ales de către Federația Internațională de Baschet (FIBA) pentru a fi prezentat drept exemplu Comitetului Internațional Olimpic, care evaluează baschetul 3×3 în vederea introducerii acestei discipline în programul olimpic, începând cu ediția de la Rio 2016.

Turneul de la București va fi monitorizat de către  Walter Sieber, reprezentant al Comisiei Programe din cadrul Comitetului Internațional Olimpic.

Pentru a susține această cauză, Federația Română de Baschet și Sport Arena Streetball au demarat campania „Din stradă, la Jocurile Olimpice” , în care sunt implicate legende ale sportului românesc.

Ștefan Birtalan – triplu medaliat olimpic la handbal, Elisabeta Lipă – cvintuplă campioană olimpică la canotaj, Georgeta Damian-Andrunache – cvintuplă campioană olimpică la canotaj, Nicu Vlad – campion olimpic la haltere, Gabriela Szabo – campioană olimpică la atletism, Laura Badea – campioană olimpică la scrimă, Violeta Beclea – vicecampioană olimpică la atletism, Andreea Răducan – campioană olimpică la gimnastică, Octavian Bellu – cel mai titrat antrenor din lume (World Records Academy), Bogdan Stelea – cel mai bun portar roman al ultimelor două decenii, Gheorghe Hagi – cel mai bun fotbalist român al tuturor timpurilor, Cristian Țopescu – jurnalist si comentator sportiv, Angel Santana – cel mai bun jucator român de baschet 3×3 și Virgil Stănescu – campion al României la baschet și unul dintre cei mai valoroși componenți ai naționalei din ultimele două decenii, au susținut această campanie.

Dunkerul de 1,69 metri care a uimit lumea

Porter Maberry, unul dintre invitații speciali la Wizz Air Sport Arena Streetball (21-23 iunie, Piața Constituției, Bucuresti) este acum unul dintre cei mai cunoscuți dunkeri din lume. A apărut involuntar într-o reclama cu LeBron James, clipurile sale sunt virale pe You Tube si își dezvolta încet, încet propriul brand. Acum doi ani însa nimeni nu știa de Maberry, care la acea vreme era doar un alt puști care își câștiga existenta lucrând într-un depozit din Grand Rapids, Michigan, în apropiere de Detroit.

A avut talent la baschet, era un conducător de joc care știa sa-si croiască drum către cos, ba chiar a avut câteva oferte de la universități din ligile inferioare ale NCAA. Viața l-a „condus pe alte drumuri”, iar baschetul a trecut pe planul doi. A ajuns sa muncească într-un depozit si juca rareori baschet.

A fost nevoie de o filmare de 13 secunde, la un concurs de dunkuri organizat lângă orașul sau natal, pentru ca viața lui Maberry sa se schimbe. Detenta impresionantă, ușurința cu care la doar 1,69 metri o rupea de sus, a atras atenția tuturor.

Maberry a trimis acel clip de 13 secunde la Team Flight Brothers. Băieții care produc ceea ce americanii numesc „dunk-porn” clipuri cu dunkeri minune care fac înconjurul internetului, l-au chemat pe Maberry la o sesiune de dunkuri din care a rezultat un clip de doua minute.

Montajul de mai jos a ajuns pe You Tube la 25 septembrie 2012. În acea noapte telefonul lui Maberry a vibrat încontinuu. Pe la patru dimineața n-a mai rezistat și a aruncat un ochi la telefon. Clipul său de pe You Tube ajunsese la 50.000 de vizualizări și mesajele de felicitare curgeau unul după altul. Dimineața avea deja 100.000 de vizualizări. Doua luni mai târziu ajunsese la 1,6 milioane, iar acum are peste 2 milioane de vizualizări.

Maberry lucrează acum cu dunkeri veterani pentru a învață cât mai bine cum sa se antreneze, cum să se concentreze pentru a sări cât mai bine, cum să se coordoneze cu mingea și toate celelalte secrete pentru a fi un dunker de top.

„Le mulțumesc celor de la Sport Arena ca m-au invitat sa iau parte la concursul lor de dunk. Este prima mea călătorie în Europa si abia aștept să particip”, a fost mesajul lui Maberry a cărui porecla este „What’s Gravity” (Ce este gravitația).

Îl puteți vedea între 21-23 iunie în Piața Constituției, la Wizz Air Sport Arena Streetball  (www.3la3.ro, www.facebook.com/SportArenaStreetball), parte din FIBA Europe 3×3 EuroTour 2013 si FIBA 3×3 World Tour.

Jirge Garbajosa, campion mondial, european și vicecampion olimpic vine la Wizz Air Sport Arena Streetball

După ce a făcut istorie cu naționala Spaniei, alături de care a cucerit titlurile mondial (2006) și european (2008) și a urcat pe a doua treaptă a podiumului la Jocurile Olimpice de la Beijing (2008), Jorge Garbajosa (2,07 metri) s-a apucat de baschet 3×3.

El a participat alături de naționala 3×3 a Spaniei la Campionatele Mondiale de la Atena, unde a atins faza optimilor de finală și participă în prezent la competiții de baschet pe jumătate de teren.

Garbajosa a jucat timp de două sezoane în NBA, la Toronto Raptors și are în carieră peste 100 de meciuri în Euroligă, competiția de top europeană, fiind ales în 2003 în prima echipă a sezonului.

În 2008 a semnat cu Khimki Moscova unul dintre cele mai mari contracte din istoria baschetului european 6 milioane de euro net pe două sezoane (3 mil/sezon). Doar contractele lui Andrei Kirilenko, 4 milioane de euro net/sezon cu TSKA Moscova și Nenad Krstic, 3 milioane de euro net/sezon tot cu TSKA Moscova, se compara cu cel al lui Garbajosa.

În NBA a avut un contract pe trei sezoane cu Toronto Raptors în valoare de 12 milioane de dolari, a avut o prima jumatate de sezon de excepție în 2006/2007, dar apoi în martie 2007 s-a accidentat și nu a mai evoluat la același nivel.

De-a lungul carierei a jucat la Benneton Treviso, Unicaja Malaga, Toronto Raptors, Khimki Moscova și Real Madrid.

Sarunas Marciulionis, campion olimpic, european, inclus în lista celor mai buni 50 de jucători din istoria baschetului internațional

Campion olimpic cu naționala URSS la Seul, în 1988, a evoluat opt sezoane în NBA, la Golden State Warriors, Denver Nuggets, Seattle Supersonics și Sacramento Kings. A avut o medie de 12,8 puncte pe meci în cariera sa din NBA, fiind unul dintre primii jucători non-americani care a jucat cu regularitate la o echipa din NBA și a deschis apoi drumul exodului de jucători străini către liga profesionistă.

Gloria a cunoscut-o însă alături de echipele naționale. Mai întâi Uniunea Sovietică, cu care a câștigat aurul olimpic în 1988, și apoi Lituania, alături de care a bifat alte două medalii olimpice, ambele de bronz (Barcelona 1992 și Atlanta 1996). A fost MVP-ul Campionatului European de Baschet in 2005, când Lituania a cucerit medaliile de argint. 

Numit de FIBA printre cei mai buni 50 de jucători din istorie, lituanianul susține îndeaproape baschetul 3×3, fiind prezent la prima competiție oficială de acest gen, organizată de forul internațional în cadrul Jocurilor Olimpice pentru tineret de la Singapore, în 2010.

În afara terenului a fost de la început extrem de dedicat comunității. După cutremurul din San Francisco din 1989, din proprie inițiativă, a ajutat la scoaterea victimelor de sub dărâmături, îmbrăcat într-un trening al echipei Golden State Warriors, prefațând viitoarele acțiuni pentru comunitate pe care NBA avea să le dezvolte în anii ’90 din ce în ce mai mult. În prezent este un om de afaceri de succes, are, printre altele, un hotel în Vilnius care-i poarta numele precum și o academie de baschet.

Alături de coechipierii săi din naționala Lituaniei, este eroul documentarului „The other Dream Team” care redă povestea echipei care a cucerit medaliile de bronz la Jocurile Olimpice de la Barcelona, fiind totodată un simbol al independenței în Lituania.

Pe aceeași temă
Irina Tănase, părăsită de Liviu Dragnea, după ce a fost prinsă cu altul! Detalii BOMBĂ
Irina Tănase, părăsită de Liviu Dragnea, după ce a fost prinsă cu altul! Detalii BOMBĂ
Reacţia Irinei după zvonurile că ar fi fost părăsită de
Liviu Dragnea: „Nu m-a prins cu niciun iubit“
Reacţia Irinei după zvonurile că ar fi fost părăsită de Liviu Dragnea: „Nu m-a prins cu niciun iubit“
Arafat şi Rafila chemaţi la Palatul Victoria de Ciucă după confirmarea primelor cazuri de Omircon în România
Arafat şi Rafila chemaţi la Palatul Victoria de Ciucă după confirmarea primelor cazuri de Omircon în România
Sunt gata să-i ofere un salariu de 100.000 de lire pe săptămână. Starul britanic, devenit țintă pentru șeicii de la Newcastle
Sunt gata să-i ofere un salariu de 100.000 de lire pe săptămână. Starul britanic, devenit țintă pentru șeicii de la…
Anamaria Prodan, GOALĂ pe Internet. S-a aflat cine a distribuit imaginile intime
Anamaria Prodan, GOALĂ pe Internet. S-a aflat cine a distribuit imaginile intime
Rock-ul românesc, ÎN DOLIU! Celebrul chitarist a murit la 51 de ani, într-un grav accident rutier!
Rock-ul românesc, ÎN DOLIU! Celebrul chitarist a murit la 51 de ani, într-un grav accident rutier!
Relațiile intime te ajută să fii mai sănătos. 10 motive să fii intim cu cineva
Relațiile intime te ajută să fii mai sănătos. 10 motive să fii intim cu cineva
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
Un site pentru adulți anunță că va oferi conținutul „premium”, pe gratis
Un site pentru adulți anunță că va oferi conținutul „premium”, pe gratis
Din ce fac bani Bobonete şi Celentano din Las fierbinţi? Din asta au scos peste 1 milion de euro
Din ce fac bani Bobonete şi Celentano din Las fierbinţi? Din asta au scos peste 1 milion de euro
Horoscop luni, 6 decembrie! Zodia care trebuie să ţină cu dinţii de bani. Nu cumpăra şi nu vinde nimic
Horoscop luni, 6 decembrie! Zodia care trebuie să ţină cu dinţii de bani. Nu cumpăra şi nu vinde nimic
Urmează a zecea extragere la Loteria de Vaccinare. Vezi dacă te afli printre câştigătorii extragerilor trecute
Urmează a zecea extragere la Loteria de Vaccinare. Vezi dacă te afli printre câştigătorii extragerilor trecute
Relațiile intime te ajută să fii mai sănătos. 10 motive să fii intim cu cineva
Relațiile intime te ajută să fii mai sănătos. 10 motive să fii intim cu cineva
Povestea inventată cu care un român de 24 de ani a păcălit un italian să-i dea 60.000 de euro
Povestea inventată cu care un român de 24 de ani a păcălit un italian să-i dea 60.000 de euro
TOP 5: Cele mai bune jocuri video de pescuit și pentru pescari
TOP 5: Cele mai bune jocuri video de pescuit și pentru pescari
PREZENTUL FĂRĂ PERDEA Marius Oprea / Cine va schimba lumea de azi: ”Milenialul” de la bloc, tot cu cheia de gît, dar cu smartphone în buzunar
PREZENTUL FĂRĂ PERDEA Marius Oprea / Cine va schimba lumea de azi: ”Milenialul” de la bloc, tot cu cheia de…
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Panică la un spital din Marea Britanie după ce un bărbat a venit la urgenţe cu un proiectil blocat în rect
Panică la un spital din Marea Britanie după ce un bărbat a venit la urgenţe cu un proiectil blocat în…
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu respectă noile reguli
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu respectă noile reguli
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a mort!”
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a mort!”
Ce se va întâmpla cu locuința lui Ion Șmecherul, după moartea sa! Celebrul cioban urmează să fie înmormântat
Ce se va întâmpla cu locuința lui Ion Șmecherul, după moartea sa! Celebrul cioban urmează să fie înmormântat
Imaginile pe care le vrea șterse! Cum arăta Daniela Crudu în urmă cu 10 ani
Imaginile pe care le vrea șterse! Cum arăta Daniela Crudu în urmă cu 10 ani
Gesturile care îți DISTRUG transmisia mașinii, indiferent dacă e manuală sau automată
Gesturile care îți DISTRUG transmisia mașinii, indiferent dacă e manuală sau automată
FOTO. Alexia Eram s-a pozat în lenjerie intimă! Fiica Andreei Esca, apariție controversată
FOTO. Alexia Eram s-a pozat în lenjerie intimă! Fiica Andreei Esca, apariție controversată
FOTO. Karmen, fiica lui Adi Minune, și-a etalat „silicoanele” în costum de baie
FOTO. Karmen, fiica lui Adi Minune, și-a etalat „silicoanele” în costum de baie
<