Top 3 declarații Gică Popescu despre Burleanu înainte să-i ajungă șef în proiectul Euro 2020. De la „ce cauți, mă, acolo, dacă nu te pricepi?” până la „e un om fals, lipsit de idei proprii”. Cum ar putea scăpa președintele FRF de „Baci” + un bobârnac pentru domnul premier

Redactor:
Matei Udrea
  • Publicat:
  • Actualizat:

Realist vorbind, e greu de crezut că numirea lui Gică Popescu în funcția de consilier al premierului Mihai Tudose, cu rolul de coordonator al proiectului Euro 2020, va îmbunătăți situația acestei acțiuni, atât timp cât între fostul internațional și actuala conducere a FRF este o ostilitate abia ținută în frâu. Popescu și Burleanu au de împărțit patru ani de adversitate, lupta pentru conducerea FRF, din 2014, transformându-se, din cauza conjuncturii, în ură profundă. Contracandidați la alegerile pentru șefia federației în martie 2014, Popescu și Burleanu n-au mai ajuns să se înfrunte la scrutin, pentru că „Baciul” a fost condamnat la trei ani cu executare, cu o zi înaintea votului, în dosarul transferurilor.

Gică Popescu, aproape toată lumea fotbalului și cam toți politicienii cred că acea condamnare a fost mai aspră decât fapta și că totul s-a făcut la comandă, pentru a-l ajuta pe Burleanu să câștige. Această teorie a conspirației are destui adepți și printre microbiști, chiar dacă la momentul respectiv, cu numai o săptămână înaintea votului, răzbătuseră informații că generalul Gabriel Oprea îi amenința pe electori cu represalii dacă nu-l aleg pe Popescu.

Alegerile au fost câștigate, în 2014, de Burleanu, care l-a învins în turul doi de scrutin pe Vasile Avram (la rândul său, condamnat ulterior). Gică Popescu a ieșit din închisoare mai devreme, dar nu-l iartă pe Burleanu. Decesul tatălui său e pus, de asemenea, pe seama șocului pricinuit de condamnarea fiului.

Între timp, relațiile lui Burleanu cu oamenii importanți din lumea politică s-au deteriorate treptat. Simultan, în ultimele trei luni, ieșirile publice ale lui Gică Popescu împotriva actualului șef al FRF s-au îndesit.

Trei declarații lămuritoare

Aducerea fostului internațional în funcția de consilier al premierului Tudose, cu atribuții de secretar de stat – Gică Popescu ar urma să coordoneze din partea guvernului proiectul organizării de către România a celor patru meciuri de la Euro 2020 – îl plasează pe Baci într-o poziție ierarhic superioară lui Burleanu. Mutarea poate fi citită în cheie electorală, de imagine, dar și ca un semnal puternic dat lumii fotbalului, în vederea alegerilor pentru șefia FRF, programate în această primăvară.
Despre colaborarea efectivă spre binele fotbalului și al țării, între șefii FRF și coordonatorul de proiect Gică Popescu, nu poate fi, însă, vorba. Baciul îl consideră pe Burleanu incompetent, impostor și pus pe căpătuială, în timp ce președintele FRF e de părere că Popescu este exponentul sistemului corupt dezvoltat sub domnia lui Mircea Sandu.

Iată numai trei din declarațiile făcute, în ultimele trei luni, de Gică Popescu la adresa noului său subaltern.  

Gică Popescu, Gazeta sporturilor, 10 octombrie 2017: „Ce cauți, mă, acolo, dacă nu te pricepi? Au trecut patru ani, te-ai mai dezlipit puțin, stai acasă acum, gata! Nu-ți asumi selecționerul echipei mari, nici p-ăia de la juniori. Tu ce-ți asumi, Burleanu? Primele și diurnele? Bărbații nu fac așa, mă! Eu sunt numărul 1, eu răspund de toate greșelile. Programul ăla era bun de tot! Din păcate, 90 la sută din el mai e valabil și azi. Ă‚știa au încercat să mai fure din el, dar, săracii, nu l-au înțeles. Regula cu jucătorii sub 21 de ani era în programul meu, doar că era cu doi tineri la Liga 1, nu cu unul singur. S-au apucat să facă selecții prin străinătate! Au citit ei ceva în programul meu, dar nu despre selecții era vorba, era altceva. Ei citesc și nu pricep! Nu faci selecții, ți le fac cluburile! Ei sunt politicieni! Ne e greu uneori nouă, celor din fotbal, să schimbăm unele lucruri, darmite unora care habar nu au! Secretarul general a zis, săracu”, că n-a văzut un meci în viața lui! Păi, ce cauți, mă, acolo? Ce cauți acolo?”.

Gică Popescu, 16 noiembrie 2017, DolceSport: „Am rămas uimit după declarația dată de Burleanu despre Prunea (n.r. – „Dacă urmăm logica de mahala, putem să amintim de meciul cu Suedia. După un asemenea meci, dacă urmezi această logică, nu mai ai ce să cauți prin fotbalul românesc”). Această declarație mi-a confirmat că Burleanu nu știe ce înseamnă fotbalul. A fost doar o greșeală tehnică, echipa națională s-a calificat cu Prunea în poartă la meciul cu Argentina, cu Prunea în poartă la meciul de la Cardiff. Cred că e declarația anului, mai bine zis, prostia anului să spui că Prunea n-ar trebui să mai iasă pe stradă după acea greșeală tehnică. Hagi, Petrescu, Belodedici au ratat penalty-uri importante. Ce ar trebui? Să nu mai iasă pe stradă? Cum să spui așa ceva? E clar că nu are habar nu are ce înseamnă fotbalul. Burleanu nici n-ar trebui să treacă prin fața noastră, a celor din generația noastră. El în fotbal este un intrus, nu are voie să vorbească de niciunul. Trebuie să tacă, capul în pământ, pentru că orice răspuns dă legat de noi, el cade pe locul doi. Nu poți să ai ranchiuna asta pe față, așa. Ei habar nu au ce înseamnă fotbalul, dovadă prostiile pe care le fac. Noi am dus echipa națională unde a fost obișnuită, ei o trag în jos”.

Gică Popescu, 21 noiembrie 2017, DigiSport: „(…) pe actualul președinte nu-l interesează deloc viitorul fotbalului românesc, ci imaginea proprie. Și cred că se pregătește pentru altceva. Pentru ce? Nu știu, carieră politică, altceva, nu știu. Răzvan Burleanu este un om fals, lipsit de idei proprii, care preia tot ce face de la departamentul de comunicare, vine cu răspunsurile și cu eventualele întrebări ale jurnaliștilor pe hârtie”.

Un bobârnac pentru domnul premier: „Trebuie să clarificăm că sediul UEFA este la Nyon, nu la Zürich”


Limbajul aproximativ și lacunele informaționale ale lui Mihai Tudose, premierul României, au constituit prilej de ironii pentru președintele FRF. FOTO: Mediafax

Numirea lui Popescu în funcția de la guvern a fost înghițită cu noduri de Burleanu. După o tăcere posacă de câteva zile, întreruptă doar de mesajul foarte iritat al consilierului său Răzvan Mitroi, șeful FRF a reacționat fără pic de entuziasm vineri, 12 ianuarie, într-o conferință de presă: „Vom fi nevoiți să colaborăm cu Gheorghe Popescu atât timp cât vom avea niște acte emise de Guvernul României. Așteptăm această comunicare oficială ca să vedem de pe ce poziții vom colabora. Vom vedea dacă domnul Popescu va fi membru al comitetului interministerial, unde probabil îl va reprezenta pe premier, sau va fi în grupul de lucru. Pentru asta e nevoie de o Hotărâre de Guvern. Deci așteptăm ca niște acte oficiale să fie emise”.

Burleanu nu s-a putut abține și de la o ironie la adresa premierului Tudose, care marți seară, la Antena 3, când a făcut anunțul în privința lui Gică Popescu, a încurat orașul unde se află UEFA cu cel unde își are sediul FIFA: „(…) dacă se ducea până la Zürich, să vorbească la UEFA despre ceva (…)”. Șeful federației a replicat, la două zile distanță: „În primul rând, trebuie să clarificăm că sediul UEFA este la Nyon, nu la Zürich, pentru domnul premier. După aceea, niciun reprezentant al Guvernului nu se va deplasa la Nyon pentru a discuta cu UEFA. Noi avem niște angajamente luate și avem vizite periodice din partea UEFA. Menționez că forul organizator al Euro 2020 este UEFA, nu guvernul României, nu Federația Română de Fotbal”

Cum ar putea criza politică să-l salveze pe Burleanu. Sau nu

Întrebarea este dacă, în acest moment, Burleanu ar putea scăpa de Gică Popescu. Răspunsul este „da”, în anumite circumstanțe, iar soarta ar putea să-i surâdă actualului președinte de la FRF. Tensiunile din interiorul partidului aflat la guvernare au ajuns, pentru a doua oară în ultimul an, la cotă de explozie. Este posibil ca Mihai Tudose să fie ori demis, ori silit să demisioneze. În cel mai greu scenariu pentru România, se poate ajunge la alegeri anticipate și la o stare de provizorat, în următoarele luni, la nivel guvernamental. Dacă evenimentele politice iau această turnură, numirea lui Gică Popescu în funcție (dacă se va mai oficializa) va fi golită de conținut.

Totuși, sursele ProSport susțin că nimeni, indiferent că vorbim de conducerea principalelor partide sau de președintele țării, nu mai dorește să aibă de-a face cu Răzvan Burleanu.

Matei Udrea / Redactor
Pe aceeași temă
'Iub, te-am regulat cum trebuie?' Avem discuțiile dintre iubita lui Dragnea și amantul Paul
'Iub, te-am regulat cum trebuie?' Avem discuțiile dintre iubita lui Dragnea și amantul Paul
Simeone, genial: Cum şi-a justificat, încă o dată, salariul colosal, cel mai mare din lume
Simeone, genial: Cum şi-a justificat, încă o dată, salariul colosal, cel mai mare din lume
Hotelul Intercontinental îşi schimbă numele. Ce denumire va avea hotelul de cinci stele din centrul Capitalei
Hotelul Intercontinental îşi schimbă numele. Ce denumire va avea hotelul de cinci stele din centrul Capitalei
Fanul lui Arsenal care din agent de pază în Londra a devenit președintele țării. E bigam și a trecut printr-o tragedie
Fanul lui Arsenal care din agent de pază în Londra a devenit președintele țării. E bigam și a trecut printr-o…
Laurenţiu Reghecampf, STENOGRAME incendiare: „Dai declaraţii în ziare? O să ne cunoaştem!”/ Mă ameninţi acum?”.
Laurenţiu Reghecampf, STENOGRAME incendiare: „Dai declaraţii în ziare? O să ne cunoaştem!”/ Mă ameninţi acum?”.
Lovitură devastatoare! Ce s-a întâmplat cu averea lui Petrică Mîțu-Stoian
Lovitură devastatoare! Ce s-a întâmplat cu averea lui Petrică Mîțu-Stoian
Anna Lesko, mai sexy ca oricând la 42 de ani. Cum a pozat artista
Anna Lesko, mai sexy ca oricând la 42 de ani. Cum a pozat artista
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
Descoperire șocantă în cea mai mare insulă artificială de gunoi din ocean. Omenirea, condamnată?
Descoperire șocantă în cea mai mare insulă artificială de gunoi din ocean. Omenirea, condamnată?
Conversațiile intime dintre Irina şi amant! Dar stai să vezi ce poze îi dădea: 'Te-am...
Conversațiile intime dintre Irina şi amant! Dar stai să vezi ce poze îi dădea: 'Te-am...
Doliu fără precedent în România! A murit un campion național. Veste tragică
Doliu fără precedent în România! A murit un campion național. Veste tragică
Urmează a zecea extragere la Loteria de Vaccinare. Vezi dacă te afli printre câştigătorii extragerilor trecute
Urmează a zecea extragere la Loteria de Vaccinare. Vezi dacă te afli printre câştigătorii extragerilor trecute
Anna Lesko, mai sexy ca oricând la 42 de ani. Cum a pozat artista
Anna Lesko, mai sexy ca oricând la 42 de ani. Cum a pozat artista
Pregătiri pentru sfârşitul lumii: Cutia Neagră a Pământului va documenta posibila prăbuşire a civilizaţiei
Pregătiri pentru sfârşitul lumii: Cutia Neagră a Pământului va documenta posibila prăbuşire a civilizaţiei
Adolescent, momit acasă de un bărbat. Când au văzut cine e au rămas perplecși!
Adolescent, momit acasă de un bărbat. Când au văzut cine e au rămas perplecși!
A fost publicat topul oraşelor cu cel mai groaznic trafic din lume. Pe ce loc este Capitala şi cu ce viteză merge în medie un bucureştean
A fost publicat topul oraşelor cu cel mai groaznic trafic din lume. Pe ce loc este Capitala şi cu ce…
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
Cum face Dacia Spring istorie în Europa: Nu s-a descurcat strălucit la testele de accident, dar bate recorduri de vânzări VIDEO
Cum face Dacia Spring istorie în Europa: Nu s-a descurcat strălucit la testele de accident, dar bate recorduri de vânzări…
Mişcare fulger în România. Decizia mult aşteptată, la care milioane de români sperau, a fost publicată în Monitorul Oficial
Mişcare fulger în România. Decizia mult aşteptată, la care milioane de români sperau, a fost publicată în Monitorul Oficial
Dezvăluirea șocantă făcută de Donna D’Errico la 23 de ani după rolul din Baywatch
Dezvăluirea șocantă făcută de Donna D’Errico la 23 de ani după rolul din Baywatch
Oana Roman ajuns cu fiica ei la medic! Care este starea de sănătate a fetiței ei, Isabela: ''E cuminte și curajoasă” / FOTO
Oana Roman ajuns cu fiica ei la medic! Care este starea de sănătate a fetiței ei, Isabela: ''E cuminte și…
Una dintre cele mai dorite femei din România este hărțuită de un obsedat!
Una dintre cele mai dorite femei din România este hărțuită de un obsedat!
Cum îți dai seama că hoții de CATALIZATOARE te-au vizitat
Cum îți dai seama că hoții de CATALIZATOARE te-au vizitat
FOTO. Alexia Eram s-a pozat în lenjerie intimă! Fiica Andreei Esca, apariție controversată
FOTO. Alexia Eram s-a pozat în lenjerie intimă! Fiica Andreei Esca, apariție controversată
FOTO. Karmen, fiica lui Adi Minune, și-a etalat „silicoanele” în costum de baie
FOTO. Karmen, fiica lui Adi Minune, și-a etalat „silicoanele” în costum de baie