TIMP LIBER | Echitația, sportul care îți ajută organismul și sufletul. Cât costă să-l practici

Autor: Sorina Oprițescu Publicat: 16 Jul. 2014, 09:36 Actualizat: 16 Jul. 2014, 13:20 Special

Material publicat în săptămânalul ProSport, distribuit în fiecare marți, împreună cu Ziarul Financiar.

Potrivit Dicționarului Expli­cativ al Limbii Române, echitația este sportul călăriei. Definiția în sine nu satisface curiozitatea celui care vrea să practice, în timpul său liber, o activitate pe care probabil că a catalogat-o deja drept exclusivistă, date fiind filmele în care echitația pare să fie echivalentă mai degrabă cu ideea de nobilime decât cu cea de accesibilitate.

Realitatea este aceea că echitația este mai mult decât „sportul călăriei”. Reprezintă o activitate pe care o practici pentru menținerea condiției fizice, dar și pentru relaxare în mijlocul naturii alături de un animal inteligent, care îți transmite imediat energie pozitivă, una care nu există la finalul unei săptămâni în care serviciul sau problemele de zi cu zi par să-ți fi ocupat mintea și să-ți fi slăbit organismul.

Cum să pierzi 600 de calorii într-o jumătate de oră

Echitația naște trăiri interioare greu de imaginat și aproape imposibil de explicat: „Omul nu este făcut să stea opt ore la birou, ci în natură”, explică Emilia Dumitrescu, angajată a clubului Arkadia Horse Club. Se declară încântată de faptul că românii par în ultimul timp mai deschiși în ceea ce privește echitația, iar din 2005, de la înființarea clubului din Snagov, poate spune tare și răspicat faptul că interesul pentru acest sport a crescut simțitor: „Sunt cu 70% mai mulți practicanți decât erau acum nouă ani. Mulți dintre ei vin prima dată de curiozitate. La finalul ședinței, se interesează când mai pot să repete experiența. Noi facem asta din pasiune. Nu te îmbogățești dintr-un club de echitație. Iar cei care revin de fiecare dată, o fac tot din pasiune. Câștigi liniște, iar pentru asta nu există un preț”, completează Emilia Dumitrescu.

La Arkadia Horse Club, majoritatea abonaților provin din medii sociale bune sau foarte bune. Pe rând, avocați, doctori, manageri sau afaceriști scot din buzunar 630 de lei pentru un abonament de 10 ședințe a câte 30 de minute sau 900 de lei pentru unul care oferă aceleași tipuri de avantaje, doar că perioadei de timp i se adaugă un sfert de oră. Un începător curios plătește 70 de lei pentru o ședință de 30 de minute. Prețurile își au justificare în costurile de îngrijire ale cailor.

Pe lângă beneficiile mai sus menționate, echitația are efecte pozitive și asupra organismului. Ajută la dezvoltarea musculaturii, în special la cea a picioarelor, abdomenului și spatelui, dar și a brațelor. Copiii care practică echitația sunt predispuși să aibă un corp dezvoltat armonios, cu o ținută de invidiat. Aceste idei sunt general valabile și în cazul adulților care practică acest sport. Nu doar mușchii, ci și articulațiile au de câștigat de pe urma unor ședințe de echitație. Tot ca un rezultat pozitiv, stomacul și coapsele devin mult mai ferme, dat fiind faptul că se pot pierde până la 600 de calorii în cadrul unei astfel de ședințe, în funcție de intensitatea antrenamentelor.

În plus, durerile de spate dispar în totalitate la finalul unei ședințe de 30 de minute de echitație. „La clubul nostru vin oameni cu o situație financiară medie sau excelentă. Practic, persoane care își permit să încerce cel puțin o dată asta. Echitația ajută la dezvoltarea personalității, răbdării și atașamentului. O ședință îți încarcă bateriile și te face un om mai bun. Nu exagerez atunci când declar asta”, spune Ion Marin, administratorul clubului Equestria.

Tarifele pentru începători sunt următoarele la complexul situat tot în Snagov, la 40 de minute de centrul Bucureștiului: 50 de lei ședința de 30 de minute, 85 de lei cea de 40 de minute și 110 plătește cel care vrea să călărească vreme de o oră. Cei avansați scot din buzunar încă 10 lei pentru fiecare dintre cele trei variante temporale: „Se poate observa cu ochiul liber o creștere a interesului pentru acest sport. Vin din ce în ce mai mulți oameni, în special fete, care nu s-au limitat doar la ședințe, ci și-au și achiziționat un cal alături de care participă la competiții. Începem, ca țară, să fim orientați către echitație. Era parcă și timpul”, a adăugat Ion Marin. În proprietatea clubului Equestria se află 53 de cai, dintre care 12 sunt folosiți exclusiv pentru cei care vor să învețe să călărească. Restul sunt pentru competiții.

Morcovi pentru cal. Și toată lumea e mulțumită

Pentru primele ședințe de echitație este nevoie de un cal blând, iar prezența unui instructor este obligatorie. Trebuie să înveți să te urci în șa, să mergi la trap, apoi la galop, să înveți să execuți stopul, iar la final să îți recompensezi calul cu morcovi. E foarte ușor să cazi, în special la primele ședințe, iar lipsa unui echipament adecvat este echivalentă cu rănirea ușoară a spatelui: „La primele ședințe, să cazi de pe cal este un lucru oarecum normal. Este un risc pe care ni-l asumăm împreună, atât cel care vine să învețe, cât și instructorul care este alături de începător la absolut fiecare pas. Există o bună supraveghere a celor care vin la noi. Dar uneori se întâmplă lucruri care nu țin de noi. Totuși, nu am înregistrat, din fericire, niciun accident grav. Cazi și te urci la loc. E ca în viață”, spune Ion Marin, administratorul clubului Equestria.

Echipamentul constă într-o pereche de cizme de călărie (100 – 400 de lei), pantaloni (170 – 440 de lei), tocă (150 – 400 de lei) și vestă pentru coloană (80 – 200 de lei). Dintre acestea, elementul obligatoriu este toca, mai exact casca de protecție, care se oferă spre închiriere în schimbul sumei de 10 lei: „Vă dați seama că nimeni nu vine la călărie pe tocuri sau îmbrăcat elegant. Măcar atât ne-au învățat, inițial, filmele. Toca este obligatorie. Fără aceasta nu permitem nimănui să se urce pe cal”, declară Emil Topor, administratorul clubului Topper. La un calcul simplu, cel care vrea să-și achiziționeze un echipament complet de echitație trebuie să plătească maximum 1.500 de lei. Desigur, în magazinele de specialitate ale cluburilor de acest fel, prețurile variază, astfel că suma finală poate fi mai mică.

Hipoterapia, cel mai mare câștig al echitației

Toți administratorii contactați de ProSport au vorbit despre conceptul de „hipoterapie”, unul care atrage din ce în ce mai mulți copii către echitație. Acest sport nu ajută doar la dezvoltarea musculaturii și a echilibrului, ci a fost dovedit faptul că cei mici, cu dizabilități, pot face terapie prin echitație. Pe scurt, hipoterapie. Cei cu deficiențe de concentrare sunt obligați să își focalizeze atenția pentru a-și menține echilibrul odată ce au fost urcați pe cal. Cei diagnosticați cu autism, dacă practică echitația, relaționează altfel cu cei din jur, în timp ce aceia care suferă de afecțiuni neuromotorii și ortopedice observă dobândirea unor poziții pe care nu le afișau înainte.

Hipoterapia stimulează și îmbunătățește echilibrul, mobilitatea articulațiilor, apetitul, digestia, circulația sângelui, flexibilitatea, forța și coordonarea mișcărilor, timpii de reflex sau funcțiile cardio-respiratorii. Echitația este folosită de către terapeuți specializați în terapia fizică, ocupațională și de vorbire, existând cazuri în care primul cuvânt rostit de copil a fost numele calului. Pentru multe persoane cu dizabilități fizice, călăria le oferă o libertate pe care altfel nu ar fi cunoscut-o. Există și câteva contraindicații pentru hipoterapie, aceasta nefiind recomandată pentru cei care au scolioză, fragilitate osoasă, fobie față de animal, alergie la păr de cal, frică de înălțime sau suferă de atacuri frecvente de epilepsie.

Autor: Sorina Oprițescu Publicat: 16 Jul. 2014, 09:36 Actualizat: 16 Jul. 2014, 13:20 Special
Pe aceeași temă
Apelul anului 2019 la 112 în Vaslui: s-a furat un mort! Ce a urmat întrece orice imaginație
Apelul anului 2019 la 112 în Vaslui: s-a furat un mort! Ce a urmat întrece orice imaginație
8 ani de
închisoare pentru un tată acuzat că a ucis un bărbat care a încercat să intre
în toaletă după fiica lui
8 ani de închisoare pentru un tată acuzat că a ucis un bărbat care a încercat să intre în toaletă după fiica lui
CUTREMUR in lumea politica din Romania! I s-a cerut DEMISIA! EXCLUSIV
CUTREMUR in lumea politica din Romania! I s-a cerut DEMISIA! EXCLUSIV
Metoda scandaloasă prin care o tânără vrea să plătească serviciile avocatului care o poate ajuta să divorţeze
Metoda scandaloasă prin care o tânără vrea să plătească serviciile avocatului care o poate ajuta să divorţeze
Performanta URIASA! Un roman e golgeter absolut in superliga milionarilor de la Galatasaray, Fener si Besiktas! La cate goluri a ajuns Bogdan Stancu
Performanta URIASA! Un roman e golgeter absolut in superliga milionarilor de la Galatasaray, Fener si Besiktas! La cate goluri ...
Ea este regina stretching-ului sexy! Are cel mai apetisant posterior de pe Instagram
Ea este regina stretching-ului sexy! Are cel mai apetisant posterior de pe Instagram
Un şofer a filmat SCENA vieţii. FEMEIA din maşina din faţă avea să-i arate ceva de NEUITAT. VIDEO
Un şofer a filmat SCENA vieţii. FEMEIA din maşina din faţă avea să-i arate ceva de NEUITAT. VIDEO
CTP, despre Selly: „Când dai 70.000 de euro pe o maşină înseamnă că ai nişte probleme interioare nu simple“
CTP, despre Selly: „Când dai 70.000 de euro pe o maşină înseamnă că ai nişte probleme interioare nu simple“
DEZVĂLUIRE şoc despre hainele din mall-uri. De unde vin de fapt hainele de la C&A
DEZVĂLUIRE şoc despre hainele din mall-uri. De unde vin de fapt hainele de la C&A
A avut IISUS relaţii sexuale necuvincioase? IMAGINILE care au scandalizat BISERICA şi credincioşii
A avut IISUS relaţii sexuale necuvincioase? IMAGINILE care au scandalizat BISERICA şi credincioşii
De necrezut! FOTO | Ea e vedeta Disney devenită între timp starletă porno. Cum arată acum
De necrezut! FOTO | Ea e vedeta Disney devenită între timp starletă porno. Cum arată acum
EXCLUSIV | BOMBA pregătită la Rapid. Mircea Lucescu şi George Copos, la pachet la clubul giuleştean:
EXCLUSIV | BOMBA pregătită la Rapid. Mircea Lucescu şi George Copos, la pachet la clubul giuleştean: "Am avut deja o ...
Situație incendiară la Bruxelles! Codruța Kovesi bagă Bulgaria în sperieți! În România este deja disperare
Situație incendiară la Bruxelles! Codruța Kovesi bagă Bulgaria în sperieți! În România este deja disperare
A ucis-o pentru că a râs de ”bărbăția” lui, după mai multe zile de tortură! Momentul în care Dincă a ucis-o pe Luiza
A ucis-o pentru că a râs de ”bărbăția” lui, după mai multe zile de tortură! Momentul în care Dincă a ucis-o pe Luiza
Picioare transpirate - de ce miros urât de fapt?
Picioare transpirate - de ce miros urât de fapt?
LOVITURA pentru Pro TV! Postul Tv, UMILIT ca niciodata! Ce a facut Antena 1
LOVITURA pentru Pro TV! Postul Tv, UMILIT ca niciodata! Ce a facut Antena 1
A fost ADOPTAT! Ce se întâmplă cu salariile românilor cu studii superioare. Anunţul făcut de guvernul PNL pentru cei cu facultate
A fost ADOPTAT! Ce se întâmplă cu salariile românilor cu studii superioare. Anunţul făcut de guvernul PNL pentru cei ...
Fosta iubită a lui Marius Elisei: ”S-a însurat cu Oana Roman doar pentru faimă!”
Fosta iubită a lui Marius Elisei: ”S-a însurat cu Oana Roman doar pentru faimă!”
Care sunt cele mai căutate clipuri de ROMÂNI pe PORN HUB. Cine este cea mai populară actriţă
Care sunt cele mai căutate clipuri de ROMÂNI pe PORN HUB. Cine este cea mai populară actriţă
Un poliţist a intrat în camera în care era o femeie moartă. Ce a urmat e TERIFIANT, iar camera corporală a surprins totul | VIDEO
Un poliţist a intrat în camera în care era o femeie moartă. Ce a urmat e TERIFIANT, iar camera corporală a surprins ...
Rămâi fără cuvinte! Cea mai emoţionantă imagine surprinsă la Revoluţie, explicată 30 de ani distanţă de americanul care a făcut-o! Ce i-a spus bărbatul din prim-plan
Rămâi fără cuvinte! Cea mai emoţionantă imagine surprinsă la Revoluţie, explicată 30 de ani distanţă de americanul ...
Horoscop Nicoleta Svarlefus 2020 un an GROZAV de BANOS pentru 3 zodii, pentru alte 4 DEZASTRUL
Horoscop Nicoleta Svarlefus 2020 un an GROZAV de BANOS pentru 3 zodii, pentru alte 4 DEZASTRUL
Ea a fost amanta lui Florin Piersic timp de 9 ani! Cat de mult au suferit sotiile actorului. 'Am fost foarte indragostiti unul de altul'
Ea a fost amanta lui Florin Piersic timp de 9 ani! Cat de mult au suferit sotiile actorului. 'Am fost foarte indragostiti ...
Au recunoscut in mod public ca formeaza un cuplu, dar acum s-au DESPARTIT! Vedetele au fost fotografiate de multe ori in ipostaze tandre!
Au recunoscut in mod public ca formeaza un cuplu, dar acum s-au DESPARTIT! Vedetele au fost fotografiate de multe ori in ...
Cel mai sexy inginer de la DACIA a uimit o țară întreagă!
Cel mai sexy inginer de la DACIA a uimit o țară întreagă!
FOTO. Cum a ajuns să arate acum iubita lui Dorian Popa! Transformarea radicală a Claudiei
FOTO. Cum a ajuns să arate acum iubita lui Dorian Popa! Transformarea radicală a Claudiei
FOTO. TRANSFORMARE SPECTACULOSĂ! Cum a ajuns să arate Monica, soția lui Leonard Doroftei, la 45 de ani!
FOTO. TRANSFORMARE SPECTACULOSĂ! Cum a ajuns să arate Monica, soția lui Leonard Doroftei, la 45 de ani!
Horoscop zilnic 12 decembrie 2019 – De joi este Lună Nouă în gemeni
Horoscop zilnic 12 decembrie 2019 – De joi este Lună Nouă în gemeni
Horoscop Zodia Rac 16 Decembrie 2019
Horoscop Zodia Rac 16 Decembrie 2019
Sezonul răcelilor: obiecte ce trebuie dezinfectate
Sezonul răcelilor: obiecte ce trebuie dezinfectate