TIMP LIBER | Echitația, sportul care îți ajută organismul și sufletul. Cât costă să-l practici

Autor: Sorina Oprițescu Publicat: 16 Jul. 2014, 09:36 Actualizat: 16 Jul. 2014, 13:20 Special

Material publicat în săptămânalul ProSport, distribuit în fiecare marți, împreună cu Ziarul Financiar.

Potrivit Dicționarului Expli­cativ al Limbii Române, echitația este sportul călăriei. Definiția în sine nu satisface curiozitatea celui care vrea să practice, în timpul său liber, o activitate pe care probabil că a catalogat-o deja drept exclusivistă, date fiind filmele în care echitația pare să fie echivalentă mai degrabă cu ideea de nobilime decât cu cea de accesibilitate.

Realitatea este aceea că echitația este mai mult decât „sportul călăriei”. Reprezintă o activitate pe care o practici pentru menținerea condiției fizice, dar și pentru relaxare în mijlocul naturii alături de un animal inteligent, care îți transmite imediat energie pozitivă, una care nu există la finalul unei săptămâni în care serviciul sau problemele de zi cu zi par să-ți fi ocupat mintea și să-ți fi slăbit organismul.

Cum să pierzi 600 de calorii într-o jumătate de oră

Echitația naște trăiri interioare greu de imaginat și aproape imposibil de explicat: „Omul nu este făcut să stea opt ore la birou, ci în natură”, explică Emilia Dumitrescu, angajată a clubului Arkadia Horse Club. Se declară încântată de faptul că românii par în ultimul timp mai deschiși în ceea ce privește echitația, iar din 2005, de la înființarea clubului din Snagov, poate spune tare și răspicat faptul că interesul pentru acest sport a crescut simțitor: „Sunt cu 70% mai mulți practicanți decât erau acum nouă ani. Mulți dintre ei vin prima dată de curiozitate. La finalul ședinței, se interesează când mai pot să repete experiența. Noi facem asta din pasiune. Nu te îmbogățești dintr-un club de echitație. Iar cei care revin de fiecare dată, o fac tot din pasiune. Câștigi liniște, iar pentru asta nu există un preț”, completează Emilia Dumitrescu.

La Arkadia Horse Club, majoritatea abonaților provin din medii sociale bune sau foarte bune. Pe rând, avocați, doctori, manageri sau afaceriști scot din buzunar 630 de lei pentru un abonament de 10 ședințe a câte 30 de minute sau 900 de lei pentru unul care oferă aceleași tipuri de avantaje, doar că perioadei de timp i se adaugă un sfert de oră. Un începător curios plătește 70 de lei pentru o ședință de 30 de minute. Prețurile își au justificare în costurile de îngrijire ale cailor.

Pe lângă beneficiile mai sus menționate, echitația are efecte pozitive și asupra organismului. Ajută la dezvoltarea musculaturii, în special la cea a picioarelor, abdomenului și spatelui, dar și a brațelor. Copiii care practică echitația sunt predispuși să aibă un corp dezvoltat armonios, cu o ținută de invidiat. Aceste idei sunt general valabile și în cazul adulților care practică acest sport. Nu doar mușchii, ci și articulațiile au de câștigat de pe urma unor ședințe de echitație. Tot ca un rezultat pozitiv, stomacul și coapsele devin mult mai ferme, dat fiind faptul că se pot pierde până la 600 de calorii în cadrul unei astfel de ședințe, în funcție de intensitatea antrenamentelor.

În plus, durerile de spate dispar în totalitate la finalul unei ședințe de 30 de minute de echitație. „La clubul nostru vin oameni cu o situație financiară medie sau excelentă. Practic, persoane care își permit să încerce cel puțin o dată asta. Echitația ajută la dezvoltarea personalității, răbdării și atașamentului. O ședință îți încarcă bateriile și te face un om mai bun. Nu exagerez atunci când declar asta”, spune Ion Marin, administratorul clubului Equestria.

Tarifele pentru începători sunt următoarele la complexul situat tot în Snagov, la 40 de minute de centrul Bucureștiului: 50 de lei ședința de 30 de minute, 85 de lei cea de 40 de minute și 110 plătește cel care vrea să călărească vreme de o oră. Cei avansați scot din buzunar încă 10 lei pentru fiecare dintre cele trei variante temporale: „Se poate observa cu ochiul liber o creștere a interesului pentru acest sport. Vin din ce în ce mai mulți oameni, în special fete, care nu s-au limitat doar la ședințe, ci și-au și achiziționat un cal alături de care participă la competiții. Începem, ca țară, să fim orientați către echitație. Era parcă și timpul”, a adăugat Ion Marin. În proprietatea clubului Equestria se află 53 de cai, dintre care 12 sunt folosiți exclusiv pentru cei care vor să învețe să călărească. Restul sunt pentru competiții.

Morcovi pentru cal. Și toată lumea e mulțumită

Pentru primele ședințe de echitație este nevoie de un cal blând, iar prezența unui instructor este obligatorie. Trebuie să înveți să te urci în șa, să mergi la trap, apoi la galop, să înveți să execuți stopul, iar la final să îți recompensezi calul cu morcovi. E foarte ușor să cazi, în special la primele ședințe, iar lipsa unui echipament adecvat este echivalentă cu rănirea ușoară a spatelui: „La primele ședințe, să cazi de pe cal este un lucru oarecum normal. Este un risc pe care ni-l asumăm împreună, atât cel care vine să învețe, cât și instructorul care este alături de începător la absolut fiecare pas. Există o bună supraveghere a celor care vin la noi. Dar uneori se întâmplă lucruri care nu țin de noi. Totuși, nu am înregistrat, din fericire, niciun accident grav. Cazi și te urci la loc. E ca în viață”, spune Ion Marin, administratorul clubului Equestria.

Echipamentul constă într-o pereche de cizme de călărie (100 – 400 de lei), pantaloni (170 – 440 de lei), tocă (150 – 400 de lei) și vestă pentru coloană (80 – 200 de lei). Dintre acestea, elementul obligatoriu este toca, mai exact casca de protecție, care se oferă spre închiriere în schimbul sumei de 10 lei: „Vă dați seama că nimeni nu vine la călărie pe tocuri sau îmbrăcat elegant. Măcar atât ne-au învățat, inițial, filmele. Toca este obligatorie. Fără aceasta nu permitem nimănui să se urce pe cal”, declară Emil Topor, administratorul clubului Topper. La un calcul simplu, cel care vrea să-și achiziționeze un echipament complet de echitație trebuie să plătească maximum 1.500 de lei. Desigur, în magazinele de specialitate ale cluburilor de acest fel, prețurile variază, astfel că suma finală poate fi mai mică.

Hipoterapia, cel mai mare câștig al echitației

Toți administratorii contactați de ProSport au vorbit despre conceptul de „hipoterapie”, unul care atrage din ce în ce mai mulți copii către echitație. Acest sport nu ajută doar la dezvoltarea musculaturii și a echilibrului, ci a fost dovedit faptul că cei mici, cu dizabilități, pot face terapie prin echitație. Pe scurt, hipoterapie. Cei cu deficiențe de concentrare sunt obligați să își focalizeze atenția pentru a-și menține echilibrul odată ce au fost urcați pe cal. Cei diagnosticați cu autism, dacă practică echitația, relaționează altfel cu cei din jur, în timp ce aceia care suferă de afecțiuni neuromotorii și ortopedice observă dobândirea unor poziții pe care nu le afișau înainte.

Hipoterapia stimulează și îmbunătățește echilibrul, mobilitatea articulațiilor, apetitul, digestia, circulația sângelui, flexibilitatea, forța și coordonarea mișcărilor, timpii de reflex sau funcțiile cardio-respiratorii. Echitația este folosită de către terapeuți specializați în terapia fizică, ocupațională și de vorbire, existând cazuri în care primul cuvânt rostit de copil a fost numele calului. Pentru multe persoane cu dizabilități fizice, călăria le oferă o libertate pe care altfel nu ar fi cunoscut-o. Există și câteva contraindicații pentru hipoterapie, aceasta nefiind recomandată pentru cei care au scolioză, fragilitate osoasă, fobie față de animal, alergie la păr de cal, frică de înălțime sau suferă de atacuri frecvente de epilepsie.

Autor: Sorina Oprițescu Publicat: 16 Jul. 2014, 09:36 Actualizat: 16 Jul. 2014, 13:20 Special
Pe aceeași temă
Daniela Crudu, surprinsă în timp ce... Ce lucru rușinos făcea când credea că nu o vede nimeni
Daniela Crudu, surprinsă în timp ce... Ce lucru rușinos făcea când credea că nu o vede nimeni
Hackerville şi Camorra: cum i-au ajutat românii pe mafioţii italieni să spele zeci de milioane de euro. Banii din zidul unei vile şi „avionul condamnaţilor” VIDEO
Hackerville şi Camorra: cum i-au ajutat românii pe mafioţii italieni să spele zeci de milioane de euro. Banii din zidul ...
China a înregistrat primul deces provocat de Covid-19 după opt luni
China a înregistrat primul deces provocat de Covid-19 după opt luni
„E culmea tupeului! Zici ca e la FCSB de 5 ani!” Cine e fotbalistul care s-a remarcat dupa primul meci oficial din 2021
„E culmea tupeului! Zici ca e la FCSB de 5 ani!” Cine e fotbalistul care s-a remarcat dupa primul meci oficial din 2021
DOLIU ÎN LUMEA POLITICĂ! A MURIT! ADRIAN NASTASE… o carieră politică și legislativă de excepție
DOLIU ÎN LUMEA POLITICĂ! A MURIT! ADRIAN NASTASE… o carieră politică și legislativă de excepție
Antonia a publicat poze complet nemachiată: Am învățat să mă accept cum sunt
Antonia a publicat poze complet nemachiată: Am învățat să mă accept cum sunt
Minune într-o gospodărie din Sălaj! Ce a găsit un bărbat înauntru porcului pe care tocmai îl tăiase
Minune într-o gospodărie din Sălaj! Ce a găsit un bărbat înauntru porcului pe care tocmai îl tăiase
Horoscop 17 ianuarie. Cea mai neliniștită zodie. Te adâncești în grijile celor din jur
Horoscop 17 ianuarie. Cea mai neliniștită zodie. Te adâncești în grijile celor din jur
Cine a încercat s-o otrăvească pe Șoșoacă! Senatoarea AUR, de urgență pe mâinile medicilor
Cine a încercat s-o otrăvească pe Șoșoacă! Senatoarea AUR, de urgență pe mâinile medicilor
Ultima FOTOGRAFIE a lui Mihai Eminescu. În trei ani s-a schimbat aproape cât în trei decenii - FOTO
Ultima FOTOGRAFIE a lui Mihai Eminescu. În trei ani s-a schimbat aproape cât în trei decenii - FOTO
Comanda din Windows 10 care îți poate șterge toate datele din PC! Nu o încerca, chiar dacă ești curios
Comanda din Windows 10 care îți poate șterge toate datele din PC! Nu o încerca, chiar dacă ești curios
Strat gros de polei în România. Ce zonă a fost grav afectată. S-a lăsat cu carambol cu 4 mașini
Strat gros de polei în România. Ce zonă a fost grav afectată. S-a lăsat cu carambol cu 4 mașini
Lovitură de teatru: două dintre emblemele din Centrul Capitalei s-au ÎNCHIS ”peste noapte”
Lovitură de teatru: două dintre emblemele din Centrul Capitalei s-au ÎNCHIS ”peste noapte”
Pozițiile intime din dormitor care fac furori în 2021
Pozițiile intime din dormitor care fac furori în 2021
Noua Lada NIVA arată fabulos. Dovada că va avea același succes ca și DUSTER
Noua Lada NIVA arată fabulos. Dovada că va avea același succes ca și DUSTER
Propunerea unui bărbat pentru consiliul local: Vă dau 50 de milioane dacă mă lăsați să sap la groapa de gunoi. Ce „comoară” s-ar ascunde acolo
Propunerea unui bărbat pentru consiliul local: Vă dau 50 de milioane dacă mă lăsați să sap la groapa de gunoi. Ce ...
GALERIE FOTO Dacia lansează conceptul Bigster, un SUV de 4,6 metri lungime. Strategia Groupe Renault pe următorii ani
GALERIE FOTO Dacia lansează conceptul Bigster, un SUV de 4,6 metri lungime. Strategia Groupe Renault pe următorii ani
BANCUL ZILEI – Nimfomana cu experiență
BANCUL ZILEI – Nimfomana cu experiență
Imagini şocante de la o petrecere. Cum se distrează mai mulţi tineri VIDEO
Imagini şocante de la o petrecere. Cum se distrează mai mulţi tineri VIDEO
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani. Vârsta de pensionare a fost redusă cu 8 ani
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani. Vârsta de pensionare a fost redusă cu ...
Această prezentatoare a testat o păpuşă bărbat pentru sex. La un moment dat femeia a făcut ceva care a șocat telespectatorii
Această prezentatoare a testat o păpuşă bărbat pentru sex. La un moment dat femeia a făcut ceva care a șocat telespectatorii
”Bombardiera” Theodora întrece orice LIMITĂ! Imagini +18  cu cele mai NATURALE forme
”Bombardiera” Theodora întrece orice LIMITĂ! Imagini +18 cu cele mai NATURALE forme
Mulți șoferi au scăpat de RADAR mulțumită acestei piese. Toate mașinile o au, din fabrică
Mulți șoferi au scăpat de RADAR mulțumită acestei piese. Toate mașinile o au, din fabrică
FOTO. Imaginile `ascunse` de timp! Cum arăta Cristina Spătar în urmă cu 15 ani: era blondă și avea un trup perfect
FOTO. Imaginile `ascunse` de timp! Cum arăta Cristina Spătar în urmă cu 15 ani: era blondă și avea un trup perfect
FOTO. Imagini incendiare cu Laurette! Cele mai senzuale apariții ale mulatrei care a făcut ravagii între bărbați
FOTO. Imagini incendiare cu Laurette! Cele mai senzuale apariții ale mulatrei care a făcut ravagii între bărbați
4 plante care pătrund instantaneu în articulații și le repară! Tot ce trebuie să cunoști se află aici
4 plante care pătrund instantaneu în articulații și le repară! Tot ce trebuie să cunoști se află aici