Team-building cu francezi. Un campion mondial la canotaj promovează Maramureşul istoric. Lipă şi Patzaichin, invitaţi

14 iul 2014 889 afişări Comentează şi tu Special
Team-building cu francezi. Un campion mondial la canotaj promovează Maramureşul istoric. Lipă şi Patzaichin, invitaţi 4 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7969/12932012/3/4-dsc-0653-fotor-960x640.jpg

Un român campion mondial şi vicecampion olimpic la canotaj, stabilit de mai bine de două decenii lângă Paris, şi-a propus să le arate francezilor partea frumoasă a României, prin promovarea valorilor Maramureşului istoric. Originar din Vişeu de Sus, Vasile Tomoiagă (50 de ani) a iniţiat un proiect de cooperare între oraşul său natal şi comuna Croissy sur Seine, iar de două ori pe an au loc întâlniri între membrii celor două comunităţi, una în Franţa, alta în România. Săptămâna viitoare, între 14 şi 20 iulie, micuţa localitate maramureşeană, renumită pentru ”Mocăniţă” şi frumuseţile de pe valea Vaserului, îşi aşteaptă invitaţii. Iar printre aceştia se vor număra şi câteva nume mari ale sportului românesc.

Vasile Tomoiagă povesteşte: ”Primarul de la Vişeu de Sus m-a întrebat dacă nu ştiu vreo localitatea din Franţa cu care s-ar putea înfrăţi. Mi-a spus, <<Vasile, avem atâtea frumeseţi aici, este păcat să nu le arătăm tuturor>>. Eu încă mai am un club de canotaj în Franţa, la Port Marly, iar în urmă cu ceva timp o mamă şi-a adus băiatul la mine, să facă sport. Puştiul era mare, dar un pic grăsuţ, iar ea m-a întrebat dacă are vreo şansă de a face performanţă. Eu i-am răspuns că balerin nu-l pot face, dar campion scot din el. Şi-a notat cuvintele mele într-un album şi mi le-a arătat mai târziu, când fiul ei a obţinut primele medalii. Mi-a mulţumit mult şi mi-a spus că dacă vreodată mă poate ajuta cu ceva să apelez. Ea este viceprimăriţă la Croissy sur Seine şi aşa s-a legat colaborarea”. Deşi antrenor de canotaj şi fost campion mondial, Vasile Tomoiagă nu trăieşte în Franţa din sport, ci din arta culinară. Implicat în învăţâmântul de specialitate, el vinde formare profesională în domeniul gastronomiei.

Lipă şi Patzaichin, invitaţi la Vişeu de Sus

Proiectul de cooperare descentralizată Vişeu de Sus – Croissy sur Seine se află în al doilea an de la semnarea parteneriatului. ”Ne-am propus ca în fiecare an să venim cu ceva nou. Acum, la Vişeu avem mai multe acţiuni. O tabără internaţională de pictură denumită  <<Impresionism pe Valea Vaserului>>, la care participă artişti din mai multe ţări. Apoi, un team-building al Ligii Studenţilor Români din Străinătate, conferinţa <<Inovez, deci exist>>, susţinută de cercetătorul Florin Păun. La final, va avea loc Crosul Vaserului, o alergare de 9,2 kilometri la care sperăm să se înscrie peste 150 de participanţi, şi bineînţeles Trenul campionilor, o incursiune cu Mocăniţa, ultimul tren pe cale ferată cu ecartament îngust din Europa exploatat industrial”, detaliază Vasile Tomoiagă. Din partea vişeuanilor, organizator este Anuţa Pop, de la Centrul Cultural-Social Vişeu de Sus.

La evenimentele de săptămâna viitoare au fost invitaţi mai mulţi mari campioni români, precum Elisabeta Lipă, Ivan Patzaichin, Geta Andrunache, Ilie Năstase, Valeria Răcilă van Groningen, Camelia Potec şi Andreea Răducan.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.